Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Obama: belastingen moeten eerlijker

  •  
25-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Obama_300_03.jpg
VIDEO: Occupy-protest klinkt door in Amerikaanse 'troonrede'
De Amerikaanse president Obama schakelt over in de volgende versnelling om de inkomensongelijkheid in Amerika aan te passen. In de State of the Union, zijn traditionele toespraak tot het Congres, besteedde hij aandacht aan de problemen op het gebied van onderwijs en energie. Om de ongelijkheid terug te dringen wil hij dat miljonairs voortaan minstens 30 procent belasting gaan betalen over hun gehele inkomen. Ook kondigde hij een korting aan op allerlei aftrekposten en subsidies waar veel rijken van profiteren.
Obama had het in zijn speech over de 99 procent op Wallstreet die alleen maar groter worden tegenover een afnemend aantal dat het heel goed voor elkaar heeft. Hij benadrukte dat in de toekomst Amerika een economische beleid moet voeren waar ‘iedereen eerlijke kansen krijgt, en ieder een deel voor zijn rekening neemt en iedereen meedoet volgens dezelfde spelregels’.
Zolang ik president ben, zal ik met iedereen in deze kamer bouwen aan deze doelen. Obstructies zal ik aanvechten met acties en ook zal ik mij verzetten tegen elke terugweg naar het beleid dat ons in deze crisis bracht”, zei Obama.
De nieuwe speerpunten van Obama zijn gericht op vier elementen die de Amerikaanse economie een boost moeten geven: de Amerikaanse industrie, duurzame energie, het vernieuwen van de Amerikaanse waarden en bevordering van de vaardigheden van Amerikaanse arbeiders.
Veel Amerikanen hebben een torenhoge hypotheekschuld. Obama vindt dat banken hen moeten helpen omdat zij grotendeels verantwoordelijk zijn voor de crisis op de woningmarkt.
Miljoenen Amerikanen die hard werken en zich aan de regels houden, verdienen een regering en een financieel stelsel die hetzelfde doen.
Obama haalde hard uit naar zijn Republikeinse tegenstanders die volgens hem nog steeds door willen gaan op oude voet en de schuldenproblematiek ongemoeid laten. De president wil dat bedrijven gestimuleerd gaan worden om de investeren in innovatie en werkgelegenheid in eigen land.
Ter illustratie : De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft dinsdagavond duidelijkheid gegeven over zijn inkomens en de bijbehorende belastingaangiftes. In 2010 verdiende hij 21,7 miljoen dollar, waar hij uiteindelijk een schamele 14 procent belasting over hoefde te betalen. Ofwel: drie miljoen dollar. Dit terwijl de gemiddelde Amerikaan zo’n 35 procent van zijn of haar inkomen bij de belasting moet inleveren. Romney gaf overigens bijna net zoveel geld weg aan goede doelen, waaronder de Mormoonse kerk waar hij aanhanger van is. De donaties die hij deed zijn weer aftrekbaar van de belasting, waardoor hij zijn belastingpercentage nog meer naar beneden kan brengen.
  Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

ockham
ockham25 jan. 2012 - 8:07

Zo lang de VS een moneycracy is zal er niets veranderen. En ik zie verandering alleen door revolutie. In politiestaten, de Patriot Act, is dat lastig, Syrië toont het aan.

Conundrum
Conundrum25 jan. 2012 - 8:07

Obama gaat de goede kant op. Degenen die de crisis veroorzaakt hebben moeten hem ook betalen, niet de slachtoffers! Het CDA met hun vlaktaks vergroten de ongelijkheid. Rechts beleid verpakt in compassie!

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jan. 2012 - 8:07

Ik ben benieuwd of Obama hiermee succesvol gaat worden. Het is wel echt origineel: je hoort al 100 jaar niets anders dan belasting omlaag. Las vorige week ook een artikel in Time, een interview met Warren Buffet. Het is natuurlijk wel raar dat je in de VS als gefortuneerd persoon ongeveer 15% belasting betaald, en als working stiff 33%.

python
python25 jan. 2012 - 8:07

Deze verkiezingen zijn een soort voice of USA. Met 6 maanden onzin, veel reclame, om uiteindelijk 1 persoon over te houden. Hopelijk worden wij niet teveel daarmee lastig gevallen.

JoopSchouten
JoopSchouten25 jan. 2012 - 8:07

Goeie intenties van Barack maar het blijven povere lapmiddelen. De coke snuivende zelfingenomen bankwereld willen het monopolie op de gelduitgave behouden. Zo lang zij hun 'oneigenlijke' rente blijven opeisen behouden deze corrupte woekeraars invloed en kunnen zij geldschaarste blijven manipuleren.

