Joop

Nu de pandemie bezworen lijkt slaan andere ziektes massaal toe, verzuim enorm hoog

  •    •  
23-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6336 keer bekeken
  •  
51626129860_78672d4531_k

© cc-foto: Nenad Stojkovic

Gemiddeld een op de 20 werknemers zit momenteel ziek thuis. Dat is ruim 20 procent meer dan anders. In sectoren als het onderwijs en de zorg zijn het er nog veel meer. Bij de laatste sector is 1 op de 13 werknemers ziek. RTL Nieuws: "Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare melden op basis van cijfers van afgelopen maand dat 'alle zeilen bijgezet moeten worden'. Het ziekteverzuim is nu zo hoog dat er alleen in maart 2020 – bij het uitbreken van de coronapandemie – meer ziektemeldingen waren maar die cijfers gaven een vertekend beeld."

Grootste veroorzaker van het verzuim is nog steeds het coronavirus maar andere ziektes ruiken ook hun kans nu de beschermende maatregelen vervallen. Zo rukt de griep, die al een paar weken bezig is een epidemie te worden, nu snel op. Vooral in de sectoren waar medewerkers niet thuis kunnen werken.

Door het hoge verzuim stijgt de werkdruk, wat de gezondheid ook weer niet ten goede komt. Instellingen nemen daarom hun toevlucht tot onconventionele middelen. Op sommige plekken wordt kantoorpersoneel ingezet. Andere schalen activiteiten af.

Viroloog Marion Koopmans verklaart tegen RTL Nieuws dat de maatregelen tegen corona ook andere infectieziektes hebben weggehouden bij hun potentiële slachtoffers. Ze verwacht dat die nu een inhaalslag gaan maken. "Concreet betekent dat dat mensen weer vaker verkouden zullen worden of een buikgriep op zullen lopen en dat kan weer voor een hoger ziekteverzuim zorgen. Wanneer dat precies gaat zijn, kan variëren: sommige infecties zijn er altijd minder in het voorjaar en in de zomer."

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

EenMening3
EenMening324 mrt. 2022 - 7:43

De pandemie is min of meer voorbij en dan begint men over de griep en andere ziektes. Er is ook goed nieuws: griep verdwijnt als we richting zomer gaan.

pahan
pahan24 mrt. 2022 - 7:16

En dat loop je dan op van mensen waarvan je je nu realiseert dat je ze twee jaar niet gemist hebt.

Ch0k3r
Ch0k3r24 mrt. 2022 - 6:19

"Door het hoge verzuim stijgt de werkdruk, wat de gezondheid ook weer niet ten goede komt." 5% uitval en men maakt zich zorgen om de stijgende werkdruk. Maar een week of wat geleden kazen we nog dat een 4 dagen werken, 5 dagen uitbetaald krijgen helemaal geen gek idee is. Dus 5% uitval is een probleem, maar 20% minder uren werken niet?

FredD2
FredD224 mrt. 2022 - 5:07

Probleem zal wel groter zijn. Mensen die thuiswerken en griep hebben zullen eerder geneigd zijn door te blijven werken. Dat heb ik vorige week ook gedaan.

1 Reactie
H.J.A. Minoes
H.J.A. Minoes25 mrt. 2022 - 10:56

Veel mensen kunnen, als ze niet te ziek zijn, thuis doorwerken.

Thuiszitter
Thuiszitter23 mrt. 2022 - 23:53

Ik hoor veel mensen hoesten/kuchen en snotteren maar ik zie er ook heel veel op het terras zitten onder het mom van thuiswerken of hebben er een ziektewetje tegenaan gegooid.