Joop

NRC onthult schokkende praktijken van PVV-Kamerlid Graus

  •    •  
13-02-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
990 keer bekeken
  •  
Wilders and Graus report the pig slaughterhouse

© EPA/SEM VAN DER WAL

PVV-Kamerlid Dion Graus heeft zijn vrouw aangezet tot seks als ‘betaling in natura’ met beveiligers die hij op sleeptouw nam omdat hij “ernstig bedreigd” zou worden. Graus ging daartoe over nadat hij tevergeefs getracht had voor zichzelf officiële beveiliging door de overheid te regelen. De autoriteiten weigerden dat na constatering dat er geen sprake was van enige serieuze bedreiging. Voor de gevallen waar hij melding van maakte was geen bewijs te vinden. De enige keer dat er wel een verdachte werd opgespoord bleek Graus het voorval overdreven te hebben.
Het Kamerlid blijkt de gewoonte te hebben alle communicatie tot en met persoonlijke gesprekken vast te leggen. Een deel daarvan betreft heimelijke opnames met een dictafoon, onder meer van fractievergaderingen van de PVV. Tientallen uren aan opnames, honderden bestanden met whatsapp-chats en sms-verkeer, foto’s en andere documenten liggen nu bij de Rijksrecherche. NRC heeft inzage gehad in dat materiaal en schildert in een onthullend verhaal schokkende praktijken. Het materiaal ligt bij de Rijksrecherche ter ondersteuning van de aanklacht van zijn ex-vrouw Joyce, tevens fractiemedewerkster van de partij, die stelt dat hij haar tegen haar zin heeft aangezet tot het verlenen van seksuele diensten aan de ‘beveiligers’ van Graus.
De twee mannen in kwestie blijken criminele antecedenten te hebben. Een is tot zes jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord, de ander was betrokken bij XTC-handel. In NRC is een foto afgedrukt waarop een van de mannen samen met Graus poseert in plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer, zittend in de zetels van Geert Wilders en Fleur Agema. De klok op de achtergrond geeft aan dat het ver na middernacht is. Volgens NRC heeft de beveiliger die nacht seks in het parlementsgebouw met de door Graus ter beschikking gestelde vrouw.
De vrouw deed twee jaar geleden aangifte tegen Graus wegens ‘psychisch misbruik’ en ‘gedwongen seks met derden’. Graus klaagde haar aan wegens smaad. Een paar maanden daarna maakte Justitie bekend dat beide aangiftes waren ingetrokken. De vrouw heeft nu besloten meer uiterst persoonlijk materiaal ter beschikking te stellen aan de Rijksrecherche om haar verhaal kracht bij te zetten. Dit materiaal wordt onderzocht door deskundigen die gespecialiseerd zijn in onder meer mensenhandel en zedenmisdrijven.
Op de website is onder meer een audio-opname te horen van een ‘gesprek’ dat Graus heeft met collega-fractielid Fleur Agema. Zij bijt hem toe: “Dion, jij bent degene die altijd ruzie zoekt. Je moet ermee ophouden. Je moet ophouden de schuld bij anderen neer te leggen van fouten die jezelf maakt.”
Het materiaal maakt ook duidelijk hoe Graus er voortdurend op uit is te intrigeren en mensen te manipuleren:
"Zo waarschuwt hij Geert Wilders april 2009 voor collega’s die namens de PVV het Europees Parlement in gaan. Een van hen, Laurence Stassen, is „lui en verwend”. Later belt hij dezelfde Laurence Stassen om te vertellen dat er over haar geroddeld wordt: zoiets vindt hij „typisch matennaaierig gedrag”."
Het is niet voor het eerst dat er onthullingen gedaan worden over de praktijken van Kamerlid Graus. Kort na zijn aantreden in 2006 werd duidelijk dat twee voormalige partners aangifte tegen hem hadden gedaan wegens mishandeling, stalking en bedreiging. Justitie seponeerde de aangiften ‘wegens gebrek aan bewijs’, later werd daar kritiek op geuit. De zaken zouden onvoldoende onderzocht zijn.
Uit het nieuwe materiaal blijkt volgens NRC dat Graus onjuiste informatie verstrekt aan het parlement over zijn woonadres. Hij incasseerde daardoor ten minste 125.000 euro aan vergoedingen ten onrechte. Daarnaast wordt duidelijk dat hij sjoemelt met zijn hypotheekrenteaftrek.
Het doorwrochte verhaal van NRC maakt duidelijk dat Graus een opgeblazen ego heeft, intimiderend te werk gaat en zich van conflict naar conflict sleept. Niemand lijkt te kunnen begrijpen waarom Wilders hem opnieuw weer kandidaat stelt voor de Tweede Kamer, waar hij inmiddels al vijftien jaar zit. NRC schetst hoe hij in 2013 de PVV-leider onder druk zette:
"Drie jaar later maant hij Wilders om hem serieus te blijven nemen, ook bij de selectie van nieuwe Kamerleden. Wie had de dievegge op de fractieburelen in de gaten en wie heeft ontdekt dat een PVV-Kamerlid twitterde onder een valse naam? Graus tegen Wilders: „Ik heb overal gelijk in gekregen en ik vind dat ik onvoldoende gehoord word. En bij geen enkele selectie ben ik betrokken met mijn vooruitziende blik en als visionair, en met mijn mensenkennis en zesde zintuig en alles wat ik heb.” De valse Twitteraccounts brengt hij ter sprake in een fractievergadering. Ook daar maakt hij stiekem een opname van. Dat is tegen de regels – PVV’ers mogen hun telefoons niet meenemen naar de fractiekamer."
De meest brisante aantijging is dat hij zijn vrouw gebruikte als seksslaaf. Hij stelde haar seksueel ter beschikking als vergoeding aan de ‘beveiligers’ die hij nodig had om aan de buitenwereld te tonen dat hij ‘zwaar bedreigd’ werd. Eerder ontkende Graus dat hij de mannen meenam.
"Graus’ verklaring tegenover RTL Nieuws dat hij nooit zelf beveiligers meenam, blijkt niet juist. Hij nam ze wel mee, maar een rekening voor hun diensten stuurden zij niet. Tegen de NCTV had hij gezegd dat de beveiligers een „leuke avond” hadden, en dat hij „het eten en zo” regelde. Hij vertelde er alleen niet bij wat dat „en zo” inhield – dat hij behalve eten en drank ook seks met zijn vrouw ‘regelde’. In tientallen sms’jes en WhatsApp-berichten is te lezen dat Dion Graus de spil is in deze ‘uitleensessies’. Beveiliger Henn sms’t met Dion, niet met Joyce, als hij seks wil. Op 3 november 2014 huurt Dion Graus daarvoor een privésauna af in het Brabantse Beek en Donk. Op 1 december 2014 regelt Graus sauna Relaxcis in het Belgische Arendonk: „Gaan we de volle drie uur”, wil Henn weten. Twee weken later vraagt de beveiliger aan Dion of „we dit jaar ‘uitgebubbeld’” zijn? Dion: „Mais non mon ami”. In het nieuwe jaar meldt Henn zich weer voor „een broodje”. Dion: „Ga ik regelen.”"
In de opnames is te horen hoe Graus aanwezig is bij de seksuele ontmoetingen. “Ik hou haar benen goed uit elkaar,” zegt hij onder meer. In een opgenomen telefoongesprek uit 2018 klaagt de ex-vrouw het PVV-Kamerlid aan: „Jij hebt mij ‘ja’ laten zeggen omdat je me ertoe gedwongen hebt. Ik ben een katholiek meisje, ik wilde niet. Maar Dion, jij zei dat het moest en Joyce deed weer haar blinddoek om. Eiwitsplitsende enzymen waren goed voor me, zei jij: wat maakte het uit even mijn benen open te doen?” Dat laatste blijkt een opvatting van het Kamerlid. “Ik ben lid van de Staten-Generaal en zeg desnoods op camera dat iedere vrouw zich zonder condoom moet laten volspuiten om mannelijke hormonen binnen te krijgen, dan gaan ze zich goed voelen,” zegt hij tegen de vrouw.
In een reactie op de onthullingen ontkent of weerlegt Graus de feiten niet. Hij zegt dat het om ‘privé-kwesties’ gaat waarbij ook zaken “uit hun verband gerukt” zouden zijn. PVV-leider Geert Wilders reageerde niet op verzoeken om commentaar. In een tweet op zaterdag laat hij zijn publiek weten dat hij de schokkende onthullingen ziet als kattenbakvulling.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (202)

Libertain
Libertain17 feb. 2021 - 14:55

Wat, hebben we tegenwoordig een pooierpartij in de Tweede Kamer gekregen?

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP215 feb. 2021 - 10:36

"Tientallen uren aan opnames, honderden bestanden met whatsapp-chats en sms-verkeer, foto’s en andere documenten liggen nu bij de Rijksrecherche" Heeft Graus geleerd wat "compromant" is? Zijn ze bij recherche al door al het materiaal heen ? Waarom, waarom onthoudt GW zich van commentaar ? Vragen,vragen..

harmmeijer
harmmeijer15 feb. 2021 - 10:30

Heel apart dat Graus, de man die nogal wat dubieuze dingen heeft uitgevroten - o.a. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/pvv-prominent-graus-in-opspraak-door-onkostenvergoedingen en nog uitvreet, opnieuw op de kandidatenlijst voor de verkiezingen staat en wel op de dertiende plek.

Bert de Vries
Bert de Vries15 feb. 2021 - 9:34

Het wordt tijd dat Graus uit handen van Mark Rutte, VVD, het Eredoctoraat Integriteit krijgt.

Phantom3
Phantom315 feb. 2021 - 8:20

Wat de heer Graus en zijn ex in de slaapkamer uitspoken moeten ze vooral zelf weten. Zeker zolang het zijn kanerwetk niet beinvloed.

2 Reacties
Zandb
Zandb15 feb. 2021 - 14:14

Phantom Daar zegt u iets; zo lang het zijn kamerwerk niet beïnvloedt. Ten eerste gaat het hier wel om meer dan alleen privégedrag in de slaapkamer. En ten tweede denk ik dat heel veel stemmers er anders over denken. Misschien voelt u het beter wanneer ik de gedachtegang wat omkeer: Er zijn ook mensen (bv misdadigers, kampbewakers in de oorlog) die hun vreselijke 'werk' doen/deden en die zich als uitmuntende burgers uitstekend gedragen/gedroegen in de samenleving en in hun gezin/familie. Zelfs als weldoeners geëerd worden/werden. Kunnen we dat tegen elkaar wegstrepen?

garnaal2
garnaal218 feb. 2021 - 18:29

Idd, het is belangrijk dat van alle Kamerleden en vooral kandidaten hun seksgedrag en ook verlangens openbaar te maken, want daar heeft de kiezer recht op. Bij voorkeur door NRC onder de vlag van maatschappelijk relevante onthulling; en dat beslist louter informatie openbaar wordt die niet privé is. Toch?

Jonathan2
Jonathan215 feb. 2021 - 7:28

Het leuke van dit soort voorvalletjes is dat het de onwaarschijnlijke hypocrisie bij velen aan de verre rechterkant van ons politieke spectrum, zo prachtig laat schijnen door het donkerbruine raam. Zo bezorgd als ze zijn over criminaliteit als het door onze gekleurde medelanders gebeurd, en van ontdaan tot woedend erover dat ze niet allemaal op basis van ras of etniciteit via onderbuiklogica tot genetisch crimineel verdacht kunnen worden verklaard. Wat in hun ogen dan politiek correct gelul is. Zo boos worden ze als het criminele gehalte van de blanke voormannen zichtbaar wordt gemaakt. Zijn ze dan bezorgd over de prive van de arme Dion Graus? Nee natuurlijk niet, zelf gaat het rechtse riool achter de kinderen van linkse politica aan. Remember Halsema. Staat het rechtse riool de hele dag vol met de meest onwaarschijnlijke private beschuldigingen van het allergoorste soort aan politiek andersdenkende. Er zijn zelfs al bewegingen met miljoenen volgelingen ontstaan die hierop drijven. Q en zijn haatbende als bekendste voorbeeld. Ze worden zo boos omdat het het motief achter de steun aan deze redders des vaderland zo nadrukkelijk blootgelegd. Pure raciale en etnische haat. Racisme in zijn pure vorm. En ze zijn bereid iedere misdaad daarvoor door de vingers te zien, omdat ze dat eigenlijk niets kan schelen. Of zoals Trump in een vlaag van verstandsverbijstering eerlijk vertelde: zelfs als ik een onschuldige ergens in New York doodschiet zullen ze mij blijven steunen. Of als hij van volkomen onschuldige mensen met een niet-blanke huidskleur hun kinderen gaat stelen en ze in een soort kooi zet. Nog altijd hebben vele honderden kinderen nooit meer hun ouders teruggezien. En Trump begreep waarom, bespeel de trom van het racisme en ze zullen je devoot blijven volgen in hun haat.

