Joop

Nu moeten we eindelijk naar de Indianen luisteren

  •    •  
20-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
611 keer bekeken
  •  
31146517740_0a12072af0_z

© Tipi's aan de rand van het tentenkamp van het Standing Rock-protest. Cc-foto: Dark Sevier

We kunnen als mensheid alleen overleven als we radicaal veranderen. Dat is de enige juiste conclusie uit het grote VN-biodiversiteitsrapport. Een nieuwe manier van leven is nodig.
Afgelopen week presenteerde het VN-biodiversiteitspanel IPBES een omvangrijk wetenschappelijk rapport over de stand van onze aarde. Zo’n 150 wetenschappers uit 50 landen trokken schokkende conclusies: van de circa acht miljoen planten- en diersoorten op aarde worden een miljoen de komende decennia met uitsterven bedreigd. Het tempo van uitsterven ligt tientallen tot honderden keren hoger dan gemiddeld in de laatste 10 miljoen jaar. De plasticvervuiling is sinds 1980 vertienvoudigd. Jaarlijks komen 300 tot 400 miljoen ton zware metalen en andere giftige stoffen in het milieu terecht. Oorzaken zijn de onverzadigbare landhonger van de mens, het exploiteren van de natuur, overbevissing, houtkap, het overbrengen van planten- en diersoorten naar plekken waar ze niet thuishoren, kortom: destructief menselijk ingrijpen. De conclusies van de IPBES-wetenschappers zijn behalve schokkend ook helder: als we zo doorgaan is het afgelopen met de leefbaarheid van onze planeet.
Nieuw paradigma De conclusie als lezers en beleidsmakers zou ook helder moeten zijn: we moeten onze leefwijze radicaal veranderen als we willen dat de planeet en dus de mensheid overleven. “Zuiniger op de natuur zijn”, zoals sommigen commentatoren optekenden, lijkt onvoldoende. We hebben een nieuw paradigma nodig.
Afgelopen jaar trok ik naar het land van de Sioux indianen om onderzoek te doen voor mijn boek ‘Veerkracht, Indianen van nu over de wereld van morgen’. De Sioux van het Standing Rock-indianenreservaat waren degenen die zich fel hadden verzet tegen de aanleg van de Dakota Access oliepijpleiding, DAPL, door hun land. Het bijzondere van deze ‘waterbeschermers’ was dat hun verzet niet zomaar één van de vele indiaanse protesten tegen het schenden van hun rechten was. Standing Rock groeide uit tot een nationale en zelfs internationale beweging. Honderden stammen sloten zich bij de Standing Rock Sioux aan, maar ook niet-indianen: milieuactivisten, de dochters Obama, Neil Young, Kate Perry, Naomi Klein, Leonardo di Caprio en ga zo maar door. Zelfs in Nederland leefde Standing Rock: er werden boycotacties tegen de investeerders ABN-AMRO en ING opgezet, er verrezen tipi’s uit solidariteit en de Sioux haalden de opening van het 8-uur journaal.
Daar bij Standing Rock vroeg ik de hoofdrolspelers wat er achter de protesten zat; waarom indianen hun leven wilden geven om een oliepijplijn tegen te houden. Eén van hen, stamhoofd Dave Archambault II, Dappere Vos, vertelde me:
"Alles dat beweegt heeft een ziel. Als het een ziel heeft, dan zijn we verbonden, of het nou dieren zijn, gras, bomen … Wij zijn met elkaar verbonden en we kunnen met elkaar communiceren. Ik ben niet belangrijker dan enig ander levend wezen. Ik ben gewoon, een onderdeel, en dat begrijp je als je weet dat je verbonden bent met andere zielen."
Leider van de American Indian Movement Bill Means voegde daaraan toe:
"We zijn allemaal met elkaar verbonden. Dat is het fundament van onze relatie met Moeder Aarde. Als wij de aarde niet beschermen, heeft dat effect op iedereen, niet alleen op indianen! Dat is onze bijdrage aan de wereld en de mensheid. Milieu moet op de allereerste plaats staan. De aarde is onze moeder; zonder moeder kun je niet overleven. In onze kijk op de natuur zien we alle dieren en planten als onze familieleden. Je mishandelt je familie in de maatschappij ook niet, dus hoe kun je dan ooit Moeder Aarde mishandelen?"
Exploitatie Indianen werden lang beschouwd als onderontwikkeld of wat dommig, getuige onze eigen Klukkluk, de ‘misschiet-indiaan’ van Pipo de Clown. Of op z’n best als primitievelingen met romantische ideeën over Moeder Aarde. Maar nu wij met ons op exploitatie gebaseerde model gaan inzien dat we tegen onze eigen grenzen aanlopen, blijkt de indiaanse filosofie helemaal niet zo primitief. Sterker nog: de 150 internationale wetenschappers kwamen na drie jaar onderzoek tot de conclusie dat “alles met elkaar verbonden is”. En dat is nou net wat indianen ons al eeuwen proberen duidelijk te maken.
Een beetje bijsturen binnen het bestaande model zal onvoldoende zijn. Wij moeten naar een nieuw paradigma, en laten we daarvoor inspiratie putten uit de traditionele indiaanse zienswijze. Want wat er nu gebeurt met de planeet, om toch maar met Klukkluk te spreken, “dat zijn van de gekke”.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

