Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Nu zet Pieter Omtzigt zichzelf buiten spel

  •  
12-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1154341384_c899784b9b_k

© cc-foto: dawgfanjeff

Veel Nederlanders wier positie in het gedrang komt, laten zich aanpraten de zogenaamde eer aan zichzelf te houden. Ze nemen liever zelf ontslag en halen daarbij de hakbijl uit de handen van hun tegenstanders. Dat is meestal een grote fout.
Pieter Omtzigt heeft het establishment van het CDA uit de problemen geholpen. Hij hield, zoals dat in Nederland heet, de eer aan zichzelf en verliet de partij. Dat zal de in schijnheiligheid gepokte en gemazelde leden van de partijtop in staat stellen hete krokodillentranen te storten. Wat jammer! Zo’n toptalent. Ze kunnen helaas het besluit van Pieter alleen maar respecteren en wensen hem een spoedig herstel toe. En inderdaad: nog geen uur na de publicatie van het besluit zeiden Hoekstra en Van Rij al hoe “ontzettend teleurgesteld en geschrokken ze waren”. Geloven de heren het zelf?
Veel Nederlanders wier positie in het gedrang komt, laten zich aanpraten de zogenaamde eer aan zichzelf te houden. Ze nemen liever zelf ontslag en halen daarbij de hakbijl uit de handen van hun tegenstanders. Dat is meestal een grote fout.
Ook nu. De grote aanhang van Pieter Omtzigt onder gewone CDA’ers blijft verweesd achter nu hun boegbeeld de banden zelf heeft verbroken. Zijn uitgebreide rapport wordt scheurpapier. De evaluatiecommissie zal zogenaamd zelfkritiek oefenen maar binnen de partij blijft alles hetzelfde en wordt de positie van de partijtijgers alleen maar versterkt.
Het lijkt Staalman wel. Pardon, lezer, beroepsdeformatie. Aan het begin van de twintigste eeuw kende de Anti Revolutionaire Partij een kritisch Kamerlid, Andries Staalman, die constateerde dat de stichter en de leider van de partij Abraham Kuyper de antirevolutionaire idealen op grote schaal verried. Hij verliet de ARP en begon voor zichzelf met een programma dat sociale hervormingen voorop stelde. Iedereen vond het de moeite waard wat Staalman te berde bracht maar hij bleef altijd een eenling in de politiek. Dat lot staat Pieter Omtzigt ook te wachten als hij straks met zijn lijst de negentiende partij wordt in de Tweede Kamer.
Het was een grote fout om het CDA te verlaten. Als het in de partij tot een groot conflict was gekomen met zijn opvattingen als inzet, had hij na een royement misschien nog een deel van de leden mee kunnen nemen. Nederlanders houden van martelaars. Niet van weglopers.
Hoekstra kan in de formatie zijn chantagepolitiek voortzetten. Dan is de weg vrij voor een Rutte IV, dat waarschijnlijk tot 2025 stand houdt. Dan is Pieter Omtzigt het momentum kwijt.
Jammer allemaal. Ik bid tot God Almachtig dat ik ongelijk krijg.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de kwestie rond het Groninger aardgas evenmin.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

Sonic2
Sonic213 jun. 2021 - 9:35

Ik denk dat Han volledig gelijk heeft. Het probleem met Omtzigt is dat hij een hele bonte stoet aan aanhangers heeft. Eigenlijk door het hele politieke spectrum heeft hij aanhang en ik denk dat hij daarom al snel het meest rechtse deel van zijn aanhang van zich gaat vervreemden. Dat PVV/FvD deel. Die natuurlijk van Omtzigt verwachten dat hij voor dichte grenzen is. En die verwachten dat Omtzigt het minimumloon niet verhoogd. Omtzigt zal 1 van de 19 partijen worden. Hij zal ongetwijfeld hoog in de peilingen komen te staan, maar moet het inderdaad dan nog een paar jaar vol houden. Hoekstra krijgt nu een vrijgeleide. En zal het CDA het kabinet in maneuvreren. Waarbij VVD/ CDA/ D66 de boel bij elkaar gaan houden. Ik vind het ook wonderbaarlijk hoe erg mensen geneigd zijn om 100% niet te geloven wat uit het tegenkamp komt. Je zag het ook aan de reacties die Frits Wester ten dele viel. Wester was alleen maar doorgeefluik van een breder gevoel bij de partij top. Dat 100% niet geloven in berichtgeving die je niet goed uitkomt. Dat vind ik zorgelijk. Doet me beetje denken aan de Trump jaren. Waarin zijn naïeve stemvee alleen iets geloofde als het hun uitkomt.

1 Reactie
ton14024
ton1402413 jun. 2021 - 12:45

Het CDA aan de onderhandelingstafel: We kunnen 8 zetels garanderen, 10 met wat geluk, 13 als de duvel meespeelt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 7:09

Vrijdag meldde Frits Wester in RTL nieuws, dat de top van het CDA af wilde van Pieter Omtzigt en daarop zou inzetten. Vrijdag dus al, dat gelul van CDA leden over spijt en teleurstelling is (in dat geval) dan ook 'bewezen' nep. Zaterdag meldde Omtzigt vervolgens dat hij uit het CDA zou stappen en de zetel meenam. Gewoon de eer aan zichzelf gehouden en voorkomen dat het CDA hem eruit werkte en met zijn zetel ging lopen? Het zou wel veel verklaren!