Jaco38
Jaco3815 feb. 2021 - 6:54

“DaanOuwens: Het betreft hier iemand die zijn vrouw uitleent aan zijn beveiligers. Dit is voorbehouden aan rechtse politici” Volgens mij bent u de intelligent om dit echt te menen, ik zal dus niet happen ????. Vwb het wel / niet publiceren: we hebben (hadden) de goede gewoonte bizarre sexuele voorkeuren en/of ongebruikelijke omgang met levenspartner, voor zover niet strafbaar, niet te betrekken in de beoordeling. Dit ligt anders voor zaken die direct het functioneren van hem als kamerlid raken zoals het misbruiken van vergoedingen, onjuiste declaraties etc.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2021 - 10:37

@ Jaco38 Jij schrijft: Volgens mij bent u de intelligent om dit echt te menen, ik zal dus niet happen ????. Toch meen ik dit. Er is volgens mij geen linkse politicus te vinden die wordt bedreigd en vervolgens mijn vrouw uitleent aan zijn beveiligers. Mocht dat wel het geval zijn dan zie ik graag een naam. Daarnaast heb ik hier al een paar keer uitgelegd hoe ik hiernaar kijk. Ik doe het nog een keer. Veel politieke partijen en zeker linkse partijen gaan uit van gelijkwaardigheid van mensen en zeker ook man en vrouw. En linkse politicus handelt dus in strijd met zijn ideologische uitgangspunten door zoiets te doen. De PVV en andere extreem rechtse clubs ontlenen hun bestaansrecht aan het idee dat mensen niet gelijkwaardig zijn. Dus zal je dit soort gedrag bij de PVV wel aantreffen en bij linkse partijen niet. En natuurlijk zijn linkse politici geen heiligen maar dan heeft dit soort excessen gevolgen. Dit gedrag past niet in een linkse visie op de samenleving. Gezien de reactie van Wilders wel binnen de PVV.

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2021 - 10:42

Foutje : mijn vrouw moet zijn: zijn vrouw.

Jaco38
Jaco3815 feb. 2021 - 19:03

“DaanOuwens: Foutje : mijn vrouw moet zijn: zijn vrouw” Gelukkig maar. Geloof niet dat we heel ver bij elkaar vandaan zitten. - in mijn bubbel ken - buiten dhr Graus - überhaupt geen mannen die hun vrouw “uitlenen” voor sex met een andere man, wel weet ik dat een heel circuit is van parenclubs waar dit volop aan de orde is met wederzijdse toestemming (althans dat moet je dan maar hopen, ik vind het een schimmig wereldje waar misbruik van psychisch minder sterke personen op de loer ligt) De clientèle van deze clubs zal niet uitsluitend uit (extreem) rechts volk bestaan, een zeer vrije sexuele moraal is van oudsher trouwens eerder een linkse opvatting (progressief) dan (conservatief) rechts. Zie bijv de column van Bram Bakker van onlangs. Ik kan het idd niet bewijzen, mits u beschikt over het klantenbestand en bereid bent dat hier te delen u het omgekeerde ook niet. - zolang niet vaststaat dat Graus bij dit “uitlenen” strafbare feiten heeft gepleegd (geweld, dwang etc.) zie ik geen principieel verschil met het Sodom en Gomorra dat zich dagelijks in parenclubs, darkrooms etc. voltrekt. Niet mijn wereld, maar het mag. Zou ik op iemand stemmen die zich in dit circuit begeeft, zeer waarschijnlijk niet omdat - mijn vooroordeel - ik teveel associeer met een bepaald menstype dat mij niet aanstaat. Heb niet helder waar u precies staat. Bent u van mening dat kwaliteitskranten bezoek aan parenclubs, darkrooms etc. door politici altijd zouden moeten melden omdat de kiezer er recht op heeft te weten in welk “smoezelig” milieu de politicus zich begeeft om dit mee te nemen in de afwegen wel/niet op deze persoon te stemmen? Of vindt u het specifiek dit geval nieuws is omdat Graus zijn vriendin vermeend op strafbare wijze zou hebben gedwongen / onder druk hebben gezet hiertoe? Dat vind ik ook met dien verstande dat m.i nu juist dat stukje nog onvoldoende onderbouwd is. Dat moet goed uitgezocht worden obv het aanleverde bewijsmateriaal en dan moet Graus vervolgd worden.

Deugkeizer
Deugkeizer14 feb. 2021 - 21:11

Weer zon obvious narcist op een hoge positie die iedereen kan zien zitten maar niemand wat tegen durft te doen. Dat soort figuren horen op staatssteun te leven totdat ze normaal met mensen om kunnen gaan.

Zandb
Zandb14 feb. 2021 - 18:53

Ekiz Inderdaad, willen we met of zonder aversie dan per se veroordelen of vrijpleiten, dan kunnen we dat beter aan de rechterlijke macht overlaten. Dat ben ik met u eens. In de overgrote meerderheid van de reacties worden o.b.v. het gepresenteerde materiaal genuanceerde stellingnames gepresenteerd, die wat mij betreft niet in de categorie "veroorzaakt door aversie" thuishoren. Waarbij meteen opvalt dat u de categorie reacties "veroorzaakt door sympathie voor de persoon, en/of de partij" weer niet onderscheidt.

Herbert Darick
Herbert Darick14 feb. 2021 - 17:50

Sorry, er zaten fouten in mijn bijdrage. @jozias @michel Als jij voor de FSB werkt – de Russiche geheime dienst – dan kan je volgens de wet geen Tweede Kamerlid worden. Werken voor de FSB leidt niet vanzelfsprekend tot een strafblad, maar de integriteitsnorm laat niet toe dat je je kandidaat stelt. En hetzelfde geldt als je iemand bent die mensen heeft bedreigd of vrouwen mept, ook al heb je geen strafblad.

2 Reacties
Jozias2
Jozias214 feb. 2021 - 18:38

@herbert Dat is alleen als de rechter je het passief kiesrecht ontneemt. Dat gebeurt hoogst zelden zoals bij terreur zaken. Dat twee volwassenen er een niet alledaagse relatie op nahouden is geen reden. Ook die andere zaken niet.

michellekepen
michellekepen15 feb. 2021 - 17:00

Herbert Darick, N.a.v. jouw reactie is er een ‘draadje’ ontstaan. Dan is het de ‘regel’, dat je ook daar reageert. Dat komt de overzichtelijkheid ten goede. Maar ook de kans dat aangesprokene(n) op hoogte geraken van nieuwe reacties, wordt zo sterk vergroot. Deze regel is echter geen wet.... Een volksvertegenwoordiger moet integer zijn volgens de wet” – de door jou aangehaalde link betreft echter helemaal geen wet. “Ook als je (nog) geen strafblad hebt kan je van de verkiezingen worden uitgesloten omdat je bijvoorbeeld lid van een motorbende (bent) geweest” – dit betreft gewoon een (volstrekt) onjuiste bewering. Uitsluiting van passief kiesrecht vindt nagenoeg nooit plaats. Maar in het uitzonderlijke geval dat hier wél sprake van is, dan zal dat juist wél samenvallen met een strafblad: uitsluiting gaat namelijk altijd via de (straf)rechter. Indien er sprake is van specifieke (en ernstige) misdrijven. En dan is er dus ook sprake van een strafblad! Lid zijn van een 1%MC is geen reden voor uitsluiting. Veroordeling wegens deelname verboden MC, ook niet. Iemand bedreigen, vrouwen meppen, pooieren, ongeacht of je er nu wel (dus strafblad) of niet voor veroordeeld bent, allemaal geen geldige reden voor uitsluiting kiesrecht. informeer jezelf even: https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/tweede-kamer/stemmen/uitsluiting-kiesrecht (je FSB-voorbeeld is nogal ver verwijderd van je eerste beweringen. Ga ik daarom verder niet dieper op in. Maar strict gezien is zelfs dat niet per definitie reden voor kiesuitsluiting. Commissie stiekum wordt echter wel een probleem….)

MG1968
MG196814 feb. 2021 - 17:24

Als hij graag ziet dat zijn partner sex heeft met anderen en daarin zelf een rol in heeft moeten ze zelf weten. Als zijn partner graag sex heeft met anderen en de manier waarop dat georganiseerd wordt wel zo als plezierig (of wat dan ook met een voor haar positieve connotatie) ervaart moet ze dat zelf weten. Als bovenstaande zo is, hebben twee mensen met op dit punt zelfde interesses elkaar gevonden. Als middels machtsmisbruik de-facto sprake is van gedwongen prostitutie is er natuurlijk een dik probeem voor de (dan) criminele pooier. En zal het tijdelijk verwijderen uit de samenleving van de klootzak logisch zijn. Ik weet niet wat hier het geval was. Was er sprake van gedwongen prostitutie? Is het in het kader van natrappen wel zo handig om eigen beleving in retrospectief negatiever te waarderen? Ik weet het niet. Jullie wel? Dat ik zo mijn vermoedens heb op basis van mijn eigen oordeel mbt dhr Graus doet daar niet aan af. Mijn eigen oordeel mbt deze man is in elk geval niet positief gewijzigd.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend14 feb. 2021 - 14:46

Snap de koppeling tussen de PVV en het (schandalige) gedrag van Graus niet. Als een prominent lid van de PvdA veroordeeld wordt voor het mishandelen van z‘n vrouw, of voor het stelen van een daklozen stichting, heeft dat toch ook echt helemaal niets te maken met zijn PvdA lidmaatschap?

5 Reacties
adriek
adriek14 feb. 2021 - 15:36

Strikt genomen niet, maar iedereen vraagt zich dan ook af hoe iemand met zo'n mentaliteit op zo'n hoge plaats in de partij gekomen is. Ik verwacht van 'mijn' bestuursleden onbesproken gedrag, maar misschien geldt dat niet voor iedereen/elke partij.

adriek
adriek14 feb. 2021 - 15:39

Aanvullend: als mevrouw met de hele beveiligingscrew of desnoods de hele kamerfractie naar bed is geweest omdat ze dat nu eenmaal leuk vindt heb je gelijk en wil ik er niets over weten, maar als er sprake is geweest van dwang is dat onacceptabel en mag Graus aan de (figuurlijke) schandpaal.

Joe Speedboot
Joe Speedboot14 feb. 2021 - 15:47

'Snap de koppeling tussen de PVV en het (schandalige) gedrag van Graus niet.' Misschien nieuw voor jou: hij staat op de kieslijst van die Partij Voor Vunzigheid.

Sonic2
Sonic214 feb. 2021 - 16:40

Graus is een prominent en langdurig kamerlid voor de PVV. Bovendien een zeer trouwe loyalist aan Wilders. Dus dat hij gekoppeld wordt aan de PVV en aan Wilders en de rest van die sekte is wel begrijpelijk. De PVV heeft over iedereen een mening. De PVV heeft over iedereen een grote waffel. Dus als het in die sekte fout gaat is media aandacht terecht en is forse kritiek terecht. Sowieso mag je als je kamerlid of stemmer bent op zo'n foute partij als de PVV fors onder vuur worden genomen.

