Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NSC, VVD, BBB praten verder met PVV over vorming ultrarechts kabinet

  •  
08-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5593 keer bekeken
  •  
ANP-485602898

De rechtse partijen VVD, BBB en NSC willen verder praten met de extreemrechtse PVV over de vorming van een kabinet. Dat is de uitkomst van de verkenningsronde door Telegraaf-columnist Ronald Plasterk, meldt de NOS. De drie democratische partijen ter rechterzijde willen nog wel meer duidelijkheid van autocraat Geert Wilders over zijn extremistische wensen, zoals daar zijn het plan om moslims burgerrechten te ontnemen en het verlaten van de Europese Unie, de zogeheten Nexit.

Omtzigt heeft er nog wel moeite mee dat de politieke plannen van Wilders in strijd zijn met de Grondwet. Dat is de wet die de burgers moet beschermen tegen de macht van de staat en politiek. Met het CDA erbij hebben de rechtse en ultrarechtse partijen in principe wel voldoende zetels in de Tweede Kamer om de Grondwet eventueel te wijzigen, bijvoorbeeld om burgers hun rechten te ontnemen. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig. In de Eerste Kamer is een dergelijke ultrarechtse meerderheid er - nog - niet. Ook ziet Omtzigt bezwaren op het gebeid van plannen die in strijd zijn met internationale verdragen. Schending of opzegging van die verdragen kan Nederland mogelijk duur komen te staan.

In totaal zijn er drie zogeheten 'struikelblokken' op weg naar een ultrarechts kabinet: ongrondwettelijkheid, onverenigbare prioriteiten en de uiteindelijke vorm van het kabinet. De partijen gaan nu onderzoeken of die struikelblokken uit de weg geruimd kunnen worden om de eerste ultrarechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog te vormen. Zo moet onderzocht worden of de prioriteiten van de deelnemende partijen wel voldoende op een lijn liggen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de noodzakelijke reductie van de veestapel of de steun aan Oekraïne. Wilders heeft zich in het verleden vaak een bondgenoot van Moskou getoond en wil de hulp stopzetten zodat Poetin het land militair kan veroveren en bezetten.

Ook moeten de partijen het eens zien te worden over de vorm van het kabinet. De VVD houdt nog steeds vol geen ministers te willen leveren aan het kabinet. De partij kan dan makkelijker verantwoordelijkheid ontlopen voor de te verwachten mislukkingen en wandaden. Omtzigt droomt van de onder populisten populaire vorm van een 'zakenkabinet' waarbij het beleid wordt gemaakt en uitgevoerd door managers die verder niet of nauwelijks verbonden zijn aan politieke partijen, zoals dat in de 19e eeuw gebruikelijk was.

Als de vier partijen hier uit weten te komen en genoeg vertrouwen in elkaar hebben, kunnen de onderhandelingen beginnen. Dat kost waarschijnlijk een paar weken. Vervolgens draait het om het maken van een inhoudelijk en uitvoerbaar regeerakkoord. Voor die tijd kan het ook op elk moment afgelopen zijn, bijvoorbeeld als een struikelblok te groot blijkt. Pas op het allerlaatste moment - wanneer alles in kannen en kruiken is - komt er een antwoord op de vraag wie de nieuwe premier wordt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (114)

Frits Jansen
Frits Jansen11 dec. 2023 - 10:33

Rechts of links is het probleem niet. Wilders zal het land organiseren zoals de PVV: niet te veel inspraak want dat geeft maar gedoe. En dan zal hij het openbaar bestuur helemaal uitkleden. Geen geld meer naar "linkse hobbies", maar naar de bekende "hardwerkende Nederlander". het buitenland wordt afgeschaft en alleen Nederlandse cultuur wordt toegestaan. Herinvoering van de gulden zal de economie ruïneren en een Nexit zal dat nog verergeren. het Nederland dat Wilders wil teruggeven aan de Nederlander is straatarm.

JoostJK
JoostJK10 dec. 2023 - 16:47

Alles is toch hunky-dory nu? Gewoon aan de slag, hardwerkende Echte Nederlanders! EN VERGEET NIET UW ROMMEL IN DE DAARVOOR BESTEMDE BAKKEN ACHTER TE LATEN - deze bakken bevinden zich in de buurt van uw voedertrog - https://www.frontaalnaakt.nl/archives/al-twintig-jaar-dagelijks-wakker-worden-in-een-onguur-racistisch-kutland.html

1 Reactie
BrotherV
BrotherV10 dec. 2023 - 22:20

Deze is ook goed: https://www.frontaalnaakt.nl/archives/de-smerige-oorlog-van-de-vrienden-van-israel.html

a.doorgeest
a.doorgeest10 dec. 2023 - 11:54

De gedachte, het idee alleen al, dat je met de PVV een regering zou kunnen vormen, blijft een gotspe. De PVV is een dictatoriale éénmansbeweging, terwijl we in dit land toch écht een rechtsstaat hebben (wellicht binnenkort hadden) en een parlementaire democratie geschraagd door partijen met èchte leden met daadwerkelijke invloed op leiderschap en beleid(svoornemens). De PVV is een systeemvijandige club, die door eventuele regeringsdeelname rechtsstaat en samenleving ernstig en waarschijnlijk onvermijdelijk zal beschadigen. Met zo'n club moet je geen zaken willen doen en ook niet doen. Wat hier onder andere speelt is een Nederlandse lankmoedigheid, lafheid en schijntolerantie. Met had in de Tweede Kamer Wilders reeds 20 jaar geleden de wacht moeten aanzeggen vanwege diens systeemvijandige partijconstructie. De track-record van Wilders met buitenlandse geldschieters en haatzaaiend afgeven op een wereldreligie en bevolkingsgroepen is dusdanig beroerd, dat hij zichzelf voor eeuwig buiten spel heeft gezet. Veel kiezers hebben een nogal onbezonnen proteststem op hem uitgebracht, maar dat zij hiermee de hele parlementaire democratie op het spel zetten, en om zeep dreigen te helpen, lijkt geen prominente plek te hebben gehad in hun denken.

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-210 dec. 2023 - 17:13

@doorgeest "Veel kiezers hebben een nogal onbezonnen proteststem op hem uitgebracht, " Er is geen mens in Nederland die niet weet waar wilders voor staat. De mensen hebben dus bewust gestemd voor de extreem rechtse benadering van die partij. Omdat ze zich daar senang bij voelen. Er is geen enkele reden om het stemgedrag onbezonnen te noemen. Sterker nog het neemt de kiezers op extreem rechts niet serieus en dat is niet zo slim. Want dan vergeet je waarom ze op deze partij stemden: vanwege het eigen volk eerst, de moslim -maar uberhaupt- vreemdelingenhaat. Een stem op de PVV is geen proteststem maar een outing.

BrotherV
BrotherV10 dec. 2023 - 22:21

"Een stem op de PVV is geen proteststem maar een outing. " Ik denk dat dat klopt. Nogmaals: https://www.frontaalnaakt.nl/archives/al-twintig-jaar-dagelijks-wakker-worden-in-een-onguur-racistisch-kutland.html

Bernadette28
Bernadette2811 dec. 2023 - 8:04

Zijn veelal de arme deel van de bevolking die PVV hebben gestemd.

MG1968-2
MG1968-211 dec. 2023 - 20:49

@benadette De winst ten opzichte van de vorige jaren komt voor de pvv uit de middenklasse en de nieuwe stemmers.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 dec. 2023 - 5:39

Deze reactie is verwijderd

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig9 dec. 2023 - 20:43

Hallo Realiseren VVD, NSC en BBB nog niet welke schade zij veroorzaken wat betreft een samenwerking met de PVV? Gezien hoeveel gevaarlijke dingen de PVV o.l.v. Geert Wilders hardop heeft gezegd de laatste 17 jaar en met als absolutut dieptepunt de minder minder minder uitlating van Geert Wilders? Ik herinner mij dat moment nog zo goed. Ik was op vakantie op dat moment in het buitenland maar dagen later dacht ik nog hoe kon dit gebeuren in Nederland? Daarna bleef de PVV maar groeien of bleef stabiel tot 22 november. Hoe kan iemand als Frans Timmermans met zijn brede ervaring dit niet zien aankomen? Achteraf zijn flirt toen met Pieter Omtzigt gaf mij een vieze nasmaak. I.p.v. te proberen de verkiezingen te winnen zonder zijn flirt met Omtzigt. Ik hoop dat VVD, NSC en BBB niet in zee zullen gaan met Geert Wilders. Jullie kunnen Nederland en Nederlanders nog redden uit de klauwen van Geert Wilders. Geert Wilders deugt niet. Hij zal Nederland kapot maken. Good luck and good night🙏🏼🙏🏼🙏🏼

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗10 dec. 2023 - 8:28

« Ik hoop dat VVD, NSC en BBB niet in zee zullen gaan met Geert Wilders. « ……..ik hoop ook dat VVD en NSC niet met BBB willen en eigenlijk dat VVD niet met NSC wil.

