Joop

Nu we weten wat eenzaamheid is

  •  
15-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
3181906504_a8a3b31bab_k

© cc-foto: Raj Deut

Net zoals bij mensen is bij huisdieren de invloed van eenzaamheid op de psyche en het lichaam enorm
Eenzaamheid. Een begrip dat we sinds maart 2020 allemaal een stuk beter begrijpen. De lockdowns, het afstand houden: meer dan ooit ervaren we hoe belangrijk sociaal contact eigenlijk is. Dat praatje in de straat, de vriendschappelijke knuffel en de troostende arm om je heen. We kunnen niet zonder. Eenzaamheid maakt letterlijk ziek. Ik vraag me af of we, nu we weten hoe het voelt, ook onze huisdieren eindelijk bevrijden van hun eenzame bestaan?
Wat doet eenzaamheid met je? Eenzame mensen zijn er altijd geweest, maar tijdens de coronacrisis nam de eenzaamheid schrikbarend toe. Maar liefst 47% van de mensen (bron: RIVM, 2021) gaf in 2020 aan eenzaam te zijn. En dat blijft niet zonder gevolgen. Eenzaamheid zorgt voor psychische klachten zoals onzekerheid, depressie en stress. Langdurige stress is heel gevaarlijk. Het zorgt ervoor dat je lichaam zich eigenlijk in een continue vecht-of-vlucht-reactie bevindt. Het gevolg: een grotere kans op bijvoorbeeld Alzheimer, hart- en vaatziekten, maar ook zelfmoord. Onderzoek toont aan dat ernstig eenzame mensen maar liefst 26% meer kans hebben om vroeg te overlijden (bron: Holt-Lunstad et al., 2015 )!
Sociale wezens Net zoals wij mensen zijn de meeste huisdieren ook van nature sociale wezens. Dat maakt hen ook zo fijn om te houden: de dieren snakken naar aandacht. Is dat even fijn thuiskomen na een dag werken? Maar net zoals voor mensen is bij huisdieren de invloed van eenzaamheid op de psyche en het lichaam enorm. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld gefrustreerd gedrag. Het gevolg? Terwijl ze alleen maar snakken naar de aandacht van een soortgenootje, worden dieren gestraft, genegeerd of zelf weg gedaan omdat ze zich niet gedragen zoals het baasje zou willen. Dieren worden apathisch, stoppen met eten en overlijden vroegtijdig. En dat terwijl ze alleen maar snakken om de aandacht van een soortgenootje.
Gun ze die liefde Een leven in eenzaamheid verdient niemand: geen mens én geen dier. Ik hoop met heel mijn hart dat we het tij snel kunnen keren. Dat iedereen weer de aandacht krijgt die hij zo hard nodig heeft. En dat we daarin de huisdieren niet vergeten. Laten we ervoor zorgen dat het verdriet van twee jaar isolement ook iets moois oplevert: meer aandacht voor elkaar en voor de huisdieren. Gun ze die liefde van een soortgenootje!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Effie2
Effie216 jan. 2022 - 8:38

Meneer de uil zong het al: want dieren zijn precies als mensen. Met dezelfde mensenwensen. En dezelfde mensenstreken. Dat komt allemaal in de krant. Van Fabeltjesland. Van Fabeltjesland. Mensen wanen zich niet zelden superieur aan dieren, en onderschatten in hun begrijpelijke onwetendheid vaak de intelligentie van dieren, en zien al even vaak hun natuurlijke behoeften over het hoofd. Als je een huisdier wil aanschaffen, ...neem er twee. Liefst van dezelfde soort. Ze begrijpen elkaar beter dan wij dat doen, en hebben hierdoor constant gezelschap en aandacht naar behoefte. En een liefdevolle verzorging van de mens, waar ook opvoeding bij hoort, maakt het plaatje dan compleet. Door een of meer dieren aan te schaffen maakt de eigenaar zich in belangrijke mate verantwoordelijk voor hun noodzakelijke welzijn.

pahan
pahan16 jan. 2022 - 8:04

Het mooie van de lockdown was nou juist dat huisdieren meer aandacht kregen. Die hadden hun volkje thuis. Met een humeur om te schieten wellicht, maar negatieve aandacht is ook aandacht. 'Net zoals wij mensen zijn de meeste huisdieren ook van nature sociale wezens. Dat maakt hen ook zo fijn om te houden: de dieren snakken naar aandacht. Is dat even fijn thuiskomen na een dag werken?' Is dat fijn thuiskomen nadat je dat sociale dier de hele dag alleen opgesloten hebt achtergelaten?

