Joop

Nuchtere nieuwsgierigheid, de beweging van mensen die alcohol mijden groeit

  •  
27-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5024 keer bekeken
  •  

De populariteit van alcoholvrije dranken groeit. Sterker nog het is het enige soort drank waarvan de omzetcijfers toenemen. Vooral sinds de coronacrisis zijn mensen de nadelen van alcoholgebruik gaan inzien. Er is een fenomeen dat hangxiety wordt genoemd, een vermenging van de Engelse woorden voor kater en bezorgdheid. Het komt er op neer dat je je na een avondje met drank de volgende dag afvraagt of je onder invloed van alcohol bijvoorbeeld geen uitspraken hebt gedaan waar je spijt van hebt. Daarnaast is voor veel mensen duidelijk dat alcohol de gezondheid schaadt, het is vergif vermomd als een lekkere consumptie. 

Het lastige voor mensen die willen stoppen met alcohol is dat de sociale druk om te drinken enorm is. Daarom worden er in de Verenigde Staten uitgaansavonden georganiseerd voor de sober curious, de mensen die nieuwsgierig zijn naar hoe het is om gewoon met anderen te praten en dansen, zonder drank. De Canadese omroep Global News doet verslag.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

EenMening3
EenMening330 mei 2023 - 3:30

Steeds meer mensen stappen over op alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn. Je zou zelfs een regel kunnen maken dat alcohol pas na 18:00 geschonken mag worden. Dan ben je ook gelijk af van al die vrijdagmiddagborrels die een gevaar voor de verkeersveiligheid vormen. Een Drooglegging zoals in de VS ooit geprobeerd is, blijkt niet te werken. Veel mensen hebben kennelijk behoefte aan geestverruimende middelen. Vandaar de enorme omvang van de productie en handel in tabak, alcohol, soft- en harddrugs. Dat de leeftijdsgrens om alcohol te kopen naar 18 jaar is gegaan, is een prima tussenoplossing, 21 jaar mag wat mij betreft ook. De alcohol die vrijkomt bij het de-alcoholiseren van bier en wijn kan worden hergebruikt in het brouwproces en als medicinale alcohol https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/20/met-hoeveel-procent-alcohol-had-u-uw-wijn-graag-gehad-a4062483 https://www.tijdvooralcoholvrij.nl/de-alcoholized

guy yacobi
guy yacobi28 mei 2023 - 15:47

in 1988 gestopt met drinken,, op eigen kracht, ondanks ettelijke zware trauma's, maar ik kraam nog steeds onzin uit, soms weet ik het helemaal niet, maar dan zijn er gelukkig de commentaren die ik overal plaats en dank zie ik "yep idd weer onzin uitgekraamd" ik ben zo blij met die comments mogelijkheden overal

1 Reactie
Rob12342
Rob1234229 mei 2023 - 12:57

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Martin van der Linde
Martin van der Linde28 mei 2023 - 14:22

Het is goed dat we meer stil staan bij oude gewoontes. Roken is inmiddels grotendeels uitgebannen in het uitgaansleven en thuis. Nu de terassen nog. Drinken volgt en daarna is het voedsel aan de beurt. De vanzelfsprekendheid om naar drank te grijpen op een feest of receptie moet er vanaf. Hetzelfde bij snacks. Gelukkig zien we steeds meer snacks met goed cholesterol, minder suiker of vlees. De horeca houdt rekening met alcoholvrij en diëten en dat is een goede zaak.

2 Reacties
Rob12342
Rob1234229 mei 2023 - 12:59

en zo wil oa Martin steeds meer ingrijpen in de keuze van individuen. Dat maakt het nogal eng als anderen bepalen wat een individu wel of niet zou mogen eten,drinken en zeggen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mei 2023 - 14:21

En zo wil Rob dat de overheid niet mag voorlichten, en doet Rob alsof Martin wil dat de overheid alles wat ongezond is verbiedt. Drie regels, twee misrepresentaties.

