Joop

Nu al 250 hittedoden per jaar in Nederland door klimaatcrisis

  •  
02-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
281 keer bekeken
  •  
hitte

© cc-foto: Myriams-Fotos

Van alle sterfgevallen door de hitte in Nederland kan 31 procent worden toegeschreven aan de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit internationaal onderzoek naar de periode 1991-2008, waarbij ook het RIVM betrokken was. Het RIVM meldt :
" Klimaatverandering leidt tot meer warme en hete dagen. In 43 landen, waaronder Nederland, bleek dat de sterfte door hitte in de periode 1991-2018, voor 37%  wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Voor Nederland is dat 31%."
In de zomers leiden hoge temperaturen tot oversterfte in Nederland. Onder meer de kans op een hartaanval neemt toe. Zo overleden er tijdens de hittegolf in augustus 400 mensen meer dan in een normale week.
In de zomers is 1,8 procent van de sterfgevallen in Nederland zo mede op het conto te schrijven van hoge temperaturen. Zonder klimaatverandering zou dat 1,2 procent zijn geweest, stelt het RIVM. “Voor Nederland komt dat neer op bijna 250 extra sterfgevallen per jaar”, concludeert het instituut.
Daarmee komt Nederland er in vergelijking met Zuid-Europese landen nog goed vanaf. Daar is in de zomers meer dan 4,5 procent van de sterfgevallen toe te schrijven aan hoge temperaturen.
cc-foto: Myriams-Fotos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

Logische-Intuïtie
Logische-Intuïtie3 jun. 2021 - 14:22

Na vele jaren in de tropen te hebben gewoond en twee maal een hittegolf van 50 Celsius te hebben meegemaakt denk ik dat de lichamen mensen in gematigde klimaten langzaam zullen wennen aan stijgende temperaturen, In de tropen is het elke zomer normaal 40 C.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 jun. 2021 - 6:35

Het klimaat houdt ons bezig. Ik vraag me af hoe lang dat gaat duren. In de jaren zeventig en tachtig ging het over bijna niets anders dan kernwapens. Die discussie of hype is ook al lang geëindigd. Met dit soort berichten gaat de klimaatdiscussie ook die kant op.

3 Reacties
EenMening
EenMening3 jun. 2021 - 8:47

@Frans Het is goed dat er aandacht is voor de menselijke invloed op onze leefomgeving, maar overdrijven werkt meestal averechts. Gevolgen van de klimaatverandering die relevant zijn: - de zeespiegels stijgt met max. 82 cm, dus dijken bouwen of verhogen - de temperatuur stijgt met ongeveer twee graden, als de mens kan overleven bij temperaturen van -50 t/m + 50, kan hij dat ook bij temperaturen varierend van -49 t/m + 51 of -48 t/m +52. - om het verwachte watertekort op te lossen is grootschalig ontzilten van zeewater m.b.v. zonnestroom de oplossing - de energietransitie is in gang gezet, tijdens de transitieperiode kan kernenrgie een belangrijke rol spelen (0% CO2-uitstoot) - steek veel geld in het behoud van de laatste regenwouden en zet in op grootschalige herbebossing - verklein waar mogelijk de veestapel

Zandb
Zandb3 jun. 2021 - 12:31

Frans Ooit verbrandden ze heksen. Dat gebeurt tegenwoordig ook zelden of nooit.

Logische-Intuïtie
Logische-Intuïtie3 jun. 2021 - 14:36

Zelfs als het zeewater met 1.80 meter zou stijgen over de komende 80 jaar is het verhogen van onze dijken waarschijnlijk voor het eind van die lange periode niet nodig: NOS: "Nederlandse dijken kunnen hogere zeespiegel straks ook aan" https://nos.nl/artikel/2206084-nederlandse-dijken-kunnen-hogere-zeespiegel-straks-ook-aan

RechtdoorZee93
RechtdoorZee932 jun. 2021 - 18:13

Gaat nog erger worden. Woningen in Nederland zijn absoluut niet gebouwd op hete zomers. De goed geïsoleerde woningen worden saunas die hitte lang vast houden. Ook hebben we te weinig groen wat het beste helpt tegen hitte. Airconditionings zijn in Nederland ook nog altijd een zeldzaamheid.

