Vragenvuur aan lijstduwers met beschuldiging aan oprichtster dierenrechtenorganisatie Peta
NRC-redacteur Tom-Jan Meeus bekritiseert zaterdag in zijn column de Partij voor de Dieren die aan de Europese kandidatenlijst een keur aan beroemdheden als lijstduwers heeft toegevoegd. Onder hen Ingrid Newkirk, oprichtster van de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Peta.
Parlementair redacteur Meeus beschrijft in de column hoe hij nog nooit bij de fractie van de partij die sinds 2006 in de Kamer zit was langs geweest. En dat ging nu meteen bij zijn eerste bezoek al mis:
Toen ik laatst las over de stunt van de Partij voor de Dieren met haar Europese lijst – dertien kandidaten, zeventien (!) bekendheden als lijstduwer – dacht ik: ik loop eens langs bij die fractie. Was er nog nooit geweest – Ze bleken in een soort vergeten hoekje van het Kamergebouw te zitten. En hoewel veel Kamerleden de dossierkennis van Marianne Thieme en, vooral, Esther Ouwehand bewonderen, houden zij zich nogal afzijdig. Ik voelde een gespannen sfeer in dat PvdD-hoekje. Bij andere Kamerleden loop je even binnen, hier had je een voorlichter die liet weten dat mevrouw Thieme en mevrouw Ouwehand, die een paar jaar terug een nogal ondoorgrondelijk conflict uitvochten, totáál geen tijd hadden voor zomaar een verslaggever.
Altijd vervelend als mensen geen tijd voor je hebben. Maar vervolgens gebeurt er iets merkwaardigs, althans in de manier waarop Meeus het verhaalt. Hij ‘ontdekt’ na zijn vergeefse bezoek aan de PvdD onder de lijstduwers de naam Ingrid Newkirk en weet meteen met wie hij van doen heeft. Die volgorde is curieus: waarom ga je eerst iemand – proberen te – interviewen en zoek je daarna pas de feiten uit waar je over wilt spreken?
Meeus beschrijft Newkirk als iemand die gewelddadig dierenactivisme steunt:
Zo schonk Peta VS ooit een halve ton aan de beruchte Rod Coronado, die als lid van het Amerikaanse Dierenbevrijdingsfront werd betrapt op brandstichting van een nertsenfarm. (…) Bovendien bleek me dat Newkirk in een boek uit 2004 de acties van het Amerikaanse Dierenbevrijdingsfront verdedigde. „Denkers kunnen een revolutie voorbereiden, maar bandieten moeten haar uitvoeren”, schreef ze.
Dat ‘ooit’ was twintig jaar geleden en het betrof geen donatie aan Rod Coronado maar aan het fonds dat was opgezet om zijn verdediging te betalen. De indiaan, die op 19-jarige leeftijd twee IJslandse walvisvaarders tot zinken bracht, stond toen terecht wegens brandstichting in een dierenlaboratorium. Volgens justitie had Newkirk voorkennis van die aanslag maar ze werd niet vervolgd.
Het door Meeus aangehaalde citaat “Denkers kunnen…” komt uit het nawoord van een essaybundel over het Animal Liberation Front. In dat stuk schrijft ze daarnaast “Zij die een vreedzame revolutie onmogelijk maken, maken een gewelddadige revolutie onvermijdelijk.” Dat klinkt misschien voor Meeus ook erg subversief maar het is een citaat van John F. Kennedy.
In haar nawoord neemt Newkirk geen afstand van het Animal Liberation Front, maar spreekt ze ook geen directe steun uit. Radicale groeperingen zijn volgens haar een logisch uitvloeisel van voortdurende misstanden.
Peta is bekend omdat de organisatie gesteund wordt door tal van beroemdheden die ook deelnemen aan publiciteitsacties. Zoals vrijwel alle activistische dierenrechtenorganisaties roept ook Peta weerstand op. Op internet is een hele reeks conservatieve en anti-milieu sites te vinden die Newkirk voortdurend in verband proberen te brengen met geweld en terrorisme maar bij reguliere media is daar geen sprake van. De twee Britse kwaliteitskranten The Observer en The Independent wijdden vorig jaar nog uitgebreid aandacht aan Newkirk zonder er een letter aan te wijden.
Voor Meeus ligt dat anders. De journalist besloot alle andere lijstduwers te confronteren met zijn ‘belastende’ informatie:
Het lukte niet alle zeventien lijstduwers aan de lijn te krijgen, maar mijn steekproef wees op een neen. „Ik wist dit niet en heb het niet uitgezocht”, zei financieel geograaf Ewald Engelen, die was afgegaan op het verkiezingsprogramma. Ook Eddy Terstal was onwetend van Newkirks opvattingen. Maar je kunt het nu eenmaal nooit met iedereen eens zijn, dacht hij. „Ik had me misschien beter moeten verdiepen”, zei hij. „Maar hoe gaat dat? Ik moest in vijf dagen beslissen.”
De andere kandidaten hadden dus niet alle andere kandidaten gecheckt en waren ook niet op informatie gestuit die kwaliteitsmedia te irrelevant vinden om te vermelden. Ok, geinig onderzoekje in het kader van een column zou je kunnen denken. Maar het gaat Meeus om meer. Zaterdag begon hij de lijstduwers via Twitter opnieuw te bestoken. En dat maakt het toch wel erg curieus, een column wordt zo een kruistocht. Misschien moet Meeus volgende week eens uitleggen waarom.