BrotherV
BrotherV10 dec. 2023 - 22:29

Als er nieuwe verkiezingen komen omdat de formatie niet lukt zal de PVV groter worden volgens de peilingen. Dat maakt niet uit, belangrijker is dat Bij1 1 of 2 zetels krijgt, de SP eens wat duidelijker wordt en GL/PvdA een stukje linkser worden. De speech van Timmermans op de avond van de verkiezingen was erg goed.

Martin van der Linde
Martin van der Linde9 dec. 2023 - 19:21

Ze gaan nu praten om vast te leggen dat ze niet bij elkaar in een coalitie willen. Het hoogst haalbare is een minderheidskabinet van BBB en PVV. Van der Plas is zo'n type die alles best vindt zo lang ze maar uitgenodigd wordt voor een date. Dit is haar kans, hierna is ze overbodig. Beide clubs hebben een zeer wankele basis van 44 zetels en er hoeft maar een uitbarsting van Wilders te volgen en de stekker wordt eruit getrokken. De kaart die Wilders in zijn mouw heeft, Yesilgöz tot premier bombarderen en zelf in de kamer plaats nemen is voor VVD en NSC niet acceptabel. Hij zal zich net als in Rutte 1 profileren als oppositieleider om zijn achterban te laten zien dat hij nog steeds de oude Wilders is. Wilders zal de geschiedenis ingaan als de slechtste premier die Nederland nooit kreeg.

Bas12345
Bas123459 dec. 2023 - 14:26

Deze reactie is verwijderd

2 Reacties
BrotherV
BrotherV9 dec. 2023 - 18:57

Deze reactie is verwijderd

MarcusLucas
MarcusLucas10 dec. 2023 - 7:20

Niets mis met een hyperbool als effectief stijlfiguur. Er staan geen onwaarheden. Goed geschreven door de redactie. Belangrijk ook als tegenwicht tegen die rare 'centrumrechtse' frames in andere media.

Mathijsco
Mathijsco9 dec. 2023 - 13:43

Panthera, Vergeet u het nepotisme niet? Het was de PvdA die 13 jaar geleden onder leiding van Diederick Samson een monsterverbond sloot met Mark Rutte. De rest is geschiedenis: de midden- en onderklasse werden categorisch uitgesloten, bespot en vernederd. Boeren (hoeksteen van de middenklasse) moesten zelfs 'oprotten', en zorgpersoneel kon het rambam krijgen. Lasten verhogingen ten nadele van Jan modaal in tijden van economische voorspoed, ten voordele van eigen fiscale eco-douceurtjes. Ook sociaal gaf men niet meer thuis: voortaan gold de middelvinger/moestuin voor AOW'ers, de Participatiewet voor minima, de middelvinger voor de zorg. De menselijke maat vervangen door het agenderen van de klimaat-agenda. Zelf vierde men salderend, Tesla-rijdend en jubeltonnend feest. Niet iedereen, overigens: ook binnen de PvdA zijn er groepen die (beginnen te) lijden onder het links-elitaire monsterverbond van de eigen partij: veelal ZZP'ers, klem gezet in een flexcontract met bijbehorende hypotheek. Dat zie je weer terug in de roep om een nieuwe 'den Uyl', en ook Marjolijn Moorman wint aan populariteit. Een serieus dilemma voor de partij die redelijk recent de vlucht naar voren zocht, en haar rode roos (letterlijk) inruilde voor het onbespoten Klavertje.

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 16:20

Duidelijk. Mathijs wil vooral niet dat men denkt dat mensen op extreem rechts stemmen op dat die mensen extreem rechts zijn. Mathijs wenst iedere stemmer op extreem rechts voor te houden dat ze extreem rechts stemmen omdat links bestaat. En er dus goed aan doen. Waarom? Omdat het onze FvD'er nog niet rechts genoeg is. Zelfs de VVD niet. Hijzelf zal nooit de scherpe kantjes er van af halen. Hij wil de scherpe kantjes. Overigens @Mathijs. Je kunt gewoon ook reageren onder het onderwerp waarop je reageert. Ik weet dat het jou nooit zo goed uitkomt om de context van je reactie te tonen, maar deze wijze van reageren laat zien dat het je alleen te doen is wat betreft het beeld wat je wilt neerzetten. Je machinaties.

BrotherV
BrotherV9 dec. 2023 - 18:59

Deze reactie is verwijderd

MarcusLucas
MarcusLucas10 dec. 2023 - 7:18

Ik word moe van steeds dezelfde riedels over Rutte-II. Daar is al lang en breed afstand van genomen door PvdA. Zowel door veel betrokkenen, als in een grondige aanpassing van hun uitgangspunten en verkiezingsprogramma's. Door steeds weer terug te grijpen op 2012 wordt op een misleidende manier gedaan alsof alles wat er nu mis is in Nederland daar zijn oorsprong vond. Dat is niet waar. Het gaat om een periode van 30, 40 jaar, waarin 2012 een prominent moment was, maar uiteindelijk past dit in een veel grotere beweging van het neoliberalisme, de groeiende kloof, individualisering, enzovoort. Als we verder willen komen als links en progressief NL is het ook belangrijk om niet rancuneus in het verleden te blijven hangen, maar van fouten te leren, en naar toekomst, voor verandering.

Panthera
Panthera10 dec. 2023 - 9:23

Beste MarcusLucas, Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, als je door het meeregeren van de PvdA in het neoliberale tijdperk van VVD, D66, CDA en CU, jij door het sociale onrecht in één van de lagere sociale klasse daar het slachtoffer van bent geworden. Onderschat niet het aantal huishoudens wie nu nog elke dag de negatieve gevolgen daarvan ondervinden.

DanielSchie
DanielSchie9 dec. 2023 - 11:32

'Dat geldt bijvoorbeeld voor de noodzakelijke reductie van de veestapel of de steun aan Oekraïne. Wilders heeft zich in het verleden vaak een bondgenoot van Moskou getoond en wil de hulp stopzetten zodat Poetin het land militair kan veroveren en bezetten.' Wilders zou willen dat Poetin meer land zou veroveren in Oekraïne. Ik weet niet waar de auteur van dit artikel deze wijsheid vandaan haalt. Ik ben nu ook wel klaar met de steun aan Oekraïne. Zoveel geld en enorme aantallen doden voor de verovering van een paar vierkante kilometers. De oorlog zit in een patstelling! Door het stopzetten van de financiële steun dwing je Zelenski naar de onderhandelingstafel. Het is een utopie om te denken dat Oekraïne de Russen volledig kunnen verdrijven. Laat ze maar eens gaan praten over vrede.

3 Reacties
LaBou
LaBou 9 dec. 2023 - 16:53

"Door het stopzetten van de financiële steun dwing je Zelenski naar de onderhandelingstafel. " Jammer genoeg vindt deze reaguurder dat dan weer niet van een andere "oorlog". Daar mag best wel steun naar toe. Daar is onderhandelen niet noodzakelijk, in tegendeel.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 dec. 2023 - 19:05

Of Poetin maakt de klus even af. Waarom zou die dat niet doen? Russische doden vindt die niet zo erg.

MG1968-2
MG1968-210 dec. 2023 - 17:24

@DanielSchie "Ik ben nu ook wel klaar met de steun aan Oekraïne. " Ik ben nu ook wel klaar met het gedogen van extreem rechts. Ik stel voor hen de vrijheid te ontnemen. Dan dwing je ze tot de onderhandelingstafel. Het is een utopie om te veronderstellen dat extreem rechts volledig verdreven kan worden... maar laten we maar eens gaan praten over wederkerigheid van normen. En. Ja. Inderdaad. Heb het over jou. En wat Labou zegt. Je hebt helemaal geen probleem met enorme aantallen doden voor een paar vierkante kilometer. Je hebt zelfs geen probleem er mee om de mensen rondjes te laten rennen in die paar vierkante kilometer om ze individu voor individu het leven te ontnemen totdat je eindoplossing zijn beslag heeft gekregen. Kinderen eerst. Jij en Wilders en ander extreem rechts heeft niets met mensenrechten. Laat staan met vrede.

Valentijn de C
Valentijn de C9 dec. 2023 - 10:52

Waar komt toch het broodje aap vandaan dat er een ultra/extreem rechts kabinet gevormd zal worden? Als de PVV als grootste wetenschappelijk bewezen (zie Krouwel) midden partij in de regering komt is er toch voldoende garantie dat er ook een middenkoers zal worden gevaren? Ook een tikkeltje conservatief maar is het erg dat een politieke partij niet achter de waan van de dag aanloopt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Krouwel

3 Reacties
LaBou
LaBou 9 dec. 2023 - 16:55

"Waar komt toch het broodje aap vandaan dat er een ultra/extreem rechts kabinet gevormd zal worden?" Gewoon kijken waar de betrokken partijen voor staan. Zo moeilijk is dat niet (behalve misschien voor de ware pvv-fan).

