Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Nu gaat de lagere middenklasse voor de bijl

  •  
13-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Nederland wordt een natie met een ploeterende massa en een gefortuneerde bovenlaag
De Volkskrant versloeg de Bossche manifestatie van SP en PvdA van afgelopen weekend met enig misprijzen. De verslaggever signaleerde veel geslagen mensen, zoals rolstoelers, mensen met overgewicht en volk in goedkope kleding. Zij eisten, constateerde hij, solidariteit met henzelf. Dat was een overijlde conclusie. Wat de regering nu in het vat heeft, is niet alleen bedoeld voor de onderklasse, waar trouwens niet veel meer uit te benen valt. Nu is Jan Modaal aan de beurt en de lagere middenklasse.
Dat beeld althans rijst op uit de vele politieke proefballonnetjes die vanuit het Binnenhof worden opgelaten. Al een week of wat gonst het van de geruchten over de WW. Die zou in de komende bezuinigingsgolf wel eens teruggebracht kunnen worden tot een jaar maximaal. Wie na ontslag niet snel genoeg een baan vindt, ziet al gauw het spook van de bijstand voor zich opduiken. Als er al een uitkering komt, want minister Kamp verklaarde in dezelfde Volkskrant dat uitkeringstrekkers bereid moesten zijn om te verhuizen – ook over grote afstanden. Dat brengt werkende echtparen waarvan een partner de zak krijgt, in de grootste problemen. Je kunt niet zomaar verhuizen, als je man of je vrouw een baan heeft en een inkomen verdient. Kamp schept juist voor werkende echtparen met een hypotheek onzekerheid. En ze waren al zo getroffen door de verhoogde kosten voor de kindercrèche.
De hypotheekrente gaat er ook aan – Geert Wilders ten spijt. Let maar op. Er zijn de laatste dagen te veel rechtse politici actief die het over heilige huisjes hebben of die zeggen dat de hypotheekrenteaftrek woningen voor starters onbetaalbaar maakt. Dat laatste is een beetje vreemd. Je zou zeggen dat de verdwijning van deze aftrek het bedrag dat deze woningzoekenden mogen lenen, juist naar beneden brengt. De in de praktijk betaalde lasten gaan immers omhoog. Maar misschien bedoelen die politici iets anders: door vraaguitval dalen de huizenprijzen veel sneller dan nu het geval is. Daar worden dan wel de zittende eigenaren het slachtoffer van, niet omdat hun overwaarde verdampt, maar omdat – zoals het heet – hun hypotheek onder water zakt. De waarde van het onderpand – hun huis – is te laag in vergelijking met de verstrekte lening.
Als de werkloosheid in de komende maanden gaat stijgen, breekt voor heel veel gezinnen het uur van de bittere waarheid aan: ze gaan voor de bijl. De sociale voorzieningen bieden niet genoeg soelaas meer. Zij raken binnen maanden in acute financiële problemen. Het zou zomaar kunnen, dat de hernieuwde financiële crisis leidt tot een structurele uitdunning van de middengroepen. Dan wordt Nederland een natie met een ploeterende massa en een gefortuneerde bovenlaag, een alles-of-niets-land.

Meer over:

opinie, economie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Rabbit2
Rabbit213 dec. 2011 - 20:04

December een werkelijk afschuwelijke maand is qua 'onderwerpen' nu.

JanB2
JanB213 dec. 2011 - 20:04

Een prima analyse. Helaas zeg ik erbij. Want de auteur schetst geen beren op de weg maar reele en niet bijster aantrekkelijke vooruitzichten voor honderdduizenden, zo niet miljoenen, Nederlanders.

JanB2
JanB213 dec. 2011 - 20:04

De Volkskrant versloeg de Bossche manifestatie van SP en PvdA van afgelopen weekend met enig misprijzen. De verslaggever signaleerde veel geslagen mensen, zoals rolstoelers, mensen met overgewicht en volk in goedkope kleding. Zij eisten, constateerde hij, solidariteit met henzelf. Klopt. Dat krantje is ook niet meer wat het geweest is. Ronduit stuitend.