5 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee932 jun. 2021 - 18:14

Overigens als aanvulling is dit ook een sterke arm - rijk verdeling. Rijkere mensen wonen vaker meer verspreid in plaatsen met meer groen terwijl minder rijke mensen vaak kleiner, meer op elkaar en tussen minder groen leven. De laatste plek wordt heter dan de eerste.

EenMening
EenMening3 jun. 2021 - 9:09

@RechtdoorZee93 Het leven in (grote) steden heeft naast allerlei voordelen ook nadelen: gebouwen houden immers veel warmte vast. Daarom is het volbouwen van de schaarse open plekken in de stad niet verstandig. Bouwers kunnen daarom beter naar buiten gaan. Ruim opgezette Vinex-wijken, met veel openbaar en privaat groen, passen veel meer bij de menselijke maat en zijn op termijn veel leefbaarder dan de grote stad. De uitvinding van de airco heeft het mogelijk gemaakt om ook in woestijngebieden redelijk confortabel te leven. Pas na het beschikbaar komen van deze stroomvreters trokken veel Amerikanen naar staten als Arizona en Nevada. Nevada telde in 1950 ongeveer 160.000 inwoners, zeventig jaar later waren dat er ruim 3 miljoen. In diezelfde periode vernegenvoudigde de bevolking van Arizona! https://en.wikipedia.org/wiki/Arizona https://en.wikipedia.org/wiki/Nevada

adriek
adriek3 jun. 2021 - 11:11

De meeste goed geisoleerde woningen zijn ook goed geventileerd: de warmte is relatief goed af te voeren. Daarnaast zit in die woningen meestal vloerverwarming, en door een slimme warmtepomp te plaatsen kun je die vloeren ook koelen: geen airco nodig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2021 - 13:02

Geen geld voor isolatie, zonnepanelen, vloerverwarming, warmtepompen etc. Maar ik heb wel bomen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2021 - 13:06

Laten we zuinig zijn op het buitengebied en er vooral niet bouwen. Dat geeft maar extra verkeersbewegingen.

de passie preker
de passie preker2 jun. 2021 - 17:33

Met dit soort zeurderige overdreven berichten gaat niemand meer de klimaatopwarming serieus nemen. We krijgen op termijn in Nederland het klimaat van Zuid-Frankrijk: ooooh wat erg , oh wat verschrikkelijk zeg ! In Pakistan was het gisteren al meer dan 50 graden in de schaduw. Ik heb dat zelf één keer meegemaakt in een stad met meer inwoners dan Nederland waar je sowieso al door de verstikkende smog geen adem kon halen. Dan is 50 graden echt een beetje te veel van het goede, en heb je reden tot klagen.

1 Reactie
Zandb
Zandb3 jun. 2021 - 12:44

U stelt: "Met dit soort zeurderige overdreven berichten gaat niemand meer de klimaatopwarming serieus nemen." Dan vind ik het logischer om te stellen, dat dit bericht niet deugt en dat dit niets te maken heeft met een klimaatcrisis in de vorm van een opwarming van de aarde. Ik ben overigens benieuwd welke berichten we dan wèl serieus mogen nemen, als het om klimaatopwarming gaat.

Buitenstaander
Buitenstaander2 jun. 2021 - 16:56

En als we een strenge winter hebben gaan er echt wel meer dan 250 dood... Het kan verkeren...

henk-alexander
henk-alexander2 jun. 2021 - 15:06

Vooral de oudjes met luchtwegaandoeningen en/of lijden aan hart- en vaatziekten, én zij die ook nog eens moeten leven in steden waar het 's nachts nauwelijks afkoelt, zijn kwetsbaar voor hitte. De komende decennia kunnen we alleen maar meer 'hitte doden' onder de oude generatie verwachten. De huidige en toekomstige oudjes hoeven nergens op te rekenen - immers zij zijn schuldig.