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2021 - 10:29

@ Hoofdschuddend Jij schrijft: Snap de koppeling tussen de PVV en het (schandalige) gedrag van Graus niet. Als een prominent lid van de PvdA veroordeeld wordt voor het mishandelen van z‘n vrouw, Als dat binnen de PvdA gebeurd dat heeft dat consequenties voor de positie van de politicus of politica. Binnen de PVV legt de leider het bericht in de kattenbak. Het gaat dus om beschaving of ethiek. Blijkbaar is die bij de PVV niet aanwezig.

Molly Veenstra
Molly Veenstra14 feb. 2021 - 14:11

Het seksuele leven van de familie Graus interesseert mij matig. Dat meneer Graus al zijn gesprekken opneemt met een memo-recorder lijkt mij echter nuttige informatie voor iedereen die met hem in contact staat en in het verleden heeft gestaan.

JoepJos
JoepJos14 feb. 2021 - 13:50

`Het is zoals altijd weet hetzelfde liedje; de anti PVV'ers roepen ach en wee en I told you so, de pro-PVV'ers roepen dat het allemaal wel mee valt, de pers vijandig is, het een verkiezingsactie is etc etc en volharden nog meer in hun stem voor de partij van Geert.

3 Reacties
Zandb
Zandb14 feb. 2021 - 17:43

JoepJos Iemand die dus "ach en wee" roept, is tegen de PVV? En iemand die roept, dat het wel meevalt, is voor de PVV?

Eric Minnens
Eric Minnens15 feb. 2021 - 14:24

Nee Zand. Een koe is wel een beest, maar een beest is nog geen koe.

Zandb
Zandb18 feb. 2021 - 18:07

Eric Nou nee, Eric, in dit geval duidelijk niet. 'De' anti-pvv-ers roepen (allemaal dus), dus wie roept is anti-PVVer.

DaanOuwens
DaanOuwens14 feb. 2021 - 13:38

Ik vind soms de reacties op de artikels op Joop vaak interessanter dan de oorspronkelijke tekst. Het geeft een soort antropologische update van de Nederlandse samenleving. De hele bandbreedte wordt in een paar reacties transparant gemaakt. Wat mij nu opvalt is de wat merkwaardige realiteit van de rechtse en extreem rechtse kiezer. De rechtse realiteit is: De arme Graus wordt door NRC onheus bejegend want de Rijksrecherche doet nog onderzoek, er is geen rechtszaak en Graus is nog niet veroordeeld. En als hij nog niet veroordeeld is, is er niets aan de hand en had NRC hem nooit verdacht mogen maken. Het is immers een privé kwestie. Kortom volgens rechts had het verhaal nooit gepubliceerd mogen worden. Onzin uiteraard, want NRC is niet een facebook pagina vol roddels maar een serieus medium. Gebonden aan geragsregels en daarop op ook aan te spreken. Het verhaal van NRC is correct en de krant doet exact wat een krant moet doen. Namelijk de waarheid achter louche praktijken laten zien. Kranten zijn er niet om uitsluitend verslag te doen van rechtszaken. Blijft over de vraag waar we als burgers van dit land ten opzichte van elkaar staan. Blijkbaar nogal verdeeld, want tussen begrip voor Graus en weerzin voor de hele PVV omdat Wilders laat zien dat deze manier van handelen binnen de PVV acceptabel is zit zoveel ruimte dat er een heelal inpast. We zijn niet 1 volk. Gelukkig maar.

16 Reacties
Jaco38
Jaco3814 feb. 2021 - 15:16

Daan, reactie is idd voorspelbaar, maar eerlijk is eerlijk dit is niet voorbehouden aan rechte politici. Verder kun je - Dion Graus een engerd vindende - toch de mening zijn toegedaan dat een verhaal met een hoog Prive gehalte niet thuishoort in een kwaliteitskrant als de NRC, dwz vwb het breed uitmeten van het - naar mijn bescheiden provinciaalse opvatting - vrij bizarre sexleven van dhr. Graus die er op kickt het sexen van zijn vrouw met een ander man op te nemen. Tja... Maar ja er schijnen ook hele volksstammen fervent bezoeker van parenclubs te zijn, begrijp ik ook weinig van, buitengewoon onsmakelijk wat mij betreft. Hoe bizar het ook moge zijn, of het strafbaar is, is zeer de vraag. Het is ook geen nieuw verhaal. Waar NRC het m.i bij had kunnen laten is het onderbouwd berichten over het als kamerlid misbruik maken van vergoedingen, maar juist dat sneeuwt onder in het verhaal.

HappyBuddha
HappyBuddha14 feb. 2021 - 16:23

@DaanOuwens 14 februari 2021 at 14:38 Ik vind soms de reacties op de artikels op Joop vaak interessanter dan de oorspronkelijke tekst. Het geeft een soort antropologische update van de Nederlandse samenleving. De hele bandbreedte wordt in een paar reacties transparant gemaakt. Wat mij nu opvalt is de wat merkwaardige realiteit van de rechtse en extreem rechtse kiezer. De rechtse realiteit is: Mis ik nu de linkse realiteit in je betoog. Of doet die niet terzake.

DaanOuwens
DaanOuwens14 feb. 2021 - 16:28

@ Jaco38 Jij schrijft: Daan, reactie is idd voorspelbaar, maar eerlijk is eerlijk dit is niet voorbehouden aan rechte politici. Ja dat is het wel. Het betreft hier iemand die zijn vrouw uitleent aan zijn beveiligers. Dit is voorbehouden aan rechtse politici. Doe anders eens een voorbeeld van een Nederlandse links kamerlid dat zijn vrouw heeft uitgeleend aan zijn beveiligers. En je schrijft: Waar NRC het m.i bij had kunnen laten is het onderbouwd berichten over het als kamerlid misbruik maken van vergoedingen Nee, dat zou een leugen zijn. NRC moet berichten over gedraag van politici dat relevant is voor hun standpunten. De PVV vond ook dat vrouwen gelijkwaardig moesten zijn aan mannen en dat de islam dat onmogelijk maakt. Dan maken de seksuele opvattingen van Graus dat ook en dan is privé ineens politiek.

MG1968
MG196814 feb. 2021 - 17:53

@jaco Dat misbruik van vergoederingen was niet nieuw en redelijk algemeen bekend.

MaxMax2
MaxMax214 feb. 2021 - 18:17

@Daan ' Dit is voorbehouden aan rechtse politici. Doe anders eens een voorbeeld van een Nederlandse links kamerlid dat zijn vrouw heeft uitgeleend aan zijn beveiligers.' Sorry maar wat is dit voor kolder?

DaanOuwens
DaanOuwens14 feb. 2021 - 18:58

@ HappyBuddah Jij schrijft: Mis ik nu de linkse realiteit in je betoog. Of doet die niet terzake. Die kan je zelf toch ook wel vinden in de reacties? @ MaxMax Jij schrijft: Sorry maar wat is dit voor kolder? Ik leg een relatie tussen visie op de samenleving, de manier waarop ideologisch de positie van de vrouw wordt gedefinieerd en de manier waarop dit extreem rechtse tweede kamerlid met zijn vrouw omgaat. Als je daar niets over te melden hebt kan je beter niet reageren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 19:40

Met de eerste zin ga ik wel mee. De 2de niet. Jopers vormen geen representatieve steekproef uit de Nederlandse samenleving, om te beginnen gemiddeld veel te oud (denk ik).

Jozias2
Jozias214 feb. 2021 - 20:41

@Daan Je zegt "Dit is voorbehouden aan rechtse politici. " Het maakt mij geen bal uit wat een volksvertegenwoordiger doet in zijn privé tijd zolang het niet strafbaar is en zijn functioneren niet schaadt.Dat is zo bij PVV' ers en bij PvdA' ers en alle andere partijen. Nu worden rechtse politici vaker beveiligd maar dat dit alleen bij rechtse politici kan voor komen is natuurlijk onzin. Twee minuten googelen en je vind zo een paar PvdA' ers die er seksuele relaties op na houden die in het ogen van het publiek discutabel kunnen worden geacht: https://www.ad.nl/alphen/gouds-pvda-raadslid-en-schooldirecteur-verdacht-van-ontucht-met-minderjarige~abe45caa/ https://www.rtvnoord.nl/nieuws/777754/Raadslid-Madi-Cleerdin-Iedereen-moet-zichzelf-kunnen-zijn-Ik-val-op-een-vrouw-nou-en https://www.1limburg.nl/kadra-we-zijn-een-politieke-soap-en-hetze-beland https://nl.wikipedia.org/wiki/Rob_Oudkerk

DaanOuwens
DaanOuwens14 feb. 2021 - 20:42

@ DanielleDefoe Ik vind mezelf inmiddels al op leeftijd. Maar je hebt gelijk, ik denk dat leeftijd van actieve forum deelnemers tamelijk hoog is. Je ziet dat enigszins aan de gedateerde opvattingen die hartstochtelijk uitgedragen worden. Toch denk ik dat het wel redelijk representatief is qua opvattingen en de onderlinge verschillen. In ieder geval veel meer dan andere websites. Joop biedt mensen binnen een grote brandbreedte veel ruimte. Veel meer dan andere sites.

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2021 - 8:23

@ Jozias Jij schrijft: Het maakt mij geen bal uit wat een volksvertegenwoordiger doet in zijn privé tijd zolang het niet strafbaar is en zijn functioneren niet schaadt. Rode draad door onze discussies is het feit dat je geen enkel moreel en ethisch besef hebt. Voor jou heeft iemand pas fout gehandeld als hij veroordeeld is. Bij mij ligt dat anders. Ik vind iemand die over allochtonen zegt dat zij vrouwen als hoeren zien dat hij zijn eigen vrouw niet als hoer moet behandelen. Want dan is hij niet meer geloofwaardig. Je linkjes zijn overigens niet vergelijkbaar met deze casus.

HappyBuddha
HappyBuddha15 feb. 2021 - 10:27

@DaanOuwens 14 februari 2021 at 19:58 @ HappyBuddah Jij schrijft: Mis ik nu de linkse realiteit in je betoog. Of doet die niet terzake. Die kan je zelf toch ook wel vinden in de reacties? In deze reactie zie ik heen enkele opmerking over wat dan de linkse realiteit is.

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2021 - 11:20

@ HappyBuddah Dit is je reactie: Jij schrijft: Mis ik nu de linkse realiteit in je betoog. Of doet die niet terzake. Die kan je zelf toch ook wel vinden in de reacties? In deze reactie zie ik heen enkele opmerking over wat dan de linkse realiteit is. Ik verwees in mijn betoog naar wat ik zie als de rechtse realiteit in de reacties. Die vatte ik samen en daar verbond ik mijn conclusies aan. Vervolgens vraag jij naar de linkse realiteit. Ik verwijs jou naar de reacties waar je gemakkelijk terug kan vinden hoe verschillende linkse mensen hier vanuit hun perspectief naar kijken. Waarom moet ik van jou commentaar leveren op de reacties van linkse mensen? Welk nut heeft dat?

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 feb. 2021 - 12:16

DaanOuwens Ik prefereer professionele fora. Met opiniesites heb ik te weinig ervaring om veel over de variatie te zeggen. Er zijn wat passanten en de vastere gasten zijn grotendeels voorspelbaar. Je kunt het ook consistent noemen.

Jozias2
Jozias215 feb. 2021 - 13:26

@daan “Ik vind iemand die over allochtonen zegt dat zij vrouwen als hoeren zien dat hij zijn eigen vrouw niet als hoer moet behandelen. Want dan is hij niet meer geloofwaardig. “ Dat vind ik ook. Zal ook niet op Graus stemmen. Dat is democratie dat iedereen die afweging zelf mag maken. Maar verder gaat het mij te ver om iemand zijn passief kiesrecht te ontnemen omdat hij of zij bijzondere seksuele voorkeuren heeft. Overigens vindt je de linkjes niet vergelijkbaar met deze casus. Waarom niet? Omdat ze erger zijn (sex men minderjarige, raadslid met een geheime relatie met de bestuurder die ze moet controleren (afhankelijkheidsrelatie).

