Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Nu serieus werk maken van EU-defensiesamenwerking, Europa moet zichzelf kunnen verdedigen’

  •  
11-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
397 keer bekeken
  •  
Manfred WEBER ( Fraktionsvorsitzender der Europaeischen Volkspar

© Manfred WEBER Fraktionsvorsitzender der Europaeischen Volkspartei im Europaeischen Parlament, Einzelbild,angeschnittenes Einzelmotiv,Portraet,Portrait,Porträt. Pressestatement vor Vorstandss

“We leven in een nieuwe wereld. Niets zal meer zijn zoals het was.” Dat zegt de leider van de christendemocraten in het Europees Parlement, Manfred Weber, in de podcast Betrouwbare Bronnen. Hij vindt dat de Europese Unie nu serieus moet gaan werken aan een eigen defensiecapaciteit. Ook de VVD, die vroeger vaak huiverig was voor ideeën over een Europese defensie, zegt bij monde van Europarlementariër Bart Groothuis dat de EU nu stappen moet gaan zetten.
“Na de inval van Rusland in Oekraïne begrijpt iedereen dat defensie een sleuteltaak is, ook voor Europa”, zegt Manfred Weber. “Onze grootste angst op dit moment is dat Rusland de Europese Unie aanvalt via cyber. Daar zijn we als Europa onvoldoende op voorbereid. We hebben een Europese cyberbrigade nodig.” Ook vindt hij dat de EU een eigen raketafweersysteem moet hebben. “In Kalingrad staan raketten die in een paar minuten in Amsterdam kunnen zijn en nog sneller in de Baltische staten. Europa moet zichzelf kunnen verdedigen.”
Volgens Weber is voor onze veiligheid ‘de NAVO de basis van alles’. Maar, zegt hij: “We moeten ook onszelf beter beveiligen. Het slechtste scenario is dat we in oorlog zijn met Rusland en in het Witte Huis komt een Donald Trump terug. Of zelfs de echte Donald Trump, stel je voor!”
De Europese Unie heeft al taken op defensieterrein, maar dat gaat schoorvoetend en er wordt te weinig in geïnvesteerd, meent Weber. Hij wil een deel van de 150 miljard euro in het coronaherstelfonds – waarvoor de nationale lidstaten plannen hebben ingediend maar waarvan nog niet veel is uitgegeven – alsnog bestemmen voor defensie, naast bijvoorbeeld het sneller energie-onafhankelijk maken van de EU.
VVD-Europarlementariër Bart Groothuis wijst erop, dat de Europese lidstaten samen per jaar 380 miljard euro uitgeven aan defensie en de Russen 60 miljard. Toch zijn we niet in staat ons eigen grondgebied te verdedigen – daar heeft Europa de Amerikanen bij nodig. “Maar complementair kan de EU heel veel doen, ook militair en in de afschrikking.”
Weber en Groothuis willen ook het Verenigd Koninkrijk betrekken bij de Europese defensiesamenwerking. Groothuis pleit voor intensievere samenwerking tussen de Europese landen en wapensystemen die op elkaar aansluiten. “Vooral is nu van belang dat wapens snel door Europa getransporteerd kunnen worden. Stel er gebeurt iets aan de oostgrens, hebben we dan de logistiek? Hebben we dan de inlichtingen? Kunnen we Russische kruisraketten afvangen, kan onze kolonne daar komen? Het gaat om wegen, spoor en bruggen. Nederland trekt dit project voor de EU, als uitvoerder voor een sterkere NAVO. Denk aan de havens, snelweg A-15 en de Betuweroute die wordt verstevigd. Probleem is dat er veel te weinig geld naartoe gaat. In de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting is erop gekort. Er gaat nu anderhalf miljard euro naartoe. Dat moet vijf of zes keer zo veel worden.”
Toen Rusland Oekraïne binnenviel, kwam Groothuis net terug van een bezoek met de defensiecommissie van het parlement aan Litouwen, waar Nederlandse militairen actief zijn. “Als een Nederlandse houwitser wil schieten met Duitse munitie, dan kan dat niet. Dat is een juridisch probleem, de certificering ontbreekt. En er is nog geen snel raadpleegbaar centraal overzicht welke doelen geraakt zijn. Overzicht, inzicht, handelen – zo werkt een militaire operatie. Zó kun je niet vechten, met al die verschillende wapensystemen. Willen we als Europa soeverein zijn in onze verdediging, dan zullen we samen meer moeten doen.”
De Oekraïense president Zelenski waarschuwde in een van zijn recente speeches dat de Baltische landen – ingeklemd tussen Rusland en de Russische enclave Kaliningrad, waar raketten gericht staan op Europa – wel eens de volgende kunnen zijn die Rusland binnenvalt. “Dat ze de volgende kunnen zijn is niet ondenkbeeldig”, zegt Groothuis. “Als je Poetins speeches en essays leest, kun je niet anders dan concluderen dat hij het Russische Rijk van voor 1917 wil herstellen. Hij heeft een heilige missie. Zijn landhonger is onbegrensd. Met het oog op toekomstige onderhandelingen moet je in het Balticum wapens neerzetten waarvan je weet dat Poetin die daar niet wil hebben. Zodat je iets te onderhandelen hebt.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