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...13 jun. 2021 - 6:51

"Nederlanders houden van martelaars. Niet van weglopers." Han, of hij nu zelf zijn conclusies trekt of door de CDA-top eruit wordt gebonjourd hij blijft voor het grote publiek sowieso de martelaar. Dit is een pyrrusoverwinning voor de hardliners en conformisten binnen het CDA. De partij wordt bij de eerstvolgende verkiezingen vrijwel volledig leeg gegeten door de CU, BBB en de "Lijst Omtzigt". Omtzigt heeft veruit de grootste gunfactor, al blijft succes in belangrijke mate afhankelijk van hoe hij zich herpakt en profileert in de TK. Deze backstabbers-partij "pur sang" is een politiek te amorfe verzameling van bloedgroepen en clubjes met deelbelangen [refo's/non-refo's, agrarische sector en regio versus Randstad etc.].

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 jun. 2021 - 8:15

Dt zeg jij en je hebt gelijk. Maar je blijft waarschijnlijk je leven lang al liever dood dan op het CDA te stemmen. Maar er zijn er nog die het allemaal prachtig vinden wat Hoekstra doet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 9:45

De enigen die Wopke expliciet in een door hem gewijzigd CDA programma, blijkbaar i.v.m. herstelplan n.a.v. de crisis als excuus genoemd heeft, is het MKB. Volgens Omtzigt heeft die specifieke wijziging m.b.t. erfrecht echter weinig met een herstelplan te maken. Ze leveren het MKB wel veel voordeel op. Verder haalt hij de verhoging van het minimumloon uit het plan. Zogenaamd ook t.b.v. het herstelplan. Die mensen hebben blijkbaar geen 'herstel' nodig.Ook dat is in het voordeel van het MKB. Degenen die dus gedoneerd hebben zouden weleens MKB-ers kunnen zijn die daar veel baat bij hebben. Het is niet zo moeilijk aan hen te vragen pas te doneren vlak na de wettelijke datum, 3 weken voor de verkiezingen, zodat ze het tijdens de verkiezingen en formatie geheim kunnen houden en er daarna waarschijnlijk geen haan meer naar kraait. Ik heb ook ergens gelezen dat het vaak niet gemeld wordt en partijen daar heel gemakkelijk met enkel een vermaning vanaf komen en er nooit een haan meer naar kraait. Volgens Krauwel echter is het heel belangrijk en zijn Nederlanders naïef. Voor een donatie wil men altijd iets terug. Het zou dus transparant moeten zijn maar is het totaal niet.Er blijken daarnaast nl. nog veel wegen die naar Rome leiden om de wet te omzeilen, in ieder geval de geest van de wet, zodat wij het nooit precies zullen weten. Dat moet veranderen vind ik. Mensen kunnen op alle manieren op het verkeerde been gezet worden en misleid. Al is er nooit een haar op mijn hoofd geweest die eraan gedacht heeft om op het CDA te stemmen. Het geloof is ook nog zo'n handenbinder voor de eenvoudige mens die nog steeds denkt daar goed aan te doen.

Joost Spits
Joost Spits13 jun. 2021 - 5:37

- Omtzigts nieuwe partij: ROBIN HOOD - ..het oprichten van een politieke partij is altijd knokken in het begin. Het is niet verstandig op voorhand te zeggen dat het geen succes wordt. Geert Wilders keerde destijds ook de VVD de rug toe; dat heeft bepaald geen windeieren gelegd.  Pieter Omtzigt volgt zijn principes, voelt zich als volksvertegenwoordiger sterk verbonden met zijn kiezers en trekt ten strijde tegen het onrecht. Desalniettemin wordt hij weggezet door het CDA als een subversief element; begrijpelijk, want het CDA is verworden tot een scheve, onchristelijke, hypocriete club. Dus de stap van Omzigt is een logische stap; hij wil geen deel meer uitmaken van de CDA-kongsi. Vechten tegen de bierkaai heeft geen zin en het is een illusie om ooit nog tot consensus te kunnen komen met een stelletje hypocrieten. Dat zou wederom de ene na de andere onwerkbare situatie opleveren voor een noeste werker als Pieter Omtzigt. De man moet zijn handen vrij hebben en kan daar geen gekonkel bij gebruiken. Bovendien begint hij met een kiezersgroep die goed is voor 5 zetels. Dat is op zich geen slechte uitgangspositie en bewijst ook dat veel kiezers drommels goed zien wie Omtzigt is en waarvoor hij staat. Zijn boodschap is gehoord en begrepen door een aanzienlijke kiezersgroep. Ik geef hem wel een kans. Zijn nieuwe partij ROBIN HOOD. Nee, van der Horst is te snel met zijn analyse...

1 Reactie
Zandb
Zandb14 jun. 2021 - 6:28

Joost Electoraal gezien is dat geen windei want er stemmen veel mensen op Wilders, maar de werkelijkheid leert, dat het weinig meer dan windeieren oplevert. Ik ben ook bang, dat Omtzigt binnen het CDA van grotere waarde is, dan er buiten. Neem alleen al het risico, dat hij misschien nog wel meer dan vier jaar in z'n eentje is. Ik acht de de kans klein, dat een aantal volksvertegenwoordigers (misschien ook welk van andere partijen?) hem volgen. Maar dan kan het wèl een ander verhaal worden.