ANRandy
ANRandy13 dec. 2011 - 20:04

Maar laten we wel wezen, die gefortuneerde bovenlaag is niet dé oorzaak van het onfortuin van de rest, en zal overigens bij een straks gierende inflatie, dé oplossing voor te veel schulden, uiteindelijk ook zelf weer fortuin moeten vergaren. Laten we ons kortom focussen op de werkelijke gronden voor deze crisis en zodoende weer vaste grond onder eigen, en niet te zeer Europees gezamenlijke voeten krijgen. Het nieuw te vergaren fortuin zal dan voor velen een motivator zijn, met maar weinigen die dit weten te bereiken, zoals het dat in andere tijden van opbouw ook geweest is. Daar is niet zoveel mis mee zolang dit maar niet het fortuin van daaropvolgende generaties van die nieuwe fortuinlijken garandeert zoals nu al zolang de huidige, het oude geld. Zoals gezegd, het antwoord daarop, om elke generatie weer scherp te houden, is een min of meer geleide maar zekere inflatie, dus met een zekere mate, en dus in een lager tempo dan de komende crisis ons door verkeerde keuzes en uitstel van goede keuzes zeer waarschijnlijk zal brengen.

Opinius
Opinius13 dec. 2011 - 20:04

citaat: "Nederland wordt een natie met een ploeterende massa en een gefortuneerde bovenlaag . een alles-of-niets-land." dus kiest maar. voor de uw samenleving of uw eigen hach. tot nu toe mocht ik ervaren hoe alles naar boven likte en naar beneden trapte uit eigen voordeeel ,in velen lagen ,welk het ook was en waar ook. straks valt er niks meer te likken . noch te trappen. wel te bekennen naar wie ieder werkelijk is. verwacht van mij geen technische poltieke uiteenzettingen wie wat waar schuld is hier in dat moerasland grotendeels opgetrokken uit de zee. bekkenning tot de het gat in ieders nek waar de haak heeft gezeten waar men uit die klei is opgetrokken. nederland De ondernemende koopvaardij rederij uitvinders van de aandelen , het fenomeen "aandelen"..uit delen. uit noodlot (u weet wel geschiedenis) wel,... eens kijken wat de pas nu wordt die daarin gezet wil

emmaa2
emmaa213 dec. 2011 - 20:04

de gewone mensen worden uitgeroeid door deze liberale christelijke regering

JoopdeJong
JoopdeJong13 dec. 2011 - 20:04

Ach Han dat is oud nieuws. In Amerika is dat al veel langer aan de gang, het wachten was op, dat het €uropa zou gaan bereiken. Tja en Alex Jones wordt uitgemaakt voor ophitser en complot-theorist. Wat ben ik blij dat ik zijn raad heb opgevolgd en de schaapjes hebben het nakijken.

zegmaarmark
zegmaarmark13 dec. 2011 - 20:04

Het is natuurlijk de vraag wie t meest gefortuneerd is; de bovenlaag die meer mag houden van haar eigen geld (dan types als Han graag zou zien). Of de onderlaag die geld krijgt waar ze in principe niets voor hoeft te doen.

Artois
Artois13 dec. 2011 - 20:04

De Kampen en Pechtolds hebben de messen al geslepen voor het ritueel slachten van de solidariteit!

JoopSchouten
JoopSchouten13 dec. 2011 - 20:04

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3075133/2011/12/14/Kamp-jaagt-WW-ers-steeds-dieper-de-armoede-in.dhtml

Backtobasics
Backtobasics13 dec. 2011 - 20:04

Het is te hopen dat de crisis ook enige saamhorigheid en bezinning teweeg brengt. Alleen als mensen zich organiseren kunnen ze een vuist maken tegen de krachten, die een voor hun prettig en evenwichtig leven steeds moeilijker maken. Langzaam maar zeker worden we steeds meer slaven van een monster dat alleen maar groeien wil, zodra de groei stilvalt of afzwakt vallen er direct (economische) slachtoffers. De kunst is om het monster te gebruiken, (waardoor welvaart ontstaat) maar om hem wel aan de ketting te houden, en af en toe de ketting een beetje laten vieren. Helaas zitten we nu met een regering die de ketting helemaal wil losmaken.....

meijerlahn
meijerlahn13 dec. 2011 - 20:04

Het totale bedrag dat toezichthouders bij de honderd grootste zorginstellingen in Nederland verdienen is de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld, van 2,9 miljoen in 2008 naar 6 miljoen nu. Dat blijkt uit de jaarverslagen van de betrokken instellingen. http://nos.nl/artikel/319974-salaris-toezichthouders-boven-norm.html

