Hoewel NSC-oprichter Pieter Omtzigt als geen ander zou moeten weten hoe belangrijk een veilige werkomgeving is, liet zijn partij een onderzoek uitvoeren waarbij Kamerleden moesten vertellen wie ze hun slechtst functionerende collega vonden. Dat onthult RTL Nieuws, dat de hand heeft weten te leggen op de interne vragenlijst. Het document bleek onbeveiligd op de server van een van de onderzoekers te staan.
“Het onderzoek onder NSC-Tweede Kamerleden werd afgelopen juni uitgevoerd door twee organisatieconsultants van Symion. Die stuurden de NSC-Tweede Kamerleden lijsten met vragen 'om input te leveren voor het gesprek dat met u zal worden gevoerd om een indruk te krijgen over het functioneren van de NSC-fractie', schrijft Symion aan de NSC-Kamerleden. "Let er bij het beantwoorden van de vragen op dat dit over fractieleden gaat", waarschuwen de onderzoekers. De vragen gaan over onderlinge verhoudingen en er wordt gevraagd collega-NSC-Kamerleden te beoordelen.”
Kamerleden moesten hun fractiegenoten een cijfer van 1 tot 5 geven. Ze moesten onder meer beoordelen welke collega goed presteerde en wie juist een remmende factor was.
In juni 2021 stapte Omtzigt uit het CDA omdat hij vond dat de partij niet goed met hem was omgegaan. Directe aanleiding was het uitlekken van een vertrouwelijk stuk dat Omtzigt had geschreven over het functioneren van het CDA. Hij schreef daarin dat hij zich vaak niet veilig voelde in de partij. Waarom hij groen licht heeft gegeven voor een onderzoek dat het onderlinge wantrouwen binnen zijn nieuwe partij voedt, is onbekend.
Update: Tegenover het ANP hekelt NSC-vicepremier Eddy van Hijum de vragenlijst. “Ik vond dat niet de meest logische manier om als je het over teambuilding hebt je collega’s de maat te nemen”, zei de bewindspersoon die destijds nog Kamerlid was. Hij heeft de vragen daarom niet beantwoord.
De conclusie is onontkoombaar dat Omtzigt geen leiding kan geven. Hij had zich kunnen redden door zelf partijfilosoof te blijven en het personeelsbeheer over te laten aan iemand die dat wel kan.
Tja.
Als je er van uit zou kunnen gaan dat iedereen in staat is om zakelijk en objectief te onderbouwen, dan is dergelijke informatie goud waard.
Symion, “Het is onze passie om jouw organisatie te helpen toegevoegde waarde te vinden en samen deze ‘waardemotor’ op gang te brengen en te houden. Jouw toegevoegde waarde staat bij ons voorop.
Dat is ‘Samen Ondernemen’.”, denkt dit te kunnen doen door de NSBer in ons wakker te maken. Nooit meer inhuren dit cluppie.
Omtzigt is weer terug.
Het zal geen toeval zijn dat nu de kritische geluiden die er tijdens zijn afwezigheid toch af en toe waren weer verstomd zijn.
.
Overigens was al vanuit zijn CDA tijd bekend dat hij niet bepaald gemakkelijk was in de omgang en dat zijn focus op onveiligheid toch echt die van hem betrof.
“Het zal geen toeval zijn dat nu de kritische geluiden die er tijdens zijn afwezigheid toch af en toe waren weer verstomd zijn.”
Ik ga het nsc steeds meer als een sekte beschouwen rondom een ietwat sikkeneurige leider waar je geen ruzie mee wilt krijgen, z’n ex collega’s van het cda hebben dat keurig beschreven, een tering hond, maar wat opmerkelijker is, zijn theorieën/hersenspinsels slaan bij praktisch niemand aan, als het al aan de man wordt gebracht blijkt het weinig doordacht en doortastend, de menselijke factor lijkt compleet afwezig en dat met een kleurloosheid waar zelfs het cda bij verbleekt, geen sprankje humor, het aller ergste vind ik dat door zijn medewerking we met dit kabinet zitten opgescheept, dat dit land z’n waarden verliest, het enige wat Pieter bij mij goed kan doen is de stekker uit het kabinet trekken.
Misschien toch functie elders n betere optie gezien zn gemoedstoestand nu , en die is onstabiel!
iets met splinter en balk in het oog Omtzigt is de loopjongen van extreem rechts en ultrakapitalistisch NL geworden. Een in en in slecht mens.
Dit zou je jaarlijks bij elk bedrijf moeten doen en dan de slechts scorende ontslaan.
Dat zou een hoop helpen.
Ervaring leert dat uitkomsten subjectief zijn en de onderlinge omgang tussen collega's en functioneren en productiviteit niet verbeteren. Negatieve beweegredenen van mensen kunnen o.a. afgunst, eigen positionering zijn. Onderschat roddelen en kliekvorming binnen organisaties niet.
Bij een bedrijf krijg je elk jaar een functioneringgesprek. Met verbeterpunten. Haal je die niet na nog 1 of 2 gesprekken kan het negatieve gevolgen hebben. Waar je uiteraard je tegen kan verdedigen als de motivering en onderbouwing te kort schiet. Als er een reorganisatie zal plaats vinden zal men de eerste zijn die mag vertrekken. Of het contract niet verlengt word.
+
Het is daarom goed dat er werknemersrechten zijn. Vakbonden. Dat er bescherming is. Dat er CAO onderhandelingen zijn. Waar ook (verbeterde) werkomstandigheden afgesproken kunnen worden.
Rechten die voor jou en mij geld. Maar waar je pas het belang van inziet als jer mee te maken krijgt.
Seriously?? Wat een rancuneus terinzootje zal het in jouw bedrijf zijn, likken naar de baas en trappen naar je collega's
@Karingin
Laat het dus nou net niet de baas zijn die over jouw functioneringsgesprek gaat maar je collega’s. Of was dat niet duidelijk?
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Wie vormt vaak een remmende (niet opbouwende) factor?’
Dat was één van de vragen, ik weet het antwoord, Pieter Omtzigt, het is niet voor niets dat het in die tijd over ontpieteren ging.