BrotherV
BrotherV9 dec. 2023 - 16:59

Hahaha PVV midden partij, hahaha. Linkje die dat zou bevestigen, hahaha. 7 duimpjes hahaha

Little monster
Little monster9 dec. 2023 - 17:20

Een partij met een zondebok is geen midden partij. Dat is een proto fascistische partij, wat prima klopt met het plaatje van Krouwel. Triest wat op dit moment genormaliseerd wordt, ook weer door Krouwel.

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 dec. 2023 - 10:20

"...bloedig terreurbewind in Moskou steunde" Er word gedaan alsof men op een oorlogs misdadiger heeft gestemt. Maar behalve zijn vuile mond voorbij praten heeft die paljas nog nooit iets gedaan. Geen wapen naar Poetin. Geen Razzias op Moslims. Geen verbod of boeken. Geen uitzettingen. Helemaal niks. En wat voor een kabinet er ook komt. Wilders met zijn bende nietsnutten is maar een MINDERHEID. De eerste kamer of de rechtbank nog daargelaten. Als je die andere partijen bent, dan zouden ze OF kunnen zorgen dat Wilders garandeert niets over die domme kreten van hem iets te proberen, OF ze zouden een vage belofte kunnen accepteren, zodat het kabinet over een jaar of zo in elkaar tuimelt.

7 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist9 dec. 2023 - 11:27

Een aantal dingen die hij niet gedaan heeft wíl hij wel doen. Dat heeft hij tenslotte zelf gezegd. Ook heeft Wilders trouwens meermalen ingestemd met deelname aan oorlogen welke misdadig waren, ik denk dat je hem daardoor samen met een boel andere politici wel medeplichtig kunt achten aan oorlogsmisdaden. Hoe dan ook. Zijn uitspraken hebben een racitisch en fascistisch karakter. En dan ga je al snel denken aan een bekende Duitser met een snorretje. Hij praat over de moslims zoals die Duitser over de joden praatte. Iedereen die met hem gaat regeren straks weet dat ook. Maar goed ik weet ook wel dat de pers m afschilderd als een schattige poezenliefhebber met allerlei linkse plannen. Ik denk dat Mussert ook veel groter geweest zou zijn indertijd als we toen zo'n stelletje idioten als journalisten hadden.

Volrin
Volrin9 dec. 2023 - 11:49

"Er word gedaan alsof men op een oorlogs misdadiger heeft gestemt." Er wordt terecht op gewezen dat er op een openlijke fascist is gestemd. " Maar behalve zijn vuile mond voorbij praten heeft die paljas nog nooit iets gedaan." En? Zijn uitspraken zorgen ervoor dat mensen in de samenleving zich gesterkt voelen in het aanvallen van minderheden en journalisten. Hij was een inspiratiebron voor Anders Breivik. Door met dit soort mensen een regering te vormen normaliseer je hun uitspraken en standpunten. "En wat voor een kabinet er ook komt. Wilders met zijn bende nietsnutten is maar een MINDERHEID. De eerste kamer of de rechtbank nog daargelaten. " Het gaat om het principe en het signaal dat je afgeeft naar de samenleving.

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 dec. 2023 - 13:32

Het lijkt net alsof jullie niet snappen dat wat loos oppositie kreten uitdelen en ook iets doen hetzelfde zijn. Juist, hij praat. Hij doet niks. Plus dat je niet de volgende zin hebben kunnen lezen over wat die paljas toch niet kan ook al zou hij zijn eigen oppositie partij kreten geloven. Ook lijkt het niet door te dringen dat een fascist zijn en een democratische partij zijn niet hetzelfde is. Het is een lijst met een minderheid in een democratisch bestel. Niet een coup van een fascist. Dat heeft die partij nooit gewilt, en als eenmans paljas met een stel nietsnutten zou het dat niet eens KUNNEN willen. Een princiepe is iets heel anders dan wat roepen voor de partijdigheid of een andere mening. Een princiepe is wat structureel leidend is. Niet een mening bij wijze van spreken. En de nummers zijn leidend. En de wet is leidend. En het bestel is leidend. Daar BINNEN kan je roepen. Maar dat is wat anders dan analyse.

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 dec. 2023 - 15:43

"Zijn uitspraken" Die man met dat snorretje als ie alleen maar een paljas zoals Wilders was geweest inplaats van een leider van een burger oorlog leger samen met generaals aristocraten en industrialisten die de democratie wilden verknallen zou nooit een probleem zijn geweest. Waar Wilders (en Timmermans, die heeft gezorgd dat de partij het woord arbeid weggeeft) een voorbode van is is een soort republikeinen/liberalen dualiteit in de EU. Niet van militair totalitair fascisme.

BrotherV
BrotherV9 dec. 2023 - 17:23

Paul, Daar Gaan we voor zorgen! Nav minder Marokkanen is een Hitleriaanse bedreiging. Jij geeft alleen maar aan dat je geen Marokkaan bent.

Little monster
Little monster9 dec. 2023 - 17:34

Men heeft op een racist met een zondebok gestemd. Dan leef ik liever in een libertaire samenleving Paul. Mij nog belasting laten betalen is onderdrukking, ik krijg er helemaal niets voor terug. De samenleving kost mij alleen maar geld, ik ben niet meer bereid tot solidariteit. Dit heeft helemaal niets meer met vrijheid van doen deze maatschappij. Zorg zelf voor jou en je geliefden doe ik dat voor de mijne. Wij delen niets dus waarom zou jij mij mogen verplichten met een pvv-er her te verdelen. Ik wil dat niet en dan lijkt mijn vrijheid voor te gaan. In een libertaire samenleving is ruimte voor een Afrikaanse goudstandaard, vrij verkeer van mensen enzovoort. Voor mij liggen daar enkel voordelen. Ik ben gewoon geen vrij mens zolang Nederland denkt mijn geld te mogen afpakken.

Volrin
Volrin10 dec. 2023 - 10:31

@Paul Jammer dat u vrijwel niet in gaat op de specifieke argumenten van anderen. "Het lijkt net alsof jullie niet snappen dat wat loos oppositie kreten uitdelen en ook iets doen hetzelfde zijn." Deze zin is enkel een bewijs dat u de reactie op uw post niet heeft gelezen of heeft begrepen. Dat is namelijk totaal niet wat anderen en ik hebben geschreven. " Juist, hij praat. Hij doet niks." Jawel, hij praat. En daarmee is hij een directe aanstichter van racistisch en fascistisch geweld, niet alleen in Nederland, maar ook daar buiten. Zie Breivik. " Plus dat je niet de volgende zin hebben kunnen lezen over wat die paljas toch niet kan ook al zou hij zijn eigen oppositie partij kreten geloven. Ook lijkt het niet door te dringen dat een fascist zijn en een democratische partij zijn niet hetzelfde is." De PVV is geen democratische partij. "Het is een lijst met een minderheid in een democratisch bestel. Niet een coup van een fascist. Dat heeft die partij nooit gewilt, en als eenmans paljas met een stel nietsnutten zou het dat niet eens KUNNEN willen." Nogmaals, door met deze mensen een regering te proberen te vormen normaliseer je hun racisme en fascistische gedachtegoed.

Panthera
Panthera9 dec. 2023 - 9:35

Aan alles wat er wordt voorgesteld om Wilders te gaan temmen, daaraan kun je nu al gaan aflezen dat er bij het slagen ervan, een nieuwe kloof gaat ontstaan tussen twee groepen kiezers. Dan worden wij daarmee niet alleen in dit tot op het bot verdeelde land opgezadeld met een kloof die links en 'radicaal'-rechts zo zalig aan het verdelen is, maar zal de polarisatie in ons land verder gaan toenemen, omdat de kiezers van centrumrechts en van radicaal-rechts ook nog eens recht tegenover elkaar komen te staan, als Wilders zich door hen laat muilkorven.

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 11:02

De polarisatie zal toenemen omdat degene op extreem rechts onvermijdelijk volgens de eigen normen zullen worden behandeld (als iedereen het ik centraal stelt heeft het ook geen praktische waarde meer als je je als eindpunt van solidariteit ziet, want dat is dan überhaupt non-existent). Dat zal leiden tot nog meer frustratie en onbegrip ter rechterzijde en nog meer zoeken naar zondebokken want dat 'geen grip hebben op de samenleving' dat moet een ander schuld aan zijn. Deze verharding zal niet alleen met woorden invulling krijgen maar ook wat betreft geweld. Een partij zal het verzet de ander zal het handhaving noemen. Maar in niets zal de interne logica van de ingezette polarisatie uitmonden in een samenleving als turkije, rusland, iran en korea. Niet voor niets samenleving waar extreem rechts aan de macht is. En waar partijen als de PVV en FVD alhier zich alleen tegen afzetten als het een ander shirtje van het hetzelfde spelletje betreft. Niet omdat het gedachtegoed fundamenteel verschillend. Natuurlijk gaat de polarisatie verder toenemen. Dat is een logisch gevolg als racisten in het centrum van de macht worden gestemd. Het zou pas gek zijn als dat zonder weerwoord zou kunnen plaatsvinden.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 11:08

"Maar in niets zal de interne logica van de ingezette polarisatie uitmonden in een samenleving als turkije, rusland, iran en korea." Zal in niets verschillen.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 dec. 2023 - 12:01

Welke polarisatie? Ga maar eens in de geschiedenis kijken. Remonstraten tegen contra remonstranten. Hoeken tegen kabeljauwen. Alleen lossen we het nu met een vierjarige kleurwedstrijd op in plaats van met geweld. De verdeeldheid was er altijd al en is onschadelijk, mits het via die kleurwedstrijd gebeurd. Alleen maakt het resultaat van die wedstrijd het duidelijk.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 15:01

@ZoekEenVrijeNick "Welke polarisatie? Ga maar eens in de geschiedenis kijken. " In wat minder jaren dat jij terug gaat zie ik ter afronding van een polarisatieperiode mensen geschoren worden/ Letterlijk geschoren. Had je die gemist?