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2021 - 19:55

@ Jozias Jij schrijft: Maar verder gaat het mij te ver om iemand zijn passief kiesrecht te ontnemen omdat hij of zij bijzondere seksuele voorkeuren heeft. Het gaat niet om de seksuele voorkeuren van Graus. Het gaat om de manier waarop jij naar dit soort excessen kijkt. Het gaat om ethiek en beschaving. Zoals ik al een groot aantal malen geschreven heb mis ik dat in jouw reacties. Normloos en ethiek loos. Alles mag tenzij het strafbaar is. En als iemand niet veroordeeld is heeft hij niet fout gehandeld. Het gaat om jouw ideologische en ethische opvattingen niet die van Graus. Ook het feit dat je niet het verschil ziet in jouw linkjes en de activiteiten van Graus komt voort uit dat probleem. Waar ik een discussie als deze met enige integriteit voer doe jij dat niet. Je linkje over Gouda laat overduidelijk de reactie van de PvdA zien. Die wijzen dit af en jij vindt het volstrekt vergelijkbaar met de casus van Graus. Verder schuif je mij in mijn schoenen dat ik Graus zijn kiesrecht wil ontnemen. Een stelling die ik in deze discussie en hieraan verwante discussies helemaal niet heb ingenomen. Ik ga er maar vanuit dat jij dat zelf wel beseft en dat dit soort reacties de manier zijn waarop jij vindt dat je op mijn tekstjes moet reageren. Ik heb daar niet zo gek veel respect voor. Lijkt mij een zinloze bezigheid.

Jozias2
Jozias215 feb. 2021 - 21:46

@Daan Je hebt het over ethiek en beschaving. Dat zijn subjectieve begrippen waar de SGP'er anders naar kijkt dan iemand van bijvoorbeeld D66. En wat jij of ik van het gedrag van Graus vinden daar zit wellicht helemaal niets tussen. Als het niet strafbaar is dan is het dus hoogstens moreel verwerpelijk en daarbij trekt iedereen een eigen grens. Maar tegelijk moet hij en zijn vrouw dat vooral zelf weten. Iedereen heeft vervolgens de keuze wel of niet op hem te stemmen. Dus ja als het niet strafbaar is dan mag hij dat dus doen en dan moet elke kiezer daar zijn conclusie aan verbinden. Hoe zou je het anders willen voorstellen? Een morele meetlat? Mag een kandidaat homoseksueel zijn? Mag een kandidaat een buitenechtelijke relatie hebben met een vrouw naast haar man (ook een link?), mag een wethouder naar illegale prostituees gaan?, mag een raadslid een relatie hebbende een burgemeester? Daar ga je noot uitkomen. Ik zeg nergens dat jij stelt dat hem het passief kiesrecht ontnomen zou moeten worden. Ik zeg dat dat mij te ver gaat op enkel morele gronden. De PVV heeft 1 lid en die gaat daar over. De situatie in Gouda is goed opgepakt door de PvdA maar dat was niet jouw stelling. Jouw stelling was dat linkse politici dit soort dingen niet doen.Dat is dus grote onzin en daar ging de link over. Niet over de reactie van de partij.

Handige harry
Handige harry14 feb. 2021 - 12:58

Goed om aandacht eraan te besteden. Hoe is het eigenlijk met Frans van Drimmelen afgelopen? De metoo meneer van D66?

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha14 feb. 2021 - 16:26

Ah, naast de #metoo hebben we zoals normaal bij dit soort berichten het gebruikelijke een #Hetoo. Voorheen ook wel #whataboutism genoemd

Kit2
Kit214 feb. 2021 - 12:36

Nadat Sonja Barend op televisie van haar stoeltje dreigde te glijden toen ze hoorde dat er homo’s waren die het driemaal per dag deden, er foldertjes uitgedeeld werden na de moord op Pissuise in 1927 over andere verhoudingen dan de Victoriaanse en na het bedenkelijk benepen boek ‘Variaties’ van de NVSH eind jaren 60 blijkt de Nederlander nog steeds sexueel analfabeet. Ja, er bestaan andere vormen van sex in het huwelijk dan die 10 minuten op zaterdagvond waar over de juffrouw van administratie op werk gefantaseerd moet worden om er nog wat van te bakken. Wat Graus en zijn vrouw deden is een vorm van een D/s relatie (dominant en sub) die meestal cuckolding genoemd wordt en waar de grenzen van beider flexibiliteit worden opgezocht. Er gebeuren nog wel interessantere dingen in die relaties maar laten we er hier geen sexuele voorlichting van maken. Als de benepen sociale rechtvaardigheidsidealisten een eerste stapje willen maken: verdiep je eens in de Furries (die op te jonge leeftijd teveel de Donald Duck lazen), meisjes die rollenspellen wensen waarin ze misbruikt en omgebracht worden, of andersom, in relaties waar de vrouw als godheid wordt vereerd. Het staat Graus en zijn vrouw vrij in dit land hun sexualiteit te beleven zoals zij dat willen. Als je het hebt over ‘consent’: ze heeft 4 jaar de tijd gehad uit die relatie te stappen en dat niet gedaan, dus zal ze langdurig de opwinding gedeeld hebben. Als ze achteraf daarover klaagt, is dat een beetje een deel van het spel, maar ik waarschuw de recht-op-en-neer zaterdagavond huisvaders hier maar alvast: dat is precies wat Uw liefhebbende echtgenote zal zeggen na uw komende echtscheiding: dat ze er helemaal niks aanvond.

6 Reacties
Herbert Darick
Herbert Darick14 feb. 2021 - 14:13

HaHaHa! Ridder Graus als ruimdenkende man die boven ons benepen burgermannetjes is verheven. Graus die de keel van zijn hoogzwangere exex-vrouw dichtkneep is wurgseks van moeder en foetus, dat is niet een seksueel standje maar een seksueel hoogstandje!

DaanOuwens
DaanOuwens14 feb. 2021 - 15:13

@ Kit Jouw reactie laat zien tot welke excessen seksuele vrijheid kan leiden. De seksuele revolutie ontstond omdat er behoefte was aan nieuwe normen ten aanzien van seksualiteit. De man/vrouw verhoudingen en andere relatievormen bleken niet aan te sluiten bij wat mensen voelden en wilden. Die nieuwe normen zijn er gekomen in de vorm van gelijkheid en vrije partner keuze en het recht om sex te weigeren. Dat is de norm sinds enkele decennia. Bovendien wordt die norm flexibel gehanteerd. Mensen mogen als zij zelf willen afwijken van die normen als zij extreme varianten leuker, lekkerder of spannender vinden. Ik vind jouw beschrijving van je opvattingen van persoonlijke seksuele vrijheid kenmerkend voor extreem rechts. Extreem rechts weet altijd wel een perverse norm te bedenken als variant op vrijheid. En dat is exact wat jij hier doet. Het is exact hetzelfde wat extreem rechts doet met de vrijheid van meningsuiting. Dat is het recht op beledigen geworden. Seksualiteit wordt door jou teruggebracht tot het onder dwang aanbieden van je vrouwelijke partner aan de buurman. En als je dat niet doet voldoe je niet aan de norm. Daarmee wordt vrijheid teruggebracht tot primitieve rituelen die eigenlijk al enkele eeuwen achter ons lagen en die door jou tot norm verheven worden. Ik vind het een zeldzaam ranzig tekstje wat je hier aflevert.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 17:43

Het staat een ieder vrij in dit land sexualiteit te beleven binnen bepaalde grenzen. Een vorm van gedwongen prostitutie hoort daar niet bij.

Kit2
Kit214 feb. 2021 - 17:52

Daan Ouwens: wie de schoen past..... en ik ben niet rechts, maar ver links en ik vind Graus politiek een griezelige man, maar dat neemt niet weg dat ook een griezel fundamentele rechten heeft in Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 20:42

Sonja niet gezien. Die gast was dus een viruswaanzinnige avant la lettre.

DaanOuwens
DaanOuwens14 feb. 2021 - 20:51

@ Kit Jij schrijft: en ik ben niet rechts, maar ver links Dat blijkt niet uit je betoog. Dat komt neer op het streng rechtse matriarchale gedachtegoed van vele decennia geleden. En je schrijft: een griezel fundamentele rechten heeft in Nederland. Zijn rechten zijn helemaal niet in het geding maar zijn opvattingen. En die van jou ook. Je tekst sluit naadloos aan op datgene wat Graus stelt over vrouwen en seksualiteit. En je stelt zelf vast dat het gedrag van Graus door jou als de norm gezien wordt. Of je links of rechts bent valt zo niet met zekerheid vast te stellen, maar griezelig zijn dit soort opvattingen wel.

Zandb
Zandb14 feb. 2021 - 11:21

Ekiz Inderdaad. Dat LEEK toen zo. We hebben met NU te maken en nu LIJKEN de zaken anders te liggen. Nog maar even afwachten, dus.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead14 feb. 2021 - 10:50

Ik snap eerlijk gezegd niet wat een toch redelijk intelligente en geemancipeerde vrouw als Fleur Agema, met onder anderen uitstekende standpunten over de zorg, bij dit PVV - geteisem te zoeken heeft. Als haar Gidsende Roerganger Wilders - alias Broeder Nummer 1 - geen korte metten maakt met die onmogelijke droplul Graus, zou ik toch maar haar biezen pakken en zich aansluiten bij de SP of zo. Samen met Renske Leijten daar kan ze prima werk doen, beter dan bij de PVV die de mond vol heeft over onderdrukking van moslimvrouwen, maar vrouwenhaters als Graus de hand boven het hoofd houdt.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman14 feb. 2021 - 12:16

[Ik snap eerlijk gezegd niet wat een toch redelijk intelligente en geemancipeerde vrouw als Fleur Agema, met onder anderen uitstekende standpunten over de zorg, bij dit PVV – geteisem te zoeken heeft.] Ze is het in essentie eens met het geteisem en daarmee is ze zelf ook geteisem.

Paul250371
Paul25037114 feb. 2021 - 19:41

Het is een extreem rechtse moslimhater. Die heeft alleen maar een hekel aan de sp.

harmmeijer
harmmeijer14 feb. 2021 - 10:48

Zie ik het verkeerd of vertoont het gezicht van Wilders op de foto een lichte walging. Zou ik ook hebben als ik zo’n morsig type naast me had staan.

4 Reacties
Rolandb Gilead
Rolandb Gilead14 feb. 2021 - 11:43

Gezichtsbedekkende kleding zou bij die kop van Graus niet verkeerd zijn. Wellicht kan Wilders zijn eigen standpunt hieromtrent nog eens heroverwegen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 18:44

Merel volgens de NRC maakte Wilders geen gebruik van hun aanbod commentaar te geven. Gemiste kans.

harmmeijer
harmmeijer15 feb. 2021 - 9:10

@ Daniëlle Raadselachtig dat Wilders deze man nog steeds de hand boven het hoofd houdt. Hij staat opnieuw op de verkiezingslijst van de PVV.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 feb. 2021 - 14:43

@Merel Wilders kan, las ik, hem momenteel niet meer van de kieslijst verwijderen. Hij kan hem wel uit de fractie zetten.

Herbert Darick
Herbert Darick14 feb. 2021 - 9:33

Een volksvertegenwoordiger moet integer zijn volgens de wet. Ook als je (nog) geen strafblad hebt kan je van de verkiezingen worden uitgesloten omdat je bijvoorbeeld lid van een motorbende (bent) geweest. Ik zou zeggen dat Graus op grond van zijn gedragingen en uitlatingen zou moeten worden uitgesloten. Hij heeft vaker mensen bedreigt en daar zijn opnames van.

4 Reacties
Jozias2
Jozias214 feb. 2021 - 10:17

@Herbert Volgens welke wet precies?