Freddy2
Freddy213 jun. 2021 - 4:55

Het zou wel mooi zijn als hij met zijn vertrek meerdere politici zou meetrekken waardoor er nu al een serieuze 19e partij komt. Misschien wel politici die samen met hem al probeerden om voor de burger op te komen en zich daarmee eigenlijk al als aardsvijanden van de huidige partijen hebben geprofileerd.

1 Reactie
Zandb
Zandb14 jun. 2021 - 6:28

Frwddy Dat zou mooi zijn.

Joop Schouten
Joop Schouten12 jun. 2021 - 21:48

Het kan 4 jaar duren voor hij het CDA kan leegeten. Bij mij is vertrouwen in de huidige politiek tot een absoluut nulpunt gedaald.

7 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 10:10

Ben benieuwd wat ze bij de gemeenteraadsverkiezingen in Maart doen! Zijn vrouw blijft wel bij het CDA. Ik ben nooit voor het CDA geweest. Maar ik vind dat ook Omtzigt ongekend onrecht wordt aangedaan en nu hijzelf de dupe is, wij het ook voor hem moeten opnemen. Hem wordt nl. ongekend onrecht aangedaan.Een partij die ten gronde fout zit en zo met haar leden omgaat kan niet voor recht opkomen voor de burgers. . Maar doe gaat, in tegenstelling tot dat, echter gewoon door met haar manipulaties van mensen/burgers. Als ze met de eigen leden al zo omgaan hoe denk je dan dat ze met de burgers in Nederland zullen omgaan? Kaag zou moeten zeggen tegen het CDA dat hun wegen hier scheiden, Wat mij betreft moet ze met de billen bloot wil ze niet door de mand vallen. Zo niet zal ze er met kleerscheuren uitkomen. Ik denk maar zo, een beetje hoop 'op de goedertieren God :), doet leven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 10:10

doe=die

Hanvander Horst
Hanvander Horst13 jun. 2021 - 11:06

Zijn vrouw is geen lijsttrekker in Enschedé volgend jaar. Let maar op.

Poeha2
Poeha213 jun. 2021 - 19:59

“ Zijn vrouw is geen lijsttrekker in Enschedé volgend jaar. Let maar op.” Net als de voorspelling dat na het toeslagenrapport de politieke tranen met kerst wel gedroogd zouden zijn en we het weer over het r-getal zouden gaan hebben. Hey wacht! En net als alleen het zwarte scenario de blijheid van de terrasversoepelingen zou kunnen stoppen. Witte jassen zouden zogenaamd keuzes moeten maken. Hey wacht, die zitten lekker een pilsje te drinken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 21:55

Je zou best eens gelijk kunnen hebben Han!

LaBou
LaBou 14 jun. 2021 - 4:56

????????????????????????

Zandb
Zandb14 jun. 2021 - 6:34

Poeha Ik heb geen idee, hoe u de werkelijkheid leest, maar de voorspelling is toch gewoon wat er nu aan de hand is: "Net als de voorspelling dat na het toeslagenrapport de politieke tranen met kerst wel gedroogd zouden zijn en we het weer over het r-getal zouden gaan hebben." Die hele toeslagenaffaire ettert gewoon door en nog steeds maken de krikodillenhuilende verantwoordelijken, ongehinderd, er geen werk van. En leiden ze de aandacht naar 'belangrijker' zaken.

Bert de Vries
Bert de Vries12 jun. 2021 - 21:39

Omtzigt die binnen de partij blijft is als de man die in de hel blijft om daar orde op zaken te stellen. Wie de geschiedenis van Omtzigt een beetje kent, weet dat hij als weinig anderen gevaar trotseert omwille van een zaak waarin hij gelooft (Malta, b.v.).

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 10:14

Bert de Vries Zegt genoeg over hoe hij nu behandeld wordt. Die partij is diep rot van binnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 16:36

De vraag is echter hoeveel zelfs zo iemand nog kan hebben voordat het lijntje breekt.

Mark Huysman
Mark Huysman12 jun. 2021 - 20:53

Juiste analyse. Het zou goed kunnen dat Omtzigt het er nog mee eens is ook. Maar waarschijnlijk is het emotioneel gezien gewoon niet meer op te brengen om in die partij te functioneren.