JoopSchouten
JoopSchouten13 dec. 2011 - 20:04

De lagere middenklasse voor de bijl maar de 'elite' ontduikt belasting en dat doe je zo.: 'Voor een eenvoudige ziel met een baan bij een baas en een huurhuis valt er niet veel belasting te ontduiken, maar hoe hoger je op de maatschappelijke ladder komt, hoe meer er mogelijk is. Als je een eigen bedrijf hebt, dan kun je mensen zwart in dienst nemen en zwart diensten en producten leveren. Hoe hoger op de ladder, hoe meer er ook legaal ontdoken kan worden. Dat heet dan geen belasting ontduiken maar belasting ontlopen. Zo kun je zoals de PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Marleen Barth, en vele andere bekende Nederlanders niet in dienst treden van de werkgever waarvoor je werkt maar je eigen BV oprichten, met alle fiscale voordelen van dien. Als je op deze of een andere manier flink wat geld hebt verzameld, dan loont het de moeite om dat buiten het bereik van de overheid ‘weg te zetten’ zodat je er geen belasting over hoeft te betalen. Als je banden heb met het koninklijk huis – doordat je bijvoorbeeld de zuster van de koningin bent – dan kun je dat vanuit Paleis Noordeinde laten regelen. Maar ook voor gewone stervelingen is het een fluitje van een cent om in Zwitserland, Liechtenstein of een ander belastingparadijs een rekening te openen (de leden van het koninklijk huis zelf zijn van de meeste belastingen vrijgesteld). Naar schatting staat er zo’n 7.000 miljard aan zwart geld op dergelijke rekeningen. Maar deze belastingontduiking of ontwijking door particulieren is nog klein spel bij de mogelijkheden die grote bedrijven hebben. Het systeem is simpel. Landen kennen heel verschillende belastingstelsels en je moet er dus voor zorgen dat je daar belasting betaalt waar het je niks of heel weinig kost. Dat gaat als volgt: je hebt bijvoorbeeld in Nederland een bedrijf dat televisies maakt. Dan open je een zusterbedrijf in een land met lage lonen, bijvoorbeeld China. Tegelijkertijd open je een zusterbedrijf in een land met geen of hele lage belastingen voor bedrijven, bijvoorbeeld op de Kaaimaneilanden. Dat laatste bedrijf hoeft alleen maar uit een brievenbus te bestaan. Dan ga je in China tv-toestellen maken. Die kosten je aan materiaal en arbeidsloon bijvoorbeeld 19 euro. Vervolgens zet je die op de boot naar Nederland en op papier verkoop je ze voor 20 euro per stuk aan je bedrijf op de Kaaimaneilanden. In China heb je dan per tv één euro winst gemaakt en daar betaal je netjes belasting over. Tegen de tijd dat je lading in Nederland is aangekomen, is die door het bedrijf op de Kaaimaneilanden verkocht aan je Nederlandse bedrijf voor 99 euro. Vervolgens verkoop je de tv’s voor 100 euro aan belangstellenden en over die 1 euro winst betaal je weer keurig belasting. Ook op de Kaaimaneilanden geef je de winst van je bedrijf daar (79 euro) keurig bij de belastingdienst op. Alleen kennen ze daar geen of slechts een symbolische winstbelasting. In alledrie de landen heb je dan keurig aan je verplichtingen voldaan. Nederland is zelf ook een belastingparadijs. Uit een onderdoek van de Universiteit van Utrecht in 2009 bleek dat multinationals in Nederland feitelijk geen belasting betalen. De Nederlandse schatkist loopt daardoor volgens de onderzoekers jaarlijks 16 miljard euro mis. Nederland heeft met vrijwel alle landen in de wereld belastingverdragen waardoor bedrijven hier geen belasting hoeven te betalen als ze dat in het buitenland al gedaan hebben, ook al is dat volgens een nul-tarief. Op een aantal gebieden is de belasting in Nederland uiterst laag. Zo kunnen in Nederland royalty’s vrijwel onbelast worden uitbetaald. Vele musici, waaronder U2, David Bowie en de Rolling Stones, laten zich dan ook in Nederland uitbetalen. Daarvoor hebben ze in Amsterdam een vennootschap opgericht en er staat in de hoofdstad een leger aan internationale juristen en belastingadviseurs klaar om voor hen de meest vernuftige constructie te bedenken. In totaal zijn er in Nederland zo’n 13.000 van dergelijke vennootschappen die jaarlijks in totaal een kleine 5.000 miljard euro door ons land heen sluizen. De Nederlandse fiscus verdient daar ongeveer een half miljard aan. Schatkisten in andere landen lopen er tientallen, zo niet honderden miljarden door mis.' Het 'gestolen geld' moet terug. Wetten zullen gewijzigd moeten worden om de zelfbenoemde zogenaamde 'elite' (het zijn gewoon asocialen) kei- en keihard aan te pakken. Als dit gelukt is pakken we Goldman Sachs bij de lurven. Bron: http://www.sp.nl/nieuws/spanning/201104/het-gevaar-van-de-rijkdom.shtml