Ivan61
Ivan619 dec. 2023 - 9:33

Laat ze gewoon doen. Dan zijn wij binnen 3 maanden klaar met deze onzin. Wilders gaat misschien nog groter worden maar dat is niet zo belangrijk. Het verzet tegen hem wordt dat ook. De andere 3 partijen houden alles tegen en dat is ongezonde ontwikkeling.

6 Reacties
MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 11:05

@Ivan61 "Dan zijn wij binnen 3 maanden klaar met deze onzin" De reden waarom mensen niet willen dat ze dit gaan doen is omdat ze onherstelbare schade gaan aanrichten. Ook in 3 maanden. Extreem rechts is niet ook maar een mening. Je laat ook geen terroristen de boel voor 3 maanden overnemen om de bevolking te tonen dat dit niet de weg is om in te slaan. Dat doe je door hem niet in te slaan.

Ivan61
Ivan619 dec. 2023 - 13:18

MG-1968, Jij slaat echt door. In afgelopen 20 jaar is veel schade aangericht zoals jij weet. Nu is dat zo ver dat deze 4 partijen gaan onderhandelen en als goed is gaan ook regeren. Ik gun ze dat van harte en durf te zeggen dat wij voor de zomer 2024 weer gaan stemmen. Jij bent ergens bang voor vermoed ik.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 14:39

@Ivan "In afgelopen 20 jaar is veel schade aangericht zoals jij weet." Niet door links zoals jij weet. "Jij bent ergens bang voor vermoed ik." Voor mezelf niet. Ik heb de mogelijkheid om me over de hele wereld naar goeddunken te verplaatsen ook als het in Nederland extreeem rechts in het centrum van de macht zal kunnen plaatsnemen. Maar jij als vluchteling uit voormalig Joegoslavie moet weten wat extreem rechts kan en zal aanrichten. Ben ik bang. Nee. Nooit geweest. Overigens. Net als tijdens de gedoogperiode zal ik er voor zorgen dat als de PVV weer in het centrum van de macht komt mijn belastinguitgaven (op BTW na) hier in Nederland landen. Ik ga geen extreem rechts regime mee financieren. Je mag vinden dat ik doordraaf. Maar samenwerken met racisten maakt racist. Samenwerken met extreeem rechts maakt extreem rechts. Extreem rechts is NIET 'ook maar een mening' dat we een 'drie maanden de ruimte kunnen geven'.

Ivan61
Ivan619 dec. 2023 - 15:05

MG-1968, Jij bent niet bang zeg jij en vervolgens geef jij aan dat je makkelijk kan vluchten voor extreemrachts. En jij gaat niet belasting betalen. Dapper zeg. Wilders is een watje in vergelijking met ex en huidige extremisten op Balkan. Hij stelt weinig voor geloof mij. "In afgelopen 20 jaar is veel schade aangericht zoals jij weet." Niet door links zoals jij weet. Welke 2 partijen zaten in Rutte 2?

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 dec. 2023 - 19:01

@MG: dat was tijdens een buitenlandse bezetting die de democratie omver had geholpen.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 20:06

@ivan Ik vlucht niet hoor. Ik blijf waar ik ben en doe wat ik altijd deed maar ben alleen ergens anders ingeschreven. Zodat mijn belastingcenten niet gebruikt worden voor rechts-extreem beleid. Welke 2 partijen binnen rutte2? Degene die voorkwamen dat die periode het volledig over rechts ging. Wat in jou overtuiging blijkbaar beter had uitgepakt.

Juppé🎗
Juppé🎗9 dec. 2023 - 9:14

« De VVD houdt nog steeds vol geen ministers te willen leveren aan het kabinet. De partij kan dan makkelijker verantwoordelijkheid ontlopen voor de te verwachten mislukkingen en wandaden« ………Neen, de VVD is nog steeds verantwoordelijk voor elke aangenomen wet die ingaat tegen de rechtsprincipes en internationale verdragen. Zelfs met steun van partijtjes als Forum en Denk. Is er geen meerderheid voor PVV, BBB en Omtzigt te verkrijgen zonder VVD.

pahan
pahan9 dec. 2023 - 8:47

Mooi. Het democratische proces moet gevolgd worden, anders hebben we niets meer om aan vast te houden.

6 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist9 dec. 2023 - 11:33

Dat hebben we niet, daarom is de kiezer zo losgeslagen. Democratisch proces hebben we ook steeds minder Voor een functionele democratie heb je objectieve toegang tot informatie nodig. Tevens een eerlijke presentatie van ALLE deelnemers. Derhalve zie ik de actie van de partij Link dan ook als zeer terrecht en zeer wenselijk. Types als Wilders kunnen alleen maar aan de macht komen in een defect systeem.

Volrin
Volrin9 dec. 2023 - 11:53

De democratie kan ook gebruikt worden om de democratie af te schaffen. Is dat ook prima?

pahan
pahan9 dec. 2023 - 12:31

Heb je zelf wel een idee wat je zegt? Maar ja, prima hoor.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 15:08

@Pahan "Het democratische proces moet gevolgd worden, anders hebben we niets meer om aan vast te houden. " Dat ben ik zeker met je eens. Maar dat wil niet zeggen dat we met maar lijdzaam moeten ondergaan. Ook nu kunnen we ons uitspreken. Blijft de vraag wil je dat of vind je het wel ok zo met het vooruitzicht dat reel lijkt? Maar inderdaad ik vind dat het democratische proces gevolgd moet worden. Zoals ik overigens ook vind dat er binnen Nederland geen gezamenlijk belang of zodanig gezamenlijk gedachtegoed aanwezig is dat het het het 'sociaal contract' binnen onze landsgrenzen legitimeert. Ik zie niet gebeuren dat er uberhaupt nog een premier van alle nederlanders kan komen. Daarvoor sluiten de dominante wereldbeelden elkaar te veel uit.

JoostJK
JoostJK9 dec. 2023 - 23:59

@Pahan Mooi gezegd Orde, dat dient er te zijn De paden worden geplaveid met vlaggen, om ons aan vast te houden Mijn rechterarm begint bij het lezen van je woorden héle vreemde onwillekeurige bewegingen te maken.

Volrin
Volrin10 dec. 2023 - 10:37

@pahan U snapt dus niks van de paradox van de democratie. Duidelijk.

Jozias2
Jozias29 dec. 2023 - 8:32

Politieke ideeën en voorstellen om de grondwet te wijzigen zijn natuurlijk niet iets raars op zichzelf. De sp doet bijvoorbeeld het voorstel om een referendum in te voeren. Er zijn op dit moment 8 grondwetswijzigingen in behandeling. https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vi58ivmh0vx5/grondwetgeving_in_behandeling

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque8 dec. 2023 - 23:38

Wen er maar vast aan.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 12:58

Waarom zouden we er aan moeten wennen? Hoe zouden we er aan kunnen wennen? Extreem rechts is NIET 'ook maar een mening'. Ik wel ook niet alvast aan terrorisme. Of inbraak en afrekeningen en bedreigingen. Vraagje aan je @Haddoque: is extreem rechts voor jou acceptabel als samenwerkingspartner. Zo nee. Waarom wennen. Zo ja. Vind je extreem rechts een mening als alle anderen?

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 dec. 2023 - 22:57

Nog geen verandering of uitkomst dus. Wat rubrieken via welks te praten wanneer gewild over of ja of nee of hoe over wat.

JoostJK
JoostJK8 dec. 2023 - 21:03

Nou jaaaa zeg...die had ik even niet zien aankomen... Ik zou zeggen, tekenen bij het kruisje, niks meer aan doen, inpakken en wegwezen naar de efteling...of, waar gingen we ook weer heen?

2 Reacties
BrotherV
BrotherV8 dec. 2023 - 21:43

Naar een "beter Nederland" zeggen ze...