geronimo3
geronimo321 mei 2019 - 18:41

@Keilstra, De First Nations zijn verschillende volkeren,net als je Nazi Duitsland had en een land als Luxemburg die geen vlieg kwaad doet,mensen doen vreselijke dingen en volkeren en naties,ook Indiaanse volkeren hebben dat gedaan en wij Europeanen de Holocaust en de genocide op die volkeren daar in de VS. Eens met het feit dat er volkeren in de VS al heel lang ageren tegen hoe wij mensen met de aarde om gaan met alles wat daarop leeft,veranderen we niet dan gaat alles naar de kloten en daar ben ik zelf nog steeds erg van overtuigd,hoe erg ik dat ook vind,ik zie ons mensen niet op tijd tot inkeer komen en door ons handelen vernietigen we wel de aarde. Ik hou van humor maar in dit geval is die er even niet,mooier kan ik het niet maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2019 - 10:43

Ik heb dat ook gezien bij Afrikaanse culturen. Maar uiteindelijk werd d grond opgekocht door mensen met winstbejag als oogmerk. Vroeger was dat hier ook. Bijvoorbeeld door steeds van gewas te veranderen op dezelfde grond, deze zo vruchtbaar te houden en vrij van parasieten i.p.v. zoals het er nu aan toegaat met monoculturen en gif.... Kluk-Kluk, Mamma Lou en Pipo zowel als de Dikke Deur deden niet voor elkaar onder. Er werden overigens door Indianen t.b.v. het weer en de voeding, ook heel wat mens-offers gebracht in oude tijden en gedanst bij het leven om de weergoden gunstig te stemmen. Dat de mens bezig is uiteindelijk ook zichzelf uit te roeien, dat is ook waar. Vraag kan zijn of dat wel zo erg is of uiteindelijk een zegen voor andere levende organismen, het voortbestaan van leven op aarde.. Hij is slechts een van de velen.

Keilstra
Keilstra20 mei 2019 - 17:23

Indianen waren echte jagers. Zie de veren op hun hoofd, en de berenhuiden om hun schouders (in de winter). Bovendien scalpeerden ze hun menselijke vijanden. Bepaald geen vredelievende vegans dus. Hun chiefs waren mannen, bovendien. Een patriarchaat was het, dat paradijs. De mentaliteit van de vegans uit de grachtengordel zou bij de Indianen tot hilariteit hebben geleid. Misschien zelfs wel tot kannibalisme ! Want de wetten van de goden waren best wel heilig voor die mensen.

4 Reacties
quatsch
quatsch20 mei 2019 - 19:38

Soms moet ik wel eens lachen om onbenullige reacties. Deze is echter tenenkrommend! Lees je eens een keer in, alvorens te reageren.

ton14024
ton1402420 mei 2019 - 19:49

Het schijnt dat Jezus zijn verhalen over het paradijselijke leven baseerde op verhalen van Romeinse krijgsheren die toen op de Europese laagvlakten heersten en strijd leverden met kannibalen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 mei 2019 - 7:49

'De mentaliteit van de vegans uit de grachtengordel zou bij de Indianen tot hilariteit hebben geleid. Misschien zelfs wel tot kannibalisme' Jij bent duidelijk nooit verder dan Arendsoog en Kluk Kluk gekomen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2019 - 10:45

Het probleem was de invoering van de kraaltjes als ruilmiddel!