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 mei 2023 - 12:50

Wat ik in het uitgaansleven zie is vooral een verschuiving van alcohol naar allerhande drugs, pilletjes, poedertjes en gassen. Dus daar sta je dan “gezond” te doen met je alcoholvrije gin-tonic.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mei 2023 - 14:23

Wellicht een andere gelegenheid gaan frequenteren? Waarom stop je die poedertjes en pilletjes zonder enige onderbouwing in de neus en mond van de mensen die het eens zonder alcohol willen proberen?

Rode druppel
Rode druppel28 mei 2023 - 10:55

Ik heb veel gedronken in mijn leven. 40 pilsjes op een avond waren normaal. Totdat mijn stamkroeg dicht ging. Thuis dronk ik geen druppel, dus nu al 15 jaar alcohol vrij. Ben nu bang om een glaasje alcohol te drinken, bang voor het gevoel om op de kop te staan, haha.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen28 mei 2023 - 8:26

Heerlijk een glaasje wijn! Dat doet de mensheid al duizenden jaren kennelijk zonder ernstige gevolgen. Die nieuwe, bijna victoriaanse, keurigheid is niets voor mij. Wel vreemd dat misschien het aantal alcoholmijders groeit maar er meer pillen worden geslikt dan ooit.

5 Reacties
JohnVKR
JohnVKR28 mei 2023 - 9:16

"Dat doet de mensheid al duizenden jaren kennelijk zonder ernstige gevolgen." Behalve dat alcohol een van de belangrijkste oorzaken is van kanker.

Effie2
Effie228 mei 2023 - 10:14

Als het bij een glaasje bleef Rob, is er inderdaad niets mis mee. Maar alcohol blijkt in praktijk niet zo ongevaarlijk. Het blijkt gevaren op te leveren als het niet bij een glaasje blijft. Alcohol blijkt verslavend, manipuleert ons gedrag, en zaait in het ergste geval zelfs dood en verderf. Elke verkeersdode is er een teveel. En afkickklinieken drijven de samenleving op kosten.

Zandb
Zandb28 mei 2023 - 12:13

Rob Helaas voor u neemt de mensheid niet alleen maar een heerlijk glaasje wijn. Anders zou de problematiek rond alcohol niet zo immens groot zijn. Want die problematiek is er!

guy yacobi
guy yacobi28 mei 2023 - 15:50

dat weten we niet, wat de gevolgen waren van alcohol in de prehistorie, want staat nergens iets over geschreven ingeslagen schedels, verkrachte vrouwen huiselijk geweld door alcohol is nog steeds bon ton 800.000 alcoholisten in Nederland meer pillen?ook door meer mensen geslikt of zijn een paar mensen meer gaan slikken? want dat doet een verslaving: meer innemen

Satya
Satya28 mei 2023 - 18:59

Met een glaasje wijn op zijn tijd zal weinig mis zijn. Ieder zijn keuze natuurlijk.

VeganHarrie
VeganHarrie28 mei 2023 - 8:19

De oude socialisten waren ook vaak van de blauwe knoop, alcohol helpt de kapitalistische bovenbazen om het arbeidersgepeupel onder controle te houden. Zelf denk ik dat matig gebruik van alcohol geen probleem zou moeten zijn.

3 Reacties
Zandb
Zandb28 mei 2023 - 12:15

Harrie Des te meer mensen een matig gebruik van alcohol nastreven, des te moeilijker wordt het voor probleemdrinkers en hun slachtoffers.

VeganHarrie
VeganHarrie28 mei 2023 - 13:50

@Zandb Probeer je nu te insinueren dat matige alcoholgebruikers op een of andere manier verantwoordelijk zijn voor de slachtoffers van probleemdrinkers? Je roepsels vanaf de zijlijn dragen helemaal niets bij aan een inhoudelijke discussie, ben ik bang.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mei 2023 - 14:29

Ik begrijp niet goed wat je bedoelt. Wat bedoel je met 'geen probleem' De maatschappelijke aanvaardbaarheid van alcohol of de gevolgen voor de gezondheid? Volgens mij is matig gebruik op dit moment aanvaaardbaar en zijn de eventuele medische gevolgen niet echt iets om iets over te vinden? Matige gebruikers geven natuurlijk rugdekking aan probleemdrinkers en zorgen voor de onbeperkte beschikbaarheid van alcohol?