DaanOuwens
DaanOuwens12 jun. 2021 - 20:24

@ Pater Jij schrijft: Iemand die zijn gezondheid offert t.b.v. de benadeelden van de toeslagenaffaire, Allemaal het gevolg van beleid waar hijzelf heeft voor gestemd. Rechts dus. Je weet blijkbaar geen voorbeeld aan te dragen waaruit zou blijken dat Omtzigt een sociale opvatting heeft over de samenleving. En je schrijft: Omtzigt-sympathisanten zijn buiten de fractie gehouden, zoals iedereen weet die zich in de notitie van O. heeft verdiept. Daarom schreef ik ook als de huidige fractie kandidaten levert voor ministersposten. Dan komen CDA-ers lager op de lijst in de kamer. Heb je mijn tekst wel gelezen? Dit is een reactie van je op een tekst van mij waaruit blijkt dat je er weinig van hebt begrepen. Waarom schrijf je dit überhaupt? @ Buitenstaander Jij schrijft: Laten we dan vaststellen dat kiezers de afgelopen keer vonden dat links bijzonder weinig toe te voegen had aan het spectrum… jammer maar wel de realiteit. Geen enkele moeite met de realiteit. De mening van de kiezers boeit mij weinig. Al maken ruim 2 miljoen mensen een domme keuze dan wordt het daarmee geen intelligente keuze waar Nederland iets mee op schiet. Ik vind dat ik de vrijheid heb een maning te hebben die afwijkt van de meerderheid. En die mening te onderbouwen. Ik begrijp uit jouw reactie dat jij dat grote problemen mee hebt. Die vijheid van meningsuiting is volgens jou een dode letter begrijp ik. En je schrijft: maar dan toch weer ‘rechts’ erbij halen is jammer; Ik haal er niet rechts bij. Een aanzienlijk aantal grote maatschappelijke en economische problemen zijn het gevolg van rechts beleid. De hele toeslagenaffaire is het gevolg van de fraude wet en het beleid dat staatssecretaris Rutte meer dan 10 jaar geleden als staatssecretaris van SoZaWe heeft ingezet. Ik haal rechts niet erbij. Rechts is de oorzaak van het probleem. @ De Lieve Heer Jij schrijft: hij verdient het voor de volle 100% om met hem in gesprek te gaan Ik weet dat niet, ik aarzel daar nogal in. Ik ben ook niet zo onder de indruk van de man. Ik vind die hele tegenmacht opvattingen nogal gezocht. Het is overduidelijk de leidraad voor zijn eigen handelen. Dat mag en zijn inzet is uitstekend. Maar of op die manier de kwaliteit van het beleid beter wordt betwijfel ik. Het hele tegenmacht verhaal gaat over de vraag hoe het beleid wordt uitgevoerd. Ik denk dan aan de kamer als toezichthouder op de overheid als uitvoerder van kabinetsbeleid. Daar hoort een vraag voor. Wat wil je bereiken met je beleid? Hoe ziet de samenleving er uit waar je aan wil bouwen. Noem dat maar de hogere abstractie of het ideologisch debat. Ik heb een paar van die Omtzigt filmpjes bekeken en ik zie er geen oplossing in. Het lijkt mij dat hij om het hele ideologische aspect heen loopt. Overigens veel waardering voor zijn inzet en ook die van Renske Leijten maar ik zie er geen oplossing voor de problemen door ontstaan. Misschien slechts beleid beter uitvoeren? Ik heb dat op gemeentelijk niveau zien gebeuren dat levert helemaal niets goeds op. Als je het heel plat maakt is de oorzaak het idee dat alle burgers luie eikels zijn die op de bank willen hangen en frauderen als ze de kans krijgen. Dat is een platte herformulering van de VVD ideologie. En als dat niet ter discussie staat heeft de inbreng van types zoals Omtzigt betrekkelijk weinig resultaat. Dan blijven mensen gemangeld worden door de overheid.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens12 jun. 2021 - 20:26

Volgende keer zet ik mijn reactie weer op de goede plek.

Pater
Pater14 jun. 2021 - 8:07

@Ouwens Omtzigt rechts? O. heeft net als 3/4 van de Kamer voor strengere fraudecontrole gestemd. Dat was toen een hobby van rechts tot gematigd links (PvdA). O. heeft zich met hand en tand verzet tegen de sociaal-economische verrechtsingen van het CDA-programma door Hoekstra, zoals het schrappen van het minimumloon. Kennelijk is dat niet tot Ouwens doorgedrongen. Fractie Ouwens schreef: "Zijn er onder die 15 CDA fractieleden mensen die Omtzigt steunen?" Ik geef aan dat dat niet het geval is omdat die scherp op hun stem tegen O. zijn geselecteerd. Nu doet Ouwens alsof hij de vraag niet heeft gesteld. Alleen de persoon? "Ook zij (de top van het CDA) denken slechts met Omtzigt te maken te hebben." Ik geef aan dat dat flauwekul is, ze zijn als de dood voor de steun voor O. in de partij. Ouwens reageert wijselijk niet op dit punt, maar verplaatst de aandacht: "Waarom schrijf je dit überhaupt?" Nou, dat blijkt wel uit bovenstaande, om jouw onbegrip van de situatie te corrigeren. Dat onbegrip blijkt uit deze opmerking in de reactie van Ouwens naar Onze Lieve Heer: "Ik vind die hele tegenmacht opvattingen nogal gezocht." Wat erg. Als iets de laatste 10 jaar tekort is geschoten is het de tegenmacht. Beleid blijkt keer op keer totaal te ontsporen, toeslagenaffaire en de aardbevingsschade in Groningen zijn niet meer dan extreme voorbeelden, met tamelijk nare gevolgen. O. wil dat beter gaan controleren, iets waar de Rekenkamer ook al jaren op wijst, en daar past juist geen ideologie bij, het gaat om effectiviteit. Bijv. de decentralisaties onder Rutte/Samsom zijn totaal mislukt omdat de effectiviteit helemaal niet grondig is bekeken: het ging om bezuinigen en om het vage idee dat de beslissingen dan 'dichter bij de burger' komen te liggen. Betere controle is onderdeel van het Herculeswerk om de overheid weer betrouwbaar te maken. Dat ontgaat Ouwens. Ik ben bang dat de vraag: "Waarom schrijft Ouwens dit eigenlijk? meer toepasselijk is. Het antwoord is, vermoed ik, dat Ouwens niet om kan gaan met kritiek.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 jun. 2021 - 19:39