Zandb
Zandb9 dec. 2023 - 8:40

Joost 'De ondergang van het avondland' op een misschien iets andere manier dan waar nogal wat mensen voor vreesden? Brother Ik denk dat Joost bedoeld dat de Efteling waarschijnlijk geschikt genoeg is, om de mensen die begrijpen dat er niets meer te redden valt 'asiel te verlenen'.

Willem van der Decken
Willem van der Decken8 dec. 2023 - 20:37

Over ‘bondgenoten van Moskou’ gesproken. Wel apart dat er geen haan naar kraaide toen in augustus bekend werd dat groenlinks prominent Ina Brouwer op de lijst van het linkse struikelblok wilde. De Ina Brouwer die in de tijd van de sovjet-terreur regelmatig met cpn-delegaties naar Moskou afreisde om daar de banden met de communistische partij aan te halen en financiële steun voor haar partij te regelen. Terwijl vele dissidenten, zoals Sacharov, wegkwijnden in concentratiekampen van de goelag en de hele wereld dat wist. En het rode leger in Afghanistan vocht met vele burgerslachtoffers tot gevolg. Sommige ‘bondgenoot van Moskou’ verledens worden wat makkelijker vergeten blijkbaar. https://nos.nl/artikel/2486093-oud-tweede-kamerlid-ina-brouwer-73-wil-op-kandidatenlijst-pvda-groenlinks

9 Reacties
BrotherV
BrotherV8 dec. 2023 - 21:49

Deze reactie is verwijderd

GMatth52
GMatth529 dec. 2023 - 1:39

@Willem van der Decken Wat een onzin om een linkse politica te willen cancellen vanwege vroegere contacten met de Sovjet-Unie. Alsof het contact hebben met een partij in een ander land de goedkeuring van het beleid van dat land betekent. Begin dan met Wilders, die een vriendschapsspeldje voor Rusland draagt, en contacten heeft (gehad) met een zionistische organisatie in Amerika. Of Frans Timmermans die contacten onderhield met de Amerikaanse ambassade om ze in te lichten over de politieke koers van de PvdA. Daar heb ik kritiek op, maar dat is voor mij geen reden om hen te cancellen: zeker niet voor een kandidaatstelling voor de 2e Kamer. Alleen een rechter kan op wettelijke gronden iemand het passief kiesrecht afnemen.

Prisunic
Prisunic9 dec. 2023 - 7:24

De opiniasters van het smalle denkraam zwelgen weer in hun hijgerig en huilend gebracht huisbakken commentaar.

Vuurrood
Vuurrood9 dec. 2023 - 8:44

EN? Is Ina Brouwer en/of PVDA/GroenLinks aan het onderhandelen over een nieuw kabinet? Wat dacht je? Even een "ja maar hullie" doen? Nog een mening over het feit dat we als Nederland het risico lopen straks een regering te hebben met drie partijen en een stichting? Een stichting die niet eens een democratische structuur bezit? Een stichting met steun uit bepaald verdachte hoek binnen en buiten Europa?

Zandb
Zandb9 dec. 2023 - 8:48

En, m'n beste Willem, ís ze op die kandidatenlijst gekomen en was haar belangrijkste reden dan dat ze dat als bondgenoot van Rusland deed? Ik bedoel: Hebt u werkelijk aanwijzingen dat Rusland ook maar iets aan deze kandidaatstelling zou hebben en dus bereid zou zijn om financieel over de brug te komen. En dat de PvdA/GL daar dan ook nog positief tegenover zou staan? Ik weet niet in welke staat u gisteravond verkeerde maar kennelijk hebt u niet heel goed nagedacht.

Willem van der Decken
Willem van der Decken9 dec. 2023 - 9:23

En, mijn beste zandbergen, het feit dat iemand die openlijk en jarenlang een bloedig terreurbewind in Moskou steunde en bezocht, zonder al teveel kritiek uit eigen hoek, zo maar weer, zonder enige vragen, op de groenlinks/pvda voorgrond kan treden vindt u niet op zijn minst schokkend? De kring rondom Poetin bestaat nog gewoon uit veel oudgedienden uit de sovjet tijd, net als hij. En Ina Brouwer… Dat u daar niet zwaar aan tilt en dat zo duidelijk laat blijken is veelzeggend.

GroenLand2
GroenLand29 dec. 2023 - 9:28

https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/russische-spionnen-zien-sp-senator-tiny-kox-als-bondgenoot https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/11/sp-blijft-linkse-president-van-venezuela-steunen-ondanks-dreigende-dictatuur-12472953-a1569582

Anna R. Chist
Anna R. Chist9 dec. 2023 - 11:40

Ja leuk allemaal. Meeste poltici doen ja en amen bij de VS Een land dat overal oorlogen voert en misdaden pleegt . Dat wordt normaal gevonden. De huidige genocide die plaatsvindt kan ook alleen maar plaatsvinden omdat de VS het groene licht heeft gegeven.

Volrin
Volrin9 dec. 2023 - 11:56

Whatabout!?!!?

Pedas
Pedas8 dec. 2023 - 19:56

Afschaffing van de monarchie is ook in strijd met de grondwet. Mag je toch prima als partij standpunt hebben. Of mag je als partij dat niet hebben. Ik hoop dat er snel een kabinet komt. Met de pvv zullen de schandalen zich vast opstapelen en snel nieuwe verkiezingen komen. Vermoedelijk zal de vvd nadenken over hoe ze het beste die verkiezingen ingaan.

3 Reacties
Andreas4
Andreas48 dec. 2023 - 23:55

Natuurlijk mag je de monarchie willen afschaffen als partij. Afschaffing van de monarchie is strijdig met de huidige grondwet, maar die kan je dus veranderen als je daarvoor minstens twee derde meerderheid in de T.K. en in de E.K. hebt. De E.K. zou trouwens onder dezelfde voorwaarden ook afgeschaft kunnen worden.

BrotherV
BrotherV9 dec. 2023 - 2:44

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb9 dec. 2023 - 8:58

Pedas Man, weet nou eens hoe het werkt. Even grofweg dus zonder de nuance in de hoop dat u het eindelijk doorkrijgt: Je mag alles willen maar niet alles doen. Als je tegen de monarchie of tegen de islamisering van Nederland bent, dan mag dat. (Zelfs al zou er in Nederland helemaal geen monarchie of sprake van een islamisering zijn.) Ben je echter tegen de monarchie. dan wordt de democratie daarmee niet direct * bedreigd, ben je tegen de islamisering van Nederland - omdat je bv vindt dat elk geloof hun gebouwen mogen om samen te komen, en hun scholen om hun kinderen 'op te voeden' BEHALVE de moslims - dan bedreig je de democratie. *Zou je in plaats van een monarchie graan een dictator aan de macht zien, dan wordt het een ander verhaal, natuurlijk. Voor de zoveelste keer: Ik verzin niets, ik interpreteer niets, dit is niet mijn mening, ik toon de naakte feiten. Komt het nu dan eens over?

WillemdeGroot
WillemdeGroot8 dec. 2023 - 19:08

'...in strijd zijn met de Grondwet...'. En, hoe zit dat eigenlijk met je moreel besef?

6 Reacties
gerryj
gerryj8 dec. 2023 - 22:00

Onze Nationale Twijfelaar gaat écht plat op zijn muil als hij zijn ziel verkoopt de totaal onbetrouwbare lafaard GW en @lientje1967.

Andreas4
Andreas48 dec. 2023 - 23:56

"Moreel besef" schijnt een heel flexibele eigenschap te zijn.

Zandb
Zandb9 dec. 2023 - 9:00

Willem Geen idee wat u precies wilt zeggen. Maar wat ik wil zeggen, dat is hoop ik wel duidelijk: Als je moreel besef toelaat dat iedereen z'n geloof mag belijden maar moslims niet, dat zit het niet goed met je moreel besef. En gelukkig gaat dat tegen de grondwet in.

WillemdeGroot
WillemdeGroot9 dec. 2023 - 13:17

Eerlijk gezegd, Zand, had ik gedacht dat mijn korte berichtje ook jou wel duidelijk zou zijn. Door Omtzigt wordt, via de media, het accent gelegd op de Grondwettelijkheden van het Wilders' programma. Dat zijn inderdaad wezenlijke, politiek belangrijke, onderwerpen. Maar... je hebt als beschaafd mens toch minimaal zoveel aandacht voor morele zaken? Ik hoef alleen maar te wijzen op al die holle, populistische en denigrerende opmerkingen van die onemanshow die Wilders schreeuwt en schrijft? Alleen al op grond daarvan zou een politieke partij zich toch dood moeten schamen om daarmee in een tot nu toe redelijk beschaafd land als Nederland met deze non-politicus een kabinet te willen vormen of zelfs maar mee te willen onderhandelen? Vandaar mijn opmerking, Zand.