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick28 mei 2023 - 8:10

Zelf drink ik ongeveer maandelijks een glaasje. “Het lastige voor mensen die willen stoppen met alcohol is dat de sociale druk om te drinken enorm is”. Wat een gejammer. Als Pietje in de put springt, spring jij dan ook?

4 Reacties
JohnVKR
JohnVKR28 mei 2023 - 9:19

@ZoekEenVrijeNick Ik drink ook alleen maar een glaasje als ik buitenshuis een afspraak heb of thuis bezoek heb. Anders drink ik gewoon niet. Het is misschien geen sociale druk, maar wel een sociale gewoonte.

r v b
r v b28 mei 2023 - 11:54

Die sociale druk valt heel erg mee. Als ik in mijn stamkroeg zit is er altijd steun voor mensen die stoppen met drinken, roken of blowen. Niemand wordt raar aangekeken als er koffie, cola of alcoholvrij bier besteld of gedronken wordt.

Zandb
Zandb28 mei 2023 - 12:21

Nick Ach, als het om "in een put springen" gaat, dan hebt u gelijk. Dat is zo bizar, dat doen maar weinigen. Maar de werkelijkheid als het om sociale druk en alcohol gaat, ligt een stuk ingewikkelder of tenminste een stuk genuanceerder. Denk alleen eens aan hoe en waarom, en dan natuurlijk jonge, mensen beginnen met het drinken van alcohol.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick28 mei 2023 - 19:28

@Zandb: "Denk alleen eens aan hoe en waarom, en dan natuurlijk jonge, mensen beginnen met het drinken van alcohol". Is dat een gevolg van druk? Zelf pak ik ook wel eens een drankje als ik daar zin in heb. Vrije keuze. Waarom zouden jongeren die beginnen met drinken, dat niet uit vrije keuze kunnen doen? Toen ik zestien was, deden mijn ouders niet moeilijk over een biertje of wijn met kerst. Wel werd er in mijn ouderlijk huis erg neergekeken op drinken vroeg op de dag en zeker aangeschoten zijn. Er is mij al vrij vroeg geleerd om met het spul om te gaan. Veel effectiever dan verbieden. Hier ook trouwens. Leuk zo'n verbod voor 16 jarigen maar verboden helpen niet. Als zestienjarige kom je wel aan dat spul.

Norsemen
Norsemen28 mei 2023 - 6:41

“Sterker nog het is het enige soort drank waarvan de omzetcijfers toenemen” Wat een onzin.

Chiba
Chiba28 mei 2023 - 6:28

Eigenlijk merkwaardig dat op studentenverenigingen alcohol zoveel gedronken wordt en dat een bekend Nederlandse bierbrouwer door fikse korting te geven, de kans krijgt dit te bewerkstelligen. Waarom wordt dit maar toegestaan, overheid? Buiten dat alcohol enorm schadelijk is voor het lichaam, ook de hersens!, werkt alcohol ook grensoverschrijdend gedrag in de hand. Wordt het niet eens tijd dat men hier over een nadenkt.

pahan
pahan28 mei 2023 - 6:15

Dus nu bestaat het ineens. Omdat het een beweging is. Wat moeten al die mensen nou die al sinds jaar en dag prima om kunnen gaan met het wel of niet drinken van een borrel?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mei 2023 - 14:38

Naar de kroeg ernaast?

Pippi langkous
Pippi langkous28 mei 2023 - 4:32

Ik vind 't belachelijk dat er mensen zijn die bijna net zoveel betalen voor nep alcohol als voor echte, dan ben je echt gek. Ze verkopen nu ook al vele "sterke dranken" om cocktails mee te maken. En wie koopt er nou wodka zonder wodka voor zoveel geld????

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mei 2023 - 14:40

Mensen die dat product willen kopen? Ik vind het belachelijk dat jij gezondere keuzes van anderen belachelijk vindt.