Tom7
Tom720 mei 2019 - 15:56

Grappig om in onderstaande reacties, alweer de misplaatste reacties gericht op het Ego terug te lezen. Hoe zou dat nu komen? Misschien tijd om te landen en af en toe ééns gewoon dankbaar te zijn. Clip-Gratitude- uit docu "Down to Earth" https://www.youtube.com/watch?v=ujkqrMteskM

grotereherman
grotereherman20 mei 2019 - 14:01

Muziekje erbij....https://www.youtube.com/watch?v=4LWrNbCsDcw

OlavM
OlavM20 mei 2019 - 13:50

Prima artikel, helemaal mee eens! Eerder schreef ik zelf hier ook over (de rechten van) inheemse volken, en met name Standing Rock (https://joop.bnnvara.nl/opinies/rechten-inheemse-bevolking-geschonden). Ik heb alleen wel wat moeite met de kolonialistische term "indianen", al weet ik dat sommige inheemsen met deze term akkoord gaan. Ik prefereer termen als "inheems(en), "natives", "First Nation", e.d.

3 Reacties
grotereherman
grotereherman20 mei 2019 - 13:56

We kennen ze als Indianen, met een hoofdletter. Daar zijn ze zelf ook trots op. Dat ze Indiaan zijn. Met andere benamingen doe je jezelf wellicht recht, maar hen tekort.

OlavM
OlavM21 mei 2019 - 0:59

@ grotereherman: Er zijn net zo goed natives in Amerika, die de term "indianen" afwijzen. (Zoals bekend is die afkomstig van de kolonisatoren, die oorspronkelijk dachten in India te zijn aangekomen).

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2019 - 10:53

Namen geven we allemaal in eerste instantie om te duiden, te zeggen wat en wie we bedoelen. Dat is m.i. gewoon op dat moment een noodzakelijk onderdeel van de spraak, de taal.. Zo werden wij weleens 'de grote witte man' genoemd meen ik me te herinneren. Dat is beiden in eerste instantie niet perse een diskwalificatie. Pas als we eigenschappen gaan toedichten die als minder en/of meer beoordeeld worden en.of elkaar naar het leven staan, gaat dat denk ik een rol spelen.

7anpau1
7anpau120 mei 2019 - 13:33

Ik ben een groot bewonderaar van de kunst en cultuur van de Noord Amerikaanse prairie-indianen. Eeuwen leefden ze in harmonie met de natuur. Maar dat was niet alleen ingegeven door hun filosofie of spirituele denkbeelden. Het was ook noodgedwongen door gebrek aan kennis en wetenschap. De kindersterfte was hoog en men leefde niet lang. De bevolkingsomvang bleef daardoor redelijk stabiel. Het is juist dat de filosofie van de Noord Amerikaanse prairie-indianen, dat alles een cirkel is en alle element en alle levende wezens met elkaar is verbonden, erg waardevol is. Maar de hoeveelheid mensen, maakt dat we niet meer met zijn allen kunnen leven als indianen. Als we met zijn allen als jagersverzamelaars zouden leven, dan zouden we de natuurlijke bronnen nog sneller opsouperen dan we nu al doen. En enig idee hoe slecht zo'n coleman lamp, die de tipi op de foto zo mooi laat oplichten, voor het milieu is. De door de schrijver beschreven filosofie is belangrijk. Als bijvoorbeeld bijen uitsterven door landbouwgif zal dat een enorme impact hebben op al het leven. Romantiseren van het verleden draagt echter niks bij.

9 Reacties
grotereherman
grotereherman20 mei 2019 - 13:57

Kunnen we samen concluderen dat er teveel mensen zijn?

OlavM
OlavM20 mei 2019 - 14:02

@ 7anpau1: [Maar dat was niet alleen ingegeven door hun filosofie of spirituele denkbeelden. Het was ook noodgedwongen door gebrek aan kennis en wetenschap.] Al zou dat zo zijn, de filosofie en spiritualiteit van inheemse volken (ook elders dan in Noord-Amerika) zijn van enorm groot belang voor de huidige mensheid, met het oog op de deplorabele stand van zaken. Dat betekent natuurlijk helemaal niet dat "we met zijn allen als jagersverzamelaars zouden" moeten "leven". De schrijver "romantiseert" dan ook helemaal niet. Want wat zeker actueel is, en inbegrepen in de inheemse filosofie en levenshouding: respect voor alle levensvormen, handhaving van biodiversiteit, zuinig omgaan met natuurlijke hulpbronnen, cirkeleconomie en hergebruik, tegengaan van milieuvervuiling, enz., enz. En dus niet vrijblijvend!

