Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook verslaggever Dolores Leeuwin verlaat Sinterklaasjournaal: 'Ik sta er niet meer achter'

  •  
30-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
942 keer bekeken
  •  
ANP-26247763
Dolores Leeuwin, een van de belangrijkste gezichten van het Sinterklaasjournaal, heeft haar samenwerking met het Sinterklaasjournaal opgezegd. Dat heeft ze maandag aan Joop laten weten. Ze kan het niet meer recht praten voor zichzelf. Dolores:Ik heb contact opgenomen met de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal en hem gezegd: ik ga dit niet meer doen. Ik sta er niet meer achter.
"Ik heb contact opgenomen met de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal en hem gezegd: ik ga dit niet meer doen. Ik sta er niet meer achter."
Dolores, ook bekend van Het Klokhuis, was al jaren een van de vaste gezichten van het Sinterklaasjournaal. Met veel plezier, vertelt ze. Maar ze vindt dat het programma niet genoeg doet voor mensen die Zwarte Piet kwetsend en discriminerend vinden:
"Het programma geeft wel weer wat de voorstanders van Zwarte Piet vinden, maar te weinig wat de tegenstanders vinden. De NTR zegt wel dat ze de middengroep bedient, maar dat is naar mijn gevoel niet zo. Ik vind dat er een nu stelselmatig een geluid wordt genegeerd. Ja, we hebben wel iets gedaan: de oorbellen zijn weg en er zijn roetpieten gekomen. Maar als ik naar de uitzendingen van vorig jaar kijk dan denk ik: het is nog steeds heel erg zwart. We waren toch op weg naar ontmantelen? Daar zie ik te weinig van terug."
Dolores vindt dat het Sinterklaasjournaal juist wél een voortrekkersrol zou moeten innemen in de discussie:Er is veel onwetendheid over wat erachter zit, en dit programma heeft zoveel kijkers dat we het er juist bespreekbaar in moeten maken. Mensen zetten vaak hun hakken in het zand omdat ze denken dat ze beschuldigd worden van discriminatie, maar het is niet altijd discriminatie. Ik denk dat als je de onwetendheid om kunt buigen door het gesprek écht aan te gaan, dat de discussie veel minder pijnlijk zou worden. Laten we dat samen doen. Nu vind ik dat de NTR geen keuze maakt, of in elk geval een te gemakkelijke keuze.
"Er is veel onwetendheid over wat erachter zit, en dit programma heeft zoveel kijkers dat we het er juist bespreekbaar in moeten maken. Mensen zetten vaak hun hakken in het zand omdat ze denken dat ze beschuldigd worden van discriminatie, maar het is niet altijd discriminatie. Ik denk dat als je de onwetendheid om kunt buigen door het gesprek écht aan te gaan, dat de discussie veel minder pijnlijk zou worden. Laten we dat samen doen. Nu vind ik dat de NTR geen keuze maakt, of in elk geval een te gemakkelijke keuze."
Jammer vindt ze het wel:
"Ik heb het ontzettend leuk gehad bij het Sinterklaasjournaal. Het was altijd een groot feest om het programma te maken en ik ga het zeker missen. Maar ik kan dit niet meer verkopen aan mezelf. De omroep staat voor diversiteit en dat zie ik niet voldoende terug in het programma. "
Tweede vertrek De NTR krijgt de afgelopen dagen veel kritiek op de rol van Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal. Dat begon met het nieuws dat  Erik van Muiswinkel aankondigde niet meer met het Sinterklaasjournaal verder te willen vanwege het kwetsende karakter van Zwarte Piet, waarna de discussie over Zwarte Piet opnieuw in alle hevigheid oplaaide. Na het vertrek van Van Muiswinkel zei NTR directeur Paul Römer in de Volkskrant dat het Sinterklaasjournaal geen moreel kompas moet zijn:
"In de wet staat dat wij een onafhankelijke, neutrale taakomroep zijn… Onze redactie laat zich niet beïnvloeden door actiegroepen of politici. Het Sinterklaasjournaal richt zich op de ‘middengroep’, niet op de hardste schreeuwers. Ik snap dat mensen hopen dat wij de wegwijzen, maar we zijn geen moreel kompas."
Na de opmerkingen van Römer publiceerden meer dan honderd bekende Nederlanders een open brief in NRC waarin ze de NTR opriepen afscheid te nemen van Zwarte Piet. De NTR reageerde daar maandagmorgen op met een antwoord in dezelfde krant waarin de directie stelde dat de open brief een ‘open deur’ was en dat het vanzelfsprekend is dat Zwarte Piet gaat veranderen, maar dat de NTR eerst intern ‘haar weg nog moet vinden’ in de discussie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.