Joop

O denneboom, je lampjes maken de wifi sloom

  •  
01-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
lampjes_300.jpg
Onderzoek wijst uit dat kerstverlichting voor signaalverlies van de router zorgt
Van die leuke lichtjes in je boom, wordt je wifi sloom. The Guardian meldt op basis van onderzoek van Ofcom, de Britse telecomwaakhond, dat kerstverlichting het wifi signaal dusdanig verstoort dat er flink signaalverlies op kan treden.
Ofcom bracht een app uit waarmee getest kan worden of het draadloze signaal zonder verstoring vanaf de router naar het ontvangende apparaat gaat.  Wat bleek: de vrolijke verlichting in de kerstboom is een enorme stoorzender. En niet alleen de lampjes, ook andere elektronica zoals babyfoons en magnetrons maken je internetverbinding opeens een stuk trager. 
Uit het onderzoek bleek dat in zeker zes miljoen Britse huishoudens en kantoren, het internet vele malen trager is dan het zou moeten zijn. En dat alleen maar door de aanwezigheid van andere apparaten die de verbinding verstoren. Nu is het natuurlijk niet raadzaam om dan maar de babyfoon uit te schakelen en die magnetron komt toch ook geregeld van pas. En nu de decembermaand is begonnen, is het toch ook alweer tijd om de kerstverlichting uit de knoop te halen. Daarom is het misschien handig om vast op zoek te gaan naar manieren om het wifi-signaal te behouden. Het filmpje hieronder geeft alvast een simpele tip.
Bron: The Guardian cc-beeld: jpmatth

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

zweistein
zweistein1 dec. 2015 - 9:36

Of weer gloeilampjes, of echte kaarsjes gebruiken!

seniorg
seniorg1 dec. 2015 - 9:36

Halleluja, we hebben er weer een nieuw en onvermoed probleem bij.

deVrolijkeCynicus
deVrolijkeCynicus1 dec. 2015 - 9:36

Ook zonder onderzoek weet iedereen dat een magnetron en babyfoons de wifi storen. Dat geldt ook voor draagbare telefoons, temperatuurzenders, etc. Ze maken namelijk allemaal gebruik van dezelfde 2,4 GHz band die vrij kan worden gebruikt voor elk gewenst doel. Works as designed.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2015 - 9:36

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Armagaddon
Armagaddon1 dec. 2015 - 9:36

>>> Hmm...met het superponeren va verschillende uitgezonden frequenties en eisignalen is m.i. zeer waarschijnlijk..!! >>> Haal bijvoorbeeld de router achter de TV vandaan en zet die eventueel wat hoger en er naast bij telkens uitvallende/slechte/haperend internet verbindingen...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 dec. 2015 - 9:36

Gezellig kerst vieren; Lampjes aan en iedereen individueel achter laptop, tablet of mobiel zich ergeren aan het trage internet.

1 Reactie
lembeck
lembeck1 dec. 2015 - 9:36

Haha... ja, tegenwoordig lijkt dat er wel veel op. Jammer. Beter doen ze tablets, laptops en telefoons uit als ze echt Kerst vieren met de familie.

Marc Marc
Marc Marc1 dec. 2015 - 9:36

Het is pertinent onjuist dat verlichting in de kerstboom is een enorme stoorzender is. Eerder een stoorzender met een impact die nihil is op het wifi signaal. In het originele artikel staat dat ook niet zo genoemd. In de bron, het onderzoek van ofcom, staat alleen dat alle apparaten invloed kunnen hebben omdat er sprake is van elektromagnetische straling. Ik zal uitleggen waarom de impact nihil is (excuses voor het technische gehalte). Alle elektromagnetische velden kunnen impact hebben op een wifi signaal wat zelf ook een elektromagnetisch veld is. Pas wanneer het elektromagnetisch veld rond de 2,4 GHz gaat storen dan kan de invloed merkbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is de magnetron. Kerstlampjes zijn of gewoon in serie via 230V aangesloten of via een ledvoeding op 230V. De ouderwetse kerstlampjes kunnen hooguit rond de 50 Hz of hogere hogere harmonischen hiervan, storen. Bij ledvoedingen gaat het om de schakelfrequentie van de voeding. Die frequentie ligt meestal in het bereik van 200kHz tot 1 MHz. De hogere harmonischen zitten te ver af van de 2,4 GHz band af om impact te hebben. Door de ledjes zelf gaat een gelijkstroom en dat stoort niet. Hooguit de rimpelspanning ten gevolge van de schakelende voeding kan een miniem effect hebben maar dan nog steeds niet in de 2,4 GHz band. Wanneer de led wordt gedimd door PWM (pulse width modulation), dan houdt het ook wel op bij 50kHz. Wederom te ver van de 2,4 GHz band om impact te hebben. Met andere woorden, broodje aap verhaal wanneer het om kerstverlichting gaat.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra1 dec. 2015 - 9:36

Volgens mij heb je helemaal gelijk. Al jaren gebruik ik -met diens medeweten en goedvinden- de wifi-verbinding van mijn buurman en nog nooit heb ik rond de kerstdagen, als hij de boom heeft opgetuigt, iets gemerkt van een zwakker wifi-signaal.