Joop

Ook verslaggever Dolores Leeuwin verlaat Sinterklaasjournaal: 'Ik sta er niet meer achter'

  •  
30-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
319 keer bekeken
  •  
ANP-26247763
Dolores Leeuwin, een van de belangrijkste gezichten van het Sinterklaasjournaal, heeft haar samenwerking met het Sinterklaasjournaal opgezegd. Dat heeft ze maandag aan Joop laten weten. Ze kan het niet meer recht praten voor zichzelf. Dolores:Ik heb contact opgenomen met de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal en hem gezegd: ik ga dit niet meer doen. Ik sta er niet meer achter.
"Ik heb contact opgenomen met de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal en hem gezegd: ik ga dit niet meer doen. Ik sta er niet meer achter."
Dolores, ook bekend van Het Klokhuis, was al jaren een van de vaste gezichten van het Sinterklaasjournaal. Met veel plezier, vertelt ze. Maar ze vindt dat het programma niet genoeg doet voor mensen die Zwarte Piet kwetsend en discriminerend vinden:
"Het programma geeft wel weer wat de voorstanders van Zwarte Piet vinden, maar te weinig wat de tegenstanders vinden. De NTR zegt wel dat ze de middengroep bedient, maar dat is naar mijn gevoel niet zo. Ik vind dat er een nu stelselmatig een geluid wordt genegeerd. Ja, we hebben wel iets gedaan: de oorbellen zijn weg en er zijn roetpieten gekomen. Maar als ik naar de uitzendingen van vorig jaar kijk dan denk ik: het is nog steeds heel erg zwart. We waren toch op weg naar ontmantelen? Daar zie ik te weinig van terug."
Dolores vindt dat het Sinterklaasjournaal juist wél een voortrekkersrol zou moeten innemen in de discussie:Er is veel onwetendheid over wat erachter zit, en dit programma heeft zoveel kijkers dat we het er juist bespreekbaar in moeten maken. Mensen zetten vaak hun hakken in het zand omdat ze denken dat ze beschuldigd worden van discriminatie, maar het is niet altijd discriminatie. Ik denk dat als je de onwetendheid om kunt buigen door het gesprek écht aan te gaan, dat de discussie veel minder pijnlijk zou worden. Laten we dat samen doen. Nu vind ik dat de NTR geen keuze maakt, of in elk geval een te gemakkelijke keuze.
"Er is veel onwetendheid over wat erachter zit, en dit programma heeft zoveel kijkers dat we het er juist bespreekbaar in moeten maken. Mensen zetten vaak hun hakken in het zand omdat ze denken dat ze beschuldigd worden van discriminatie, maar het is niet altijd discriminatie. Ik denk dat als je de onwetendheid om kunt buigen door het gesprek écht aan te gaan, dat de discussie veel minder pijnlijk zou worden. Laten we dat samen doen. Nu vind ik dat de NTR geen keuze maakt, of in elk geval een te gemakkelijke keuze."
Jammer vindt ze het wel:
"Ik heb het ontzettend leuk gehad bij het Sinterklaasjournaal. Het was altijd een groot feest om het programma te maken en ik ga het zeker missen. Maar ik kan dit niet meer verkopen aan mezelf. De omroep staat voor diversiteit en dat zie ik niet voldoende terug in het programma. "
Tweede vertrek De NTR krijgt de afgelopen dagen veel kritiek op de rol van Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal. Dat begon met het nieuws dat  Erik van Muiswinkel aankondigde niet meer met het Sinterklaasjournaal verder te willen vanwege het kwetsende karakter van Zwarte Piet, waarna de discussie over Zwarte Piet opnieuw in alle hevigheid oplaaide. Na het vertrek van Van Muiswinkel zei NTR directeur Paul Römer in de Volkskrant dat het Sinterklaasjournaal geen moreel kompas moet zijn:
"In de wet staat dat wij een onafhankelijke, neutrale taakomroep zijn… Onze redactie laat zich niet beïnvloeden door actiegroepen of politici. Het Sinterklaasjournaal richt zich op de ‘middengroep’, niet op de hardste schreeuwers. Ik snap dat mensen hopen dat wij de wegwijzen, maar we zijn geen moreel kompas."
Na de opmerkingen van Römer publiceerden meer dan honderd bekende Nederlanders een open brief in NRC waarin ze de NTR opriepen afscheid te nemen van Zwarte Piet. De NTR reageerde daar maandagmorgen op met een antwoord in dezelfde krant waarin de directie stelde dat de open brief een ‘open deur’ was en dat het vanzelfsprekend is dat Zwarte Piet gaat veranderen, maar dat de NTR eerst intern ‘haar weg nog moet vinden’ in de discussie.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (142)

De meute
De meute1 jun. 2016 - 13:57

Nu is het Sinterklaas journaal nog een redelijk programma, waar het niet overduidelijk om racisme gaat. Dat zou ik vroeger wel gedacht hebben. Nu zijn de oorbellen weg en tuurlijk, als je zwart bent dan kun je aanstoot nemen dat de Pieten zwartgeschminkt zijn en moeten luisteren naar een dommige ouwe blanke man in een jurk. Daar heeft men een punt. Maaaarrr.... Als het alleen roetveeg-Pieten worden, dan moet dat contrast roet/huid duidelijk zijn en dat betekent dat er alleen blanke mensen Piet kunnen worden. OPHEF!! Donkere mensen worden niet meer aangenomen voor de Piet-functie! Discriminatie op de Sint-vloer. Maar waar moet het naartoe? Alleen witte Pieten? Witte mensen klagen minder over discriminatie en misschien is het wel goed om hun ook eens te laten proeven van deze stereotypering. Want witte mensen boeit het ook niks dat er alleen witte clowns bij kinderfeesten aanwezig zijn. Waar is de ophef van de witte kant? Waarom geen zwarte clowns? Tip voor Defensie: Stuur een paar Mariniers met schmink volgend jaar mee met de boot. De soldaat-Piet. Gelijk beveiliging + geen duidelijk ras + goed voorbeeld en droom voor kleine kids = Geen ophef meer.

I F Stone
I F Stone31 mei 2016 - 19:33

Mevrouw Dieuwertje Blok staat reeds in de coulissen te trappelen van ongeduld om kenbaar te maken dat ook zij de Arena gaat verlaten. Vraag me af wie nu het lef heeft om in de rol van Zwarte Piet te duiken. Vijf jaar geleden (min of meer) BESTOND het PROBLEEM Zwarte Piet niet Het is werkelijk een issue van niets. De V.S. in de jaren vijftig,zestig De Civil Rights movement Strange Fruit Kerken in Brand Mississippi Burning! Zuid Afrika : Apartheid bij de wet geregeld Idi Amin en zijn schrikbewind We kunnen nog wel even doorgaan. En Nederland? Een Zwarte Piet oproer The Pathetisch voor woorden!

Flipje Tiel
Flipje Tiel31 mei 2016 - 19:00

Verstandig, als ze de tent gaan vernieuwen kun je het beste snel zelf voor een nieuwe schnabbel zorgen.

Mikeoak
Mikeoak31 mei 2016 - 16:16

Gewoon een goede beslissing als je ergens deel van uit gemaakt hebt en je ben niet bij machte geweest om het bijvoorbeeld naar belgisch voorbeeld te veranderen dan heb je gefaald en moet je gaan. Vind ook dat als je het dan opgeeft en toegeeft aan de splijtzwammen dat je dan ook wel recht van spreken verloren bent. Of je doet er iets aan of niet maar niet vanaf de kant gaan roepen. Veel succes verder

Albert Einstein
Albert Einstein31 mei 2016 - 7:43

Lieve Dolores, waarom heb je ons verlaten? Hebben ze je onder druk gezet? Ik ben verdrietig.