JanB2
JanB225 jan. 2012 - 8:07

Werd tijd. Of het hem lukt is een tweede. Hij zal tijdens de verkiezingen wel als stalinist worden neergezet nav van dit voorstel. Er is nu eenmaal een groep van verwarde geesten (ook in Nederland, lees de kritieken op de SP hier op Joop) die in elk sociaal voorstel de vingerafdruk van Kim il Sung zien.

cormol
cormol25 jan. 2012 - 8:07

Aardig artikel van Paul Krugman, die uitlegt waar die lage belastingen aan te danken zijn: Reagan trok vermogenswinstbelasting op (!) naar 28%, Clinton verlaagde ze in tweede termijn en G.W> Bush deed er nog een flinke schep af: naar 15%. Zoals we allen weten is het aantal banen, geheel volgens de economische wetten van het neoliberalisme, fors gestegen in de US na die forse belastingverlagingen. Alleen treffen we die banen, nog niet in de statistieken aan. Des te erger voor de feiten, zullen de neoliberalen wel zeggen. Taxes at the Top http://tinyurl.com/6pgefzm

MartinQuandt
MartinQuandt25 jan. 2012 - 8:07

Man man man, wat was hij goed. Heb de hele nacht zitten kijken. Of Obama het gaat waar maken weet ik niet. Aan zijn presentatie en charisma zal het iig niet liggen.

Bakoe
Bakoe25 jan. 2012 - 8:07

Voorlopig is guantanomo nog open, zit die soldaat van Wikileaks nog vast, heeft Obama als adviseurs dezelfde jongens die de bailout truc verzonnen hebben. Obama is net zo een schoft als die republikeinse rednecks, hij verpakt het alleen leuker.

keck66
keck6625 jan. 2012 - 8:07

Inhoudelijk hebben de Republikeinen geen enkel antwoord op Obama's politieke ideeën. Een zorgverzekering voor elke Amerikaan is inmenging op de persoonlijke vrijheid en een te grote rol van de staat, maar als Wall Street en de banken omvallen, moet de staat de zaak redden... Het trieste is nog dat de verkiezingen spannend kunnen gaan worden...

Frank Straathoff
Frank Straathoff25 jan. 2012 - 8:07

Als je een Amerikaan (ook ter linker zijde van het spectrum) vertelt hoe het met de progressieve belastingen in Nederland geregeld is, krijgt 'ie accuut een wegtrekker. Vergeet even de nuance van verzorgingsstaat etc. etc. dan komt het er bottom line op neer dat een yank een toptarief van 52% belasting op inkomen eenvoudigweg diefstal vindt. Ik heb het een aantal keren uit mogen leggen, en ze geloven je gewoon niet, lol.

JoopSchouten
JoopSchouten25 jan. 2012 - 8:07

Voor het slapen gaan een verontrustend bericht 'uit' de telegrof: 'Familie wil volwassenenrecht voor minderjarige verdachten'. .... De geschiedenis van de verdachtte minderjarige is niet bekend (...). .... Daders, hoe jong of oud dan ook, worden óók getraumatiseerd ! .... Onderbuikvoer: http://www.telegraaf.nl/binnenland/11377447/___Dader_als_volwassene_berechten___.html ... 'welterusten'.

Bernie2
Bernie225 jan. 2012 - 8:07

Obama is goed bezig. Aansprekend intellect met een inhoudelijk goed verhaal versus oliedomme en platvloerse republikeinen. Occupy is goed voor hem geweest. De VS zijn alleen te redden door fors te sleutelen aan het bizarre belastingsysteem: eerlijke verdeling, zodat de superrijken relatief meer betalen. Dat moet de snoeihard getroffen VS'er erg aanspreken. Onverstoorbaar verankert Obama zijn positie, terwijl de ultravrome tv-dominees Romney, Santorum, Paul en Gingrich die zo graag namens hun God de volgende president van de VS willen worden, elkaar volledig en bloederig afmaken in- en buiten debatten. Merkwaardig, want je kunt het namelijk ook hebben over je eigen kwaliteiten, plannen en beleid waar ze als president voor zullen staan, zodat de VS-kiezer kán kiezen. Bijbels testosteron in de evangelische arena.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jan. 2012 - 8:07

Ben het met je eens..... hopelijk gaat het Obama lukken om nog 4 jaar er aan vast te plakken.

vanessa2
vanessa225 jan. 2012 - 8:07

Hier gaat het via aftrekposten, bv-tjes, buitenlandconstructies, maar ik durf graag de weddenschap aan dat het gros van mensen met een hoog inkomen hier evenmin meer dan die 15% betaalt.

3 Reacties
JAWEH
JAWEH25 jan. 2012 - 8:07

U zou wel eens gelijk kunnen hebben. De zogenaamde VOC mentaliteit..

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jan. 2012 - 8:07

Hoeveel kan ik wedden dat jij je weddenschap verliest?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 jan. 2012 - 8:07

[ ... maar ik durf graag de weddenschap aan ... ] Ik kan uw weddenschap niet aannemen, maar hier wel een verhelderend stuk: http://www.nrcnext.nl/blog/2012/01/23/betaalt-de-rijkste-5-procent-tweederde-van-alle-belasting-tips-welkom-nextcheckt/#more-169099

JoopSchouten
JoopSchouten25 jan. 2012 - 8:07

De DNB was aanwijsbaar oneerlijk.: Toezichthouder DNB heeft onvoldoende informatie gegeven aan de adviseurs van de Nederlandse Staat tijdens de onderhandelingen over de nationalisatie van Fortis Nederland en ABN Amro in oktober 2008. Adviseurs Staat wijzen naar DNB voor dure overname Fortis. Bron.: http://fd.nl/economie-politiek/119701-1201/adviseurs-staat-wijzen-naar-dnb-voor-dure-overname-fortis

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger25 jan. 2012 - 8:07

Overheid = banken = overheid... 6 maanden geleden werd hier nog om gelachen...