DAS13
DAS1328 mei 2023 - 3:25

Sinds half januari de alcohol laten staan. Vooral om de suikers te vermijden. Ik dronk letterlijk een glaasje bij het eten. Een passende wijn of bier bij een gerecht is niet verkeerd. Maar om heel eerlijk te zijn bevalt het prima geen alcohol. Een echte drinker ben ik nooit geweest. Sociaal gezuip om er bij te horen is nooit mijn ding geweest. Daarbij in de horeca gewerkt en letterlijk gezien en mee gemaakt dat alcohol veel meer kapot maakt dan je lief is. En het maakt gewoon hersencellen kapot wie wil dat nou? En. Alcohol mag dan niet in de opiumwet staan maar het is gewoon een (hard) drug. Een acolhol vrij leven is top. En ben reeds ruim 12kg kwijt

3 Reacties
Satya
Satya28 mei 2023 - 7:13

"En het maakt gewoon hersencellen kapot wie wil dat nou?" Precies. Net zoals roken, je eigen lichaam vergiftigen. Soms schiet het in mijn hoofd als ik met een rokende sta te praten een chimpansee maakt betere beslissingen.

Bernie2
Bernie228 mei 2023 - 8:10

Goed bezig DAS13, ik denk er net zo over. Ik kom uit een niet-drink cultuur waar alcohol dus geen rol speelde (soms met vrienden een glaasje bier en daar bleef het bij). Vanaf mijn 30e helemaal niet meer. Nix. Later als rockmuzikant heb ik half Europa doorgespeeld en dan kom je de trieste alcoholistische gevallen onder collega's en publiek wel tegen. Het spul is overbodige harddrugs, je kunt best zonder en je leven is inderdaad veel leuker op eigen kracht zonder te moeten drijven op zware drugs. Ik ben nu 65 -en dat blijf ik de komende 20 jaar ook wel :-)

guy yacobi
guy yacobi28 mei 2023 - 15:54

korsakov en wernicke zijn zeer ernstige syndromen maak het in de eigen omgeving mee verschrikkelijk als iemand zijn geheugen kwijt is door alcoholmisbruik

DAS13
DAS1328 mei 2023 - 3:25

Sinds half januari de alcohol laten staan. Vooral om de suikers te vermijden. Ik dronk letterlijk een glaasje bij het eten. Een passende wijn of bier bij een gerecht is niet verkeerd. Maar om heel eerlijk te zijn bevalt het prima geen alcohol. Een echte drinker ben ik nooit geweest. Sociaal gezuip om er bij te horen is nooit mijn ding geweest. Daarbij in de horeca gewerkt en letterlijk gezien en mee gemaakt dat alcohol veel meer kapot maakt dan je lief is. En het maakt gewoon hersencellen kapot wie wil dat nou? En. Alcohol mag dan niet in de opiumwet staan maar het is gewoon een (hard) drug. Een acolhol vrij leven is top. En ben reeds ruim 12kg kwijt

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 mei 2023 - 1:17

De schade die ik mezelf heb aangedaan met dat verslavend vergif, voor zelf medicatie of verwenning en alsof het niet zo'n vaartje zou gaan en morgen het opgelost zou zijn, is nog net niet zo groot als dat ik door die schade me er me niet bewust van ben. Zo lang zijn we er niet. Op een gegeven moment word je zuinig op de mogenlijkheid om iets ten volle te leren, weten, of ervaren. Ik ga ook niet vrijwillig mijn benen amputeren. Dit filmpje gaat meer over marketing van alcohol substituten voor consumenten. Dat mist of misbruikt het punt denk ik. Je kan wel druiven sap met pop drinken maar het hoeft niet op wijn proberen te lijken. Ik kijk ook geen Master Chef of Nederland bakt.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mei 2023 - 14:43

Beetje hetzelfde voor vleesvervangende producten. 'burger', 'worst'. Maar waarom een nieuwe smaak verzinnen als de bestaande gewaardeerd wordt?

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend27 mei 2023 - 22:20

Ik vind het helemaal prima, doe er alleen niet aan mee. Ieder z’n ding.