Panthera
Panthera13 mrt. 2022 - 10:58

Ik denk dat heel wat kiezers denken als ze dit lezen, konden politieke partijen bij heel veel van de maatschappelijke problemen die al jarenlang in de EU-lidstaten spelen, maar eens dezelfde empathisch vermogens bij zich naar boven halen!

Joost Spits
Joost Spits12 mrt. 2022 - 9:13

Met @Hernandez ben het volledig eens. Als je al met een Europees leger begint, nooit ten koste van de samenwerking met de NATO. 1. Zorg eerst dat je die 2% afdracht voor het NATO lidmaatschap nakomt. 2. De Europese landen moeten gezamenlijk met hun strijdkrachten veel meer oefenen. 3. De wapensystemen moeten van elkaar gebruikt kunnen worden. 4. Europa moet zich tot de TANDEN BEWAPENEN, op een wijze die niet onderdoet voor de VS!!! 5. Laatste, triest, maar onontkoombaar,

1 Reactie
Joost Spits
Joost Spits12 mrt. 2022 - 9:58

5. Laatste, triest, maar onontkoombaar, het aantal nucleaire wapens fors uitbreiden. 6. We zien nu ook dat kerncentrales een land in oorlogstijd behoorlijk kwetsbaar maakt. Weg met alle kerncentrales, al is maar uit veiligheidsoverwegingen of milieu redenen. Alleen dát is de taal die een tiran of dictator als Putin afschrikt. Ook als Putin ooit van het toneel verdwijnt, weet je niet wat daarvoor in de plaats komt. De historie leert ons in ieder geval dat vele Russische leiders dictators waren en bereid waren de meest verschrikkelijke misdaden te plegen. Al jaren zit ik met gekromde tenen en vraag ik mij af hoe het toch in hemelsnaam mogelijk is, dat wij niets, maar dan ook totaal niets geleerd hebben, na WO II en niet de politieke ontwikkelingen hebben ingeschat in landen als Rusland en China. Hoe is het mogelijk dat Europa maar ook de VS business deals heeft afgesloten met criminelen? Want tot die categorie behoort Putin. Putin is een zeer zware onbetrouwbare crimineel, waarbij bij wijze van spreken, Willem Holleeder in het niet valt. Stemmen tot nadenken, lijkt me niet overbodig...

Martinel
Martinel11 mrt. 2022 - 18:05

Allemaal oorlogshitsers. We worden snel WO3 ingerommeld. VVD en D'66 voorop. En niet te vergeten het CDA olv ene Hoekstra. (moet nog wel ff ingewerkt worden). En Ollongren ( ook nog ff wat boekjes lezen). Stelletje om bang van te worden. Rutte is weer onze staatsman? Verantwoordelijk maar nooit verantwoordelijk. De laatste weet niet eens waar Nederland ligt. Laat staan dat hij er voor de burgers is. Kaag idem dito.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens12 mrt. 2022 - 8:16

@ Martinel Jij schrijft: Allemaal oorlogshitsers. We worden snel WO3 ingerommeld. Want? Waarom zouden ze dat willen? Will Rutte dood? En Kaag ook? En Kaag wil haar kinderen ook dood? Wat zouden dan hun motieven zijn? Goed voor het milieu? Je zou toch wat langer moeten nadenken over de problemen van deze tijd. De behoefte aan dood, pijn, leed en sterven is bij 99% van de mensen niet erg groot. Van links tot rechts. Er moet dus wat meer aan de hand zijn dan jouw veronderstelde behoefte aan collectieve harakiri. Laat dat idee eens los en denk eens na over een van de grootste vragen van dit moment. Wat moet de Nederlandse politiek doen als Rusland chemische, biologische of kernwapens inzet tegen de mensen in Kiev met als gevolg 100.000 doden? Handeldrijven met Rusland? Meer sancties? Rusland de oorlog verklaren? Daar moeten Rutten en Kaag nu over nadenken, kan geen kwaad als jij dat ook eens doet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2022 - 14:49