4 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker2 jun. 2021 - 21:18

Het zou me niet verbazen dat deze mensen nu dubbel in de statistieken komen: één keer als slachtoffer van luchtvervuiling en als slachtoffer van klimaatsverandering. Want ouderdom telt tegenwoordig niet meer mee als doodsoorzaak.

henk-alexander
henk-alexander3 jun. 2021 - 9:10

'(...)Want ouderdom telt tegenwoordig niet meer mee als doodsoorzaak.' Heel juist, mensen gaan in de regel door aan ouderdom (geldt voor elk organisme). Zelfs al kampt men met een ongeneeslijke ziekte. Zo kunnen mannen met prostaatkanker een natuurlijke dood sterven, althans de gemiddelde levensverwachting hebben. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/levensverwachting/cijfers-context/huidige-situatie

adriek
adriek3 jun. 2021 - 11:14

DenFlexWerker meldt zich op zijn zeventigste verjaardag vrijwillig bij Soylent Green inc?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2021 - 14:00

Op zijn 90ste wellicht.

Leontrotsky
Leontrotsky2 jun. 2021 - 13:35

Ik heb een oom die momenteel 95 jaar oud is (de enige broer van mijn vader die nog leeft). Hij vertelde mij toevallig gisteren nog hoe anders het weer nu is vergeleken met pakweg 80/85 jaar geleden. Toendertijd kwamen hittegolven bijna niet voor en als er wel een hittegolf was dan ééns in de 5 of 10 jaar en de hittegolf duurde nooit langer dan 2 of 3 dagen. De laatste 25 jaren zijn hittegolven een heel normaal verschijnsel geworden in Nederland. Het is heel normaal dat we lentes en zomers beleven met 3 of 4 hittegolven op rij. Dit hoort niet in het Nederlandse weer en zou iedereen angst moeten bezorgen.

3 Reacties
Sjeef2
Sjeef22 jun. 2021 - 16:04

Dit moest ik even factchecken. - Toendertijd kwamen hittegolven bijna niet voor In die specifieke periode heeft hij er in ieder geval twee meegemaakt. - de hittegolf duurde nooit langer dan 2 of 3 dagen Een hittegolf duurt minimaal vijf dagen. - heel normaal dat we lentes en zomers beleven met 3 of 4 hittegolven op rij Er zijn geen jaren geweest met meer dan twee hittegolven. Vier opeenvolgende jaren met een hittegolf is slechts één keer voorgekomen sinds dat geregistreerd wordt (1901). Dat was in de periode 2003-2006 - en zou iedereen angst moeten bezorgen Dat mag iedereen zelf bepalen.

korheiden2
korheiden23 jun. 2021 - 8:35

@Leon en @Sjeef : Je kunt je afvragen of er in vroeger tijden niet veel meer mensen stierven t.g.v. bittere kou, zoals in de winter van 1962/63. Verder heeft het KNMI de temperatuurmetingen aangepast, waardoor de zomer van 1947 een aantal plaatsen gedaald is. Maandenlang vochtig en koud weer, zoals de afgelopen maanden het geval was, is al evenmin bevorderlijk voor de gezondheid, dat kan ik jullie melden namens mijn echtgenote met reuma. Tenslotte moest ik ook nog denken aan de fijnstofdoden. Hoewel de lucht in Nederland echt veel schoner is geworden, lezen we nog regelmatig over de tienduizenden extra doden t.g.v. fijnstof. De realiteit is helaas, dat we allemaal een keer doodgaan en daar zal altijd een oorzaak voor zijn.

adriek
adriek3 jun. 2021 - 11:16

@Sjeef: Leontrotsky definieert een hittegolf als: het is te warm op op een terras te zitten, die officiele definitie van vijf dagen is te wetenschappelijk om er een eigen mening aan op te hangen.

JJP2
JJP22 jun. 2021 - 10:02

Ik mis wat nuance in het artikel: het gaat hier om mensen die sowieso op kiepen staan en door een aantal warme dagen het laatste zetje krijgen. Een aantal van 250 vind ik daarbij ook nog wel meevallen op een totaal aantal van 170.000 per jaar.