Eeuwig zonde dat Omtzigt de handdoek in de ring gooit. Ik had dat niet verwacht en vindt het onnodig. Met die uitgelekte notitie in de hand stond hij veel sterker. Bij het CDA citeren ze nu vast weer Piet Steenkamp: de honden blaffen, de karavaan trekt verder.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 jun. 2021 - 19:45

vinD

Poeha2
Poeha212 jun. 2021 - 19:36

“ Ik bid tot God Almachtig dat ik ongelijk krijg.” Daar is geen bidden voor nodig en is eerder praktijk. Zoals over de voorspelling van het gevolg van volle terrassen: “ Als de lente in mei eindelijk echt doorbreekt, wordt het een maand van volle terrassen en volle stadsparken tegelijk. Alleen het zwarte scenario kan dit stoppen: als de witte jassen daadwerkelijk hun vierschaar spannen” Niks zwart scenario. De witte jassen drinken een pilsje op het terras! Heerlijk de summer of love. Over 2 weken begint het festival seizoen. Maar goed, zo is meneer van der horst ook een groot aanhanger van sywert van der linden en mag hij graag naar hem verwijzen. O.a. “ s Avonds legde Sywert van Lienden bij Op1 uit waarom het nog weken duurt voor scholen coronasneltests binnen krijgen.” https://joop.bnnvara.nl/opinies/ik-zag-hem-zitten-in-de-tweede-kamer

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 jun. 2021 - 6:03

????????

EenMening
EenMening12 jun. 2021 - 18:56

Pieter Omtzigt is een man van principes. Dat soort mensen is schaars in de politiek. Dat werpt de vraag op of hij wel geschikt is om in de slangenkuil die politiek Den Haag toch is, goed kan functioneren. De meeste van zijn collega's, of ze nu nu links of rechts zijn, zijn vooral bezig met zelfpromotie en doen weinig meer dan meestemmen met hun fractie.

Bouwman2
Bouwman212 jun. 2021 - 18:41

Dat er spake zou zijn van opgeloste problemen binnen de boezem van het CDA klopt niet. De partijlijn was niet zo zeer in het geding, maar persoonlijke verhoudingen en irritatie waren de oorzaak. En die zijn helemaal niet opgelost. Het CVDA is nog steeds in verwarring. De vraag is of het bij een kras blijft of dat er een scheuring komt in de bestuurderspartij. De wolken zijn echt nog niet leeg geregend. Tot de opklaringen komen aandrijven kan de partij beter bescheiden zijn en vooral niet in een Kabinet gaan zitten. Het beste is een minderheidskabinet dat bestuurt bij wisselende meerderheden. Voor elk voorstel terug naar de Kamer. Dat is bestuurlijke vernieuwing, Laten we maar hopen dat zich geen dringende zaken gaan voordoen, want de procedure vraag veel, heel veel tijd.

De Lieve Heer
De Lieve Heer12 jun. 2021 - 18:21

Het is duidelijk dat van der Horst een man is voor wie het hebben van principes op de allereerste eerste plaats staat.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman212 jun. 2021 - 18:51

Wie de verworpenen der aarde aan de boezem drukt hoopt dat die groep exponentieel wordt uitgebreid. Dat heeft niet zo veel met het verheffingsideaal te maken, maar meer met polarisatie em afrekencultuur. ,

De Lieve Heer
De Lieve Heer12 jun. 2021 - 20:25

Bouwman: "Wie de verworpenen der aarde aan de boezem drukt hoopt dat die groep exponentieel wordt uitgebreid." Dominee Bouwman heeft een vrij uitzonderlijke kijk op de woorden van Jezus. Je zou bijna nieuwsgierig worden naar zijn -andere- preken. Een echte CDA-er, dat wel...

Paul250371
Paul25037113 jun. 2021 - 0:52

Bouwman Spoken like a true Christian. Hypocriet.

ton14024
ton1402412 jun. 2021 - 17:51

Ik vraag het me af. Vergeet niet dat er nog geen kabinet is. Politiek voor beginners: deze fase heet de transformatie.

Thuiszitter
Thuiszitter12 jun. 2021 - 17:30

Omtzigt heeft gelijk , ik was ook weggegaan , eer aan jezelf houden geeft in ieder geval innerlijke rust dat heeft hij nu hard nodig. Terugkomen in de kamer na het uitzieken , borst voorruit en een partij beginnen. Eens kijken wie dan het laatst lacht.

gerryjoris
gerryjoris12 jun. 2021 - 17:06

De CDA-top presenteert zich als een stel Farizeeërs. Er was hen alles aan gelegen dat Omtzigt er zelf uit zou stappen en zij hun handen in onschuld zouden kunnen wassen. Maar deze muis zal nog een lange staart krijgen. Het CDA heeft in een nieuwe coalitie NIETS te zoeken.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa212 jun. 2021 - 17:00

Dus alsnog functie elders voor Omtzigt. Helaas.

1 Reactie
Hakkepuf
Hakkepuf13 jun. 2021 - 5:46

Hij blijft toch gewoon kamerlid? Hij is alleen geen CDA lid meer.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg12 jun. 2021 - 16:51

Hij lijdt in ieder geval niet aan een Stockholmsyndroom. Want laten we wel wezen: hoeveel gebeuk op je persoon, je werk en je idealen kan een mens verdragen? Zeker als het mensen van zijn “club” zijn? De man is al overspannen. En Han, ik bid met je mee.

Mokker
Mokker12 jun. 2021 - 16:43

Hoe zo buitenspel, hij heeft genoeg voorkeursstemmen om zijn zetel te legitimeren, en er kan wellicht een afsplitsing van het CDA ontstaan.