[ We worden snel WO3 ingerommeld. ] Waar blijkt dat uit? Je kunt de Oekrainers moeilijk verbieden hun land te verdedigen. Rutte en Kaag zullen wat er verder ook gaat gebeuren geen hoofdrol spelen, Macron eerder en ik denk niet dat die graag een WO3 wil beginnen.

nDialectics
nDialectics12 mrt. 2022 - 18:42

@DanielleDefoe Macron Frankrijk ( Macron) is de aangewezen partij om het voortouw te nemen bij het vormen van een 100% onafhankelijk van de VS zijnde, EU leger. Frankrijk is een kernwapenmacht en daardoor ook geschikt om middels bilaterale onderhandelingen (EU-Rusland) tot een kernwapenvrije zone in Europa te komen.

JoostdeV
JoostdeV11 mrt. 2022 - 16:39

Het is zonde van de mankracht en de grondstoffen, die vooral op dit moment veel beter ingezet zouden kunnen worden. We willen voorkomen dat we onder de voet worden gelopen door een supermacht als China, Rusland of de VS. Het is denk ik voordeliger om met veel meer kleinere landen samen te werken. Een internationale alliantie van kleine landen die onderling afspreken geavanceerde wapens te leveren als één van de leden wordt aangevallen zou in de toekomst een aanval als op Ukraine (Taiwan) misschien kunnen voorkomen. Landen als Japan, Taiwan, Korea, Australië, Zwitserland, Turkije, Zweden en Canada zijn allemaal in meer of mindere mate kwetsbaar. Ze hebben allemaal hoogwaardige technologie in huis en een sterke behoefte aan grote hoeveelheden defensieve systemen. Afweer tegen kruisraketten, passieve radarsystemen om detectie te voorkomen, geavanceerde anti tank en luchtdoel raketten en grote hoeveelheden goedkope drones. Het moet duidelijk zijn dat een invasie op een ander land onherroepelijk leidt tot het uitschakelen van alle vijandelijke raketten, vliegtuigen en voertuigen. Daarmee zouden kleine landen voldoende afschrikking in huis moeten hebben om geen kernwapens te hoeven stationeren. Het is inmiddels wel duidelijk dat een volgende oorlog beslist zal worden door de inzet van drones.

Sam V
Sam V11 mrt. 2022 - 16:34

Er staat geen enkel argument in dit verhaal om een verdere E.U. defensiesamenwerking nodig te hebben buiten de NAVO. Het kan prima en zelfs veel beter samen met de V.S. en het V.K. In plaats van de wens tot een sterk Europa zou ik verkiezen dat de regeringsleiders in Europa zich richten tot een volwaardige samenwerking van hun landen binnen de NAVO. Bij voorkeur zonder die E.U.-bureaucraten.

4 Reacties
rvb2
rvb212 mrt. 2022 - 7:29

De EU biedt ons vrijheid, het enige wat de NAVO biedt is wapens, oorlog en soldaten. We hebben meer aan een sterke EU, een steeds hechtere unie.

mordicant
mordicant12 mrt. 2022 - 8:26

Als je heel erg zeker weet dat de VS altijd onze BFF blijft heb je gelijk. Als je mocht twijfelen aan de VS als betrouwbare partner voor altijd dan zou ik maar als de sodemieter ook iets doen aan een Europese defensie.

erikbos
erikbos12 mrt. 2022 - 11:24

@rvb " het enige wat de NAVO biedt is wapens, oorlog en soldaten. " Vrijheid en een goede defensie hangen met elkaar samen, de NAVO biedt ons bescherming en daar heb je soldaten voor nodig. Zonder de NAVO-bescherming is de kans groot dat de Russische troepen al in de Baltische staten zouden staan.

agnar123
agnar12312 mrt. 2022 - 15:20

President Biden is iemand die de Nato kan en wil leiden. Als deze oorlog twee jaar eerder was uitgebroken, waren we afhankelijk geweest van Trump. Gelukkig is ons dat bespaard gebleven. De EU dient onafhankelijk van de USA zijn defensie op orde te hebben. De USA is hopeloos verdeeld. Als het tegenzit, wordt er in 2024 een nog grotere gek dan Donald Trump president.