Wintergedachte
Wintergedachte31 mei 2016 - 7:25

Ze geeft een volstrekt legitieme reden aan voor haar vertrek: voortschrijdend inzicht, dat gebeurt gelukkig vaker. Ze is ook het nichtje van Sylvana Simons.....ik zeg het niet, maar het kan meegespeeld hebben, het kan..

voxpopuli2
voxpopuli231 mei 2016 - 7:02

Met haar vertrek komt er weer ruimte voor een frisse jonge actrice , zo gaat dat in freelance land.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!31 mei 2016 - 6:56

Hoewel is niet racistisch is bedoeld betekend niet dat het niet racistisch is. Dat een groep in Nederland en inmiddels het beschaafde deel van de wereld het niet meer vindt kunnen in 2016 zou voldoende moeten zijn om Piet aan te passen. Het perse willen vast houden aan het uiterlijk terwijl je weet dat het een groep kwetst maakt het inmiddels wel racistisch omdat je nu beter zou moeten weten en niet meer kan claimen dat je nog onwetend bent en het zo niet bedoeld. Op zich is rondlopen in een wit laken met een puntige witte kussensloop op je hoofd terwijl en grote kruizen in de brand staan en stroppen ophangt in de boom niet racistisch maar door de geschiedenis beseft inmiddels iedereen dat dit wel racistisch is. Ga je dus zo rondlopen doe je dat met een specifieke reden en wordt je terecht racist genoemd. Over een paar jaar is het hetzelfde met Zwarte Piet hoe graag je ook blijft vasthouden. En het gaat maar om een heel klein deel van de Sinterklaas traditie en omdat het uiteindelijk een feest bedoel is voor de kinderen en die het absoluut niet boeit welke kleur Piet is moet je het gewoon zo snel mogelijk veranderen. Sinterklaas wordt nu door volwassen gekaapt en dat zal de traditie om zeep helpen en niet een ander uiterlijk van Piet. Mij kan het hele Sinterklaas gestolen worden, zeker nu het er het hele jaar over gaat. Maar omdat de kinderen het zo leuk vinden moeten de ZP diehard hun keutel inslikken en stoppen met het verzet tegen verandering.

2 Reacties
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!31 mei 2016 - 9:56

Peterrrr; Over een paar jaar zal je het begrijpen. "Iemand die vindt dat ZP bij het Sintfeest hoort omdat het een onderdeel is van het sprookje wil gewoon dat er een leuk kinderfeest gevierd wordt." Als het je echt alleen te doen is om een leuk kinderfeest wil vieren pas je Piet aan. Het argument dat je daarom een sprookje niet wilt aanpassen is onzin! Voor 1850 had Sinterklaas geen knecht en pas na WOII is Piet's uiterlijk pas gaan lijken op de hedendaagse (black face geïntroduceerd). Maar zelfs die is in de jaren 80 aangepast. Het paste niet meer bij de opvoedkunde dat ZP een boeman was met een roe die stoute kinderen in de zak mee naar Spanje zou nemen. De traditie had bij een aanpassing dus allang verloren moeten gaan en verpest voor de kinderen. Vreemd genoeg lijkt het de kinderen niet te boeien dus voor hun hoef je het niet te laten. Maar waar was toen, en als je dan toch bezig bent, waarom doet nu niemand moeilijk over die aanpassingen? Het lijkt er toch erg veel op dat de extreme Pro Zwarte Pieten het voornamelijk om te doen is om vooral niet de gevoelens van degene die ZW wel kwetsend vinden als waar aan te nemen. Ook al is het niet de meerderheid (ook zo'n kul argument) moeten we er toch rekening mee houden als beschaafd land. Joden, homo's, transgenders e.d. zijn ook een kleine minderheid, ook maar wat hun kwetsend vinden toestaan?

Frans Akkermans
Frans Akkermans31 mei 2016 - 20:47

En hoe zou die aanpassing er dan uit moeten zien om het stempel niet-kwetsend te verdienen?

Nick Ros
Nick Ros31 mei 2016 - 5:47

Dolores Leeuwin is één van de weinigen met een argument. Maar ik kan dit niet meer verkopen aan mezelf.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten31 mei 2016 - 1:00

@Erik Mulder 30 mei 2016 at 22:00 "Nee, ga jij maar weg. Racisten zoals jij hebben helemaal niets te zoeken in Nederland." Antwoord: graag! Maar helaas gaat dat niet zo 1-2-3.

3 Reacties
Kowalski
Kowalski31 mei 2016 - 8:32

Het probleem is dat die Syriër naar Nederland, Duitsland of Zweden kan gaan en daar dan goede kans maakt op gratis huis en levenslange uitkering. Maar voor (blanke) Nederlander is er niet zo'n land beschikbaar die hem dat wil bieden. Andere landen zijn namelijk niet zo gek als wij zijn.

Kowalski
Kowalski31 mei 2016 - 8:34

moet zijn 'voor DE (blanke) Nederlander is er niet zo'n land beschikbaar DAT hem dat wil bieden'

hugo bergveen
hugo bergveen31 mei 2016 - 17:33

@Erik, @timtim Heren, heren!

janwijn
janwijn30 mei 2016 - 22:50

Na jarenlang er geen problemen met ZP gehad te hebben en een dikke boterham er mee verdiende heb ik de indruk dat Dolores sterk onder druk gezet is door het Grachtengordel kliekje van BN'ers. Kletskoek dat deze hypocrieten zoals van Muiswinkel; Dieuwertje en Dolores nu zeggen al jaren problemen gevoeld te hebben met hun rol in het Sint journaal. Was er dan jaren geleden mee gestopt.

Nick Ros
Nick Ros30 mei 2016 - 21:56

Ik heb maar die boot voor de intocht afbesteld. Wat heb je aan een Sint zonder personeel, geen camera's en geen verslaggevers.

Van der Wal
Van der Wal30 mei 2016 - 21:55

Wat een rare redenatie, dat Het Sinterklaasjournaal beide standpunten moet weergeven. Ik vind voetbal een nogal domme sport, en ik ben niet de enige. Maar een voetbalprogramma zou dan toch voor de liefhebbers als de 'haters' wat moeten bieden volgens Leeuwin. Terwijl dat natuurlijk zo niet werkt. De liefhebbers kijken en voor hen wordt het programma gemaakt. De mensen die voetbal aan hun reet laten roesten gaan echter wat anders doen dan kijken naar geleuter over voetbal, zelfs al wordt voetbal alleen maar afgekraakt, het blijft geleuter over voetbal. Waarom moet dat bij het Sinterklaasjournaal anders wezen? Je vind het niets en dan kijk je niet, of je vind het helemaal top en dan kijk je wel. Daar zijn geen tussenwegen in.

Zephyr2
Zephyr230 mei 2016 - 21:36

Ik vind dat Dino de nieuwe hoofdpiet moet worden maar dan wel als White face. Want als Piet wit moet worden is de baan niet meer mogelijk voor gekleurde acteurs. Dat is discriminatie. Alhoewel de rol van hoofd piet altijd al een witte mannen aangelegenheid geweest. Ach laat ook maar. Ik weet het ook niet meer.

DennyL
DennyL30 mei 2016 - 21:16

Hoi allemaal, het is nog steeds vreemd dat de minderheid in Nederland probeert te bepalen wat de meerderheid moet accepteren. Zwarte Piet moet gewoon blijven. Ik, zoals zo velen, zijn er mee opgegroeid. Er mogen voor mij ook best wat andere pieten bij zijn. Geen probleem, maar niet alles veranderen omdat een kleine miderheid dat wil (doordrukken). We hebben de moorkop en de jodenkoek ook al moeten inleveren. Onze maatschappij en maatschappelijke discussie schiet soms te ver door.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 mei 2016 - 20:11

Geen probleem. Tijd zat om een vervanger te vinden.