Zandb
Zandb9 dec. 2023 - 15:04

Willem Hoezo sta ik onverschillig tegenover de toenmalige houding van de eerste communisten t.o.v. Rusland? Waar haalt u dat vandaan? Ik probeer alleen uw waanzin te ontzenuwen, dat die dreiging toen, nu ook nog een bedreiging kis. Het is werkelijk te idioot voor woorden om de huidige steun aan Rusland te vergelijken met de - door de jaren heen ook nog eens ingrijpend aangepaste steun - relatie van de communisten van het eerste uur met dat nog veel kwalijker Russische bewind van toen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot9 dec. 2023 - 16:13

Zal vast aan mij liggen, Zandb, maar ik begrijp niets van je reactie, hier. Anderen die ik dit liet lezen, snapten het ook niet, zagen geen verband met het onderwerp. Kun je het uitleggen? Of ben je in de war met een ander draadje op Joop? Alvast bedankt!

Anna R. Chist
Anna R. Chist8 dec. 2023 - 18:57

Jammer nou hè @de politiek, dat jullie nooit werk gemaakt hebben van een grondwettelijk hof.

2 Reacties
Zandb
Zandb9 dec. 2023 - 9:24

Anna U suggereert iets wat niet klopt: De politiek kan geen wetten aannemen die ongrondwettelijk zijn. Daarvoor is een Nederlands grondwettelijk hof helemaal niet nodig. Zoals al vaker gedaan, vermeld ik de feiten maar weer eens: "Het huidige toetsingsverbod lijkt te suggereren dat de wetgever juridisch ongebonden is, maar dat is schijn. Niet alleen moet de wetgever zich gewoon aan de Grondwet houden (ook al kan de rechter dat dus niet controleren), de wetgever is ook gebonden aan internationale verdragen en het recht van de Europese Unie, waarin bijna alle grondrechten uit de Grondwet ook zijn opgenomen – en de rechter kan wetten daar wél aan toetsen."

Anna R. Chist
Anna R. Chist9 dec. 2023 - 11:42

Helaas zijn er genoeg wetten aangenomen die in strijd zijn met de grondwet. Hoe komt u er eigenlijk bij?

Mathijsco
Mathijsco8 dec. 2023 - 18:57

Ik verwacht niet dat de VVD Ministers wil gaan leveren: de strategie van de Jorritsma-clan is veilig gedogen met eigen prioriteiten voorop de beleids agenda, zodat 'Wilders 1' daar als eerste prioriteit aan geeft: denk aan het nóg verder slopen van sociale zekerheid en het uitbreiden van fiscale douceurtjes voor multinationals. Eenmaal gerealiseerd, trekken ze vervolgens bliksemsnel de stekker uit het kabinet wegens 'onverenigbare standpunten', inzichten of onbenulligheden. Daarvoor kunnen ze vrijwel alles aangrijpen. Wilders is (weer) aan het formeren met zijn toekomstige beul.

4 Reacties
gerryj
gerryj8 dec. 2023 - 22:02

Als je gedoogt neem je geen deel aan het kabinet en levert dus geen ministers. Wel de lusten, niet de lasten.

Andreas4
Andreas49 dec. 2023 - 0:02

"Ik verwacht niet..." Je verwacht maar een eind weg. De werkelijkheid en de heersende belangen zijn waarschijnlijk toch heel anders dan je denkt.

misterzuinig
misterzuinig9 dec. 2023 - 6:22

Zullen BBB en NSC wel mee akkoord gaan om de sociale zekerheid nog verder te slopen? Pieter Omtzigt heeft immers de mond vol van bestaanszekerheid en een goede sociale zekerheid, en de BBB wil ook bestaanszekerheid voor diegenen die niet betaald kunnen werken. Bovendien hebben PVV, VVD, BBB en JA21 niet eens een meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor harde maatregelen in de sociale zekerheid moeilijk doorgevoerd kunnen worden. De voornaamste reden waarom de VVD altijd wil bezuinigen op de sociale zekerheid is namelijk om werken lonender en aantrekkelijker te maken door het verschil tussen de hoogte van de netto-Bijstand en de lonen groter te maken. De VVD is immers de partij van ondernemers.

Zandb
Zandb9 dec. 2023 - 9:27

Mathijs Het is anders veel realistischer om te veronderstellen dat de VVD in zee gaat met Wilders als de toekomstige beul van de democratie. Ik zou ook graag zien dat de VVD gestraft wordt voor haar optreden de afgelopen jaren maar ik heb geen zin om van de regen in de drup te komen.

EenMening3
EenMening38 dec. 2023 - 18:17

Een bijzonder slechte ontwikkeling. Wilders is niet alleen een anti-democraat maar ook nog eens een Putinversteher. Terwijl er goede alternatieven voorhanden zijn: met VL samenwerken of een minderheidskabinet met wisselende meerderheden in de steigers zetten.. De huidige ontwikkelingen lijken enisgzins op de kabinetsformatie van 2002, toen Balkenende met de LPF in zee ging. Het resultaat was een zeer kort durende coalitie, waarna de partij van wijlen Fortuyn al snel verschrompelde. De PVV is echter veel extremer dan de LPF en heeft bovendien een vaste achterban. En trekt in het huidige politieke klimaat ook nog eens zeer veel stemmen. Het kan ook zijn dat er een gedoogconstructie a la Rutte I uit de hoge hoed komt. Het zou eventueel mogelijk kunnen zijn zijn dat Dilan en/of Pieter uiteindelijk toch concluderen dat een coalitie met Geert er echt niet in zit, maar daar ziet het er vooralsnog niet naar uit.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV9 dec. 2023 - 2:46

"Het resultaat was een zeer kort durende coalitie, waarna de partij van wijlen Fortuyn al snel verschrompelde. " Maar we hebben wel de JSF aangeschaft!

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 dec. 2023 - 11:53

"Terwijl er goede alternatieven voorhanden zijn: met VL samenwerken of een minderheidskabinet met wisselende meerderheden in de steigers zetten.. " Een vleugellam kabinet dat het maar op een punt eens is: geen Geert. Precies dus wat we afgelopen vier jaar hadden: een kabinet dat er zat om maar te zitten.

MG1968-2
MG1968-28 dec. 2023 - 18:07

"ultrarechtse " Extreem rechts.

18 Reacties
JasDon
JasDon8 dec. 2023 - 19:09

Worden hebben inderdaad een betekenis, en ultra en extreem kan je pas gebruiken als dit ook daadwerkelijk de aard van de plannen van dit kabinet zijn. Zowel de VDD, NSC en zelfs delen van BBB neigen naar het centrum. Dus at best zou ik het stijfrechts willen noemen. Maar dan heb je ook nog eens de best linkse programmaonderdelen van de PVV waar je een overlap met de SP ziet. Het zal wel relatief nationalistisch kunnen zijn, maar wel een nationalisme ingeperkt door internationale verdragen waar de VVD en NSC niet aan zullen morrelen. Met andere woorden: een storm in een glas water.

MG1968-2
MG1968-28 dec. 2023 - 20:50

@Jasdon "Worden hebben inderdaad een betekenis, en ultra en extreem kan je pas gebruiken als dit ook daadwerkelijk de aard van de plannen van dit kabinet zijn." Nee. Als negen mensen samenwerken met 1 racist werken 10 racisten samen. Hetzelfde voor extreem rechts. Dat is niet ook maar een mening. Samenwerken met extreem rechts vereenzelvigd met extreem rechts en definieert je dan als persoon of als partij. "Maar dan heb je ook nog eens de best linkse programmaonderdelen van de PVV waar je een overlap met de SP ziet. " Ja. En niet alleen op links. Ook wat betreft het zichzelf definiëren als het eindpunt van solidariteit en de daaruit voortvloeiende migratie en asielstandpunten. Dus ook wat betreft de extreem rechts agenda. "Met andere woorden: een storm in een glas water." Je had het korter kunnen zeggen. Voor jou is de PVV geen extreem rechts en mochten ze dat toch zijn zie je geen bezwaar om met de PVV samen te werken. Dan heb je wat mij betreft dus inderdaad ook domweg kleur bekend. Bedenk: niet de definitie van extreem rechts is de afgelopen decennia veranderd maar is Nederland steeds verder geschoven naar extreem rechts en is het 'normaal gemaakt'. Maar dat neemt niet weg dat de kwalificatie extreem rechts de juiste én dus de te gebruiken is.

BrotherV
BrotherV9 dec. 2023 - 2:50

"Zowel de VDD, NSC en zelfs delen van BBB neigen naar het centrum. " haha, zo kun je het ook zeggen ja! Maar goed we zijn het eens dat de PVV een rechts-extremistische bende is. Hoe sta jij eigenlijk tegenover zijn standpunten over Rusland? Wilders verdedigd zowel Rusland als Israël.

LaBou
LaBou 9 dec. 2023 - 6:55

Jasdon zit zover op rechts dat het merendeel van de par5ijen naar links lijken te neigen. En dat terwijl het hier toch echt om rechts tot extreemrechts gaat.