3 Reacties
MG1968
MG19682 jun. 2021 - 11:33

Ik zie mogelijkheden om u iedere noodhulp te ontzeggen. Want dan staat u sowieso op kiepen. En nee, niet iedereen denkt zoals u, dus die paar duizend die omvallen als gevolg van de consequentie van het eigen gedachtegoed... dat valt dan ook nog eens mee op dat totale aantal.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 jun. 2021 - 13:21

Mensen kunnen jarenlang op kiepen staan maar niet ziek zijn of op bed liggen. Maar net die ene veel te warme dag zorgt voor een vervroegde beroerte, hartaanval, val door duizeligheid, en ontneemt die persoon zomaar 3 goede levensjaren o.i.d. En die ene veel te warme dag komt in NL steeds vaker voor. 10 zomerse dagen in 1900 tot pakweg 30 vandaag de dag. Niet erg?

adriek
adriek3 jun. 2021 - 11:17

Tsja. Dan kunnen we de ziekenhuizen wel sluiten. Veel te duur en al die mensen gaan uiteindelijk toch wel dood.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen2 jun. 2021 - 9:48

"Daarmee komt Nederland er in vergelijking met Zuid-Europese landen nog goed vanaf. Daar is in de zomers meer dan 4,5 procent van de sterfgevallen toe te schrijven aan hoge temperaturen." Maar ondanks dat gaan Nederlanders masaal in de heetste periode van het jaar naar Zuid-Europese landen met vakantie. Levensgevaarlijk, een verbod zou op zijn plaats zijn.

EenMening
EenMening2 jun. 2021 - 8:57

Degenen die ons bewust willen maken van de grote gevaren van klimaatverandering halen daarvoor alles uit de kast. Dat is logisch. Daarbij worden regelmatig weer en klimaat door elkaar gehaald. Een mogelijke oplssing is het installeren van airco's op plaatsen waar veel ouderen en andere kwetsbare mensen verblijven.

6 Reacties
EenMening
EenMening2 jun. 2021 - 10:18

oplossing

LaBou
LaBou 2 jun. 2021 - 10:39

"Degenen die ons bewust willen maken van de grote gevaren van klimaatverandering halen daarvoor alles uit de kast." En degenen die die opwarming bagatelliseren verzinnen van alles om het te ontkennen. Wel eens bij stil gestaan dat al die airco's welliswaar aan de ene kant koude lucht blazen maar ter compensatie aan de andere kant bijdragen aan die opwarming?

MG1968
MG19682 jun. 2021 - 11:41

“Degenen die ons bewust willen maken van de grote gevaren van klimaatverandering halen daarvoor alles uit de kast.” En dus kom jij met een oplossing die betrekking heeft op het weer. Wie haalt wat door elkaar? We hadden het hier over het klimaat. Ja. De dode valt door het weer van dat moment. Maar het weer van dat moment wordt nogal beïnvloed door het klimaat.

EenMening
EenMening2 jun. 2021 - 19:01

@LaBou Een van de gevolgen van klimaatverandering is de stijging van de zeespiegel. De meest recente schattingen van het IPCC gaan uit van 26 tot 82 cm tot het eind van deze eeuw. We hebben dus 80 jaar de tijd om onze dijken op hoogte te brengen en daarbij uit te gaan van het slechtste scenario. Dat geldt niet alleen voor Nederland maar ook voor alle andere laaggelegen gebieden. Het is niet verstandig om 80 jaar met je armen over elkaar te gaan zitten wachten tot je (ei)land overstroomt.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf2 jun. 2021 - 19:29

@ LaBou De hitte van de condensor is gelijk aan de kou van de verdamper. Alleen wat stroomverbruik, maar als die uit zonnepanelen komt (moet kunnen met een hittegolf ) dan is het saldo nul.

EenMening
EenMening3 jun. 2021 - 8:31

@Franciscus Niet iedereen kent de wet van behoud van energie.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf2 jun. 2021 - 8:44

Het betreft hier ouderen en of mensen met onderliggend lijden. Hitte is slechts het laatste zetje. Verschil tussen oorzaak en aanleiding.

3 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 jun. 2021 - 13:24

Je kunt misschien wel 10 jaar langs de afgrond leven, zolang dat laatste zetje net even uitblijft. De onterechte "dor hout" opvatting is blijkbaar wijd verspreid.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf2 jun. 2021 - 19:24

@Fransss De term dor hout heb je mij niet horen bezigen en dat bedoel ik ook niet. Ik zeg alleen dat oorzaak en aanleiding door elkaar gehaald worden. En dat je zonder dat laatste zetje nog vele jaren kunt leven is op zich juist. Maar dat is een ideale wereld. In het echt komt dat zetje toch wel. Is het niet als hittegolf dan wel als griep of gebroken heup. Dit is paniekzaaien om niks. Het leven is nu eenmaal eindig.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 jun. 2021 - 22:42

[ In het echt komt dat zetje toch wel. ] Je kunt niet weten wanneer, dat weet niemand. Het kan nog 10 jaar duren. [ Het leven is nu eenmaal eindig ] Dus berust er maar in en doe niks? Dat is dus dor hout...