Herbert Darick
Herbert Darick14 feb. 2021 - 10:57

@Jozias, mag ik kortheidshalve hiernaar verwijzen, het betreft wettelijke normen maar ook "basisnormen", waarvan ik de juridische status niet exact ken https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-en-integriteit-overheidsinstanties/integriteit-overheid

Jozias2
Jozias214 feb. 2021 - 15:41

@herbert Dat is dus geen wet maar gedragsregels. Welke gedragsregel heeft hij precies overtreden volgens jou? Je kan moreel vanalles vinden over zijn seksleven maar zolang het niet strafbaar is moet hij het vooral zelf weten. Bij de SGP vinden ze sex voor het huwelijk moreel verwerpelijk.Dat hanteren we ook niet als de norm voor een ieder.

michellekepen
michellekepen14 feb. 2021 - 16:37

Herbert Darick, Jij verwart hier wat (volgens jou) wenselijk is, met hoe de wet luidt. Dat je vervolgens met een bron aan komt zetten die jouw bewering zou staven, vergezeld van "waarvan ik de juridische status niet exact ken", maakt het er allemaal niet sterker op. (bron, 'Q&A: VOG voor politiekeambtsdragers, justis.nl') "Van belang is dat het niet mogelijk is om de functie als volksvertegenwoordiger afhankelijk te maken van de afgifte van een VOG (of een ander integriteitsonderzoek). Indien iemand door de overheid van de kieslijst wordt gehaald omdat hij geen VOG krijgt, zou inbreuk gemaakt worden op het passief kiesrecht. Het passief kiesrecht kan alleen worden beperkt door gronden die voortvloeien uit de Grondwet. Dit is het geval als iemand bij onherroepelijke rechterlijke uitspraak is ontzet uit het kiesrecht" Voor alle duidelijkheid: passief kiesrecht is dus het recht om gekozen te kunnen worden.

P Haan
P Haan14 feb. 2021 - 8:27

Even los van de inhoud, zit me steeds toch wat dwars: 'liggen nu bij de Rijksrecherche. NRC heeft inzage gehad in dat materiaal(...)' Ik vind het toch zorgelijk dat de vrouw in kwestie het materiaal aanlevert, en dat er dan een hitsig krantentiepje daar zomaar kwijlend in kan gaan zitten snorren. Dear Penthouse Forum! Ik heb me nu toch een verhaal!! Ik kan me niet voorstellen dat je dit soort bewijs aanlevert in de hoop dat al je vuile was op straat komt te liggen, en ik kan me al helemaal niet voorstellen dat je blij bent dat je vertrouwen op deze manier beschaamd wordt door de rijksrecherche.

6 Reacties
Zandb
Zandb14 feb. 2021 - 11:16

Haan Wanneer u de informatie van de 'zomaar' NRC in twijfel trekt alsof die net als u 'zomaar' zou veronderstellen, dan zal iedereen aan de reet roesten wat u vindt en wat u zich kan voorstellen.

P Haan
P Haan14 feb. 2021 - 12:16

@Zandb, er is vast wel ergens een gratis cursus begrijpend lezen beschikbaar.

adriek
adriek14 feb. 2021 - 14:02

"Even los van de inhoud" gaan we de media de schuld geven. Als die zich stil gehouden hadden was er niks aan de hand geweest want 'wat je niet ziet, bestaat niet'.

Zandb
Zandb14 feb. 2021 - 17:38

Haan Ik heb uw reactie inderdaad verkeerd gelezen. Ik reageerde te vlug op uw omschrijving: "....en dat er dan een hitsig krantentiepje daar zomaar kwijlend in kan gaan zitten snorren." als het om de kwaliteit van dit artikel in de NRC gaat. Maar, u begrijpt natuurlijk wel, hoop ik wel, dat de rijksrecherche geen vertrouwen schaadt. Wanneer degene die aangifte doet de publiciteit zoekt, kan de rijksrecherche daar weinig aan doen.

P Haan
P Haan15 feb. 2021 - 7:35

@zandb, Ik heb gewoon een abonnement op NRC en lees daar de meeste artikelen graag en met aandacht. Dit gedeelte van het verhaal vond ik niets toevoegen aan het geheel. Ondertussen zijn hier boven een aantal bijdragen neergezet die dat bevestigen. De andere zaken die gemeld zijn hebben genoeg narigheid in zich om je af te vragen of dit iemand is die je in de Tweede Kamer wil zien. Op het moment dat er details over iemands seksleven gedeeld worden weet je dat de eigenlijke boodschap verdwijnt. De redactie bij NRC weet dit, en had hier op bij kunnen sturen. Maar dat is mijn idee.

Zandb
Zandb15 feb. 2021 - 14:20

Haan Dat ben ik met u eens, als het bijvoorbeeld gaat om bizarre vrijwillige seks. Hier is er sprake van iemand, die naar ik begrepen heb, aangifte doet. En verder gaat het hier ook nog om veel meer dan alleen seks, als ik het goed heb begrepen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 feb. 2021 - 7:05

Dag. De laatste 15 jaren heeft een deel van Nederland op de PVV gestemd en gebaseerd op de laatste peilingen zal dit deel van Nederland op de PVV van Geert Wilders, Dion Graus, Fleur Agema enz. blijkbaar blijven stemmen, ondanks allerlei schandalen en ja hoor, zelfs na de inmiddels wereldberoemde *minder minder minder* uitspraak in 2014 van Geert Wilders. Wat een treurigheid zeg, wat mij betreft, dit in Nederland, volgens mij nog altijd een van de aller beste landen ter wereld, in bijna alle opzichten. Een fijne dag.✌✌

1 Reactie
mordicant
mordicant14 feb. 2021 - 8:30

Gabriel, Zo vreemd is dat niet Na alle puinzooi die Trump achter laat staan nog steeds miljoenen pontificaal achter hem. Er zijn nog steeds legio ouwe verstokte CPN communisten die denken dat de sociale heilstaat van Stalin nooit een echte kans heeft gekregen. Zo zag in in de jaren 90 nog een documentaire met interviews met ouwe nazies die stug volhielden dat Hitler het allemaal niet zo verkeerd bedoeld had. Mensen die zich ergens achter geschaard hebben geven niet snel toe dat ze fout zaten ook al worden ze geconfronteerd met de overduidelijke bewijzen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 feb. 2021 - 5:27

Vraag me af hoe ik nog onbevangen naar een politiek debat kan kijken zonder dit schepsel voor me te zien. Dat viel al niet mee maar nu?

4 Reacties
Zandb
Zandb14 feb. 2021 - 11:17

Minoes Daar geeft u wel vaker blijk van, dat u wat mensen zeggen en wat u van mensen vindt niet kan scheiden.

P Haan
P Haan14 feb. 2021 - 12:17

@zandb, Gelukkig bent u structureel onnozel, ik dacht al dat het persoonlijk bedoeld was!

Zandb
Zandb14 feb. 2021 - 17:30

Haan U vindt mij structureel onnozel. Goh. Reuze interessant. Als u dan ook iemand bent die persoon en zaak niet kan scheiden, dan is dat misschien ook voor u iets om eens bij stil te staan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 feb. 2021 - 3:14

Zandb Niet van wat ik van mensen vind maar wel van wat mensen doen, dat is iets anders. Maar dat is aan jou niet besteed.

Pater
Pater14 feb. 2021 - 1:11

Wat een min mannetje. Erger dan Baudet, het kan dus.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax214 feb. 2021 - 11:32

Ik denk dat we over Baudet ook nog wel wat rare dingen gaan horen.

Visionair NL
Visionair NL14 feb. 2021 - 0:40

Ik lees hier veel interessante analyses over de zieleroerselen van de gemiddelde PVV-stemmer. Het grappige is, de gemiddelde PVV-stemmer stemde vroeger PvdA. Waarschijnlijk kunnen PVV-stemmers PvdA-stemmers dus beter begrijpen dan andersom. Ik zal een kleine poging tot duiding doen. PVV-stemmers zijn bang. Ze willen iemand die hen en hun naasten (en hun land) beschermt. Hoe relevant zijn de bedgewoonten van Graus, denk je, in relatie tot de primaire behoefte van de PVV-stemmer aan bescherming en veiligheid?

9 Reacties
Sonic2
Sonic214 feb. 2021 - 10:20

De gemiddelde PVV stemmer stemde helemaal niet PvdA. De PVV stemmer komt ook deels van CDA/VVD/SP/50 Plus. En ook een deel heeft sinds Fortuyn niet meer gestemd en zag in Wilders haar messias. En na de PVV stemmer is al eindeloos onderzoek gedaan. We doen niets anders als over hun zorgen praten. Het is goed om de PVV kiezer serieus te nemen. Om zijn of haar gevoelens te onderkennen. Het is ook goed( en u en velen hier laten dat na) om PVV'ers te confronteren met de gevolgen van hun stemgedrag. Dat doet elke ouder ook bij zijn kind. Als een kind een domme keuze maakt dan confronteren ouders ze daarmee. Als je dat na laat dan kweek je een generatie rechts radicale kleuters die pubers worden en uitgroeien tot verwende diva's. Dat heeft u en vele met u hier laten gebeuren.

Zandb
Zandb14 feb. 2021 - 11:50

Visionair Niemand weet wat de zieleroerselen van een PVV-er is, laat staan wat die van de gemiddelde PVV-er zou zijn. U ook niet. U doet een poging, zegt u. Dat doen anderen ook. Wanneer je bang bent en je wilt dat je naasten (je land) beschermd wordt, dan moet je wel duidelijk aangeven wie je dan hoe, wanneer en waarin bedreigt. En dat valt niet mee, in het geval je er bang voor bent, dat moslims de boel overnemen of dat immigranten jouw baan afpakken, om dat op een door de rechtsstaat geaccepteerde manier duidelijk te maken. Laat staan dat die rechtsstaat je makkelijk zal kunnen beschermen tegen tegen een dergelijk bang zijn. Iedereen die meent je gemakkelijk te kunnen beschermen tegen een dergelijk bang zijn, neemt een loopje met de normen en waarden, de wetten en regels van rechtsstaat. Nu zijn er mensen, die menen dat zulke mensen, die zo loos zeggen je te kunnen beschermen, geen vertrouwen verdienen en al helemaal niet, wanner zo iemand (als Graus) dan ook nog andere waarden en normen, regels en wetten, t.b.v. eigenbelang, niet na lijkt te leven. U hebt daar niets mee, met mijn redenering?

Visionair NL
Visionair NL14 feb. 2021 - 12:14

@Zandb " En dat valt niet mee, in het geval je er bang voor bent, dat moslims de boel overnemen[1] of dat immigranten jouw baan afpakken[2], om dat op een door de rechtsstaat geaccepteerde manier duidelijk te maken. Laat staan dat die rechtsstaat je makkelijk zal kunnen beschermen tegen tegen een dergelijk bang zijn. " [1] Onzin natuurlijk, de rechtstaat kan heel goed beschermen tegen religieus geïnspireerde terreur. Bijvoorbeeld, door de vrijheid van godsdienst en de bijzondere bescherming voor geloof af te schaffen. De overige mensenrechten beschermen deze al ruim voldoende. Dus als een imam dingen roept die tegen de Nederlandse wet in gaan, draait hij een paar jaar de bak in en wordt, waar toepasselijk, daarna gedeporteerd. Hoofddoekjes worden uiteraard net zomin als SS-runen beschermd. Beiden staan voor een kwalijk gedachtengoed dat in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. En natuurlijk wordt iedereen die een ex-moslim bedreigt of lastigvalt, of eerwraak pleegt, behandeld als een terrorist. [2] Ook hier is de oplossing: handhaven van de rechtsstaat. Gelijke monniken, gelijke kappen. Wie in Nederland werkt, moet volgens de Nederlandse CAO's en sociale wetgeving betaald worden. En, natuurlijk, hier geen kansloze migranten binnenlaten. We hebben behoefte aan hoogopgeleide techneuten. Dus die laten we binnen. Deze hoogopgeleide techneuten, die doorgaans ook snel en vloeiend integreren, kunnen we huisvesten in de dure woningen die nu massaal worden opgeleverd. Asielzoekers waar we verder niets mee kunnen, krijgen op Nederlandse kosten elders asiel. Immigratie is geen recht, het is een gunst. Asiel is wel een recht, maar dat recht hoeft niet op Nederlands grondgebied toegekend te worden. Zolang wij er voor zorgen dat de asielaanvrager veilig is, houden we ons aan het VN Vluchtelingenverdrag. En hoogstaande ethische normen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot14 feb. 2021 - 12:55

'Ik zal een kleine poging tot duiding doen' Laat maar.