Gimli1955
Gimli19559 dec. 2023 - 8:05

Ultra, extreem, radicaal, fascistisch, racistisch rechts zijn een semantisch trucje. Het probleem is dat je elke keer moet overtroeven, omdat de vorige benaming is uitgewerkt. Het schrikt niet meer af, en de effectiviteit ook. Het is kretologie zonder inhoud of onderbouwing, alsof de beschuldiging genoeg is en alles zegt. Het is ook een luie en gemakzuchtige reactie en de kiezer reageert er steeds minder op. Dat blijkt nu uit de uitslag van de verkiezingen, de oppositie partijen zijn of onzichtbaar, of zitten nog in de verkiezingsretoriek. Ik heb het al vaker gevraagd, echter nog steeds geen antwoord op gekregen. Wat is de komende strategie van links? Die ze in hebben gezet en nog steeds gebruiken, werkt niet echt. Of is het nog geheim en houden ze het achter de hand, dan lijkt het me zinvol om het te gaan gebruiken. De verkiezingen zijn geweest en er is een nieuwe werkelijkheid, waar links op in moet spelen met een visie, alternatief en perspectief.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 10:05

@Gimli "Ultra, extreem, radicaal, fascistisch, racistisch rechts zijn een semantisch trucje" Je doet alsof de term 'extreem rechts' een semantisch truukje is om maar geen eigenaarschap over je gedachtegoed te hoeven nemen. Beetje dubbel Gimli. Of je staat er achter en je bent er trots op of je verwerpt het en bestrijd het. Jij schaamt je blijkbaar voor je gedachtegoed. In plaats van je in bochten te wringen om jezelf toch nog 's ochtends in de spiegel te kunnen kijken zou je ook het probleem bij de bron aan te pakken. Dus nogmaals: wees trots op je extreem rechts zijn en verdedig het zonder gêne. Want terugkeren op links zie ik je niet.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 10:16

@Gimli "Wat is de komende strategie van links" Links blijven. Niet met jou meegaan. Solidariteit als uitgangspunt houden. Niet het eigen ikkie. "Ik heb het al vaker gevraagd, echter nog steeds geen antwoord op gekregen." Jawel hoor. Maar jij bent pas tevreden als links met je meewil op extreem rechts. Dat gaat niet gebeuren domweg omdat het niet kan. Dan zou het zich namelijk zelf opgeheven hebben. Als er ontwikkelingen in de maatschappij zijn die je niet ziet zitten ga je als partij niet mee in dat discours. Ook niet als dat het dominante discours van Nederland is. Het doel van een politieke partij is niet continuïteit van de intern organisatie (wat jij lijkt te bepleiten) maar het invulling geven aan het onderliggende gedachtegoed. En nee. 'De arbeider' is nooit het onderliggende gedachtegoed geweest maar zijn of haar omstandigheden toen logische prioriteit vanuit het gedachtegoed. Degene die nu roepen dat 'de arbeider' door links verlaten is hebben dat gedachtegoed blijkbaar nooit begrepen. Maar stem vooral op rechts. Je zult met de wederkerigheid van die normen behandeld worden. Dat is op termijn onvermijdelijk. Ieder land krijgt de samenleving die het verdiend. Bij ons is de kans groot (en jij staat er bij te juichen) als dat gaat vanuit ieder individu die zich zelf ziet als eindpunt van solidariteit. Van VVD tot en met FvD en daartussen de beoogde coalitie die nu klaarstaat om voor de tweede maal binnen nederland het extreem rechtse gedachtegoed praktijk te ma

JasDon
JasDon9 dec. 2023 - 11:01

De fantasieën over mijn positie gaan weer lekker los, ik ben een Volt stemmer. Dus at best ben ik een beetje rechts van het centrum? Ik geef netjes aan dat ik de gevaren niet zie van dit kabinet, het zit dadelijk zo vast in een regeerakkoord en internationale afspraken dat het weinig tot geen enge besluiten kan nemen. LaBou zit ondertussen zijn onderbuik weer te ventileren, misschien dat de man ooit een normale discussie kan voeren. Maar tot nu toe niets van gezien.

Anna R. Chist
Anna R. Chist9 dec. 2023 - 11:54

@gimli en mg Gimli Kan allemaal wel zijn en ik deel uw mening dat voormalig links het aan zichzelf te danken heeft door gewoon niet meer links te zijn Maar Wilders is gewoon extreem rechts daar kun je niet onderuit. De termen zijn inderdaad niet meer effectief omdat je tegenwoordig al extreem rechts bent als je vindt dat zwarte piet niet racistisch is. Daardoor denken de mensen snel "ik ben ook extreem rechts genoemd, zal dus wel meevallen met die Wilders" en dan komen we dus bij @MG Gimli uitmaken voor extreem rechts en dergelijke is juist contraproductief en eveneens oneerlijk. Noem me een uitspraak van hem waaruit blijkt dat ie extreem rechts gedachtegoed aanhangt. Hij is kritisch op voormalig links, en ziet, net als ik, dat die geen boodschap meer hebben waar de kiezer iets mee kan. Dat is haast het opdreunen van een feit. Ik denk dat Nederland smacht naar een linkse partij. Maar PvdA-Gl zijn gewoon niet links. PS @gimli Ik adviseer u persoonlijke aanvallen te negeren.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 13:11

@Anna 1/1 "Noem me een uitspraak van hem waaruit blijkt dat ie extreem rechts gedachtegoed aanhangt." Je bent vast nieuw hier. Maar harstikke welkom overigens. Het is nou niet bepaald dat Gimli's reacties beperkt zijn tot de reacties in dit draadje. Ik heb vandaag al wat betreft mathijsco zaken opgezocht maar je mag het van me aannemen dat Gimli altijd aangeeft links te zijn maar dat altijd als sluitstuk van een een bijdrage waarin hij extreemrechts zegt te begrijpen, te bagatelliseren en/of gewoon rechtstreeks als 'the way to go' geduid heeft. Het treurige is natuurlijk dat Gimli in zijn verleden inderdaad en daadwerkelijk links is geweest. Hij heeft zelfs in de gemeenteraad gezeten van de SP. Wat daarin mis is gegaan weet ik wel maar mag je Gimli zelf vragen. Gimli is het toonbeeld van degene het niet heeft kunnen handelen dat zijn focusgroep niet 'de focusgroep' van links is. Het gedachtegoed van links is nimmer geweest om degene die het zelf kunnen rooien extra te ondersteunen maar om degene die het niet zelf kunnen rooien de tools te geven om dit uiteindelijk wel te kunnen. En hun kinderen. Dat is voor een groot gedeelte voor die arbeider gelukt. En dat is dus ook niet meer de te 'verheffen' (dus term uit het verleden) groep. Degene die wilden gingen mee. En stemmen nu voor een groot deel geen pvda meer (hebben nu die partij niet meer nodig).

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 13:24

@Anna 2/2 Die arbeider stemt nu pvv of sp. Want heeft het goed. En definieert zichzelf als eindpunt van solidariteit. Geen enkel verschil met de insteek van de VVD'r. Het komt alleen vanuit een andere sociaal economische positie maar er is geen enkel fundamenteel of moreel verschil. Lees de commentaren van Gimli @Anna. Ook ik heb een ander wereldbeeld dan de afgelopen decennia vormgegeven wordt door de rechtse kabinetten. In mijn wereldbeeld past dat voor iedere ingezetene het mogelijk is om een zinvol leven mee te financieren daar waar dat nodig is. Daar waar mensen nu gewoon 'net in leven gehouden worden'. Maar dat gaat niet verbeteren als ik mijzelf of mijn subgroepje als eindpunt van solidariteit zie. Of groepen aanwijs waar 'mijn' welzijn van ten koste van mag gaan (dit aanwijzen is wat mij betreft de reden op te spreken van extreem rechts). En Gimli doet dat wel. Telkenmale. Omdat hij zich zelf centraal stelt. En vandaar uit extreem rechtse denkbeelden verdedigd en normaliseert. Hij is niet links. Die zien zichzelf niet als centrum van de wereld waar die wereld maar om heen te draaien heeft. Ik geloof best dat conceptueel Gimli een betere wereld voor iedereen wil. Maar zijn manier van opereren is het inzetten van een verrechtsing omdat hem dat beter uit komt. Voor hem socialer voelt. Maar natuurlijk niet is. Extreem rechts is in essentie antisolidair met de eigen focusgroep en staat daarom altijd in gespannen voet met concepten als mensenrechten.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 13:25

@Anna "Ik denk dat Nederland smacht naar een linkse partij. Maar PvdA-Gl zijn gewoon niet links. " Dan toch maar de vraag. Wat is voor jou links?