Eric Minnens
Eric Minnens15 jan. 2022 - 23:30

"Terwijl ze alleen maar snakken naar de aandacht van een soortgenootje, worden dieren gestraft, genegeerd of zelf weg gedaan omdat ze zich niet gedragen zoals het baasje zou willen." Tja, daar verbaas ik me ook vaak over. Mogen honden eindelijk weer eens naar buiten om hun natjes en droogjes los te laten, worden ze van ontmoetingen met andere honden weggetrokken, en moeten ze zelfs hun enthousiaste geblaf (hun taal, hun expressie) voor zich houden. "Koest Fikkie, koest!"... Ik ervaar plaatsvervangende eenzaamheid.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 0:00

Ik ben dan ook niet echt zo'n enthousiasteling mbt van honden in stedelijke gebieden. Ze hebben de ruimte niet , zeker sinds ze aangelijnd dienen te worden . Maar goed ik begrijp ook wel dat mensen redenen hebben om honden te houden een daarvan is trouwens eenzaamheid - en de hond is naar de mens gegroeid en voelt zich niet eenzaam als ie bij de mensen is en aandacht van ze krijgt . Dat hoeft zeker geen soortgenoot te zijn .

pahan
pahan16 jan. 2022 - 8:10

Het is meer dat de hond zich gedraagt zoals die door het baasje opgevoed is. En diens gedrag kopieert. Mijn ouwe Rottweiler en ik kijken elkaar meestal maar meewarig aan als er weer zo'n gestoorde combi voorbij komt. Gelukkig heeft hij zijn vaste buitenroedel, en als mensen zien dat dat altijd goed gaat worden ze soms wat minder schichtig. Maar meestal nemen ze het arme beest weer mee naar binnen om dan net te doen of het hun kind is. En de mensenkinderen daarvan zijn meestal ook niet goed gelukt trouwens.

Effie2
Effie216 jan. 2022 - 9:05

De angst van de kersverse eigenaar dat hun dier fysieke schade of een angstcomplex oploopt, is vaak de reden dat honden als pup, (in hun inprentingsfase), niet mogen socialiseren met een passerende soortgenoot. En blijvende onzekerheid omtrent de rangorde, zorgt dan niet zelden voor wederzijdse agressie bij de confrontatie met andere honden. Uitstraling van een hond die een andere hond tegenkomt, is vaak bepalend hoe ze op elkaar reageren. ...Het baasje wordt daarmee geconfronteerd, en vervolgens in staat geacht beide kemphanen uit elkaar te houden.

The Apple
The Apple15 jan. 2022 - 19:21

Ja, laten we het eens hebben over wat mensen doormaken die in de gevangenis worden gezet: dat moet nog wel een graadje erger zijn. Preventie? Nee, wel verharding, zowel om uit handen van justitie te blijven, als gedurende het "uitzitten" zelf. Wraak en voldoening? Kan ik me voorstellen, maar de gevolgen zijn niet best. Verstandige mensen zoeken andere wegen

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jan. 2022 - 8:40

Volgens mij zijn eenzaamheid en alleen zijn of met minder mensen zijn, verschillende zaken. Men voelt eenzaamheid volgens mij juist sterker als men onder mensen is. En mensen sociale wezens? Dan zou de wereld er wel anders uitzien.

The Apple
The Apple16 jan. 2022 - 23:19

Minoes - Ik probeerde slechts om zelfmedelijden om te zetten in medelijden. Nu je daar in deze tijd eigenlijk zoveel kans daartoe hebt. Het is vooral een gedachteoefening, medelijden is niet mijn sterkste eigenschap. Zelfmedelijden heb ik trouwens ook niet veel last van. Eenzaamheid duurt bij mij hoogstens een seconde, daarna heb ik weer aan mezelf genoeg. -

The Apple
The Apple16 jan. 2022 - 23:23

Maar ik vraag me wel vaker af of de mens eigenlijk wel bestaansrecht heeft. Ik vind het bijvoorbeeld niet een erg aaibare diersoort. -