Visionair NL
Visionair NL14 feb. 2021 - 14:06

@Sonic "Het is ook goed( en u en velen hier laten dat na) om PVV’ers te confronteren met de gevolgen van hun stemgedrag. Dat doet elke ouder ook bij zijn kind. Als een kind een domme keuze maakt dan confronteren ouders ze daarmee." In hoeverre zijn de grootste problemen nu in Nederland (gebrek aan betaalbare huisvesting, door marktwerking verziekte zorg, achteruitkachelend onderwijs) het gevolg van de "domme keuze" van een stem op de PVV? De PVV (met de SP overigens wat betreft de eerste twee punten) wil meer goedkope huizen, een staatsziekenfonds, onderwijs zonder onderwijsvernieuwingen. "Als je dat na laat dan kweek je een generatie rechts radicale kleuters die pubers worden en uitgroeien tot verwende diva’s. Dat heeft u en vele met u hier laten gebeuren. " In hoeverre heb jij als (vermoedelijk) goedbetaalde intellectueel met een gerieflijk kantoorbaantje en beschermd beroep, het recht, havenarbeiders, schoonmakers en boeren "verwende diva's" te noemen? De levensverwachting van de gemiddelde PVV-stemmer is vijf tot tien jaar lager dan gemiddeld. Daaruit blijkt niet echt een bestaan als "verwende diva".

Sonic2
Sonic214 feb. 2021 - 15:24

@ Visionair NL Op economisch vlak zijn PVV en FvD net zo schuldig. Wilders komt uit de VVD. Heeft in Rutte 1 vooral meegewerkt met dit beleid. Toen hij fors daalde in de peilingen, hing hij als rasopportunist weer even de "socialist" uit. Baudet zijn partij is een soort VVD + wat boreaal gelul. Zou het liever omdraaien. Waaruit blijkt dat PVV en FvD radicaal met dit beleid( waar u zo tegen ageert) breken? Benoem het. Kan u niet, want een trendbreuk is simpelweg niet. Zo simpel is het. Niet elke havenarbeider of monteur is een PVV stemmer. Niet elke markt koopman of vrouw is een PVV stemmer. Net als niet elke PvdA of Sp stemmer een uitkeringsgerechtigde is of een allochtoon. En niet elke groene thee drinkende Yuppie is een D66'er of Groenlinkser. U vertolkt het valse frame van Wilders. De "arrogante linkse intellectueel Sonic" die wegkijkt van de problemen kijkt neer op PVV en FvD stemmers die kennelijk allemaal monteur, marktkoopman en havenarbeider zijn. Een totale vervalsing van de werkelijkheid. Net als dat de bange PVV burger een vals beeld is. U bent waarschijnlijk een aardig persoon, maar met dit soort halfslachtige retoriek vergiftigd u het debat. Een debat vol met valse tegenstellingen. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen met al de fouten recht te zetten. Laat ik het maar kort houden. Ik kijk niet neer op PVV en FvD stemmers en heel links doet dat niet. PVV en FvD stemmers gedragen zich als idioten en plaatsen zich altijd in de situatie dat ze belachelijk gemaakt kunnen worden. Links is niet moreel superieur. Ultra rechts heeft simpelweg geen normen en waarden. Dat de arbeider rechts is of nationalistisch rechts is ook een twijfelachtige claim. Dat de PVV en FvD stemmer een terecht boze burger is dat is ook een twijfelachtige claim. Ik denk dat de SP kiezer meer reden tot klagen heeft. Waarom de focus op de arbeider? En waarom is de arbeider per definitie een PVV of Fvd kiezer? U handelt alsof het 1970 is. En alsof we nog in de tijd van Joop den Uyl zitten. En dat blijf ik toch lastig vinden op deze site. Dat mensen die reageren met frames. Met achterhaalde standpunten. Met het hameren op de arbeider. En met het hameren op wat links moet doen. Laat (ultra) rechts eerst eens zorgen dat ze zichzelf intern niet de tent uitvechten, voordat ze op basis van weinig kennis links de les gaan lezen.

Visionair NL
Visionair NL14 feb. 2021 - 17:51

@Sonic "Zou het liever omdraaien. Waaruit blijkt dat PVV en FvD radicaal met dit beleid( waar u zo tegen ageert) breken? Benoem het. Kan u niet, want een trendbreuk is simpelweg niet. Zo simpel is het." Aan de FvD ga ik verder geen woord vuil maken, dat is net als de VVD een extreemrechtse partij. Uit het verkiezingsprogramma van de PVV: "Nederlanders moeten meer te besteden hebben. Daarom verlagen wij de huren, verlagen wij de energierekening en schaffen wij het eigen risico in de zorg af. Ook draaien wij de btw-verhoging op boodschappen terug. Dat merken mensen direct in de portemonnee." Allemaal linkse maatregelen. Elders in het programma staat meer. Zie op hun website, afgezien van klimaat en islam-haat kan dit zo van een linkse partij afkomstig zijn. "De “arrogante linkse intellectueel Sonic” die wegkijkt van de problemen kijkt neer op PVV en FvD stemmers die kennelijk allemaal monteur, marktkoopman en havenarbeider zijn. Een totale vervalsing van de werkelijkheid. Net als dat de bange PVV burger een vals beeld is." U vindt zichzelf een "ouder" die de "domme kinderen" die PVV stemmen tot de orde moet roepen. Dat is paternalisme avant la lettre en kan ik niet anders duiden dan als zodanig. Verder: ik ben geen Slauerhoff of Marsman die in een paar woorden een paar bladzijden kan overbrengen. Ik kan slechts de grote lijnen, noodgedwongen ongenuanceerd, weergeven. In uw woorden: "Laat ik het maar kort houden." "Ik kijk niet neer op PVV en FvD stemmers en heel links doet dat niet. PVV en FvD stemmers gedragen zich als idioten en plaatsen zich altijd in de situatie dat ze belachelijk gemaakt kunnen worden. Links is niet moreel superieur. Ultra rechts heeft simpelweg geen normen en waarden." Zoals ik reeds aangaf, is de PVV niet "ultra-rechts" maar economisch gezien behoorlijk links. De achtergestelde groepen in Nederland, zowel de lagere als de middenklasse, plus de niet-islamitische allochtonen, en zeker ex-moslims, stemmen meer dan gemiddeld op de PVV. De "ultrarechts" claim wordt alleen gerechtvaardigd door de haat tegen de islamitische ideologie en de xenofobie, niet door het economische beleid. De PVV heeft wel degelijk normen en waarden, alleen zijn dat andere dan die van u. De PVV ziet de islam als een kwaadaardige ideologie die een bedreiging is voor het voortbestaan van Nederland. Als je dat vindt, is het logisch dat je maatregelen verzint om deze "kwaadaardige ideologie" tegen te gaan. Per slot van rekening verzinnen de mainstream partijen ook straffen tot 2 jaar op discriminatie en racisme. Worden foto's van Zwarte Pieten van Facebook verwijderd. Zo ook kritiek op het WHO-standpunt m.b.t. covid-19. En willen de SGP, NIDA en DENK dat godslastering weer strafbaar wordt en, stiekem, dat homo's weer in de kast verdwijnen. "Dat de arbeider rechts is of nationalistisch rechts is ook een twijfelachtige claim." Nogmaals: de PVV is een nationalistische, maar economisch gezien, geen rechtse partij. Er zijn voor arbeiders goede redenen om nationalist te zijn. Als hoogopgeleide kunt u, of ik wat dat betreft, overal ter wereld aan de slag. Een arbeider blijft meestal in zijn eigen omgeving wonen. Dat is zijn wereld. Socialisme werkt in een rijk land ook alleen als er ook nationalisme is. Anders word je snel arm. Oxytocine versterkt zowel sociaal gedrag, als groepsgevoel. Wat dat betreft is de SP de enige rationeel-linkse partij. Helpen zoveel we kunnen, solidariteit met de rest van de mensheid, ja, maar alleen voor zover Nederland dat aan kan. Met het heldere besef, dat je een euro maar een keer kan uitgeven en dat je voor de 20.000 euro die elke asielzoeker Nederland jaarlijks kost, bijvoorbeeld 2000 kinderen van levensreddende klamboes met insecticide kan voorzien. Kortom: de SP is goed, maar niet gek.

Sonic2
Sonic214 feb. 2021 - 20:42

@ Visionair NL De VVD is geen extreem rechtse partij, maar een economisch rechtse partij. Die met alle winden mee waait en soms zelf ook lachen om de onzin die ze uitkramen. De VVD staat economisch afbraakbeleid voor, maar los van dat is Rutte geen monster. Geen onfatsoenlijk en slecht mens. Kunnen Baudet en Wilders nog wat van leren. Totale onzin dus dat de VVD extreem rechts is. Dan al die "linkse" maatregelen. Ook hier kleunt u grotesk mis. Het is populistisch gezwam. Waar alleen de meest domme schapen nog in trappen. Wilders heeft gezien dat een groot deel van Nederland het met de SP eens is. En omdat hij zieltjes en stemvee nodig heeft, draait hij als oud VVD'er als een blad aan een boom. Wie gelooft toch die leugens? Wilders is geen socialist. Wilders en ook Bosma haten links. De PVV is economisch gewoon een rechtse partij. Ze voerde in 2010 18 miljard aan pijnlijke maatregelen/bezuinigingen door. AOW leeftijd ging omhoog. De afbraak wet Werken naar Vermogen kwam er. Er werd bezuinigd op sociale werkplaatsen en op de PGB. De PVV is economisch niet links. Wat ze wel doen is goede sier maken met linkse retoriek die zonder uitzondering leugens zijn. Trap niet in die truc. Bent u te intelligent voor. En om nog eens wat recht te zetten. Ik ben de realist. En om het niet een ego trip te laten maken. Dat zijn miljoenen Nederlanders. PVV stemmers zijn naïevelingen. Ze staan aan de verkeerde kant van de historie en van geschiedenis. Ze maken keer op keer dezelfde fout. De PVV werkt niet. Vraag het Hero Brinkman. Vraag het Louis Bontes. Vraag het van Klaveren. Vraag het zelf na een paar wijntje Mevrouw Helder die er nog zit. Heb je geen Sonic voor nodig. Als je in je fantasie en in het frame zit dat de PVV links is economisch. En je denkt dat de PVV echt wat kan veranderen. En je denkt dat de PVV een volksbeweging is. Of je denkt dat Wilders echt er voor de arbeider is. In plaats van dat hij een opportunist, populist en een xenofoob is. Je mag het allemaal vinden, maar je hebt volstrekt ongelijk. En het is niet dat Wilders er pas sinds 2020 is ofzo. Wilders draait al 23 jaar mee in de kamer. Je mag mij afzeiken hoor, maar je hebt een volstrekt verkeerd beeld van de PVV en Wilders. Doe er wat aan. Want dan heb je ook al die lappen teksten niet nodig. Het doet een beetje aan een communist in 1988 denken. Net voor de val van de muur. Die hadden ook ongelijk en bleven maar vasthouden aan waanbeelden. Fast forward naar 2021 naar de FvD en PVV aanhanger. Die zitten er net zo naast. Als je trouwens echt wilt dat er wat aan de zorgen van de "arbeider" worden gedaan, moet je anti Wilders en Baudet zijn. Want die hebben nu wel meerdere keren aangetoond dat ze daar niets voor doen.