trujac
trujac13 dec. 2011 - 20:04

Deze ontwikkeling is een logisch gevolg van het slapen van de vakbeweging en de linkse partijen. Langgeleden werden de ongeschoolde arbeiders aan de lopende band al gemarginaliseerd en de bijstand ingedrukt. Hun werk verdween naar de Zuid Europese landen en later naar China. Toen kwamen de vakmensen aan de beurt, hun werk werd overgenomen door hooggeschoolden die zwaar onder hun opleiding moesten gaan werken. Deze hoogopgeleide zitten in Europa al in grote getale in de WW en de bijstand. Nu gaan de zogenaamde bureaumanagers, salesmanagers en account medewerkers voor de bijl. Uiteindelijk belanden we in de feodale tijd waarin slechts sprake was van enkele grootgrondbezitters en een massa horigen. Door steeds weer kleine concessies te doen m.b.t. tot de afbraak van de verzorgingsstaat heeft links zonder dat ze het in de gaten hadden braaf meegewerkt aan terugkeer naar de middeleeuwen.

Echo10
Echo1013 dec. 2011 - 20:04

Ik snap al deze reacties hieronder niet. Ik heb mijn hele leven heel erg hard gewerkt en durf zelf te zeggen harder gewerkt, minder vakantie genomen en harder gespaard dan het gros van de reageerders op deze site (hier struikelt vast iedereen over, maar neem van me aan dat dit zo is). Doel was om een goed inkomen en een stevige spaarpot te hebben om mijn gezin comfortabel te kunnen onderhouden. Nu zijn we in de ogen van veel mensen redelijk rijk. Ik betaal met plezier, zonder te klagen en vol trots belasting (veel belasting), stem links en ben trots op wat ik bereikt heb. Waarom moet ik nu kei-en keihard aangepakt worden? Wat heb ik misdaan? Omdat ik niet twee keer per jaar op wintersport ben gegaan? Omdat ik niet veel te duur heb gewoond? Omdat ik niet de xBox en de breedbeeld tv gekocht heb? Je moet je tegenwoordig schamen als je het goed heb. Ik weiger dit. Ik heb er keihard voor gewerkt en gespaard, ik kan mijn vrouw en kinderen recht in de ogen kijken en betaal, zonder te morren, heel veel belasting. Ik schaam me niet! Dit is meer een reactie op vele reaguurders dan op het artikel van Hans....

Winston2
Winston213 dec. 2011 - 20:04

Hiervoor waarschuw ik dus al sinds Joop.nl bestaat; de middenklasse gaat verdwijnen als we het kapitalisme en de kapitalisten hun gang laten gaan. "Nederland wordt een natie met een ploeterende massa en een gefortuneerde bovenlaag," schrijft Han, maar dat is in de geschiedenis en op de wereld nu juist de normale gang van zaken; een "middenklasse" is enkel nodig voor de schijn van een democratie en is dus historisch gezien ook een zeldzaamheid. En deze oorlogsverklaring aan de middenklasse is niet beperkt tot Nederland. Het is een wereldwijde oorlog die nooit heeft opgehouden te bestaan, echter slechts af en toe uit het zicht wordt gehouden; de klassenstrijd. Eigenlijk is het een schande dat we na tienduizenden jaren culturele evolutie nog over klassen en standen moeten spreken. En het is ironisch dat juist degenen die Zeggen te staan voor een vrije samenleving, democratie en een vrije markt het hardst roepen dat de huidige kapitalistische wereldorde in stand moet blijven. Ja, iets strengere regels, maar verder afblijven. Grappig, want deze lieden weigeren toe te geven dat de huidige "vrije" wereldeconomie centraal wordt aangestuurd door een piepkleine elite die het zelfs voor elkaar heeft dat entiteiten zo groot als landen zich mengen in de concurrentiestrijd en zich gedragen als for profit bedrijven met een geheel eigen winst/verliesrekening. Zelfs iets wat een viering van collectiviteit zou moeten zijn, de EU, is een doodordinaire interne concurrentiestrijd waarin potentiële lidstaten hun lidmaatschap en hun gedrag binnen het verbond laten afhangen van wat het henzelf oplevert, van het *eigenbelang* en niet van hetgeen zij kunnen bijdragen aan het geheel. Vandaar de luide roep om een afscheiding van de "zwakke" landen: solidariteit zolang het ons geld oplevert.