Pietersen2
Pietersen230 mei 2016 - 19:50

Een intelligente en sympathieke meid die wel overdacht tot een dergelijk besluit komt, hoop en denk ik. Wat ik alleen niet kan rijmen met de vele jaren dat deze discussie al gevoerd wordt en waarom je nu pas tot dit besluit komt. En dat je nu pas tot dit inzicht komt. Evenzo voor Van Muiswinkel die ook nog eens de k-ziekte misbruikt om zijn punt te maken... omdat de pro-ZP tokkies dit ook doen. En blijkbaar is de toonzetting nu zo dat iedereen een racist lijkt die tot het pro-kamp behoort. Anti-ZP kamp radicaliseert omdat de verandering niet hard genoeg gaat en het pro-kamp geeft geen millimeter meer toe. Kom ik onderhand aan bij het gegeven dat het anti-ZP kamp een enorme sociale druk kent (?)om maar in hun ogen het 'goede' te doen. Wat dus nu resulteert in een zure, harde en akelige discussie zonder winnaars. De nuance is volledig zoek. Polarisatie ten top. Zo jammer. Hoe wat onvrede binnen de maatschappij zo kan escaleren, onvoorstelbaar

Pawn
Pawn30 mei 2016 - 19:26

Potverdorie, wat erger ik me aan afhakers als Van Muiswinkel en Leeuwin. Jarenlang meedoen en dan de benen nemen als het spannend wordt, i.p.v. je inspannen voor een goede discussie en een vergelijk dat de samenleving recht doet. Bah!

Frank Straathoff
Frank Straathoff30 mei 2016 - 19:18

Ik begrijp haar wel. Niemand uit het Hilversumse wil graag uit de policor-rolodex gekieperd worden. Idem Van Muiswinkel.

2 Reacties
johannes dree
johannes dree31 mei 2016 - 4:44

en zo is het!

Benillup
Benillup31 mei 2016 - 5:22

En zo is het.

Cisca Boudewijn-Nouwen
Cisca Boudewijn-Nouwen30 mei 2016 - 18:59

Het is jammer dat bepaalde mensen zich storen en ergeren aan onze Nederlandse traditie van Sinterklaas EN Zwarte Piet, zij kiezen daarvoor en dat wil niet zeggen dat alles hier maar moet worden afgeschaft of veranderd. Er zijn b.v. genoeg Nederlanders die zich storen aan Moskeeën, maar daarom worden ze nog niet afgebroken. Het begint me enorm te ergeren dat z.g. BN ers alles mogen vinden en zeggen over de Nederlanders wat regelmatig beledigend is, en dan wordt er tolerantie verwacht, maar andersom dan wordt en moord en brand en vooral discriminatie geroepen. Gewoon afblijven van onze tradities. Ze roepen discriminatie op en polarisatie, heel dom allemaal.

Wesley Nielsen
Wesley Nielsen30 mei 2016 - 17:16

Conclusie: de mensen die tegen zwarte piet zijn zorgen alleen maar voor polarisatie.. Gefeliciteerd..

2 Reacties
Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 18:58

Volgens mij is het andersom.

Benillup
Benillup31 mei 2016 - 14:21

Ben joop, natuurlijk niet,toegeven aan een handje vol beroeps klagers. Als dit achter de rug is komen ze weer met wat anders want dan slaat de verveling weer toe. Die verzinnen altijd wel iets en types zo als jij trappen er met open ogen in. Ik blijf bij mijn standpunt, mijn fammilie maakt zich er totaal niet druk om. En ook in Suriname niet dus waar maak jij je dan druk om. Als het zo een drama was had Suriname allang er een verbod op gegooid of wonen er alleen maar tokkies in Suriname??

Wesley Nielsen
Wesley Nielsen30 mei 2016 - 17:09

Ach dan gaat ze toch lekker weg? Niemand die er een traan om zal laten. Zwarte Piet zal altijd blijven bestaan, ookal stoppen de politiek correcten er ook mee. Mijn kinderen en hun kinderen en hun kinderen etc. zullen altijd aan zwarte piet blijven doen. Gegroet.

3 Reacties
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten30 mei 2016 - 19:01

Waarom moeten mensen altijd weg als ze tegen zwarte piet zijn? Als het je niet bevalt rot je maar op? Dat kun je ook omdraaien. Als mensen niet tegen verandering kunnen dan moeten ze ook maar naar een ander plek gaan. Tip: ga op Curacao wonen, daar bestaat zwarte piet gewoon nog!

Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 22:01

"Wesley Nielsen 30 mei 2016 at 19:09 Ach dan gaat ze toch lekker weg? Niemand die er een traan om zal laten." Voor wie spreekt u? Niet voor mij in elk geval.

Wesley Nielsen
Wesley Nielsen31 mei 2016 - 18:36

Haha erik. Weet je de definitie van racisme wel? Zwarte Piet heeft natuurlijk niets met racisme te maken, en zal uiteraard over 200 jaar nog steeds bestaan. Dan er een paar mensen huilen erom moeten zij weten, verpest niet andermans lol. Daarnaast is het natuurlijk hoogst onbeschoft om naar Nederland te komen en gelijk te eisen een Oernederlandse traditie te veranderen. Zelfde dat als ik naar de VS ga en hun feestdagen wil veranderen.

Cees Vermeulen
Cees Vermeulen30 mei 2016 - 17:08

Natuurlijk bekrompen van de NTR door ook alleen maar te focussen op kleur. Het is niet de kleur die het erg maakt maar jaar in jaar uit zorgen de domme zwarte pieten voor één of andere fuck-up waardoor het hele feest niet door dreigt te gaan, raken sleutels, het paard, de staf of het grote boek kwijt, Vergeten de pakjes mee te nemen of raken de weg kwijt. De enige rots in de branding die kalm blijft, overzicht houdt en voor een oplossing zorgt is de witte Sinterklaas. Als je nou de burgemeester of Sinterklaas zelf nou eens voor de fuck-up zou laten zorgen en de zwarte piet als een echt magisch figuur op een sprookjesachtige manier de held van het verhaal maakt dan zou het allemaal een stuk minder erg. Nee, het enige wat men kan bedenken is de piet blijft de domoor, "der August" die zich door boeven van het niveau Bassie laat beetnemen maar op allerlei onnatuurlijke manieren probeert men rare kleuren te introduceren. Kijk eens naar een doorsnee Santa Claus Movie, waarin de elfen juist de helden van het verhaal zijn (Santa Clause of Elf) die juist het kerstfeest redden. En anders, waarom niet man en paard noemen, waarom geen scene van een verdrietige piet die zich "geknecht"voelt en een sint die liefdevol uitlegt dat hij geen knecht is maar een hulpje die het mogelijk maakt dat Sinterklaas die dingen doet die hij doet maar die hij absoluut niet zonder zijn hulpjes kan doen. Nee, dat kunnen ze bij de NTR niet bedenken, Zwarte Pieten zijn de sukkels die onbedoeld het feest saboteren en zelfs Dolores, die toch door Sinterklaas werd ingeschakeld kon dit beeld niet rechtzetten. Ik begrijp haar wel.

4 Reacties
Mark Gh
Mark Gh30 mei 2016 - 18:31

Onjuist. Ik meen dat het twee jaar geleden zelfs het geval was dat Sinterklaas last had van zijn hoge leeftijd en een zeer ervaren Zwarte Piet alles heeft gered. Uiteindelijk nam deze Zwarte Piet zelfs de voor Sinterklaas waar tijdens pakjesavond! Het domme karakter van Zwarte Piet is inmiddels omgewerkt tot een slimme, gelijkwaardige partner van Sinterklaas.

Moeder Pietje
Moeder Pietje30 mei 2016 - 19:11

De show van Ome Willem werd, dacht ik, niet geteisterd door jaarlijks terugkerende bashpartijen om der August te laten verdwijnen.