JoopSchouten
JoopSchouten25 jan. 2012 - 8:07

http://www.foxnews.com/world/2012/01/25/activists-syrian-troops-shell-central-city/ ! ! !

1 Reactie
Bakoe
Bakoe25 jan. 2012 - 8:07

Syrie, laatst een missiemedewerker gehoord die naar zijn mening ervan overtuigd was dat het een door het buitenland geesceneerde opstand was. Ik vertrouw de westerse opiniemakers voor ceen cent meer (al heel lang niet)

JoopSchouten
JoopSchouten25 jan. 2012 - 8:07

http://www.telegraaf.nl/buitenland/11373131/__Geen_knuffel_voor_executie__.html?sn=binnenland,buitenland ! ! !

3 Reacties
JanB2
JanB225 jan. 2012 - 8:07

En dan te bedenken dat corporate europe meer dan vuistdiep in de reet van dat regime zit.

MichelReiziger
MichelReiziger25 jan. 2012 - 8:07

Wist je dat nog niet? In China vinden de meeste executies ter wereld plaats...nou heeft het land ook heel veel inwoners...alles relativeren ;-) Geen enkel ander land zal het voor elkaar krijgen om zoveel mensen ter dood te veroordelen met zo weinig (economische) internationale repercussies. Maar laten we niet te ver afdwalen...ik dacht dat dit onderwerp ging over Amerikastan en de presidentiele marketing speech.

Bakoe
Bakoe25 jan. 2012 - 8:07

Het draait om de poen Joop, denk je nu werkelijk dat er iemand van Corporate Europe, of USA zich druk maakt om mensenrechten. Alleen als het geld oplevert, dan is het plotseling een argument. Op 1 dag in Irak 34 mensen geexecuteerd, waar blijven de stormen van verontwaardiging, waar blijven de tanks en vliegtuigen... Oh nee, we beheren die olie al. http://www.ekudos.nl/artikel/frame/333638?title=34_executies_op_%C3%A9%C3%A9n_dag_in_irak_wordt_vn_te_gek__buitenland__vk&url=http%3A%2F%2Fwww.volkskrant.nl%2Fvk%2Fnl%2F2668%2FBuitenland%2Farticle%2Fdetail%2F3136381%2F2012%2F01%2F24%2F34-executies-op-een-dag-in-Irak-wordt-VN-te-gek.dhtml%23.Tx7636hn5Dc.ekudos En maar moraliseren, en maar de goede mens uithangen. Walgelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]25 jan. 2012 - 8:07

Geef niet te veel eer aan een splintergroepje als de Occupybeweging. Je kunt ook stellen dat Obama meer richting geeft aan zijn christelijk opvoeding en overtuiging. Wil je christendom die eer geven?

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger25 jan. 2012 - 8:07

***Geef niet te veel eer aan een splintergroepje als de Occupybeweging. Je kunt ook stellen dat Obama meer richting geeft aan zijn christelijk opvoeding en overtuiging. Wil je christendom die eer geven? *** Obama's speech heeft nauwelijks iets te maken met de occupy beweging. Die hebben meer te maken met het in toom houden van de voormailige rechtse middenklasse in de VS als zijn stemmers. Die rechtse middenklasse is een beetje aan het verdwijnen. Daar komt echt geen grote positieve verandering in.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 jan. 2012 - 8:07

Christelijk???? Wat heeft dat te maken met eerlijke belastingen in een tijd dat de VS sociaal en financieel gespleten is. Hebben christenen een soort instelling ten aanzien van belastingen die andere godsdiensten en levensovertuigingen niet hebben? Onderschat de Occupy-beweging niet. Het is weliswaar nog niet groot maar het sentiment tegen de financiele sector leeft zeer breed.

.2
.225 jan. 2012 - 8:07

Aan "kijk later" toegevoegd. Ben wel benieuwd hoe Obama zo'n speech houdt, in verkiezingstijd. PS: ik word nu al gek van het publiek die na elke 2 zinnen compleet uit haar dak gaat.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH25 jan. 2012 - 8:07

Ik zou nu maar kijken Hen Johan. Er staat daar iemand die een speech van dik een uur uit zijn hoofd houdt. En dan heb ik het nog niet eens over de inhoud van zijn speech. Ik vond het INDRUKWEKKEND.

Meta Foor
Meta Foor25 jan. 2012 - 8:07

15 % ? loosers ! ik woon in een land waar de superrijken helemaal geen belasting hoeven te betalen ... en dat is nog legaal ook !

1 Reactie
Centurion2
Centurion225 jan. 2012 - 8:07

Fabeltjesland?