Joop

'Nu het echt lastig wordt zitten er ineens veel vrouwen in het kabinet'

  •    •  
12-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Francisco van Jole stelt dat er zoveel vrouwen in het kabinet zitten omdat er grote problemen zijn die niemand kan oplossen. “Dat heet de glazen klif. Zoals het glazen plafond vrouwen tegenhoudt om de top bereiken zo worden ze ook pas naar voren geschoven als de situatie penibel is. Bedrijven die in de problemen verkeren krijgen vaak ineens een vrouwelijk CEO. Die mag dan sneuvelen. Neem de positie van minister van Financiën, die is nu lastiger dan ooit en valt die toe aan Kaag.”
Peter Kee is het daar niet mee eens. “Kaag heeft alles in het werk gesteld om die positie in te nemen. Wopke Hoekstra wilde die juist niet opgeven.” En daarmee beginnen de twee commentatoren het nieuwe jaar als vanouds met tegengestelde opvattingen.
Van Jole constateert dat het kabinet in een comfortabele positie begint omdat maar weinig Nederlanders er vertrouwen in hebben. “Dat kan dus alleen maar meevallen. Behalve dan voor Kuipers en Dijkgraaf, daarvan zijn der verwachtingen hoog en die zullen dus makkelijker tegenvallen.”
De twee verschillen ook minder van mening over Marnix van Rij. Deze belastingadviseur die zijn hele carrière bedrijven hielp zo min mogelijk belasting te betalen, wordt staatssecretaris Fiscaliteit. Gaat hij zijn kennis nu gebruiken om alle sluiproutes en mazen te dichten? Dat is de vraag. Volgens Kee kan het ook betekenen dat de CDA’er typisch VVD-beleid moet gaan realiseren.
Ook Hugo de Jonge komt nog ter sprake. Van Jole voorziet dat hij veel te zien zal zijn in allerlei woonprogramma’s om daar z’n noodzakelijke media-aandacht te krijgen. Kee kijkt uit naar de persconferentie van vrijdag waar zijn opvolger Kuipers debuut maakt. Versoepelingen hoeven er van de Haagse duider nog niet te komen aangezien hij zelf in quarantaine zit wegens positieve zelftests.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Greendutch
Greendutch13 jan. 2022 - 16:49

zoals heel vaak het afgelopen jaar staat de podcast niet in I-podcast van apple!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 13:12

Ik ben de pisang! Met het CDA en D66 in het kabinet, samen met de VVD, is dit heel gewoon. Zo ook wat betreft de minimumlonen die ze snel in hun programma wijzigden na de verkiezingen en het ontvangen van campagnegeld van werkgevers, die daar begrijpelijkerwijs ( vanuit hun winstmaximalisatie) niet op zaten te wachten.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 13:57

Dit is de enige reactie die ik op de AOW zal geven aangezien de reactie bij velen zal zijn dat ze ( de gedupeerden) handelen/redeneren uit puur eigenbelang of omdat ze afgunstig zijn, het 'onbetaalbaar' is. Daar heb ik het wel mee gehad. Daarbij begrijp ik van 'de mensen' dat het geld tegen de plinten klotst en dat ergens teruggehaald zal moeten worden.

The Apple
The Apple13 jan. 2022 - 1:13

Voor de VVD is de keuze eenvoudig: als er dan toch geld uitgegeven wordt, dan moet je een stevige vinger in de pap hebben waar dat geld naartoe gaat. Naar "het bedrijfsleven", we zijn al zover dat een andere optie feitelijk niet meer bestaat. Maar het loont pas echt als het gaat om bedrijven die zo groot zijn dat hun positie beslissend is bij -in wezen- politiek-economische beslissingen. De bedrijven waar velen van hen uit afkomstig zijn. Dan geldt: als de ene hand de andere wast..... "Gaat hij (Marnix van Rij) zijn kennis nu gebruiken om alle sluiproutes en mazen te dichten? Dat is de vraag. " Verliest een vos zijn streken?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 13:15

Verliest een vos zijn streken? Nee, en hij zal er niet rouwig om zijn.

Paleocon
Paleocon13 jan. 2022 - 0:36

Ja, dat zal het zijn idd… Gaap

tempest
tempest12 jan. 2022 - 21:24

De top van het kabinet zijn precies dezelfde mensen als het vorige kabinet. Dat Kaag en Hoekstra en Schouten andere posities hebben maakt echt niet veel uit voor het beleid en maakt het zeker niet perse progressiever, inclusiever of geëmancipeerder.

Over2
Over212 jan. 2022 - 17:08

Dat er een glazen klif is daar kunnen we het wel over eens zijn. Maar wie valt er af? In ieder geval niet de ''top'' dames uit Rutte3 die nu weer heel eenvoudig terug komen in Rutte4. Neem nu bijvoorbeeld CU Schouten. CU Schouten duwde de boeren, naïef als ze zijn, haar voor boeren onzichtbare glazen klif op. Pas toen het al te laat was en ze al lang en breed beneden in het ravijn lagen kwamen de protesten. Het zal niet verbazen als de AOWers dezelfde ongenaakbare behandeling gaan krijgen van CU Schouten, zonder met de ogen te knipperen. De handen devoot gevouwen als ze op zondag maar helemaal vooraan zit. Iemand als D66 Kaag moet zelfs in staat geacht heel Nederland, naïef als Nederlanders in meerderheid zijn, haar voor arbeiders onzichtbare glazen klif op te duwen met het uitdelen van miljarden. Om achteraf, als ze zelf al lang en breed weer ergens in het Midden Oosten zit, nog eens achterom te kijken hoe het die sukkels in het ravijn dan nog vergaat. Onverminderd minzaam glimlachend de kralen aan haar tasbih tellende.

1 Reactie
watcher3
watcher312 jan. 2022 - 21:50

Weer zo'n Kaaghater en haatzaaiende islamofoob. Ik vind het schandalig, dat portret wat jij hier van Mevrouw Kaag schetst.

MarcusLucas
MarcusLucas12 jan. 2022 - 16:46

Francisco heeft helemaal gelijk dat D66 cultureel progressief is, maar sociaaleconomisch een rechtse partij, een VVD-partij.

3 Reacties
Jaco38
Jaco3812 jan. 2022 - 18:04

Daarom zijn het ook nietszeggende kwalificaties, niet zelden gebruikt om zich ergens tegen af te zetten.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen12 jan. 2022 - 18:45

Marcus, Inderdaad, het sociaaleconomische beleid van Rutte IV zal dan ook wel het voornaamste doelwit zijn van de PvdA en GL als ze D66 willen aanvallen tijdens de volgende verkiezingscampagne. Waarop D66 zal antwoorden dat ze in ieder geval verantwoordelijkheid hebben genomen in het licht van grote uitdagingen als corona, het milieu, stikstof etc. Het heeft een bepaalde treurige voorspelbaarheid.

FromValue
FromValue13 jan. 2022 - 15:53

D66 is net zo links als de Bitcoin milieuvriendelijk is.