Truce
Truce31 mei 2016 - 9:18

(...) "dat hij geen knecht is maar een hulpje die het mogelijk maakt dat Sinterklaas die dingen doet die hij doet maar die hij absoluut niet zonder zijn hulpjes kan doen." Als ik de verhaallijnen van de Sinterklaasjournaals van de afgelopen jaren doorlees, lijkt me dat vrij duidelijk. Bijna alles draait om de Pieten en hoe zij de boel op stoom houden. Af en toe gaat daar wat mis, want ja.. er zijn ook Pietjes die fouten maken. Net zoals er Pieten zijn die aan de oplossing bijdragen.

Tokoloshe
Tokoloshe31 mei 2016 - 11:38

Pieten zijn de helden waarop Sinterklaas blindelings kan vertrouwen. En dat noemt u een slechte eigenschap? Bedoelt u dat wij niet op onze pigmentaal beter bedeelde medemensen kunnen vertrouwen? Dat zij lui en onhandig zijn en niets tot een goed einde brengen?

Wesseling2
Wesseling230 mei 2016 - 17:02

Let's jump on the (amsterdamse) bandwagon

Rick2
Rick230 mei 2016 - 16:47

Eigenlijk zou het niet meer moeten verbazen, maar als ik hieronder bijdragen lees van onder andere Alfred Blokhuizen en Ben Joop dan moet ik toch meewarig het hoofd schudden. Wat een boosheid, wat een bitterheid, wat een haat. En dat dan de pro-ZPers verwijten... Typisch gevalletje van de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Of misschien beter gezegd: dat ie wit ziet - want zwart zou mogelijk kwetsend en dus racistisch kunnen zijn he? Wat een treurnis, dat grachtengordel deugvolk dat denkt hun mening aan het hele land te moeten opleggen...

5 Reacties
Benillup
Benillup30 mei 2016 - 18:26

Top.

Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 18:58

want?

Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 19:01

overigens u opmerking over "grachtengordelvolk" is meer een spiegel van u eigen denken dan gebaseerd op de werkelijkheid. Ik woon bv. niet in de grachtengordel. Veel anti-zwarte piet activsiten wonen niet in de grachtengordel. Sterker nog ik denk dat de tollerantie tegenover het racistische fenomeen zwarte piet in de grachtengordel vrij hoog ligt. U klets dus maar wat. Moeten we u nog serieus nemen?

Rick2
Rick231 mei 2016 - 6:06

@Ben Joop: u presenteert zich hier als boos, verbitterd en onverdraagzaam - en neemt voortdurend anderen de maat. Dat is een gevalletje de pot verwijt de ketel dat ie zwart - o sorry WIT - ziet. En of u mij serieus neemt... Tja, dat interesseert me niet zo. Ik discussieer best graag met mensen die openstaan voor andere standpunten, maar bij haatactivisten als u zit er dat niet in. Die zijn verblind door hun eigen, kleine gelijk. Maar DEUGEN doet u - gefeliciteerd.

Ben Joop
Ben Joop31 mei 2016 - 8:21

Rick: u gaat volkomen op mijn inhoudelijke kritiek op u onzinstelling: "Sterker nog ik denk dat de tollerantie tegenover het racistische fenomeen zwarte piet in de grachtengordel vrij hoog ligt. U klets dus maar wat. " In plaats daarvan speelt u op de man. Geen argumenten dus voor u haatzaai-stelling.

Sardar2
Sardar230 mei 2016 - 16:45

Aardig verkoolt land geworden is ons land. Er is bijna geen issue die de media haalt en er geen racisme beschuldiging aan vastzit. Onze actualiteit wordt ingevuld met donkere wortels van onze verleden en niet met het licht van morgen. En dat men integratie- en aanpassingsvermogen mist legt haar meedogenloos bloot aan assimilatie in tijd en proces. Straks blijft niks over van heden en verleden van dit volk. Men leert niet van eigen falen!

Aldus Mei
Aldus Mei30 mei 2016 - 16:39

Toch vreemd dat ze er tot nu toe wel achter stond. Is ze in eens in gaan zien dat zwarte piet een symbool van het slavernijverleden is (zoals men ons wil doen geloven) of is ze gewoon bezweken onder de sociale druk uit haar omgeving.

4 Reacties
Benillup
Benillup30 mei 2016 - 18:30

Sociale druk!!! Bang dat ze word uitgekotst. Wel vreemd dat iedereen die nu de handdoek gooit, na jaren het licht ziet.

Rick2
Rick230 mei 2016 - 18:38

@Aldus Mei: Precies, allemaal hypocrieten die nu ineens ook willen 'deugen'. Voordat die paar activistische zeurpieten er een punt van maakten, zag niemand racisme in het Sinterklaasfeest - ook Doleres, van Muiswinkel en al die andere deug BNers die nu ineens het fatsoenslicht zien niet. Kennelijk een gevalletje grachtengordel peer-pressure. Lachwekkend en treurig tegelijk.

Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 19:04

Voortschrijdend inzicht. Google het maar.

Aldus Mei
Aldus Mei31 mei 2016 - 13:03

En waar is het voortschrijdend inzicht op gebaseerd? Op zichzelf is het een loze term.

Mark Gh
Mark Gh30 mei 2016 - 15:55

Jammer, weer een anti-Pieter die niet zegt wat dan wél een acceptabel compromis zou zijn. Want dat al het zwarte weg niet acceptabel is is duidelijk, net zoals het handhaven van de Zwarte Piet van 20 jaar geleden dat ook niet is.

3 Reacties
Paddy3
Paddy330 mei 2016 - 18:11

Maar ze is zelf dus niet anti Zwarte Piet...

Mark Gh
Mark Gh30 mei 2016 - 20:23

Waaruit blijkt dat?

stnic
stnic31 mei 2016 - 12:36

van Muiswinkel heeft duidelijk aangegeven dat hij de roet piet al een goede stap vooruit vond maar ook dat ging al te ver voor Rømer.

Eris
Eris30 mei 2016 - 15:54

Mijn vader heeft een Afrikaanse achtergrond en mijn moeder is een Nederlandse. Zelf heb ik dus een kleurtje. Ik voel mij totaal niet beledigd door Zwarte Piet en ik vind de hele ZP discussie ondertussen lachwekkend worden. Vooral als ik met mijn donkere huidskleur hierdoor voor racist wordt uitgemaakt. Ik begrijp dat het fenomeen Sinterklaas en ZP bepaalde sentimenten oproept maar ieder weldenkend mens begrijpt dat hier geen racistische motieven meespelen. Het valt mij verder op dat sommigen zich opeens beledigd voelen, mensen die al jaren bekend zijn met dit fenomeen. Maar de meeste critici laten zich pas horen sinds de hele hype omtrent ZP is gestart. Zo ook Dolores die in de jaren hiervoor blijkbaar geen moeite had het kinderprogramma te presenteren. Populistisch geneuzel vind ik het...

5 Reacties
Sardar2
Sardar230 mei 2016 - 18:10

@ Eris, 30 mei 2016 at 17:54 Heb je ooit opgelet alles wat vast zit in een keuken, na een tijdje ruikt naar verdorven olie en geperste geur van etensresten! Voor een die niet gewend is in keuken te leven natuurlijk! Zo ook zwarte piet stampt uit een keuken die alleen voor zijn bewoners normaal ruikt. Voor de rest pest het alleen maar hun eetlust!

Bickle
Bickle30 mei 2016 - 18:31

Treffend stukje, ik ben het helemaal met je eens. Mijn grootste bezwaar in deze discussie is dat wanneer iets met de beste bedoelingen gebeurt, met geen enkele bijgedachte, dat het dan klaarblijkelijk toch als negatief en kwetsend wordt uitgelegd. Klaarblijkelijk is de aanname dan belangrijker dan de intentie, en is dat dan bepalend? Dan vraag ik mij toch af wie er de negatieve partij is op dat moment.

