Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NVWA-dierenartsen staan transport ernstig zieke dieren naar buitenland toe

  •  
12-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
789px-Animal_transport_5
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat tientallen keren per jaar toe dat ernstig zieke dieren vanuit Nederland naar slachthuizen in België en Duitsland worden geëxporteerd. Dat meldt RTL Nieuws op basis van gegevens van Belgische en Duitse instanties. Hoewel het vervoer van ernstig zieke dieren verboden is, zegt de NVWA de transporten niet te kunnen voorkomen.
Elk veetransport moet vooraf worden gecontroleerd door een dierenarts van de NVWA. Bij die controle moet elk dier worden gekeurd. Pas na goedkeuring door de dierenarts mag het transport vertrekken.
Uit de rapporten en het beeldmateriaal dat RTL Nieuws heeft ingezien en uit verklaringen bronnen binnen de NVWA blijkt echter dat de controles vaak slechts een formaliteit zijn waarbij de keuringsartsen het niet zo nauw met de regels nemen, ‘want alles is erop gericht om de export niet in de weg te zitten.’ Volgens een medewerker stellen de controles op de exportverzamelplaatsen ‘geen flikker voor’.
Hoewel de NVWA erkent dat de door RTL aangeleverde voorbeelden ‘er niet tussendoor mogen glippen’, zegt de dienst ook dat sommige zaken ‘tijdens het vervoer kunnen zijn ontstaan.’ Dat geldt niet voor de gevallen waarover nu bericht wordt. Op foto’s zijn onder meer abcessen bij varkens te zien die onmogelijk gemist konden worden door de keuringsarts van dienst.
Begin vorige maand werd al bekend dat de NVWA toestond dat zeker honderd ernstig zieke dieren naar slachthuizen in Noord-Nederland had toegestaan. Ook zou door missers van de NVWA mogelijk ‘tientallen tonnen’ aan afgekeurd vlees in de consumptieketen zijn beland. De NVWA ontkende dat en zei ook zich niet in het geschetste beeld te herkennen.
Lees ook: Opinie Roos Vonk : ‘Als je uitzoomt, als je van buitenaf naar de situatie kijkt, dan zie je hoe verziekt en onhoudbaar de hele veesector is.’
cc-foto: izvora
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.