Pater
Pater12 jun. 2021 - 16:36

Omtzigt staat inhoudelijk in een traditie van een deel van het CDA dat al jaren niet meer aan bod kwam: centrum tot gematigd rechts met een sociaal hart. De woede van Omtzigt over het schrappen van de verhoging van het minimumloon door Hoekstra was oprecht. Doodzonde dat hij nu opstapt, dat vind ik ook. Maar ik denk dat hij geen keus had: na het openbaar worden van zijn verhaal steeg de afkeer van O. bij rechts CDA tot nieuwe hoogtes, en in een dergelijk klimaat had O., met zijn afschuw van politieke spelletjes, helemaal niet meer kunnen functioneren. Ik zag O. niet als éénpersoonsfractie opereren, ik had het mis. Ik zie nu geen stroming rond O. ontstaan. Hij heeft veel aanhang, maar hij kan dat leiderschap niet aan. Misschien zit ik wéér fout. Ik hoop het.

DaanOuwens
DaanOuwens12 jun. 2021 - 16:13

Van der Horst heeft het conflict tussen Omtzigt en de partij terug gebracht tot een gevecht tussen de poppetjes. Die vergissing maken meer mensen ion deze discussie op op deze site. In een van de peilingen van deze week over de rommel in het CDA bleek dat ongeveer 30% van de achterban achter Omtzigt staat en 30% ook zonder Omtzigt verder kan. Het gaat dus niet om Omtzigt als persoon het gaat om de groep CDA-stemmers waarvan Omtzigt het boegbeeld is. Dat slaat Van der Horst even over. De belangrijkste vraag is nu wat gaan die mensen doen? Zijn er onder die 15 CDA fractieleden mensen die Omtzigt steunen? En als deze 15 wellicht een ministerpost krijgen in een nieuwe kabinet komen er dan wellicht nog Omtzigt sympathisanten in de kamer bij? Wat gaan die dan doen? Wat gaan de afdelingen doen die Omtzigt al eerder hebben gesteund? De reactie van de CDA-top en Hoekstra is ook totaal ontoereikend. Ook zij denken slechts met Omtzigt te maken te hebben. Deze quote bijvoorbeeld uit de reactie van het CDA laat dat zien: Wij hadden graag met hem vanuit onze gemeenschappelijke christen democratische overtuigingen de inhoudelijke discussies willen oppakken. Zij denken dus echt dat ze alleen Omtzigt moeten sensibiliseren. Die aanpak zal echter niet leiden tot mitigatie van de problematiek. Ik gebruik maar even CDA jargon. Ik ben benieuwd hoe het de komende weken verder gaat. Maar als ik moet raden denk ik dat er nog mensen zullen zijn die Omtzigt gaan volgen. En afhankelijk van het herstel van Omtzigt zelf en het aantal overlopers is het maar de vraag of Omtzigt de eer aan zichzelf heeft gehouden. Misschien heeft hij wel een verstandige stap genomen. Niet eervol maar strategisch verstandig. Overigens denk ik niet dat Omtzigt veel toevoegt aan het politieke spectrum. Voor mij behoort ook hij tot de meer rechtse vleugel van het CDA. Hij heeft echter geleerd in te zien dat het overheidsapparaat een stuk slechter en onredelijker functioneert dan rechtse Nederlanders willen erkennen. Maar wellicht doe ik hem tekort en ontstaat er rondom Omtzigt nog een soort rechts dat wel kan leren van de gemaakte fouten. Tot op heden is dat er niet. Maar ik verwacht er niet veel van.

4 Reacties
Pater
Pater12 jun. 2021 - 16:55

O. staat in het CDA allerminst rechts. Ouwens is in de war met Hoekstra. Iemand die zijn gezondheid offert t.b.v. de benadeelden van de toeslagenaffaire, iemand die als een leeuw vecht voor de verhoging van het minimumloon, staat sociaal-economisch links in het CDA. De top van het CDA denkt helemaal niet alleen met de persoon O. te maken te hebben, wat een oppervlakkige waarneming. Denk je dat ze die 342.472 voorkeursstemmen vergeten zijn? Ze zijn als de dood. Dat is juist de reden dat ze zo voorzichtig met de zaak om gingen, en waarom ze het signaal geven graag de discussie aan te willen gaan; nu het niet meer met O. kan, dan maar met zijn aanhang. Omtzigt-sympathisanten zijn buiten de fractie gehouden, zoals iedereen weet die zich in de notitie van O. heeft verdiept. Kandidaten kregen de vraag of ze op O. of op De Jong hadden gestemd. Wie op O. had gestemd kwam laag op de lijst.

Buitenstaander
Buitenstaander12 jun. 2021 - 18:02

@Daan U haalt een paar interressante punten aan, maar dan toch weer 'rechts' erbij halen is jammer; e vraag is nl of het weer zo makkelijk hiertoe te herleiden valt, ondanks dat dat voor mensen zoals u dat blijkbaar de Pavlov reactie is. Jammer, om ook weer toe te voegen, dat als je blijkbaar tot een rechtervleugel behoort je weinig toe te voegen hebt aan het spectrum. Laten we dan vaststellen dat kiezers de afgelopen keer vonden dat links bijzonder weinig toe te voegen had aan het spectrum... jammer maar wel de realiteit.

