Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nu.nl begrijpt 'literate' letterlijk verkeerd

  •  
11-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
3981364314_1d200e2f7d_o

© cc-foto: César Astudillo

De leukste mediablunder van de dag op het oostelijk halfrond wordt vandaag verzorgd door Nu.nl. De fout werd opgemerkt door Joost Baars die twitterde:
Waar gaat het om? De redactie van Nu.nl las op de Britse The Independent het verhaal Most literate nation in the world? Not the US, new world ranking says en concludeerde dat ‘literate’ literair betekent. Dus werd een bericht gemaakt met de kop ‘Nederland bij tien meest ‘literaire’ landen ter wereld. De redactie schrijft:
nu
"Finland is het meest literair onderlegde land ter wereld. Nederland staat op plaats tien van de ranglijst. Dat concludeert de Central Connecticut State University uit een omvangrijk onderzoek naar literair onderwijsniveau en literaire cultuur in 61 landen, melden internationale media."
Nu betekent literate niet literair maar geletterd. Oftewel in staat te lezen en schrijven. Het kan daarnaast ook de andere betekenis van geletterd hebben, namelijk onderlegd. Nu.nl paste binnen een uur wel de kop aan in meest ‘belezen’ landen (die correctie is genomineerd voor de ‘bijna goed’-prijs) maar niet het verhaal.
Het onderzoek waar het over gaat betreft overigens niet de vraag of mensen kunnen lezen en schrijven maar in hoeverre ze dat ook echt doen, daartoe wordt gekeken naar computergebruik, bibliotheken, media en nog een hele reeks andere factoren. De Scandinavische landen plus IJsland en Finland voeren de lijst aan. Nederland staat op de tiende plaats.
landen
Troost voor Nu is dat meer mensen worstelen met literate en aanverwante termen. Zo wordt literally, oftewel letterlijk, in de Verenigde Staten door onwetenden steeds vaker gebruikt in de – tegenovergestelde – betekenis van figuurlijk. Dat is zo’n hardnekkige gewoonte geworden dat die betekenis inmiddels in het woordenboek is opgenomen. Dus Nu.nl, gewoon doorgaan en wie weet worden we dan vanzelf allemaal literair. Dan kan het Boekenbal naar de ArenA verhuizen.
cc-foto:  César Astudillo

Meer over:

kijk nou, leven, taal, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.