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -2 jun. 2021 - 8:25

Hitte - Mondkapje - Lichamelijke Arbeid dan valt het aantal slachtoffers nog mee.

LHTJ
LHTJ2 jun. 2021 - 7:56

vergrijzing en anders niks. de stijging in temperatuur de laatste 20 jaar is 0.013 graden per jaar terwijl het aantal 80 plussers als deel van de bevolking met 1,5% is gestegen ondanks dat de bevolking ook nog eens fors gestegen is.

Ryan2
Ryan22 jun. 2021 - 7:49

Nee man. Nederlanders krijgen een hartaanval om dat ze zich te veel over onbenulligheden opwinden. Hoe veel keer moet ik hier nog uitleggen dat statistiek ( stamwoord staat) een overtreffende trap van liegen is. Dat is altijd ook zo geweest, want het was juist de opzet van de staat (Frankrijk) om een smoes te hebben om de bevolking een poot uit te draaien. Men bedenkt hypothetische slachtoffers, om toch maar het eigen gelijk te bewijzen. Om nog maar eens een voorbeeld te noemen.. Verkeersslachtoffers. Iwietwaaiweg zoveel procent komt in het ziekenhuis terecht met een elektrische fiets. Dus komt men op het idee om een helm verplicht te stellen. Nou fiets ik regelmatig, en het valt mij op, dat mensen zich over het algemeen als hufters in het verkeer gedragen. Het wordt altijd gevaarlijk, als er een smalle fietspad is, waar mensen langs elkaar af moeten. De jeugd interesseert het totaal niet, die fietsen desnoods met 4 langs elkaar. Ook als het winter is, en het fietspad spekglad is. Lust je nog peentjes? Klimaatcrisis? Daarom was het ook zo koud de afgelopen maanden. Weinig kersen dit jaar. Het is eigenlijk altijd wel droog in de Brabantse bodem. Afgezien van het feit dat er vroeger plaatselijk moerassen waren, vanwege een moeilijk doorlatende laag in de bodem. Leem is taaier dan klei. Laat nu de boeren, maar ook de burgers er een gewoonte van hebben gemaakt om zelf putten te slaan, en water te gaan sproeien al wat het halen kan. Controle is er niet. Ik had een paar grote bomen in mijn tuin staan. Sequoia's dus. Ik zag vanzelf wanneer de buurman te veel water aan de bodem onttrok voor zijn eigen tuinderij. Tja, ego ego ego. Iedereen voor zich, en de VVD voor ons allen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt2 jun. 2021 - 8:11

"Iwietwaaiweg zoveel procent komt in het ziekenhuis terecht met een elektrische fiets. Dus komt men op het idee om een helm verplicht te stellen." Je kunt vinden over statistiek wat je wilt. Maar als men met een bepaalde manier van meten een verontrustende toename ziet van, hier, de slachtoffers op de e-bike, is één plus één twee. En de verplichting van helmen een goede zaak. Zeker ook gezien soms de smalle fietspaden en het toenemende hufterige gedrag van verkeersdeelnemers. Dat hufterige gedrag zit overigens niet alleen bij de jeugd. De e-bike racers zijn over het algemeen oudere mensen. "Klimaatcrisis? Daarom was het ook zo koud de afgelopen maanden. Weinig kersen dit jaar." Oohh, dat is zo'n slechte. We hadden koud weer. Dus opwarming van het klimaat is onzin. " Controle is er niet." Dat is ook voor steeds meer mensen om maar niet te doen wat er gevraagd wordt. Er wordt toch niet op gecontroleerd. En een eigen geweten, verantwoordelijkheid ken ik niet. Ego, ego, ego. Inderdaad. "Iedereen voor zich, en de VVD voor ons allen." Dit moet een soort van grap zijn. De VVD voor ons allen bestaat namelijk niet. DAT is het ego, ego, ego.

vdbemt
vdbemt2 jun. 2021 - 8:13

.....Dat is ook voor steeds meer mensen een excuus om maar niet te doen ......