Waterbeer
Waterbeer13 dec. 2011 - 20:04

Punt is dat Rutte doet wat het IMF gaat vragen als er wij net als de grieken ook de lul zijn. Oftewel hij loopt vast op de zaken vooruit. Het domme ervan is dat dit IMF-systeem altijd leidde tot economische neergang . Maar ik heb al vaker gezegd dat Rutte de domste premier in na-oorlogs Nederland is .

frankie50
frankie5013 dec. 2011 - 20:04

Het is best zielig voor al die mensen die doormiddel van een droombeeld dachten dat een opleiding en (hard) werken en het bezit een eigen stulpje zij de arbeidersklasse van hun ouders zouden gaan ontstijgen en nu door de eigen partij de werkelijkheid van morgen onder ogen moeten gaan zien dat de VVD helaas voor hun nog wel weet waar hun roots liggen.

lancelot2
lancelot213 dec. 2011 - 20:04

We moeten elkaar geen crisis aanpraten!! Er stond nog NOOIT ZOVEEL spaar te goed op de Nederlandse banken. Hou eens op met dat gezever! Wees positief en laat de EURO rollen. Punt.

Timotheus2
Timotheus213 dec. 2011 - 20:04

Háleluja! marktwerking: 10% stinkend rijke bovenklasse begrijpt niet waarom mensen in de goot liggen. 80% loonslaven doet hun uiterste best om er uit weg te blijven. De meelevendheid verdrinkt bij de poort van het falen...

neutralist
neutralist13 dec. 2011 - 20:04

Tja het is crisis, maar vakanties gaan door en de kerstinkopen ook. Ik verbaas me erover. Niemand lijkt door te hebben hoe ernstig 2012 wordt. Werkelijk verbazingwekkend, die naiviteit. Fluitend naar de afgrond. Maar goed, crises komen en gaan, ze maken ons sterker en weerbaarder. Want wat is dit land verwend geraakt sinds de jaren 80. Eens kijken of we nog in staat zijn te incasseren en weer terug te veren. Goede oefening, laten we er het beste maar van maken en niet op de politiek rekenen. Dat heeft in crisistijd nooit zin. Vertrouwen op eigen kracht, daarmee red je het. En ellende verbroedert dus ook dat is een goede kant.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst113 dec. 2011 - 20:04

Ik heb zo'n idee dat veel mensen nog een keer de bloemetjes buiten zetten, nu het nog kan. En na hen de zondvloed. Dat is niet eens zo'n gekke gedachte. Met wat je bespaart door mop 25 december zuurkool op tafel te zetten red je het toch niet als, zoals iemand in deze thread schreef, straks de pleuris uitbreekt.