DaanOuwens
DaanOuwens30 mei 2016 - 18:37

@ Eris maar ieder weldenkend mens begrijpt dat hier geen racistische motieven meespelen Ieder weldenkend mens snapt heel goed dat hier racistische motieven een rol spelen. Daar hoef je alleen maar even op de uitzwaai site voor Sylvana Simons te kijken. Daar zie je 20.000 racistische motieven.

Frank Straathoff
Frank Straathoff30 mei 2016 - 19:15

@daanouwens De propietenbeweging is ouder dan de Sylvana hype. Typisch geval van gelegenheidsargumentatie dus. Maar ja, zo rolt Daan kennelijk.

diest2
diest230 mei 2016 - 19:31

@Eris. Dank voor je verhaal.

Okke2
Okke230 mei 2016 - 15:52

Prima beslissing van haar, als je ergens niet achter staat is het wel zo fijn er niet aan mee te doen.

Nick Ros
Nick Ros30 mei 2016 - 15:52

Als Dieuwertje Blok er mee stopt, dan is het voor mij over en uit.

BassievonToor
BassievonToor30 mei 2016 - 15:44

Rij 10 kilometer van Amsterdam weg, en Zwarte Piet blijft Zwarte Piet. Buiten de Randstad moet niemand iets hebben van die onzin.

heen
heen30 mei 2016 - 15:35

Als we het nu toch over racisme (discriminatie) hebben laten we dan het hele feest maar afschaffen. Is het Dolores nog nooit opgevallen dat de versierselen van de centrale figuur, de Sint, typisch het bisschopsambt de RK kerk representeren (mijter en staf). En waar wordt meer gediscrimeerd dan daar (vb vrouwen en homosexuelen). Als Dolores dus echt zo'n hekel aan discriminatie heeft waarom dan al niet veel eerder afgehaakt? Of gaat het meeliften op de populaire anti Piet trend? Hoe hypocriet.

LodeHere
LodeHere30 mei 2016 - 15:28

Ik heb met haar te doen. Net als met alle anderen die ook vinden dat Zwarte Pieten niet meer kan. Zelfs op Curaçao vinden slechts 2 dames dat ook: “Amper Zwarte Pieten-discussie op Curaçao” https://www.youtube.com/watch?v=PqzDehCL79Q

Dreamer2
Dreamer230 mei 2016 - 15:16

Mooi, volgens mij worden de kansen groter dat zwarte Piet gewoon zwart kan blijven.

nesje2
nesje230 mei 2016 - 15:11

Denk uiteindelijk dat in de randstad de zwarte piet totaal zal verdwijnen. en de rest van het land het een beetje aanpast of zwart laat. Want het zijn toch twee heel verschillende wereld krijg ik de indruk

Benillup
Benillup30 mei 2016 - 14:59

Nederland in de uitverkoop. Menigeen zal nog wel eens achter zijn oren krabben.

2 Reacties
Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 19:11

Bijna mooi, deze pathetische onzin.

Benillup
Benillup31 mei 2016 - 5:26

Ben joop de tijd zal het leren, ik zit goed ik ben al 15 jaar geleden vertrokken.

insignia
insignia30 mei 2016 - 14:52

Ik vroeg het een kijkster van dat SJ en die vertelde mij nog nooit van die dame gehoord te hebben. Nu is wel logisch voor een 3-jarige die nog niet lezen kan. Maar de doelgroep is dus nog niet in alle staten, hoor.

crumb2
crumb230 mei 2016 - 14:49

Ik kan de beslissing van Dolores goed begrijpen. De druk hè, de druk. En niet alleen van buitenaf, maar vooral op haar geweten natuurlijk. “Exit, stage left”, voor die goeie ouwe Zwarte Piet lijkt het. . Maar voor zolang het duurde heb ik er als kind toch wel van genoten. Aan een uniek Nederlands/Vlaams kinderfeest komt een einde, de weg is vrij voor de Amerikaanse imitator Santa Claus.(met dank aan de 30er jaren reclame afdeling van Coca Cola)

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten30 mei 2016 - 14:38

Dit is een zeer intelligente dame.

4 Reacties
fredemmer2
fredemmer230 mei 2016 - 17:21

Omdat ze de BNN IQ test goed maakt??

Gerda rozendal
Gerda rozendal30 mei 2016 - 17:37

IQ ≠ EQ

Paddy3
Paddy330 mei 2016 - 18:02

Want?

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten30 mei 2016 - 19:02

Was het niet de nationale IQ test?

fredemmer2
fredemmer230 mei 2016 - 14:30

Het grappige is dat sinterklaas al een eeuwigheid word gevierd, maar dat "het sinterklaasjournaal" tegenwoordig de norm is. Discussie is een randstaddingetje waar heel Nederland word bij betrokken,sterker nog,buiten de randstad trekt helemaal niemand zich iets van "de norm "van het sinterklaasjournaal + nog wat bn' ers.

1 Reactie
Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 19:03

Daar heb je weer zo'n gek die beweert dat Zwarte Piet een "randstad dingetje" is. Heb je geen argumenten dan gooi je er gewoon een stropop in toch?

blues boy
blues boy30 mei 2016 - 14:10

http://lokocartoons.nl/wp-content/uploads/2014/08/141205-Sinterklaas.jpg Nu moeten we nog af van de schijnheilige! Leve de Kerstman.

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje30 mei 2016 - 19:23

En die is wel heilig? Ik dacht toch echt dat hij een afgeleide was van Sinterklaas. Of wil gewoon zeggen dat de Kerstman echt is en de Sint verzonnen?

BasVV
BasVV30 mei 2016 - 14:04

Het staat mevrouw Leeuwin vrij om een rol te weigeren. Maar om nou veel mensen van onwetendheid te betichten. Zwarte Piet is uitgekauwd in de media en de sociale media. Die discussie lijkt me verder helemaal overbodig. Het gaat over gevoelens. Maar dat is zo verschillend dat je daar eigenlijk niets over kunt zeggen. De beschuldigingen van gekleurde mensen naar blanke mensen roept ook gevoelens op. Het enige wat er bereikt is dat mensen recht tegenover elkaar zijn komen te staan waar dat voorheen niet, of veel minder, het geval was. Daar zaten we als maatschappij nou net niet op te wachten.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 mei 2016 - 13:41

Beste scheldende Zwarte Piet fans, nog even doorzetten met jullie racistische taal, dreigementen en scheldpartijen en de ZP critici hebben meer dan hun doel bereikt. Ze ZP critici zijn u zeer dankbaar voor het blootleggen van snoeihard racisme in Nederland. Dat blootleggen hoefde de ZP critici niet te doen, u deed het helemaal zelf! Chapeau!

13 Reacties
Marcella Rijen
Marcella Rijen30 mei 2016 - 14:12

Beste Zwarte Piet haters, bedankt voor het goedbedoelde advies en inderdaad, we zullen gewoon doorgaan op de weg die Jan Schenkman ooit insloeg dus zal Piet zwart als roet blijven. Daar verandert ook een klein groepje tegenstanders niets aan

Moeder Pietje
Moeder Pietje30 mei 2016 - 14:16

Dat er mensen zijn die zich naar uitdrukken is een feit, helaas. Maar je ziet ze in uiteenlopende groepen. Volgens jouw logica moeten we alles wat Links behelst ook maar afschaffen omdat menigeen van hen zich verbaal misdraagt?

truusbeek2
truusbeek230 mei 2016 - 14:27

graag de namen die hier racistische uitlatingen doen.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete30 mei 2016 - 14:40

De enige reacties op dit draadje die je als discriminerend zou kunnen omschrijven komen toch echt van de anti-ZPers.

KnorretjeBig
KnorretjeBig30 mei 2016 - 15:01

@Alfred Blokhuizen "Beste scheldende Zwarte Piet fans" Waar komt u op deze site scheldende Zwarte Piet fans tegen? Volgens mij bent u op het verkeerde adres.