Björn Borg
Björn Borg2 jun. 2021 - 6:42

Vroeger hadden we hittegolven en gingen er tijdens een hittegolf extra mensen dood. Tegenwoordig hebben we hittegolven als gevolg van klimaatopwarming en gaan die mensen dood aan de klimaatopwarming. Er schijnen trouwens meer mensen dood te gaan aan kou https://www.nu.nl/wetenschap/4053535/kou-doodt-veel-meer-mensen-dan-warm-weer.html

8 Reacties
Klein zonnetje
Klein zonnetje2 jun. 2021 - 7:58

Haha, dus eigenlijk hebben we waarschijnlijk netto minder 'oversterfte' door de klimaatcrisis. Iets meer in de zomer, en wat minder in de winter.

EricDonkaew
EricDonkaew2 jun. 2021 - 8:01

De ideale temperatuur voor een mens is 17 graden en nog een paar tienden. Ik weet niet meer precies hoeveel tienden. Marathonlopers weten dat. Bij 17 graden en nog iets leveren ze de beste prestaties. Voor een aantal andere sporten zal dat ook wel gelden. Bij (veel) hogere en (veel) lagere temperaturen krijg je wat oversterfte. Ik kan er overigens niet echt mee zitten.

Salama.
Salama.2 jun. 2021 - 8:57

Op zich is het wel logisch dat mensen gemiddeld beter tegen warmte dan tegen kou kunnen omdat we als soort ergens in warme Afrikaanse streken zijn ontstaan. Al moet ik zeggen dat ik het zelf liever wat koeler heb. Daar kan je je tenminste nog op kleden.

EenMening
EenMening2 jun. 2021 - 10:30

Mensen overleven al duizenden jaren onder extreme condities, van de Poolzee tot de Sahara. Bij temperaturen varierend van -50 tot +50 graden. Dat zal niet ineens veranderen als de temperatuur de komende 80 jaar met 2 graden stijgt.

Björn Borg
Björn Borg2 jun. 2021 - 10:50

Wat is sowieso eigenlijk altijd gemist heb in de hele klimaatdiscussie: Noordelijke gebieden, zoals Canada, Noord Scandinavië en Siberië (er zijn er vast meer, maar hier heb je al een aardig oppervlak) zijn heel dun bevolkt en dat is niet voor niets. Het is er namelijk erg koud. Eigenlijk een ongunstig klimaat voor mensen. Nu wil ik er best in meegaan dat door de opwarming van de aarde bepaalde warme gebieden over een langere periode minder gunstig voor menselijke bewoning worden. (We hebben het hier over een langere periode, dus niet nu of volgend jaar). Maar volgens mij houdt dat misschien ook wel in dat bepaalde andere gebieden, zoals Canada, Noord Scandinavië en Siberië, een gunstiger klimaat krijgen voor menselijke bewoning. Waarom heeft niemand het hierover?

MG1968
MG19682 jun. 2021 - 13:00

@EenMening Om de mens als soort te laten overleven hoeft ie gemiddeld gezien ook niet zo oud te worden en zit ook uw tijd er op.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 jun. 2021 - 13:28

[ Tegenwoordig hebben we hittegolven als gevolg van klimaatopwarming ] Nee, Tegenwoordig hebben we MEER hittegolven als gevolg van klimaatopwarming. https://stellingchecker.nl/assets/Uploads/_resampled/ResizedImageWzYwMCwzMDNd/zomerse-dage.png

EenMening
EenMening3 jun. 2021 - 9:39

@Björn Mensen zullen waarschijnlijk de hitte ontvluchten en in grote aantallen emigreren naar noordelijker streken. Nu al trekken veel Chinezen, weliswaar om andere redenen, naar het nog lege Siberië. In Groot Siberië leven nu naar schatting zo'n 12 miljoen Chinezen naast 32 miljoen Russen. https://www.rusland-colleges.nl/blog/hoe-chinees-is-siberie-eigenlijk-in-rusland?tmpl=component&print=1&format=print