Cinema2
Cinema213 dec. 2011 - 20:04

Ach iedere crisis biedt kansen!. Nederland, maar ook Europa zal een pas op de plaats moeten maken, wellicht een stap terug moeten doen! Vraag is moeten wij hier bang voor zijn!? Nederland is een verwend volkje geworden. Ik heb vertrouwen in mijn partij (de VVD) die zo nu en het nodige tegengas nodig heeft van mijn "tweede" partij GL(eerlijk is eerlijk). Want ja, ik geloof in een Nederland waar je mensen niet laat verzuipen... Er zullen keuzes gemaakt moeten worden beste Han, alles op tafel graag....Wajong/ awbz/ pgb/ zorg voor ouderen voor nu en in de toekomst/ huisvesting (wellicht hra, nu een slecht moment, maar dit terzijde)/ de arbeidsmarkt. etc..... Veel partijen komen niet veel veder dan uw citaat; "Dan wordt Nederland een natie met een ploeterende massa en een gefortuneerde bovenlaag, een alles-of-niets-land." Ik behoor tot de bovenlaag, met mijn 2 keer modaal...Wij de "gefortuneerde bovenlaag" kunnen onmogelijk het probleem oplossen van deze crisis, en over pakweg 5 jaar een crisis die de vergrijzing heet! Partijen kunnen 300% belasting gaan heffen op mijn inkomen, daar ja daar los je het probleem echt niet mee op! Partijen kunnen wel blijven wijzen naar mijn "gegraai" (+/- 70 uur per week, in verhouding bijna modaal) Maar jawel ik ben niet in het bezit van een geldboompje. Stoppen met dit vingertje richting mijn portemonnee. Ik voeg hier direct aan toe dat ik begrijp dat ook ik moet inleveren! Maar de "gefortuneerde bovenlaag" kan deze samenleving onmogelijk in stand houden! Zo ook de "ploeterende massa" niet!. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden, lees je zult een Nederland anders moeten inrichten! Doet u mee, of wijst u enkel naar mijn portemonnee?!

5 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman13 dec. 2011 - 20:04

[Ik behoor tot de bovenlaag, met mijn 2 keer modaal.] Sorry m'n jongen, maar dat is een heel keurig middeninkomentje. Zo'n middeninkomen dat inderdaad gepakt zal worden door de VVD-PVV-combinatie, om de hoge inkomens aan extra geld te kunnen laten komen. Heb je dat echt niet in de gaten?

HanvanderHorst1
HanvanderHorst113 dec. 2011 - 20:04

We zullen kijken hoe de zaken volgend jaar gaan als de koopkracht is geduikeld. Leuk ook: alles moet worden aangepakt (wajongers etc.), maar voor de hypotheekrente-aftrek is het een slecht moment.

Michiel Online
Michiel Online13 dec. 2011 - 20:04

"Wij de "gefortuneerde bovenlaag" kunnen onmogelijk het probleem oplossen van deze crisis, en over pakweg 5 jaar een crisis die de vergrijzing heet!" Wat heeft dat te maken met het feit hoe de bezuinigingen verdeeld zijn over de Nederlandse bevolking onder dit kabinet? Zoek even een forum op waar je leugens wel geloofd worden ofzo???

Florian2
Florian213 dec. 2011 - 20:04

U had beter niet kunnen vermelden dat u 2x modaal verdient want houden de reaguurders hier niet zo van. Die worden meteen groen van jaloezie en beginnen dan onder de gordel te schoppen. Respect dat u zoveel verdient door hard te werken in plaats van uw hand op te houden en te rekenen op de moedertje overheid.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra13 dec. 2011 - 20:04

== Ik behoor tot de bovenlaag, met mijn 2 keer modaal... == Nee, je behoort tot de middenlaag, net als ik.

pietdevries2
pietdevries213 dec. 2011 - 20:04

Boeiend was wat net werd uitgezonden over het debat in het EU parlement over de Britse weigering mee te doen met de begrotingsafspraken. Een Duitse afgevaardigde had het over bankiers en speculanten die deze crisis hebben veroorzaakt. Een Britse afgevaardigde, Daniel Hannan, had het over Britse belangen, hij bedoelde de financïële belangen van Londense bankiers etc. Wat nog leuker was, een andere Brit verklaarde dat zijn land niet door iemand als Van Rompuy geregeerd kan worden. De Britse haat tegen deze Belg, die gezien wordt als hoogst intelligent en integer, was me al eerder opgevallen. Ik hoop dus dat de actie tegen Britse en VS bankiers nu eindelijk begint. VS Occupy demonstranten die havens aan de VS westkust blokkeren hebben het er openlijk over dat ze van Goldman Sachs af willen, een Goldman Sachs dochter exploiteert die havens, naar het schijnt. Het was ook Goldman Sachs die de Grieken jarenlang hielp hun cijfers te manipuleren. Uiterst interessant is ook dat de nog steeds in aanzien zijnde VS rating agencies wel EU landen afwaarderen, maar niet de VS en Engeland. En wat de inkomensongelijkheid betreft, wie weet wat voor salarissen in Brits Amerikaanse bankkringen gewoon zijn, die verbaast zich over niets meer.

1 Reactie
JanB2
JanB213 dec. 2011 - 20:04

Een mooi overzicht. De kwalijk riekende feiten nog eens netjes op een rij.