Anna R. Chist
Anna R. Chist9 dec. 2023 - 13:36

@MG Als ik door zijn reacties scroll zie ik daar niks van. Maar het zijn er wel veel en hij heef meestal dezelfde boodschap. -Mensen wegzetten als extreem rechts werkt niet -Je bent niet links door alleen maar tegen extreem rechts te zijn -Links moet weer een sociale boodschap hebben -De regeringspartijen hebben meermaals racistische besluiten genomen met steun van GL/PvdA Ik ben het eigenlijk met al deze punten eens. Behalve dan dat extreem rechts wel zo benoemd dient te worden als ze daadwerkelijk extreem rechts zijn. Probleem is dat er nu devaluatie van de term is opgetreden omdat mensen heel snel racist genoemd worden. Dat is contraproductief gebleken. Timmermans liet ook zien dat ie rechtse kiezers wilde vissen door uitspraken als cultuur van de dood en immigratie is een probleem. Daarmee vis je geen linkse kiezers, die vervreemd je alleen maar van je. Maar vooralsnog vind ik dat ie verstandiger klinkt als de meesten hier. Daar hou ik het ook maar even bij omdat ik verder ook geen partij wil worden. Ik respecteer uw bijdragen eveneens bovengemiddeld. Overigens zult u ook wel voor extreem rechts zijn uitgemaakt wegens uw genuanceerde kijk op de oorlog in Oekraïne.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 14:10

@Anna 1/? "Als ik door zijn reacties scroll zie ik daar niks van. " Jij ziet niet dat hij telkenmale de keuze voor de PVV als de logische ziet en extreem rechts als alternatief neerzet voor het falende links alsof de keuze daarop niet de zijne is, maar de schuld van links? Tja. Dan vraag ik me af wat jij leest. Daarbij 40 reacties van de duidenden die er ondertussen geweest zijn. Ik heb geen zin om ze uit te zoeken "-Je bent niet links door alleen maar tegen extreem rechts te zijn" Nee natuurlijk niet. Maar je bent zeker niet links als je extreem rechts een warm hart toedraagt. Daar doen de ook sociaal aandoende standpunten voor de vorm niet aan af. De kern van de PVV is de migratieagenda. En iedere 'versteher' versteht dass. "Links moet weer een sociale boodschap hebben " Links heeft een sociale boodschap. Lees de verkiezingsprogramma's. Rechts moet zichzelf niet als eindpunt val solidariteit zien. Want dat -het is domweg niet anders- is de kern van rechts. En van de PVV en van delen van de SP. "-Mensen wegzetten als extreem rechts werkt niet" Mensen die op extreem rechts stemmen zijn extreem rechts. Wat dacht je dan. Dat ze dat doen omdat ze van hun kinderen houden? Dat jij een stem op een extreem rechtse partij niet serieus wil nemen moet jij weten maar dat doe ik wel. Mensen stemmen uit overtuiging.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 14:18

@Anna 2/? "werkt niet" Waarop zou iets moeten werken? Nou ga je er van uit dat ik mensen met extreem rechtse denkbeelden het linkse kamp in wil trekken. Nou echt niet hoor. Mensen die denkbeelden horen daar. Partijen hebben niet als taak om in het gegeven tijdsgewricht zoveel mogelijk mensen te trekken maar voor de uitgangspunten te staan. Dat vind jij blijkbaar niet Als mensen andere uitgangspunten hebben richten ze maar een andere partij op. De 'arbeider' is niet het uitgangspunt. En is dat nimmer geweest. Toen zeer grote gedeelte van die arbeider niet konden meedoen binnen onze samenleving was het logisch dat de voorstellen en acties rondom de 'arbeider' gecentraliseerd was. Nu bestaat die 'arbeider' er op die manier niet meer en zijn de mensen die zichzelf zo neer zetten.. ach ja. lees hierboven.. dit heb ik vaker geduid.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 14:21

@Anna 3/? "De regeringspartijen hebben meermaals racistische besluiten genomen met steun van GL/PvdA " Nee. De besluiten waren niet racistisch bij default maar wel in de -institutionele- uitwerking. Dat het domme besluiten waren vind hij en mij me maar zoiets als de toeslagenaffaire is niet de schuld van partijen als gl/pvda want iedereen in die tijd riep 'controllecontrollecontrolle' (omtzigt voorop). Je verwijt de partij die telkenmale heeft gepoogd de scherpe kantjes er van af te halen dat ze niet hebben bereikt wat ze eigenstandig hadden gewild. Ja duh. Dan is de stelling dat 'een partij als de sp heeft gekregen wat ze wil omdat ze bewust aan de zijlijn blijven' nog zinniger. Maar ook onzin. Maar blijkbaar val jij wel voor dit soort onzin. Het is de samenleving op alle niveaus die de uitwerking hebben gegeven die het heeft gekregen. Niet zo vreemd ook. Nederland is extreem rechts. Zo ook de uitvoerders van het beleid. Kijk naar het stemgedrag afgelopen maand. Rechtse invulling kun NIET links verwijten zeker niet als ze NIET aan de knoppen zitten. Dat vind gimli wel en jij geeft aan dat je dat ook zo vind.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2023 - 14:29

@Anna 4/4 "Ik ben het eigenlijk met al deze punten eens." Dat is na je uiteenzetting wel duidelijk. Ik niet. Er is niets Links aan die benadering en faciliteert rechts en maakt coalities over extreem rechts mogelijk. En je krijgt waar je voor kiest. Jij en Gimli, Mathijs en alle 'eigen volk eerst' mensen hebben vooralsnog gewonnen. "Timmermans liet ook zien dat ie rechtse kiezers wilde vissen door uitspraken als cultuur van de dood en immigratie is een probleem. Daarmee vis je geen linkse kiezers, die vervreemd je alleen maar van je. " Daarmee wilde hij niet naar rechtse kiezers vissen hoor. Daarmee gaf hij aan dat de aanhangers van de cultuur van de dood niet thuis hoord binnen een partij als PvdA/GL. Wat is dat toch dat mensen op rechts denken dat links wil dat mensen met extreem rechts gedachtegoed overstappen naar links. Die mensen vervreemd je niet. Die mensen hebben domweg een ander wereldbeeld. Niets met links te maken. "Ik respecteer uw bijdragen eveneens bovengemiddeld." Ik neem geen blad voor de mond. Ik zeg wat ik vind. In mijn vorige bijdrage 9 dec. 2023 - 14:25 vroeg ik ann jou wat voor jou de kern van Links is. Ik denk dat dat een zinvollere insteek is om te zoeken naar overeenkomsten dan het bediscussieren van de insteek van Gimli. Die voor Gimli vast een andere connotatie heeft dan voor jou.

Gimli1955
Gimli19559 dec. 2023 - 16:22

@Anna Ik negeer persoonlijke aanvallen altijd, dat heeft te maken met een gebrek aan argumenten van de persoon die beschuldigd. Ik weet dat Wilders (extreem)rechtse ideeën heeft, alleen mijn opmerking is : "Wat nu". Blijven roepen dat hij (extreem)rechts is en vreselijk, dat de wereld vergaat zoals wij hem kennen, kan allemaal gebeuren. Ik zie op rechts uitsluitend beschuldigingen, verwijten, waarschuwingen en name calling. Ik vraag nu al een tijdje : "Wat heeft links voor strategie, hoe gaan ze de terecht verloren stemmen terughalen. Wanneer bieden ze echt excuses aan en landt het dat links heeft meegewerkt, waar ze Wilders van beschuldigen". Hele relevante vragen, waar links een adequaat antwoord op moet formuleren, anders blijft het door etteren. Wat gaat gebeuren met de politici, die toen mee hebben gedaan. Voordat je weer iets op wil bouwen, moet je eerst afbreken en opruimen. Dan is er weer plek om te verbeteren. Het fundament van het socialistische ideologie is verdwenen, en die dient gerepareerd te worden en de reactie : Jij bent fascist of racist, is niet de oplossing. Links schijnt te denken dat anti(extreem)rechts zijn voldoende is, incluis woke en gender problematiek aankaarten. Ik kom uit een VVD nest, waar ik me al heel jong niet thuis voelde. Vandaar dat ik in de jaren '80 al flyers in brievenbussen stopte van de SP, die in die tijd in de gemeenteraad wilde komen. Mijn vragen zijn simpel, de reactie van de aanhangers ook. Zo is links afgeschreven.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal8 dec. 2023 - 17:48

Nice try, maar ik zou dit aanstaande kabinet midden-rechts noemen en in geen geval extreemrechts... In enkele facetten (zorg en onderwijs) zelfs linkser dan wat er momenteel in het demissionaire kabinet gevoerd wordt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 dec. 2023 - 17:46

Als de Minister President uit dit gezelschap moet komen dan hou je je hart vast.

misterzuinig
misterzuinig8 dec. 2023 - 17:27

Was het gedoogkabinet Rutte I (VVD, CDA, gedoogd door de PVV) dan ook een ultrarechts kabinet? Dat kabinet heette ook wel Kabinet Bruin-1.

TheBigLebowski
TheBigLebowski8 dec. 2023 - 17:18

Waar kan ik me uitschrijven als Nederlander?

Hardmaarfair
Hardmaarfair8 dec. 2023 - 17:02

Wat is het verschil tussen ultra en extreem rechts ?