Hernandez
Hernandez11 mrt. 2022 - 16:25

Blijft toch mooi dat de oplossing voor alle problemen voor die lui die op de EU gravy-train zitten méér EU is. De NATO werkt prima zoals die nu is, het probleem is dat lidstaten het gewoon vertikken om aan die 2% te komen, maar bijvoorbeeld wel miljarden kunnen investeren in projecten zoals Nordstream 2.

Joop den Uil2
Joop den Uil211 mrt. 2022 - 16:12

Iets van Kalf en Put ... daar zijn die ambtenaren een kei in (en niet alleen in het megalomane Europees Parlement maar ook in de huidige beenbreek-coalitie en het stadsbestuur van elke NL gemeente)

FredD2
FredD211 mrt. 2022 - 15:22

Je hebt natuurlijk heel veel aan een beter uitgerust leger als er atoombommen op gegooid worden. Deze oorlog wordt door de EU misbruikt om haar onzalige zin door te drijven nog meer geld te stelen van de burger om nog een enger gedrocht te worden.

5 Reacties
Pater
Pater11 mrt. 2022 - 16:20

Tja Fred, als Rusland eenzijdig een aanvalsoorlog begint, tegen alle verdragen in, en ziekenhuizen & burgers bombardeert, is het Rusland dat de EU tot eenheid brengt. De agressie van Rusland komt voort ui een uiterst gevaarlijke revanchistische en nationalistische ideologie die we kennen uit nazi-Duitsland. En gezien de vergaande interne onderdrukking van de eigen burgers, en de goede contacten van Rusland met extreemrechts in Europa, vind ik Rusland zo langzamerhand verdomd veel op een fascistisch land lijken. Het zijn in NL ook de fascistische of fascistoïde partijen die Poetin verdedigen. Net als jij.

DaanOuwens
DaanOuwens11 mrt. 2022 - 16:42

@ FredD Jij schrijft: Deze oorlog wordt door de EU misbruikt om haar onzalige zin door te drijven nog meer geld te stelen van de burger om nog een enger gedrocht te worden. Jouw denkbeelden afgezet tegen de bureaucratie die Brussel is kunnen tot een veel enger gedrocht leiden dan wat de EU ooit kaan worden.

Eid
Eid11 mrt. 2022 - 17:58

Heel goed, goed gezien: De EU misbruikt wat. Zeker, want wat in de Oekraine gebeurt is eigenlijk de jaarlijkse Russische padvinders bijeenkomst, en iedereen wordt met bloemen binnengehaald.

Noordermeer2
Noordermeer211 mrt. 2022 - 18:04

Is inderdaad juist. Als het alleen om conventionele wapens zou gaan is Rusland sowieso kansloos tegen de NAVO. Kijk alleen al hoeveel moeite ze al hebben met Oekraïne. Versterking van de Europese legers is dus volkomen zinloos. De kernwapens (en evt biologische wapens) van Rusland zijn uiteraard een totaal ander verhaal, maar dat ga je niet oplossen, zelfs niet als je 50% van je BBP aan defensie gaat uitgeven.

sr626
sr62611 mrt. 2022 - 18:50

De acties van Poetin maken inderdaad een Europees leger wenselijk. Maar als Poetin hugger vindt jij dat vervelend nietwaar?

watcher3
watcher311 mrt. 2022 - 14:44

Ik ben positief over alles wat de door de Amerikaanse misdadigers geleidde NATO verzwakt. Helaas stikt het van de NATOversteher en Nato trollen die uit zijn op een oorlog op Europese bodem.

22 Reacties
Hernandez
Hernandez11 mrt. 2022 - 16:03

Dus jij bent een Putin-versteher?

Pater
Pater11 mrt. 2022 - 16:21

En dat zegt een Poetin-trol. Het is opvallend dat de 'Poetinversteher' in NL in de extreemrechtse hoek zitten, net als jij.

DaanOuwens
DaanOuwens11 mrt. 2022 - 16:41

@ watcher Jij schrijft: Helaas stikt het van de NATOversteher en Nato trollen die uit zijn op een oorlog op Europese bodem. Er is de afgelopen weken voor zover ik het heb kunnen zien niemand geweest op deze site die streeft naar een oorlog en zeker niet in Europa. Wat wel valt te lezen is dat jouw eigen reacties steeds extremer worden en dat je het contact met de realiteit kwijt bent geraakt. Je verwijten aan anderen slaan nergens op en in de grote diversiteit van opvattingen over deze oorlog ben jij een van de meest extreme types.