Ewout Pool
Ewout Pool27 mei 2023 - 21:40

Zou dit ook niet te maken hebben met het feit dat de mobiele telefoon en social media een (te) grote rol spelen? Waar ik in mijn studententijd soms domme dingen heb gedaan was het enige gevolg daarvan een kater. Nu is de kans groot dat de misstap je achtervolgt en het zorgvuldig opgebouwde beeld wat veel jongeren opbouwen op social media verpest. Ik vind dat ergens jammer, want fouten maken is leerzaam en hoort bij het leven. Als je altijd maar risicovolle situaties uit de weg gaat kun je ook niet leren ermee om te gaan.

2 Reacties
Zandb
Zandb28 mei 2023 - 6:43

Ewout Dit - "Als je altijd maar risicovolle situaties uit de weg gaat kun je ook niet leren ermee om te gaan." - slaat als een tang op een varken als het om alcohol (of nog erger, hard drugs) gaat. Als je een zinloos risico als alcohol (of hard drugs) uit de weg gaat, hoef je immers nooit te leren om er mee om te gaan.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten30 mei 2023 - 3:23

@Zandb: De vraag is of het volledig zinloos is. Het is natuurlijk niet zo dat mensen al sinds de oudste tijden op feestjes etc. helemaal voor niets middelen tot zich nemen, namelijk omdat het de feestvreugde verhoogt, dat het bindt als ritueel, end at het de tongen wat losser maakt. Dat is ook het primaire doel. Dat is (behalve sociale druk en nog een paar andere dingen) ook een belangrijke reden voor jongeren om aan drank te beginnen. Ook drank of drugs om vergetelheid te zoeken heeft een doel, en is dus in die zin niet zinloos. Dat jij daarin een andere afweging maakt, wil niet zeggend at die effecten er niet zijn. Je kunt natuurlijk zeggen dat de maatschappelijk risico's te groot zijn, en vervolgens de afweging maken om het te verbieden, en dat doen we soms ook. Dat kan heel legitiem zijn. We doen dat bij zwaardere drugs (bij cannabis valt die afweging anders uit), ook bij alcohol is er een en ander gereguleerd, en ook bij roken. Maar het is onjuist, en ook niet bevorderlijk voor een goed begrip van problemen en oplossingen rond drugs en alcohol, om te zeggen dat het compleet 'nutteloos' is: mensen gebruiken om redenen, omdat het ze wat geeft. Anders deden ze het niet en zou stoppen heel makkelijk zijn.

Mathijsco
Mathijsco27 mei 2023 - 20:31

Kijken we naar de cijfers, dan staat er helaas iets anders. Ik zie alcohol als vriend en daarachter de duivel. Ga je er teveel in mee, dan trekt hij je mee in de hel. Verstandig mee omgaan.

3 Reacties
Zandb
Zandb28 mei 2023 - 6:51

Mathijs Ik heb geen idee wat u hier mee bedoelt: "Kijken we naar de cijfers, dan staat er helaas iets anders." Een duivel die zich voordoet als vriend, dat is geen vriend.

Mathijsco
Mathijsco28 mei 2023 - 9:15

@ZandB, Nee. Het is ermee om kunnen gaan. Dat is geen waardeoordeel en -gezien verslavingsgevoeligheid die soms zelfs erfelijk is- ook geen kwalificatie

Zandb
Zandb28 mei 2023 - 12:25

Mathijs Ik heb het beeld niet verzonnen. U introduceert een vriend die u van alcohol laat genieten, maar die in feite een duivel is die je wil leiden naar de hel.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa27 mei 2023 - 19:10

Een goede keuze

Berend22
Berend2227 mei 2023 - 18:51

Herkenbaar helaas, ik drink ook al jaren geen alcohol meer en bij bedrijfs feestjes en andere zuip gelegenheden ben ik vaak de eerste die vertrekt. Aangeschoten en dronken mensen zijn alleen leuk als jezelf alcohol op hebt.

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r28 mei 2023 - 5:30

Helemaal mee eens. Bedrijfsfeestjes zijn vooral geslaagd voor hen die alcohol drinken. Hier precies hetzelfde, ben ook een van de eerste die vertrekt. Het ergste is dat je dan door sommigen verweten wordt dat je niet gezellig bent. Alsof ik het probleem ben.