Nico de Mus
Nico de Mus30 mei 2016 - 15:03

!!ZP critici zijn u zeer dankbaar voor het blootleggen van snoeihard racisme in Nederland. Een zwart geschminkt figuur van een kinderfeest, je maakt je zelf belachelijk.

Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 15:37

100% mee eens.

arno consu
arno consu30 mei 2016 - 15:45

Uw provocatie met lege woorden is nogal vermakelijk hr. Blokhuizen. Verder neemt u kennelijk uzelf graag in de maling? :-).

NooT2
NooT230 mei 2016 - 15:51

@ Alfred: U richt zich tot een piepkleine minderheid van de zwartepietfans. Dat mag, maar waarom neemt u niet een keer de moeite om de reacties van pro-pieten bijvoorbeeld hier op Joop.nl tot u te nemen? Dar zit geen woord racisme bij - dat zou niet eens door de moderatie komen! Wellicht zou dat u wat milder stemmen, want uw bijdrage maakt nogal een hatelijke rancuneuze indruk.

Mark Gh
Mark Gh30 mei 2016 - 15:56

Blootleggen, of veroorzaken?

Aldus Mei
Aldus Mei30 mei 2016 - 16:28

Niet blootleggen, maar oproepen. Een racist zit in iedereen.

Windowjan
Windowjan30 mei 2016 - 16:35

Mensen met een zo zwart/witte mening kan ik missen als kiespijn, zou de tandartspiet zeggen als hij in het land zou zijn ;-).

arno consu
arno consu30 mei 2016 - 18:13

Kijk verder dan het stukje tekst om te begrijpen wie zelf een van de grootste ZP criticus is. Dan begrijp je een stuk beter de daadwerkelijke intentie.

janwijn
janwijn30 mei 2016 - 13:39

Ik stoort mij meer aan een dame die haar huid heeft verminkt met tattoos en als presentatrice optreed in kinderprogramma's dan al dan niet een Zwarte piet, want een washandje erover en het huidje is weer schoon, Dolores. Het kwalijke is dat kinderen dergelijk huidverminking normaal gaan vinden. Misschien beter een campagne: ‘geen tattoos in jeugdprogramma's.’

Freeman2
Freeman230 mei 2016 - 13:36

Nog een sterke vrouw met ballen heeft zich helder uitgesproken.

Joost2
Joost230 mei 2016 - 13:31

De vele nieuwsitems die aan dit onderwerp wordt gegeven vind ik zwaar overdreven, daarvoor is het maar een minor detail. Met mijn bijdrage op het wijze van de vele veranderingen die Piet al heeft doorgemaakt en dat de boodschap van het feest weer centraal zal moeten staan wil ik het dan ook bij laten, het is verder niet van enorm wereldbelang.

1 Reactie
insignia
insignia30 mei 2016 - 16:19

En dan lees ik dat de Europese Commissie aan de leden vraagt of die nog steeds achter TTIP staan. Maar de redactie vindt dit veel belangrijker, denk ik. O, ja, vele jaren geleden, toen ik in dienst was, hadden we daar een man met zo'n donkere uitstraling dat wij hem zwarte piet noemden. Ik denk dat hij inderdaad Piet heette, kwam uit Limburg. Was absoluut niet racistisch, Limburgers is leuk volk, als je ze kan verstaan tenminste.

truusbeek2
truusbeek230 mei 2016 - 13:17

Stop die handel bij publieke omroepen en laat het aan de commercielen over.

joop69amsterdam
joop69amsterdam30 mei 2016 - 13:02

Jammer dat dit allemaal gebeurt. Een onschuldig kinderfeest wordt door een klein groepje azijnpissers de nek omgedraaid. Het zal nooit lukken om met iedereen rekening te houden. In onze overzeese gebiedsdelen is dit nooit een punt geweest. Hoe kan dat?

3 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje30 mei 2016 - 14:19

In Belgie is het ook geen issue. Toch verder best een land waar de politieke correctheid nog welig tiert iz multi culti onderwerpen. Je hebt gelijk. Hoe kan dat?

NooT2
NooT230 mei 2016 - 14:55

@ Joop: "Een onschuldig kinderfeest wordt door een klein groepje azijnpissers de nek omgedraaid." Nogal een vergaande conclusie lijkt mij. De commerciëlen zijn er ook nog met hun eigen Sinterklaasprogramma's en daarnaast kan elke plaatselijke Sinterklaasvereniging haar eigen beleid voeren. Wat ik de afgelopen twee of drie jaren gezien heb (sinds alle gedoe begon) is, dat in het overgrote deel van Nederland Zwarte Piet nog helemaal niet afgeserveerd wordt. Het is en blijft een grachtengordeldingetje en (dus) ook des Joops natuurlijk. Dus houd moed !

NooT2
NooT230 mei 2016 - 14:56

P.S. @ Joop moet zijn: @ Joop69amsterdam (om verwarring met de site te voorkomen!)

NicoSchouten
NicoSchouten30 mei 2016 - 12:52

Wie goed kijkt ziet dat er geen zwarte mensen zijn, en evenmin witte. Wie goed kijkt ziet dat er heel veel mensen oorbellen dragen, ongeacht huidskleur. En zo kunnen we doorgaan met alle kenmerken waarvan beweerd wordt dat ze karikaturaal of stereotiep zijn.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew30 mei 2016 - 14:43

@NicoSchouten: Wie goed kijkt ziet dat er geen zwarte mensen zijn, en evenmin witte. --------------------------------- Precies. Daarom moet iedere Zwarte Piet gewoon 100% zwart zijn, niet bruin. Geen enkel volk, geen enkel individu kan dan gelijkenis claimen met Zwarte Piet. En oorbellen kunnen inderdaad ook best. Die worden immers al jarenlang door man en vrouw, blank en gekleurd, gedragen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje30 mei 2016 - 19:33

opgelopen = opgeroepen

Meta Foor
Meta Foor30 mei 2016 - 12:31

aan een st niklaasprogramma doen meer mensen mee dan aan de organisatie van een elfstedentocht en koningsdag tesamen !

jahoor2
jahoor230 mei 2016 - 12:27

Goede actie van Dolores. Een kleine aanpassing in een kennelijk kwetsende traditie is gewoon vooruitgang. Sommige mensen zien in alles een bedreiging van de Nederlandse normen en waarden etc. Dat is hun probleem en is in dit geval gewoon zwaar overdreven.

1 Reactie
Phoenix van Milete
Phoenix van Milete30 mei 2016 - 13:45

U draait de zaken om; ZP wordt aangepast alleen volgens de activisten niet snel genoeg. Zij zijn dus degene die overdrijven. De ZP traditie wordt aangepast omdat er een kleine groep mensen is die zich stoort aan ZP. Een grote groep mensen is door deze activisten onterecht weggezet als racisten. Ondanks dat wordt ZP toch aangepast; dat de activisten daar niet blij mee zegt veel over de aktivisten.