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 mei 2019 - 14:21

'Romantiseren van het verleden draagt echter niks bij.' Krijg niet de indruk dat dat hier aan de hand is. Wat we van de indianen kunnen leren is dat we toe moeten naar een circulair systeem waarbij respect voor de natuur leidend moet zijn. Er is maar één planeet.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 mei 2019 - 15:46

[ inbegrepen in de inheemse filosofie en levenshouding: respect voor alle levensvormen, handhaving van biodiversiteit, zuinig omgaan met natuurlijke hulpbronnen, cirkeleconomie en hergebruik, tegengaan van milieuvervuiling, enz. ] Dat moeten wel heiligen geweest zijn? Of is het een plaatje wat wij ze na de jaren '60 hebben opgeplakt? Het is bijvoorbeeld bekend dat Native Americans massaal bisons over de klif joegen, veel meer dan ze voor vlees en huiden nodig hadden. Ik ben het met 7anpau1 eens dat ze gewoon niet de technologie hadden om de boel te versjteren. Ik denk dat we de mensen die hier rond het jaar nul rondliepen ook zouden beschouwen als zeer milieuvriendelijke mensen, maar ze konden niet anders. En toen kwamen de Romeinen met hun technologie en hun giftige lood...

OlavM
OlavM21 mei 2019 - 1:08

@ Fransss en Vrij: [Dat moeten wel heiligen geweest zijn? Of is het een plaatje wat wij ze na de jaren ’60 hebben opgeplakt?] Totaal niet. Dat is wat je kan ervaren als je contact hebt en samenwerkt met huidige vertegenwoordigers van inheemse volken. Eigen ervaring dus.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij21 mei 2019 - 10:03

[ met huidige vertegenwoordigers van inheemse volken. ] En de niet-vertegenwoordigers? Hebben die vertegenwoordigers van inheemse volken misschien de heiligverklaring uit de jaren '60/'70 met graagte omarmd om nog enige aandacht en macht te krijgen? Als een manier dus om te overleven? Net als casino's bouwen? "Our Casino is my tribes’ main source of revenue, although we have many options we should consider for diversifying our enterprise base. But our leaders have no honest interest in developing other streams of income for our entire tribe to share, only in secreting current profits away to fund their own private enterprises, to the exclusion of the little members of our tribe. There is tremendous division, hatred between clans, and horrific examples of abuse of power by my tribes’ leaders against any member brave enough to speak against the status quo." Een volk van louter heiligen bestaat niet. Als je alleen met de paus gaat praten lijkt de kerk ook best wel een paradijselijke plek. https://www.quora.com/Why-are-so-many-American-Indians-involved-with-casinos

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2019 - 10:57

De Azteken hebben anders heel wat mens-offers gebracht!

OlavM
OlavM22 mei 2019 - 0:29

@ Fransss en Vrij: Jij begint over heilgen. Daar heb ik het zelf helemaal niet over, dus je zwamt wat in de ruimte.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij22 mei 2019 - 20:41

Nogal een zwaktebod om iets dan maar gezwam te noemen als je gewoon geen argumenten meer hebt.

grotereherman
grotereherman20 mei 2019 - 12:23

Goed artikel met een prachtige slotalinea. Los van de vraag of de mens nou debet is aan klimaatverandering of niet zijn we gewoon met teveel mensen en we stellen met z'n allen te hoge eisen. "Beetje bijsturen" gaat hem inderdaad niet worden. Er zal meer moeten gebeuren om dieren tegen uitsterven te beschermen en nieuwe dieren een kans te geven. Als voorzetje hiertoe zou ik Marianne Thieme en Femke Halsema graag samenwonend zien in een tipi op Nova Zembla. Eén met hun natuur.

3 Reacties
OlavM
OlavM20 mei 2019 - 14:05

@ grotereherman: Jammer van die laatste twee zinnetjes. Niet grappig.

M7
M720 mei 2019 - 14:13

" Als voorzetje hiertoe zou ik Marianne Thieme en Femke Halsema graag samenwonend zien in een tipi op Nova Zembla" Twee ego's van deze omvang in 1 tipi op Nova Zembla ? Dat wordt een hele korte logeerpartij....

grotereherman
grotereherman20 mei 2019 - 16:03

M....om tot voortschrijdend inzicht te komen duurt ook niet zo lang. En OlavM...met visuele manier van denken vond ik het wel grappig.

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 mei 2019 - 11:53

Uitstekend artikel!