Visionair NL
Visionair NL15 feb. 2021 - 11:10

@Sonic "De VVD staat economisch afbraakbeleid voor, maar los van dat is Rutte geen monster. Geen onfatsoenlijk en slecht mens. Kunnen Baudet en Wilders nog wat van leren." Rutte is een pathologische leugenaar, die met de schoenenmeneer verantwoordelijk is voor duizenden onnodige sterfgevallen. Nu weer, omdat hij zijn KLM-vriendjes beschermde en het Britse virus Nederland werd binnengevlogen. Wilders is dat niet, hij gelooft in wat hij zegt en brengt hier grote persoonlijke offers voor. Persoonlijke beveiliging. Nooit meer alleen over straat kunnen. Ook is zijn werkelijke boodschap genuanceerder dan veel mensen denken. Baudet is een wat wereldvreemde ijdeltuit met ongezonde racistische denkbeelden. "Wie gelooft toch die leugens? Wilders is geen socialist. Wilders en ook Bosma haten links." Hoezo leugens? Ze haten cultuurlinks, niet traditioneel links. Net als veel mensen trouwens, dat omtrekken van standbeelden en agressie tegen Zwarte Piet, die stikstofmanie, de energiebelastingen, die vooral de armsten treffen, terwijl kerosine belastingvrij is. En GroenLinks en de PvdA (om maar te zwijgen over D66) de VVD van harte steunen in het extreem rechtse sociale afbraakbeleid. Hier een redelijk genuanceerde analyse. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/12/de-pvv-is-best-sociaal-maar-wel-selectief-7328509-a1549996 "De PVV is economisch gewoon een rechtse partij." Dat waren ze wel, maar je ziet nu een consequente beweging naar links. Ook ideologisch. Dat was voor Wilders een lange reis, want hij komt oorspronkelijk uit de rechterhoek van de VVD en op zich is hij verder een integere vent. Maar deze overgang is logisch, immers het populistische verhaal is in essentie een links verhaal: ontwaak, verworpenen der aarde. Rechts verkoopt zelfs hun moeder nog om winst te maken. Ik denk dat ook Wilders dat nu ondertussen door heeft. Dat kostte veel tijd. "PVV stemmers zijn naïevelingen. Ze staan aan de verkeerde kant van de historie en van geschiedenis. Ze maken keer op keer dezelfde fout. De PVV werkt niet." De PVV werkt uitstekend. Het is de dogmatische, traditioneel linkse politiek die niet werkt. Volgens de linkse consensus zijn de grootste problemen in Nederland Zwarte Piet, het gebruik van de juiste transgender voornaamwoorden, een papieren stikstofnorm, de klimaatverandering en islamofobie. Volgens de Nederlandse bevolking zijn de grootste problemen gebrek aan woningen, slechte zorg, slecht onderwijs, het verwateren van de Nederlandse identiteit. Wilders heeft oplossingen voor die problemen, traditioneel links niet. Op wie gaan er meer Nederlanders stemmen, denk je? "En je denkt dat de PVV een volksbeweging is. Of je denkt dat Wilders echt er voor de arbeider is. In plaats van dat hij een opportunist, populist en een xenofoob is." Bij opportunisme denk ik toch echt eerder aan Mark Rutte, of D66, of het CDA, dan aan Wilders. De man heeft een duidelijk consistent verhaal. Populisme zie ik anders dan jij, niet als scheldwoord maar als een eretitel. Je kan Wilders denk ik beter als islamofoob dan als xenofoob kenschetsen. "Het doet een beetje aan een communist in 1988 denken. Net voor de val van de muur. Die hadden ook ongelijk en bleven maar vasthouden aan waanbeelden. Fast forward naar 2021 naar de FvD en PVV aanhanger. Die zitten er net zo naast." Dus constateren dat er woningnood is, dat er slechte zorg is, dat het onderwijs door allerlei zinloze vernieuwingen sleeds slechter wordt, noem je "waandenkbeelden"? Wilders heeft oplossingen voor deze "waandenkbeelden" van arbeiders. Hij zegt: meer bouwen in plaats van zeuren over stikstof, minder asielzoekers en migranten, meer geld naar de zorg en minder marktwerking, ophouden met onderwijsvernieuwingen en meer rekenen en taalonderwijs. Misschien geen leuke oplossingen, maar het zijn wel oplossingen. Partijen als PvdA en GroenLinks proberen vooral problemen op te lossen die erg belangrijk zijn binnen de Amsterdamse grachtengordel.

Viso
Viso13 feb. 2021 - 21:52

De pre verkiezingstijd blijft toch wel genieten hoor. Al die details die 'zo maar plots' de aandacht krijgen.

VaderTijd
VaderTijd13 feb. 2021 - 21:35

Ranzig van Dion, bah (3x)

Paul250371
Paul25037113 feb. 2021 - 20:58

Ik heb het NRC artikel gelezen het enige dat je denkt is wat voor randdebielen zitten er in ons landbestuur. Wat een gestoorde dwazen. Een treurig land trekt treurige bestuurders aan en vice versa.

2 Reacties
Jozias2
Jozias213 feb. 2021 - 21:18

Over welke bestuurder heb je het Paul? Volgens mij is er geen enkele PVV bestuurder te vinden in ons 'landbestuur'.

Paul250371
Paul25037114 feb. 2021 - 19:50

Leden uit de tweede kamer zijn geen onderdeel van het landsbestuur? De controlerende macht stemt ook niet over beleidszaken, hebben helemaal geen invloed?

[verwijderd]
[verwijderd]13 feb. 2021 - 19:51

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Zandb
Zandb14 feb. 2021 - 8:00

Eikel En voor welk strafbaar feit moet het OM vervolgen?

Le Chat Botté
Le Chat Botté14 feb. 2021 - 8:19

@zandb Gedwongen prostitutie.

Sonic2
Sonic214 feb. 2021 - 10:39

@ Eikel https://twitter.com/PGKroeger/status/1360584170670616578 De PVV grossiert altijd met mensen al veroordelen voor recht heeft gesproken. Een vermeende pedo is een veroordeelde pedo. Een vermeende crimineel is een veroordeelde crimineel. En nu loopt u heel hard te janken. Koekje van eigen deeg.

RonVa
RonVa14 feb. 2021 - 13:59

@ Eikel, Stiekem, of beter zonder te melden gesprekken opnemen is niet strafbaar zo lang je zelf bij het gesprek aanwezig bent en de opname niet gebruikt anders dan voor jezelf. Ik zie niet in waarom hij de vuilspuiterij van het NRC verdiend vanwege het opnemen van gesprekken.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard13 feb. 2021 - 19:03

Als ik rechts Nederland ook maar een beetje ken dan smullen ze van Graus' wansmakelijke smeerlapperij. Dat gaat Dion en zijn PVV weer een smak extra zetels opleveren. Soort zoekt immers soort? En fleur doet grootmoedig haar zoveelste oogje toe, alles in dienst van de grote Leider. .

4 Reacties
Rolandb Gilead
Rolandb Gilead13 feb. 2021 - 19:54

Dat denk ik niet. Ik denk eerder dat ze het uitleggen als een smerige hetze van links, demoniserinh. En dat vlak voor de verkiezingen !!! Het zal in die bruine kringen wel weer een grote schande zijn dat "links" wegkomt met dit soort aantijgingen. Scenario 2 kan ook nog, het bekende jij-bakken: alsof het bij GL en D66 allemaal zo geweldig is, waarom hoor je daar niks over ? Nou ? Nou ? Zoiets.

Loebkesman
Loebkesman13 feb. 2021 - 21:32

“ alsof het bij GL en D66 allemaal zo geweldig is, waarom hoor je daar niks over ? Nou ? Nou ?” De metoo-affaire bij D66 heeft ook wel aandacht gehad hoor. Maar dat was niet zo erg natuurlijk.

Pater
Pater14 feb. 2021 - 1:14

Waarom Fleur? Wilders zelf doet al jarenlang een oogje dicht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 10:41

Waarom Fleur Agema? Ze zal niet de enige zijn die Graus een ruziemaker noemde of mis ik iets?

DaanOuwens
DaanOuwens13 feb. 2021 - 18:54

Dit is gewoon een van de typisch joods christelijke tradities die de PVV overeind wil houden. Een soort partnerruil waarvoor Dion behalve beveiliging niets als ruil voor terug wilde hebben, symphatiek toch. Wilders dekt Graus gewoon voor deze activiteiten. De realiteit is dat niet iedere Nederlander met dezelfde set normen en waarden leeft. Dat zie je hier ook in de reacties. Sommigen vinden het helemaal geen probleem. Anderen denken dat bij de PVV-achterban nu de schellen van de ogen vallen. Ik denk dat de PVV kiezer er niet van wakker zal liggen.

5 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg14 feb. 2021 - 9:03

Ik denk het ook, Daan. Las op nu.nl al reacties in de trant van “Graus is een dierenvriend, die kán dus niet slecht zijn, het moet wel een hetze zijn”. Terwijl: ik denk dat Graus inmiddels wel genoeg punten op de O’Hare-scale gescoord heeft...

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 10:59

Toen Pim Fortuijn was vermoord werden keurige dames die voor de dierenbescherming collecteerden uitgescholden of lastig gevallen. Ook dit zal vrees ik ook weer een aanleiding zijn om oa de PvdD zwart te maken. Hitler is ook al weer voorbij gekomen.

DaanOuwens
DaanOuwens14 feb. 2021 - 11:41

@ Hanneke Kouwenberg/DanielleDefoe Het blijft mij verbazen, die club en aanhang. Ze gaan bijna altijd nog een stap veder dan je zelf in het meest zwartgallige scenario kan bedenken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 13:22

@Daan/Hanneke een opleiding die zich richt op de handhaving van dierenwelzijn en de opsporing wanneer dit onvoldoende wordt gewaarborgd was best een goed idee ook al kwam dat van Graus. Dat staat los van wat ik van de PVV en haar aanhang vind. https://www.politieacademie.nl/onderwijs/onderwijsaanbod/pages/opleiding.aspx?code=4101402&interessegebied=3&thema=37

DaanOuwens
DaanOuwens14 feb. 2021 - 21:06

@ DanielleDefoe He nee, die opleiding was en is helemaal niets. Er wordt al heel lang geprobeerd aan de onderkant van die functie en kwalificatie structuur een zinnige en logische baan en opleiding te creëren. In een heel grijs verleden ooit gestart als politieassistenten. Maar inplaats van een animalcop zou ik liever die Boa-s een betere opleiding geven. Dat toezicht op vooral huisdieren eindigt in geneuzel. Ik moet dat gelijk denken aan teckeltjes met zoveel overgewicht dat ze met een kinderwagen rondgereden worden en aan de duizenden beesten die onder erbarmelijke omstandigheden vet gemest worden in de bio-industrie. En dat zijn nou net de onderwerpen waar de animalcop niks aan doet. Hier in Rotterdam heeft de gemiddelde hondenbezitter meestal een vechthond. Het is beter burgers te beschermen tegen die honden.

Greendutch
Greendutch13 feb. 2021 - 18:48

gelukkig publiceert NRC feitelijke gegevens vóór de verkiezingen 2021, over een wantrouwende, achterbakse pooier die namens een groot deel van de NL stemmers in de tweede kamer zit als volksvertegenwoordiger waarvoor wij gezamenlijk belastingen betalen zodat hij dit soort brouwonvriendelijk, seksistisch, wanstaltig gedrag kan realiseren terwijl hij met een schijnheiligheid voor doet komen alsof hij deugt door voor dieren op te komen. niet dat ik ooit pvv zou stemmen maar ik mag hopen dat hun achterban hier in NL zich bedenkt voor ze in het hokje staan met rood potlood en kiest voor 'waar voor het geld' dat we op moeten brengen. deze persoon hoort in de bak i.p.v. in de 2e kamer

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard13 feb. 2021 - 17:50

Dion Graus beklaagde zich er tegenover de NRC over dat ze dit vlak voor de verkiezingen brengen, Tja - bij de PVV is het nou eenmaal gewoonte om de kiezer vlak na(!) de verkiezingen te belazeren. Zo incasseerde Wilders indertijd rustig zijn zeteltjes, terwijl hij op de avond van de uitslagen al zijn "65 blijft 65" door de plee spoelde. .

Winterdepressie
Winterdepressie13 feb. 2021 - 17:47

Maar hij was altijd zo lief voor de diertjes... Nu rest de vraag... hoe lief?

9 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens14 feb. 2021 - 4:10

Voor dit soort liefde moet je niet bij Esther Ouwehand zijn, maar bij Midas Dekkers (Lief dier).

HappyBuddha
HappyBuddha14 feb. 2021 - 10:58

@Eric Minnens 14 februari 2021 at 05:10 Voor dit soort liefde moet je niet bij Esther Ouwehand zijn, Is Esther een 'hij'?