rgeurtsen
rgeurtsen30 mei 2016 - 12:11

Goede actie van Dolores Leeuwin. Wel is het jammer dat goede gezichten en personen die wel wilden reageren op de geluiden in de maatschappij niet deel uitmaken van de toekomst. Aan de andere kant is de argumentatie van Dolores wat mij betreft ontoereikend. Het gaat haar om de gekwetstheid van groepen, en niet om de inherente discriminerende, vernederende racistische ondertoon... het is jammer dat zij niet inziet dat ze heeft mee gewerkt aan generaliseren, met als resultaat racisme en discriminatie. Römer heeft gewoon geen gelijk, zijn verwijzing naar de wet is flauwekul, een onafhankelijke neutrale rol betekent in de ogen van conservatievelingen en anti-overheids liberalen dat er uitgegaan moet worden van een flets plat profiel of de midden-groepen waar Römer naar verwijst, maar bewijs voor aandraagt. Een neutrale onafhankelijke groep probeert juist diversiteit van meningen en zichtwijzen te tonen. De religieuze BS van de EO is daarbij net zo belangrijk als de empathie van moderne humanisten. Er is een elitair groepje dat de NPO en NTR leidt die gekozen heeft voor de VVD en PVV weg. We sturen op onzinnig lokaal nieuws en laten de werkelijke maatschappij vormende krachten zoveel mogelijk buiten beeld - en dat noemt zich neutraal. Wat een gotspe. Römer geeft een brevet van onvermogen af als hij verkondigd dat de NTR 'haar weg nog moet vinden', hij is de weg kwijt. De zwarte `Piet discussie is helder en dat is niet pas in 2017 of later. Enerzijds de conservatieve quasie-intellectuele flauwekul van nationalisten die hun logica de hemel in prijzen en andere culturen het recht ontzeggen op gelijkwaardige argumenten. Wat de NTR laat zien is niet de middenweg, het is de oude weg, een weg van waanzin en ontkenning zoals die hier op Joop.nl ook door mannen van mijn leeftijd en jonger wordt verkondigd. Wat mij betreft conservatisme, met discriminerende en racistische ondertoon. Iets wat vaste columnisten van Joop.nl mogen blijven doen. Wat dat betreft zijn de omroepen misschien een heel klein beetje, maar echt niet veel, beter dan de NTR. Het is om je suf te schamen.

6 Reacties
Sussan
Sussan30 mei 2016 - 12:32

Wat zijn die geluiden uit de maatschappij dan? Volgens mij zijn er een paar schreeuwerds die een kinderfeest willen verpesten. Verder niet. Moeten we daar nu echt aandacht aan besteden?

Jantje68
Jantje6830 mei 2016 - 12:41

Prima dat ze vertrekt, kunnen we verder met de mensen die wel gemotiveerd zijn. Is ook belangrijk dat de cast pluriformer wordt dan louter grachtengordel. Het ware goed als Dieuwertje nu ook de eer aan zich zelf houdt. Ik denk dat ze anders zichzelf toch onmogelijk maakt bij haar vrienden van de grachtengordel

Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 15:40

Sussan: dat hele kinderfeest argument is gewoon een drog-reden. Hun maakt het echt niet uit. Het zijn hun boze ouders die de feeststemming verknallen met hun hardnekkig vasthouden aan een overduidelijk racistisch element van dat feest. Het zijn de pro-pieten die het feest bederven en niet andersom zoals u hier heel leugenachtig stelt.

Paddy3
Paddy330 mei 2016 - 18:10

Hoeveel procent van de Nederlanders wil Zwarte Piet ook al weer gewoon zo houden? 80-90% ofzo? Logisch dus dat de NTR kiest voor een meer geleidelijke aanpassing. Wat mij betreft nog te snel, bij ons thuis zetten we daarom de club van Sinterklaas op. Leukere verhalen met Zwarte Pieten.

Moeder Pietje
Moeder Pietje30 mei 2016 - 19:40

Ben Joop, je denkt bijdehand te zijn maar je maakt jezelf ook schuldig aan onlogisch redeneren, of op zijn minst selectief denken. Ook onder de anti Pieters zijn het toch echt voornamelijk de `volwassenen`die stampei maken. En neen, die paar getinte kinderen die voor ZP uitgemaakt worden zijn geen argument. Al was het maar omdat er talloze getinte kindjes tegenover staan die ZP geweldig vinden. En verder ben ik met je eens dat een kinderfeest veels te mager is als omschrijving. Het is altijd veel meer dan dat geweest. `Intimidatie, misplaatste politiek-correctheid en verkeerde aannames dreigen in ons land behalve de ondergang van Zwarte Piet ook die van het veel oudere archetype ‘de trickster’ te worden, waarvan de slimme zwarte knecht een variant is.` http://nieuws.nl/populair/20151002/wild-geraas-belangrijkste-documentaire-over-zwarte-piet-van-het-jaar/

Ben Joop
Ben Joop31 mei 2016 - 0:29

"Moeder Pietje 30 mei 2016 at 21:40 Ben Joop, je denkt bijdehand te zijn maar je maakt jezelf ook schuldig aan onlogisch redeneren, of op zijn minst selectief denken. Ook onder de anti Pieters zijn het toch echt voornamelijk de `volwassenen`die stampei maken. En neen, die paar getinte kinderen die voor ZP uitgemaakt worden zijn geen argument. Al was het maar omdat er talloze getinte kindjes tegenover staan die ZP geweldig vinden." Spiegel voor mij :) Ik verzin dit niet lieve mensen.

Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 12:01

tegenwoordig zijn het alleen nog maar hardcore PVVers en andere rancuneuze boze blanke mannen die voor het behoud van Zwarte Piet zijn. Ik heb het volste vertrouwen in het verdwijnen van dit door en door racistische verschijnsel. De kinderen merken er niets van, als ze dat wel doen komt dat door hun pathetische boze ouders. Kinderen interesseert het zelfs niets hoezeer de boze bange rancuneuze en racistische verdedigers van Zwarte Piet dit proberen te gebruiken als argument.

14 Reacties
Neill Page
Neill Page30 mei 2016 - 12:15

Jaja we weten het, iedereen die het niet met jou eens is, is een PVVer/racist en een verschrikkelijk mens. Het komt door mensen als jij dat dit land zo gepolariseerd is, mensen als jij maken deze samenleving kapot met hun haat.

Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 12:23

Neill Page, kunt u ook iets anders dan jijbakken en heel schijnheilig kwezelen over haat?

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 mei 2016 - 12:27

@Ben Joop Bleek laatst bij een poll dat minstens 70% van de Nederlanders (Z/W) vind dat Zwarte Piet moet blijven. Ik wist niet dat Nederland voor 70% bestaat uit boze rancuneuze door en door racistische witte mannelijke hardcore-PVV-ers. Blijkt dat het vooral een rand-stedelijk dingetje is, hier in de provincie heb ik nog nooit bezwaren tegen Zwarte Piet gehoord. Ja vanuit Hilversumse en Amsterdamse studio's maar that's all. Zelf vind ik overigens dat door debat en overleg Zwarte Piet best wat had mogen veranderen. Maar die kans is verkeken. Ik merk om me heen dat mensen doof en immuun zijn geworden door de harde verwijten uit anti-Zwarte Piethoek en door de arrogante neerbuigendheid van "de Randstad". Uw hardcore mening draagt wat dat betreft ook niet bij aan een verandering. Integendeel.

Sussan
Sussan30 mei 2016 - 12:34

a. De feiten zijn anders: de overgrote meerderheid van de Nederlanders wil zwarte Piet houden. b. Wil je hiermee zeggen dat PVV-ers minderwaardig zijn? Voel je je beter dan diegene die op de PVV stemmen? Denk daar eens even over na....

Neill Page
Neill Page30 mei 2016 - 12:51

@Ben Joop Moet je horen wie het zegt, degene die anderen altijd zo wijst op hun fatsoen. Zelf heb je er geen moeite om PVVers of ZP liefhebbers voor van alles uit te maken, dat is pas schijnheilig.

Jhonathan
Jhonathan30 mei 2016 - 13:00

@ Ben Joop 30 mei 2016 at 14:01, U draaft echt veel te ver door. Ik schaam mij, als voorstander van een piet-verandering, voor zulks een polariserende uitspraken van iemand die veronderstelt hetzelfde te willen als ik. Uw als-je-dit-dan-ben-je-dat-bejegening, maakt het juist voor ons, die werken aan een verandering van piet, weer een stuk moeilijker dit zonder de haat-oorlog tot een goed einde te kunnen brengen. Houd hier AUB mee op.