De Lieve Heer
De Lieve Heer12 jun. 2021 - 18:17

Omtzigt is zonder enige twijfel rechtlijnig, maar if dat nu betekent dat hij rechts is valt nog te bezien. Aan de andere kant kan ik me goed voorstellen dat hij aantrekkingskracht zou kunnen uitoefenen op mensen die nu op extreem-rechtse partijen stemmen, niet uit racistische of islamofobe overwegingen, maar uit onbehagen over "de elite". Maar ongeacht of hij nu links of rechts is, hij verdient het voor de volle 100% om met hem in gesprek te gaan, want het belang van zijn voorstellen met betrekking tot een versterking van de Nederlandse democratie kan moeilijk overschat worden. Eigenlijk zou iedereen -links of rechts- het daar over eens moeten zijn. Het is me alleen niet duidelijk of dat ook zo is. In het geval van de VVD en het CDA twijfel daar wel eens een beetje aan.

Sonic2
Sonic213 jun. 2021 - 9:58

@ Daan Ouwens De reactie van de CDA top kan je in 2 delen verdelen. Het eerste deel is dat ze van zichzelf vinden dat ze er alles aan gedaan hebben en het 2e deel is dat ze er volgens mij op anticiperen wat Han ook net ter berde brengt. Dat hij zichzelf in de tussentijd nog wel eens gaat oproken. Omtzigt zien ze daar als een emotionele tijdbom. Zag je ook een beetje in de reacties terug van CDA bewindslieden. Dat dit de zoveelste emotionele uitbarsting van Omtzigt is geweest. Omtzigt is geen Baudet, Van Haga, Jan Roos. Hij zal niet op voorspelbare wijze mislukken. Maar ik deel jouw terechte twijfel. Al hoop ik dat Omtzigt slaagt. Ondanks de fouten in 2013 met de toeslag affaire. Ondanks de fouten met die getuige. En ondanks dat hij wel erg lang achter bepaalde standpunten van het CDA heeft gestaan. De toekomst zal uitwijzen of het CDA wel echt die klap krijgt waar veel mensen vanuit gaan. Het CDA kreeg op 17 Maart 2 keer zoveel stemmen als FvD. Ook veel meer stemmen als GL, PvdA. Het kan voor het CDA wel eens heel erg meevallen. Het CDA heeft een behoorlijk stabiele kern. Maar we gaan het meemaken de komende jaren.

gimli55
gimli5512 jun. 2021 - 15:59

Hoekstra kan en kon zijn chantage politiek zo wie zo voortzetten, met behulp van de onderling uitwisselbare coalitie partijen van de laatste 40 jaar. Geen alternatief en geen perspectief dan het nu heersende neoliberalisme is ons deel. De mooie radicale ideeën van Rutte en vernieuwde bestuurscultuur is niets. Het uitschakelen van dissidenten, er zijn al vele voor hem gesensibiliseerd, is hoofdzaak. Wanneer je zo genaaid wordt door je eigen partij, kun je 2 dingen doen. Het lekker gaan vinden of opstappen. Omtzigt staat in mijn ogen bekend als integer en betrouwbaar, dus ik denk niet dat hij het fijn vind om herhaaldelijk genaaid te worden door zijn partij. Dit is niet het eerste akkevietje, hij is al eerder op een onverkiesbare plaats gezet. Waarschijnlijk in verband met zijn al langdurige strijd voor rechtvaardigheid. Of hij invloed zal overhouden van deze crisis? Waarschijnlijk niet. Maar dat is ook nooit zijn doel geweest. Hij is altijd een goede volksvertegenwoordiger pur sang geweest. Uiteraard ook fouten gemaakt, maar die zijn hem vergeven. Hij zal altijd verbonden blijven en herinnerd worden aan het toeslagschandaal, ongeacht wat hij verder nog zal bereiken. Er was voor hem geen alternatief meer en geen perspectief, vergelijkbaar met de burger en het falende systeem. Vb: Zie de gaswinning schade en het institutioneel racisme en discriminatie. Dat is de basis van gebrek aan vertrouwen in de huidige politiek.

2 Reacties
De Lieve Heer
De Lieve Heer12 jun. 2021 - 18:26

gimli55: "Er was voor hem geen alternatief meer en geen perspectief, vergelijkbaar met de burger en het falende systeem." Yep, heel treurig, maar ik denk dat je 100% gelijk hebt. En nu?

gimli55
gimli5512 jun. 2021 - 18:56

@De Lieve Heer Wachten tot de wal het schip keert, dit systeem is niet houdbaar. Dat zie je op ecologisch en klimatologisch gebied. Op sociaal en duurzaamheid vlak is het voornamelijk het in stand houden van de status quo. Dissidenten en andersdenkenden worden buitengesloten en dat geldt op vele gebieden. er wordt niet geluisterd naar waarschuwingen zoals gegeven door bijv. de Ombudsman, het CPB, de CBS en de RvS. Er zijn genoeg concrete en praktische voorbeelden zoals storingen in bankzaken, problemen met de watervoorzieningen, een rattenplaag in A'dam, de everzwijnen op de Veluwe en hun schade. Elke week is er wel ergens in een noodzakelijke systeem een storing. Geduld is een schone zaak, het heeft 40 jaar geduurd voordat het zichtbaar werd voor grote groepen burgers. De politiek belooft van alles en maakt niets waar, geen oplossingen voor de huidige grote problemen. Lees het boek van Philipp Blom : Het grote wereldtoneel. Daar staat uitleg in over de aanpak in het verleden van fundamentele problemen en nu. Los het zo veel mogelijk zelf op, maak je zo min mogelijk afhankelijk van de staat en ga consuminderen. Bedenk wat je echt nodig hebt en niet wat je denkt nodig te hebben of wilt hebben. Onafhankelijkheid is mijn devies, en neem afstand van het neoliberale gedachtengoed.

Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 15:40

Maar Han, Een kabinet VVD CDA D66 PvdA GL gloort aan de horizon. Alles wat jouw hartje begeert. /Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de kwestie rond het Groninger aardgas evenmin./ Hoef je dit ook niet meer onder jouw epistels te vermelden.

6 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 jun. 2021 - 16:47

Zapata ken je klassiekers https://nl.wikipedia.org/wiki/Ceterum_censeo_Carthaginem_esse_delendam

chwiedijk
chwiedijk12 jun. 2021 - 17:24

PvdA, ga niet onder Rutte in een kabinet.

Buitenstaander
Buitenstaander12 jun. 2021 - 18:05

@zapata De vraag is reeel om je af te vragen of 'gloren' een correcte verwoording van gevoelens is, met twee dramatisch afgestrafte partijen waar niemand op zat en zit te wachten. Als je tenminste objectief wil zijn, wat me hier nogal een wensdroom lijkt..

gimli55
gimli5512 jun. 2021 - 19:05

@Buitenstaander Het hebben van verkiezingen betekent niet dat er ook een werkelijke democratie in Nederland bestaat en de winnaar van de verkiezingen heeft niet automatisch gelijk. De afgelopen 10 jaar hebben dat wel aangetoond met het institutioneel racisme en discriminatie tot gevolg, het niet oplossen van de gaswinning schade en nog een reeks schandalen en affaires tot gevolg. Het feit dat de regeringspartijen niet afgestraft zijn, komt omdat de slachtoffers niet vertegenwoordigd worden in de TK en EK. Ze hebben getalsmatig geen invloed, vandaar dat het falende beleid blijft doorgaan. incluis alle gevolgen bij de belastingdienst, het UWV en alle maatschappelijk relevante ondersteuning. Derhalve betekent het winnen van verkiezingen niet dat je als partij gelijk hebt en te vertrouwen bent, daar heb je integere en betrouwbare politici voor nodig en laat Rutte en coalitie genoten dat niet zijn. Daar zijn genoeg voorbeelden voor of ben je de Rutte doctrine al vergeten of het geheugenverlies bij de POK en bij vele andere momenten in de TK.

Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 19:10

@ Buitenstaander. Als iemand met de Europese verkiezingen toch weer op die bolle stemt omdat hij die PvdA toch niet los kan laten na het echec van 2012-2017 dan kan ik niet anders concluderen dat een rampen kabinet VVD/CDA/D66/PvdA/GL tot zijn favorieten behoord.

Sonic2
Sonic213 jun. 2021 - 11:43

@ Buitenstaander Fijn dat je voor een Paars `groen opteert dus en absoluut niet de PVV en CDA aan de macht wilt. Maar waarschijnlijk ben je zo enorm subjectief dat alleen naar linkse partijen verwijst, zoals Groenlinks en SP. Bij rechts bestaat verlies niet. Want dan is het fraude. Onbeschoft rechts.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 jun. 2021 - 15:36

Dat dacht ik ook al - al zie ik Rutte echt niet de rit uitzitten hoor - het volgende schandaal staat al gepland voor 15 Juli

5 Reacties
Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 17:34

Ach ga toch weg, al worden er 100.000 mensen per ongeluk standrechtelijk geëxecuteerd dan nog blijven ze zitten met een mea culpa. Denkt u nu echt dat de gemiddelde VVDer/ CDAer/ D66er/ CUer/ PvdAer een geweten hebben? Het volgende kabinet zit er weer voor vier jaar met veel meloenen slikken.

Buitenstaander
Buitenstaander12 jun. 2021 - 18:07

@zapata Want? Alleen mensen die erg links zijn, hebben een geweten? Is dat nou net niet de hoogmoed / arrogantie van links NL dat continu wordt afgestraft?

Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 19:03

Wat heeft dat nu weer met rechts of links te maken Buitenstaander? Het heeft te maken met luitjes die macht en leuke baantjes boven alles stellen. Daar zitten VVD/CDA/D66/CU/PvdA vol mee zo heeft de geschiedenis van 45 jaar Nederlandse politiek me geleerd. De nieuwkomers zijn daar ook al mee geïnfecteerd maar bovengenoemd rijtje ontleend haar bestaansrecht er aan.

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid12 jun. 2021 - 21:57

Buitenstaander, wat Zapata bedoeld is dat de helft van de TK enkel als (semi)-ambtenaar heeft gewerkt en na een TK lidmaatschap weer verder gaat in diezelfde hoek en nooit afgerekend wordt op je prestaties en je zelfs rustig meineed mag plegen. Het liefste ook nog een suffe studie afgerond waarmee je echt niets anders kan dan de politiek ingaan. De andere helft komt uit het bedrijfsleven en gaat alleen maar de TK in om wetgeving gunstig te beïnvloeden waarna ze weer terug hobbelen naar het bedrijfsleven. We hebben te maken met een hoge vorm van incapabele en corrupte vorm van democratie en de meeste Nederlanders blijven voor een meerderheid van deze partijen stemmen. Als het de mensen echt iets zou boeien dan zouden ze wel anders gaan stemmen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 jun. 2021 - 12:13

@zapata u houdt er geen rekening dat er totaal geen stabiele coalitie gevormd kan worden