Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NSA mag van rechter telefoondata blijven verzamelen

  •  
20-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verizon.jpg
Toestemming om gegevens van telefoongesprekken te verzamelen weer met drie maanden verlengd door geheime rechtbank
Het Amerikaanse National Security Agency (NSA) mag in ieder geval de komende drie maanden gewoon nog gegevens van telefoongesprekken verzamelen. Dat meldt de Amerikaanse inlichtingendienst zaterdag. Informatie over duur, tijdstip en locatie van gesprekken van gebruikers van bijvoorbeeld telecomprovider Verizon wordt verplicht overgedragen aan de NSA.
In juni kwam aan het licht dat de NSA willekeurig informatie verzamelt van onder meer Verizon. Klokkenluider Edward Snowden deed een boekje open over de afluisterpraktijken, waarna de Amerikaanse regering zich gedwongen zag een tipje van de sluier op te lichten. Het openbaren van de uitspraak van de FISA-rechter zou hiermee in lijn zijn. Volgens de democratische senator Dianne Feinstein verzamelt NSA overigens al zes jaar informatie. Iedere drie maanden oordeelt de geheime FISA-rechtbank over de voortzetting.
De Amerikaanse geheime dienst probeert er nu alles aan te doen om te voorkomen dat er nieuwe klokkenluiders opstaan binnen de dienst. Medewerkers van de NSA wordt het in de toekomst bemoeilijkt om eigenhandig grote hoeveelheden data weg te sluizen. Voor toegang tot gevoelige informatie is volgens de nieuwe regels toestemming nodig van een tweede persoon. Onderminister van Defensie, Ashton Carter, overweegt zelfs om medewerkers van de geheime diensten in de gaten te laten houden, zoals ook het geval bij Pentagon-medewerkers die te maken hebben met nucleaire zaken.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

HomoRidenti
HomoRidenti20 jul. 2013 - 18:03

Welke goed functionerende democratie heeft in godsnaam geheime rechtbanken? Wie controleert? En de grote grap is dat FISA betekent: Foreign Intelligence Surveillance Court (wat wel vreemd is aangezien het dan eigenlijk FISC zou moeten heten...!?). Het gaat hier dus om een verlenging van de toestemming om ons af te luisteren. Want ja, ach, wij buitenlanders zijn nu eenmaal rechteloos binnen het Amerikaanse rechtssysteem. Met zulke 'vrienden', hebben wij zeker geen vijanden meer nodig.

toshiba
toshiba20 jul. 2013 - 18:03

[ overweegt zelfs om medewerkers van de geheime diensten in de gaten te laten houden, ] Beetje vreemd dat dit sowieso niet gebeurt, want wat snowden heeft gedaan is nu publiek, maar hoe zit met agenten die zaken doen die het daglicht totaal niet verdragen en het daglicht ook nooit zullen zien?

GeekSuri
GeekSuri20 jul. 2013 - 18:03

Vreemd, de amerikaanse veiligheidsdiensten zeggen dat ze 9/11 niet konden vermijden omdat ze te weinig mankracht hadden om tijdig door alle data te spitten. Als ze echter meer politieke macht willen uitoefenen dan komt gevoelige prive informatie heel goed van pas. Of als je een voordelige uitspraak van een rechter nodig hebt. Gelukkig staat eerlijkheid hoog in het vaandel bij 's werelds veiligheidsdiensten.

Tealc2
Tealc220 jul. 2013 - 18:03

Wat ook erg vreemd is is dat sinds Obama aan de macht is worden zoveel schandalen uitgelekt..terwijl deze praktijken sinds 2001 onder bush&chaney werd uitgevonden en gebruikt. En geen haan die daar naar kraaide. Zo zie hoe veer sommigen gaan om Obama in kwaad licht te zetten. En ze doen ook goeie werk gezien dat tegenstanders van Obama in de wereld groeit.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2013 - 18:03

een geheime rechtbank is een kenmerk van een dictatuur. maar dit hersendode land kan je onderhand alles vertellen zonder dat iemand nog een kik geeft.

1 Reactie
lembeck
lembeck20 jul. 2013 - 18:03

De VVD indoctrinatie sinds de jaren 70 heeft zijn werk heel goed gedaan, Strange... Ik vind dit om van te rillen...

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2013 - 18:03

Obama heeft besloten de opperrechter te zijn die boven alle "gewone" rechters staat. Hij beslist zelfs wie de doodstraf moet krijgen, en een "gewone" rechter heeft zich daar buiten te houden en er zich niet mee te bemoeien: http://rt.com/usa/us-court-drone-strikes-356/

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 jul. 2013 - 18:03

[Obama heeft besloten de opperrechter te zijn die boven alle "gewone" rechters staat.] Hoezo besloten? Hier is niets nieuws aan, behalve een nieuw geweldsmiddel. De commander in chief is nu eenmaal degene die over de inzet van militair geweld beslist. In de VS is dat dus sinds de constitution in werking trad, 4 maart 1789. Daar had Obama vrij weinig mee te maken gehad. Of drones een middel moet zijn dat deel uitmaakt van het militair arsenaal is een hele andere vraag, persoonlijk vind ik van niet. Maar de invoering ervan verandert niets aan de bevoegdheden van de president van de VS, hoogsten wat aan zijn slagkracht.

dino_radja
dino_radja20 jul. 2013 - 18:03

in de VS zijn er geen mensenrechten. Tijd om de banden met dit misdadig regime te verbreken. 1 ding is zeker: De VS is ons vijandig gezind.

1 Reactie
lembeck
lembeck20 jul. 2013 - 18:03

Wat allang vergeten is - is wat de VS zeiden, toen het Internationaal Strafhof hier kwam. De waarschuwing was duidelijk: als het strafhof een Amerikaan zou oppakken en interneren, dan zou de Amerikaanse Marine met de Seal teams vanuit zee ons land binnendringen om de gevangene te bevrijden. En daarbij niet schuwen om te schieten op Nederlandse burgers, als ze dat nodig achten. De VS waren toen al een vijand.

JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2013 - 18:03

Een staat die het recht krijgt om iedereen constant te bespioneren zonder concrete aanleiding is een dictatuur of een dictatuur in wording en democratie een leugen.

1 Reactie
lembeck
lembeck20 jul. 2013 - 18:03

Maar ook buiten moet je voorzichtig blijven. Zeker in steden en grotere dorpen. En in de grote steden hebben ze zelfs camera's met microfoons die live zijn voor de beveiligers die er continu naar zitten te staren.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2013 - 18:03

@ Raven: "De VVD indoctrinatie sinds de jaren 70 heeft zijn werk heel goed gedaan, Strange... Ik vind dit om van te rillen..." VVD indoctrinatie sinds de jaren 70? Misschien kunt u eens nagaan hoeveel kabinetten er nu feitelijk zijn geweest met de VVD...

2 Reacties
Winston2
Winston220 jul. 2013 - 18:03

Voor Uw gemak even de aaneengesloten periodes van kabinetten met de VVD sinds 1967: 1967 - 1972 1977 - 1981 1982 - 1989 1994 - 2006 2010 - heden Daarnaast komt de VVD indoctrinatie natuurlijk ook van het CDA...

lembeck
lembeck20 jul. 2013 - 18:03

Maar het gaat helemaal niet om het aantal kabinetten. Het gaat erom wat de VVD geroepen heeft vanaf die tijd en dat dát het indoctrinatie credo was.