EdjePedje
EdjePedje30 mei 2016 - 13:20

"tegenwoordig zijn het alleen nog maar hardcore PVVers en andere rancuneuze boze blanke mannen die voor het behoud van Zwarte Piet zijn" Tja, als je geen argumenten hebt kun, je altijd nog achterlijk gaan roeptoeteren natuurlijk. De overgrote meerderheid van de bevolking is het niet met de klagers eens. Accepteer dat nou gewoon.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 mei 2016 - 13:35

Beste Ben Joop. Als iemand je wijst op de lading die je zelf in je betoog legt door het gebruik van terminologie als "rancuneuze blanke mannen" dan is het verstandig daar wat reflectie op toe te passen in plaats van je te beklagen over jijbakken.

Daniel Dennett
Daniel Dennett30 mei 2016 - 13:43

PVV-ers minderwaardig? Goede vraag.. Een groot gedeelte is in ieder geval dom en asociaal.

Ben Joop
Ben Joop30 mei 2016 - 13:50

Die 70% is het racistische deel van Nederland dat het uiteindelijk af gaat leggen tegen het fatsoen. Ik ken steeds meer mensen die eerst voor zwarte piet waren maar die dankzij de pro-pieten beweging tot voortschrijdend inzicht zijn gekomen en nu tegen het racistische verschijnsel zijn. Sussan: laten we zeggen dat ik niet een echt hoge pet op heb van mensen die op een dictatoriale fastoide leugenaar stemmen. Hopenlijk gaat er bij evele van zijn volgers een lampje branden na een veroordeling wegens aanzetten tot haat na het aanstaande proces.

Johan eldert
Johan eldert30 mei 2016 - 14:03

Herr Vorragend Inderdaad er is een meerderheid voor behoud van zwarte piet. Echter de manier waarop die wordt vormgegeven, verschilt echter heel sterk onder de bevolking. Een groot deel kan zich prima vinden in een roetpiet. Ongeschminkt of meerkleurig kent niet zoveel voorstanders. Wel weer veel voorstanders te vinden om de kledij van ZP aan te passen. Kortom, er zit nogal wat nuance in het hele verhaal. Waar het de mensen omgaat die tegen ZP ageren, is niet het feitelijk afschaffen daarvan, maar de associatie met de slavernij los te koppelen. Want begin 20e eeuw geleden zag ZP eruit als een roetpiet omdat men toen wel begreep dat er anders een onnodig kwetsende associatie was. helaas zijn we die les vergeten en is het weer de stereotype zwarte, slaaf, zoals die in de hoogtijdagen van de VS slavernij werd afgebeeld. En dat veranderen, zonder ZP als karakter af te schaffen, lijkt mij toch geen probleem? Wat is het probleem? van gitzwart naar roet. Geen grote oorbellen meer in en geen overdreven schmink op de neus.

diest2
diest230 mei 2016 - 14:32

Wellicht zou het goed zijn als u iets meer genuanceerder over uw medemens spreekt. Ik heb niets tegen anders gekleurde mensen. Mag er zelfs velen tot mijn kennissenkring rekenen en ZELFS ZIJ vinden het maar een hoop gezeik en ondervinden de nadelen van de acties van hun gekleurde medemensen. Hopelijk heb ik mij niet racistisch uitgelaten?! Maar wellicht behoort u tot de groep, die in staat is om uw medemens te veroordelen, zonder dat u hen kent! Ik ben namelijk geen rancuneuze blanke man, maar heb ook de anders gekleurde medemens lief en nog zoveel anderen. Maar houd ook van zwarte piet. Uw vooroordeel is dus een afkeurenswaardige houding, begrijpt u? Bent u toevallig een rancuneuze ouder en een negatief ingestelde meneer? Het lijkt er op! Jammer, U MAAKT DE WERELD ER NIET MOOIER OP! U vergroot de tegenstellingen, die er niet horen te zijn!

Nico de Mus
Nico de Mus30 mei 2016 - 15:00

!!Ik heb het volste vertrouwen in het verdwijnen van dit door en door racistische verschijnsel.!! Ik vraag mij af of je daar als kind ook zo over dacht ,of ben je nog steeds bang voor hem,ja dat zal het zijn.

C1953
C195330 mei 2016 - 15:16

@Ben Joop; waarom denk je, dat Sinterklaas zo'n mallotige baard en pruik heeft? Puur en alleen om niet herkend te worden. Het zijn namelijk voor het grootste deel bekenden van de kinderen. Dit geldt ook voor Zwarte Piet; er is verder niets rasistisch aan. En dan weer achter de meute aanlopen met 'boze blanke mannen'. Zucht ...., verzin eens iets origineels!

Leo Klei
Leo Klei30 mei 2016 - 11:52

Maar als ik naar de uitzendingen van vorig jaar kijk dan denk ik: het is nog steeds heel erg zwart. - Ja, Mevr. Leeuwin deze figuren heten dan ook Zwarte Piet en die zijn inderdaad Zwart.

Mary Jane
Mary Jane30 mei 2016 - 11:36

"de directie stelde dat de open brief een ‘open deur’ was en dat het vanzelfsprekend is dat Zwarte Piet gaat veranderen, maar dat de NTR eerst intern ‘haar weg nog moet vinden’ in de discussie." Kijk eens aan, het gaat dus om achterhoedegevechten: zwarte piet gaat verdwijnen, het is slechts een kwestie van tijd. Het racisme blijft natuurlijk, want dat zit diep, is wel gebleken.

EdjePedje
EdjePedje30 mei 2016 - 11:30

Als ik het goed begrijp wil Dolores Leeuwin dat >90% v.d. Nederlanders zich aanpast aan de wens van pak hem beet 1% - 2%. Met zo'n standpunt hoor je niet thuis bij de publieke omroep dunkt mij.

4 Reacties
stnic
stnic30 mei 2016 - 13:50

Onzin natuurlijk, wanneer meer dan 90% van de Nederlanders het mis heeft dan dienen we dat nog steeds te corrigeren. Klimaatverandering is een sprookje, de aarde is plat en wanneer we een slechte oogst hebben dan hebben we de veengoden geen voldoening gegeven in het Noorden van het land. Oh ja, en palingtrekken is een volkstraditie, moeten we ook niet aankomen. Ik snap niet waarom mensen zo moeilijk doen wanneer een groeiende groep mensen aangeeft zich heel erg ongemakkelijk te voelen bij een figuur als Zwarte Piet. Vroeger kon hij ook veranderen, waarom nu ineens niet meer? Hij is van boze geest, tot boze moor naar suffige knecht tot anti-held gegaan. Waarom dan niet dat laatste stapje zodat Sinterklaas eindelijk een waarlijk kinderfeest kan zijn? Zie de mogelijkheden, eindelijk weer eens wat nieuwe liedjes, weg met die oude concepten als stoomboten en schoorstenen. Het is tijd voor een Sinterklaas die meer doet dan optreden voor de commercie.

Johan eldert
Johan eldert30 mei 2016 - 14:06

dat is een drogreden. meerderheid heeft niet per definitie gelijk en is ook geen juiste opvatting van democratische beginselen. het is niet het aantal voorstanders vs tegenstanders, maar de juistheid van het punt op inhoudelijke gronden. De huidige aankleding van ZP is zondermeer geassocieerd met slavernij. Dat aanpassen, weer terug naar, roetpiet zoals het origineel ook was, moet toch niet zo lastig zijn.

Mark Gh
Mark Gh30 mei 2016 - 15:59

stnic, natuurlijk kan Piet veranderen. Alleen niet volledig en al helemaal niet in één keer. Dat is helaas wel wat de anti-Pieters willen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje30 mei 2016 - 19:46

In theorie en praktijk kan het best waar zijn dat een meerderheid ongelijk heeft. Maar vooralsnog lijkt het mij beter te respecteren dat die meerderheid het zus of zo wil. Hou anders een referendum? Of is dat dan weer fout omdat de meerderheid volgens u het blijkbaar fout heeft? Please geen vergelijkingen als : stel dat 90% slavernij wil invoeren, dan bent u daar toch ook niet voor?