Kuifje3
Kuifje311 mrt. 2022 - 16:48

En dat zegt onze echte trol. Als je maar kan schelden he watcher?

Oki Doki
Oki Doki11 mrt. 2022 - 17:47

Oh, ik dacht dat het Poetin en zijn aanhangers waren die uit zijn op een oorlog op Europese bodem.

nDialectics
nDialectics11 mrt. 2022 - 17:55

Het wordt voor steeds meer mensen duidelijk dat de NAVO een verdienmodel is voor de VS. Ze plaatsten ballistische raketten met kernkoppen in de EU. Alleen Amerikanen mogen aan de knoppen zitten. Door een mix van provocaties en valse informatie wordt wordt de indruk gewekt van een dreigend nucleair conflict. [i]American operators only[/i] voor de ballistische raketten en zo hebben de Amerikanen ook Nederland decades lang afhankelijk gehouden voor de verdediging met als extra voordeel bijvoorbeeld dat we allemaal de nandere kant op moe(s)ten bij weerzinwekkende oologsmisdaden gepleegd door de Amerikanen. Dus de EU uit de NAVO, een eigen EU leger (tevens voor interventie in brandhaarden elders op de wereld) en bilateraal met Rusland, zonder derde partij (lees de V.S.) onderhandelen over een kernvrije wapenzone.

Eid
Eid11 mrt. 2022 - 17:56

@Watcher En zo zien waarschijnlijk heel veel mensen u als een Rusland trol, door uw non-kritiek op Rusland, en uw bij elk onderwerp naar voren gebrachte VS 'visie'. De meeste oorlogen zijn in Europa ontstaan, omdat er aan de ene kant vd grens mensen staan die anti alles zijn, en aan de andere kant mensen die daar gretig misbruik van maakten. Maar achteraf zijn die anti mensen maar wat blij dat ze door anderen uit het moeras worden getrokken, zodat ze in ieder geval daarna hun anti toon weer kunnen voortzetten.

wittecisnoot
wittecisnoot11 mrt. 2022 - 17:58

Goed nieuws: China en Poetin staan al klaar om dat te doen. Oekraïne is het eerste land dat ont-NAVO-d wordt.

Thuiszitter
Thuiszitter11 mrt. 2022 - 18:17

Pfff , ga lekker in Moskou wonen .

sr626
sr62611 mrt. 2022 - 18:49

Jouw reacties worden steeds doller watcher.

Hernandez
Hernandez11 mrt. 2022 - 20:10

@Eid Ik denk niet dat Watcher een Putin adept is, maar Watcher heeft een beetje last van cognitieve dissonantie. Hebben nu wel meer mensen last van (zoals onze vriend Hannes).

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 mrt. 2022 - 21:56

Watcher. NATO is een verdedigings pact van vooral Europeesche landen. Alles wat NATO verzwakt steun je. Een atoombom op Rotterdam verzwakt NATO. Dus je bent niet goed in je hoofd. Het is Rusland die oorlog op Europese bodem. Niet NATO. NATO als verdedigings pact voorkomtzulk een aanval. Dus je bent niet goed in je hoofd.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout11 mrt. 2022 - 22:21

Hernandez, al brallende: `Hebben nu wel meer mensen last van (zoals onze vriend Hannes).' O ja? Moest je mij ook weer even noemen? Zonder dat ik op dit draadje had gereageerd? Bizarre en smakeloze bijdrage. Kun je zulks nader uitduiden? Wat ik hier zie op Joop als progressief-pluriform platform, is een groeiend legioen van extremistische Pentagon- en Natotrollen die schokschouderend en spasmodisch reageren op mensen die vrede voorstaan. En daarmee alle discussieruimte voor zichzelf opeisend. Vind je dat zelf ook niet krom? Waarom komen ze hier? Volgens mij is het een heimelijke rechtsrabiate zucht naar een Sterkman à la Poetin om andersdenkenden monddood te maken en het liefst helemaal dood, sommigen te lezen. Het zijn de ordinaire oorlogshitsers die als pubescent zijn blijven steken in misselijkmakende US made computerspellen als `Call of Duty' en meer van die zooi. Harteloze zombies die vernietiging van menselijke waarden koesteren als een fetisj.

