Obama: Blijf geloven in verandering
• 07-09-2012
• leestijd 2 minuten
Amerikaanse president stelt kiezers voor een duidelijke keuze: Mitt Romney of de realiteit
De Amerikaanse kiezer staat op 6 november een duidelijke keuze, zei Obama donderdagnacht in zijn acceptatiespeech op de Democratische conventie in Charlotte, North Carolina. Volgens de zittende president zijn de komende verkiezingen de belangrijkste in een generatie. De Amerikanen hebben “de keuze tussen twee fundamenteel verschillende visies voor de toekomst. Als alles is gezegd en gedaan, als jullie in het stemhokje staan, dan hebben jullie een duidelijke keuze”. De NOS doet verslag.
NOS:
Ik beweer niet dat mijn weg snel of gemakkelijk is. Dat heb ik nooit gedaan. Jullie hebben mij niet gekozen omdat ik jullie naar de mond praat. Jullie hebben me gekozen omdat jullie de waarheid willen horen. En die waarheid is dat het langer gaat duren dan slechts een paar jaar om de problemen op te lossen die in de afgelopen tientallen jaren zijn ontstaan. Daarvoor is een gezamenlijke inspanning nodig”, aldus Obama.
“Maar weet dit, Amerika: onze problemen kunnen worden opgelost. De weg die wij bieden is lastig, maar leidt naar een betere plek. En ik vraag u die toekomst te kiezen. Ik vraag u om samen te werken om resultaten te boeken op het gebied van de industrie, energie, onderwijs, nationale veiligheid en de tekorten. (…) Dat is wat we de komende jaren kunnen doen en daarom stel ik mij kandidaat voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten.”
Onder luid gejuich kwam Obama met een reeks beleidsvoornemens. Zo wil hij meer banen in de industrie creëren en Amerika minder afhankelijk laten worden van buitenlandse olie. Verder wil hij de belasting verhogen voor inkomens boven de 250.000 dollar. Daarnaast zei hij dat hij de ouderzorg zoals die nu bestaat in de VS, overeind zal houden.
Obama haalde ook meteen hard uit naar zijn tegenstrever Mitt Romney. Volgens Obama is Romney niet klaar voor internationale diplomatie. “Als je niet eens de Olympische Spelen in Londen kan bezoeken zonder onze belangrijkste bondgenoot te beledigen, ben je misschien ook niet klaar voor diplomatieke betrekkingen met Peking.”