Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NYT: Trump-familie tilde de belastingdienst voor honderden miljoenen

  •  
02-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
US-POLITICS-TRUMP-HEALTH CARE

© 2017-07-18 12:41:19 US President Donald Trump speaks about the Senate health care bill during a lunch with members of the US military in the Roosevelt Room of the White House in Washington, D

De man die altijd roept een ‘selfmade’ billionaire te zijn, Donald Trump, werd – net als zijn broers en zussen – in de luiers al op de loonlijst van zijn vader Fred Trump gezet en verdiende op zijn derde al ruim twee ton per jaar, zodat zijn vader er geen belasting over hoefde te betalen.  Volgens The New York Times ontving Donald Trump via verschillende constructies en vastgoed een bedrag dat nu neerkomt op zeker 413 miljoen dollar (357 miljoen euro) van zijn ouders. Meer dan zijn broers en zussen, omdat de zogenaamd succesvolle zakenman nogal wat geld over de balk smeet met roekeloze investeringen, waarna zijn vader hem keer op keer uit de brand hielp.
In totaal werd meer dan 1 miljard dollar via de schijnconstructies op de kinderen van Fred Trump overgemaakt. Volgens de wetgeving van toen had daar zeker 550 miljoen belasting over betaald moeten worden. De Amerikaanse fiscus zag daarvan echter maar 52,2 miljoen dollar, oftewel zo’n 5 procent, zo blijkt uit de belastingaangiften.
The New York Times onderzocht meer dan 200.000 documenten, kreeg inzage in vertrouwelijke belastingaangiften van Trump senior en sprak met voormalig werknemers. Donald Trump zette samen met zijn broers en zussen meerdere nepbedrijven op, waardoor giften van hun ouders als zakeleijke transactieswerden vermomd. Op hun belastingaangiftes onderwaardeerden ze structureel het vastgoed dat hun ouders bezaten, zodat de belasting daarover veel lager uitviel bij de overdracht. Hoewel daarmee de grens van belastingontwijking naar belastingontduiking al ruimschoots is overschreden, zou uit andere stukken zelfs “regelrechte fraude” blijken. De belastingdienst van de staat New York heeft laten weten de beschuldigingen van belastingfraude te onderzoeken, meldt de CNBC.
In april oordeelde een rechtbank nog dat Trump 25 miljoen dollar moest betalen aan gedupeerde studenten van zijn frauduleuze instelling Trump University.
Lees hier het het hele onderzoek van The New York Times.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.