Karl Proudhon
Karl Proudhon11 mrt. 2022 - 22:58

@Hernandez: `Hebben nu wel meer mensen last van (zoals onze vriend Hannes).' Wie is dat? Reageert die hier dan? Of ben je soms een beroepsagitator in dienst van een belanghebbende broodheer? Want anders schrijf je zulke dingen toch niet op? Raar dat zulke bulk hier gezegd mag worden.

EenMening
EenMening12 mrt. 2022 - 1:24

@Hernandez " Ik denk niet dat Watcher een Putin adept is, maar Watcher heeft een beetje last van cognitieve dissonantie. Hebben nu wel meer mensen last van (zoals onze vriend Hannes)." Beter kun je het niet zeggen. Mensen die gedreven worden door een sterke afkeer van de VS, komen waarschijnlijk onbedoeld, bij de tegenstanders van de VS en het Vrije Westen terecht. In dit geval dus bij Poetin. Als Poetin precies doet waarvoor de VS gewaarschuwd heeft, valt hun hele wereldbeeld in duigen en rest slechts cognitieve dissonantie. Poetinverstehers zitten aan beide kanten van het politieke spectrum. Het linkse type wordt vooral gedreven door afkeer van de VS, het rechtse type waardeert Poetin vanwege zijn autoritair nationalisme. Zelfs Poetin past uiteindelijk in een hoefijzer. Het mooie is dat al het door de diverse Poetinverstehers geproduceerde fakenews hier is vastgeled.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 mrt. 2022 - 12:39

Mening `Het mooie is dat al het door de diverse Poetinverstehers geproduceerde fakenews hier is vastgeled' Wat ik ook mooi vind is dat alle ingehuurde trollen tevens hier in beton gegoten staan.

Hernandez
Hernandez12 mrt. 2022 - 15:20

@Gijs-Jan 'Of ben je soms een beroepsagitator in dienst van een belanghebbende broodheer?' Nee dat ben ik niet, zwaktebod btw. Medegebruiker Eenmening beschrijft het heel goed in zijn reactie hieronder. Hannes kan het niet helemaal goed handelen dat de door hem zo gehate Amerikanen gelijk hebben gekregen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 mrt. 2022 - 15:49

@ Gijs-Jan Groothedde. Beroepsagitatoren? Ja, Gijs-Jan ik heb ook sterk dat vermoeden dat een aantal lieden hier trolstukken schrijven in dienst van een belanghebbende. Het zijn z.g `talkbackers', hun opdracht is het neutraliseren van kritiek of originele opmerkingen van andersdenkenden, teneinde te voorkomen dat gedachtengoed van zo' n opponent gepopulariseerd zou kunnen raken. Daar hebben ze een dagtaak aan op diverse internetopinieplatforms. Een van de methoden uit het desinformatiehandboek is het z.g. `point scoring': de argumenten van de opponent negeren en verzwakken en tevens op sluwslinkse wijze een redelijke indruk proberen te maken middels door social engineers ontworpen psychologisch toegepaste semantiek en vocabulaire. Dergelijke huurtrollen provoceren de argeloze opiniast door hem te bestoken met idiote en duidelijk foute opmerkingen, in de hoop de opponent boos te maken; en daardoor alsnog zonder feitelijke basis de discussie te `winnen. Bv. door met valse beschuldigingen te gaan strooien en door hem vast te pinnen aan een irrationeel frame. Het valt op dat ze emotioneel nogal uit hun rol vallen als ze merken dat je ze dóór hebt! Want ja, ze moeten het wèl aan hun baas verantwoorden. En dan krijgen ze weer een andere nick of pseudo om mee door te gaan. Hun woordgebruik en zinsbouw verraadt hen evenwel altijd, want die komen uit het lesboekje.

Hernandez
Hernandez13 mrt. 2022 - 11:19

@Hannes Doe maar even niet wrijven in een vlek die je zelf gemaakt hebt, niet zo slim.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout13 mrt. 2022 - 14:07

@hernandes: Het wordt tijd dat de Nationale Veiligheidsraad een sanctiepakket operationeel gaat maken tegen oorlogshitsers.

Hernandez
Hernandez13 mrt. 2022 - 16:23

@Hannes Nogmaals: niet wrijven, niet zo slim.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout13 mrt. 2022 - 19:23

Dom antwoord.