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 11:48

Mevr. Ouwehand is politicus en je hoeft dieren niet lief te vinden om je voor hun welzijn in te zetten. Bioloog Dekkers schreef alleen maar een boek.

Eric Minnens
Eric Minnens14 feb. 2021 - 15:10

Ik zal het uitleggen, want dat is blijkbaar nodig. Winterdepressie suggereert met zijn vraagje 'hoe lief?' heel geestig dat Graus zich, behalve met 'menselijke' perversiteiten ook nog met dierlijke perversiteiten oftewel bestialiteiten bezighoudt. Over dat laatste schreef Midas Dekkers een boek, getiteld Lief dier. Dat boek staat haaks op de 'liefde' die Esther Ouwehand voor dieren heeft, en waarvan we tot nu toe dachten dat ook Dion Graus die neutrale 'liefde' aanhing. En die inderdaad alleen maar bestaat in het opkomen voor het belang van dierenwelzijn. (Maar ja, 'naastenliefde' betekent toch ook niet dat ik mijn medemens meteen wil zoenen, doch wel dat ik slechts voor zijn welzijn opkom.) Nu reageer ik op dit vraagje van Winterdepressie, door te stellen dat je voor die gesuggereerde bestialiteiten niet bij Ouwehand moet zijn (toch!?) maar bij Dekkers en diens boek. Poeh, hopelijk is het nu een beetje duidelijk, want meer uitleg geef ik niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 15:54

@Eric Minnens het merendeel van de Jopers zal Dekkers wel niet kennen laat staan zijn boek over bestialiteit. Toen ik stage klinische psychologie liep hadden we een heer in de kliniek die te lief was geweest voor een schaapje al was dat niet de reden van zijn opname. Het mag overigens ook wettelijk niet meer. Je kunt een schaap niet om toestemming vragen.

HappyBuddha
HappyBuddha14 feb. 2021 - 16:32

@Eric Minnens 14 februari 2021 at 16:10 Ik zal het uitleggen, want dat is blijkbaar nodig. Winterdepressie suggereert met zijn vraagje ‘hoe lief?’ heel geestig dat Graus zich, behalve met ‘menselijke’ perversiteiten ook nog met dierlijke perversiteiten oftewel bestialiteiten Als dat het eerste is wat u zegt, dan is uw inborst ook niet helemaal gespeend van perversiteit.

Eric Minnens
Eric Minnens14 feb. 2021 - 17:41

@HappyBuddah "Is Esther een ‘hij’?" Als ik mijn uitleg nu ook nog moet gaan uitleggen, is het eind zoek. Beter lijkt het mij dat jij bovengeciteerde vraag eens even toelicht. Ik had hem buiten beschouwing gelaten, omdat ik hem zo raar vond, maar eigenlijk begrijp ik er geen biet van. Ik kan wel zeggen 'Nee Esther is een vrouw', maar hoe kom je nou op die vraag? Vandaar mijn uitgebreide antwoord, want volgens mij had jij de boot helemaal gemist. En nu kom je opnieuw met zo'n rare reactie, als zou ik zelf pervers zijn. Ha, laat ik je dan wat zeggen HappyBuddah, we zijn allemaal een beetje pervers, behalve dan misschien de echte Boeddha. Niets menselijks is ons vreemd, ook jou niet, want ik kan jouw reactie op mijn beurt wel weer pervers noemen.

HappyBuddha
HappyBuddha15 feb. 2021 - 10:35

@Eric Minnens 14 februari 2021 at 18:41 @HappyBuddah “Is Esther een ‘hij’?” Als ik mijn uitleg nu ook nog moet gaan uitleggen, is het eind zoek. Je uitleg was helder. Ik constateer dan alleen dat als je 1ste gedachte zou zijn/is dat Graus ook aan bestialiteit zou doen om dat hij "lief is voor dieren" dat je dan ook niet echt gespeend bent van een perverse gedachte.

Eric Minnens
Eric Minnens15 feb. 2021 - 18:08

@HappyBuddah "Je uitleg was helder" Dank je, de jouwe helaas niet. Geef nou eens antwoord op mijn vraag. Vanwaar die rare vraag van jou: "Is Esther een ‘hij’?" Of blijf je er liever omheen lullen?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -13 feb. 2021 - 17:30

Ranzig noemen wij dit soort berichtgeving; en NRC zeer onwaardig. Waarom doet deze krant zoiets op niveau T , evenals de lettertypes ? En waarom niet wachten tot alle feiten boven water zijn incl wederzijdse informatie? Laat commentaren en details voortaan maar over aan de B- en C- media.

7 Reacties
Karingin
Karingin13 feb. 2021 - 18:20

Ach, jij vindt 't roddel en achterklap als onthuld wordt dat een Kamerlid, na eerdere leugens en agressief gedrag, nu ook zo ongeveer een mensenhandelaar blijkt te zijn...? Lijkt mij toch vrij relevant voor de kiezer, kan aan mij liggen hoor, maar ik zou dat wel willen weten... En wat voor feiten behalve de door hem zelf gemaakte opnames en appjes had je nog meer willen hebben dan? Moet er eerst weer een veroordeling aan te pas komen? Tegen die tijd heeft ie er alweer een termijn op zitten, en wie weet wat ie in de tussentijd nog uitvreet. Me dunkt dat de beschikbare bronnen meer dan voldoende zijn om de aantijgingen openbaar te maken

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -13 feb. 2021 - 18:25

@Karingin, ja, je hebt gelijk ... ik had mijn laatste zin weg moeten laten

ton14024
ton1402413 feb. 2021 - 18:27

´´En waarom niet wachten tot alle feiten boven water zijn incl wederzijdse informatie?´´ Met ´courant´ in je naam een absurd idee. Wel weer consistent van jou.

Jozias2
Jozias213 feb. 2021 - 21:25

@Karingin En wat als het OM tot de conclusie komt dat er niets strafbaars is gebeurd? Wat blijft er dan over? een moreel oordeel over iemands privéleven. Is dat iets waar iemand bij voorbaat op moet worden afgeschreven.

LaBou
LaBou 14 feb. 2021 - 7:30

Ba,l had niet alleen de laatste zin weg moeten laten, hij had de hele reactie weg moeten laten.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander14 feb. 2021 - 11:44

Tja, dit willen we op extreem rechter flank niet horen nog lezen natuurlijk. Ga er maar vanuit dat een kwaliteitskrant als de NRC niet over één dag ijs- het is trouwens al meer dan 10 cm dik- gaat. Zou me verbazen dat er niet nog meer zaken boventafel komen. Best vies als je die toch later ter verificatie uit een nooit schoon gemaakte kattenbak moet halen."Verdorie Graus maak die kattenbak van mij nu toch eens eindelijk schoon. En gooi de rotzooi als de wiedeweerga in de kliko. Jij bent hier toch de dierenliefhebber". En dan zie je ons hevig geblondeerde fascistenvriendje weer heel geloofwaardig op een boerentractor staan:"Wij zijn er voor jullie".

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander14 feb. 2021 - 11:47

nog= noch

mordicant
mordicant13 feb. 2021 - 17:21

Het rommelt in de onderbuik van Nederland..

Thuiszitter
Thuiszitter13 feb. 2021 - 16:53

Dat die gast nog door Wilders wordt gehandhaaft Ik denk dat hij te veel weet en daarom wordt gespaard.

Eric Minnens
Eric Minnens13 feb. 2021 - 16:49

Graus. Hij heeft ongetwijfeld het grootste hoofd van Europa. Water zit er niet in, maar wat dan? Lucht? Leegte? Snot? Sperma? Spinrag? Stront? Gruis? Nee, Gruwel! (Zo vertaal je zijn naam.)

Juppé🎗
Juppé🎗13 feb. 2021 - 16:42

« Tientallen uren aan opnames, honderden bestanden met whatsapp-chats en sms-verkeer, foto’s en andere documenten liggen nu bij de Rijksrecherche. » ......je zal de ongelukkige zijn die dat onderzoek moet doen. Zelf heb besloten om het niet te volgen, ik hoor tzt wel hoe het afloopt of niet.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2021 - 20:42

ditto

Uilenspiegel
Uilenspiegel13 feb. 2021 - 15:40

Salò o Le 120 Giornate di Sodoma, een film uit 1975, die ik Dion en z'n vrinden van harte kan aan bevelen.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha14 feb. 2021 - 11:00

Dat dat in je opkomt zegt ook wel wat over jou....:)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin13 feb. 2021 - 15:17

Gewoon een ordinaire pooier, ik denk dat bij de rijks recherche de bek openvalt, wat een engerd, en zo is het vergeven van dit soort figuren bij dit soort partijen, daarom ben ik niet zo bang voor hun invloed op bestuur, alleen met het cda is het oppassen geblazen, zo is keer op keer gebleken, ik herinner me Graus in een kamercommissie over bankiers, hij liep kwaad weg omdat hij zich ten onrechte tekort gedaan voelde terwijl hij er zelf niets van bakte, ver boven z’n pet, primitief tot op het bot.

Bouwman2
Bouwman213 feb. 2021 - 15:11

Ik zag heer Graus een keer op een terras, met een hele leuke vrouw leek me. Hij liet meteen drank en voedsel aanrukken. Mijn glas was bijna leeg, ik hief het even voor de laatste druppels, en hup, het was weer vol. Dion Graus had het gezien en hij maakte even een klein wijzend en cirkelend gebaar. Wat een vriendelijke man lacht ik. Dion is ook een dierenvriend, die kan dus onmogelijk een toor en door slecht en onvriendelijk mens zijn.. Hij ziet er alleen niet representatief uit. Maar als dierenvriend hoeft dat ook niet. Dion is al net zo lang een dierenvriend als ie in de Kamer zit. En hij blijft zitten, hij staat op de lijst bij de vaste kern. Die lijst is samengesteld door ene Geert. en beetje sneue man. Altijd in het nette kostuum van een onbemiddeld slachtoffer. Maar verder weet ik niet zo veel van die Geert. Ik ga het ook niet over em hebben, want je weet het, he? Als je het veel over iemand hebt, is ie zo weer vier jaar verzekerd van vast inkomen én vast bezoek aan de kapper.

5 Reacties
The Apple
The Apple13 feb. 2021 - 17:59

Maar Bouwman toch, ik wist niet dat het zó erg is.

Karingin
Karingin13 feb. 2021 - 18:14

Zo te merken heb je nu ook weer te diep in 't glaasje gekeken

Paul250371
Paul25037113 feb. 2021 - 21:02

In de miswijn gevallen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 feb. 2021 - 5:28

Corona kan je hersens aantasten!

LaBou
LaBou 14 feb. 2021 - 11:42

Alleen bij mensen die hersenen hebben.

Tom Lucassen
Tom Lucassen13 feb. 2021 - 15:06

Ik zie het al helemaal voor me in bruinhemd-uniformen en al.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead13 feb. 2021 - 14:39

Je kunt van Graus veel zeggen, maar een vooruitziende blik heeft hij wel: hij had al een corona kapsel nog voordat er corona was.

Sonic2
Sonic213 feb. 2021 - 13:46

Graus gedraagt zich als Graus. Graus is een PVV'er en PVV'ers( en FvD'ers) behoren tot het absolute uitschot van de maatschappij. Dat vertaalt zich ook weer door hier in. We kennen Graus allemaal wel een beetje en hij is tot de gekste dingen in staat. Ik ben niet meer geschokt. Omdat ik weet hoe laag bij de grond PVV'ers nu eenmaal zijn. En dat Wilders het geen bal kan schelen, verbaast me ook niets. En dat dit soort figuren er bij hun slaafse klap dan wel stemvee mee weg komen lijkt me ook een zekerheidje.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen13 feb. 2021 - 17:21

Precies

Ivan61
Ivan6113 feb. 2021 - 13:38

Waarom worden zulke mensen niet op staande voeten niet ontslagen? Mannen die zulke dingen uitvreten horen niet in Tweede Kamer thuis. Zij horen in een heel klein kamertje met heel klein rampje. Helaas is hij niet de enige maar meest ranzige.

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart13 feb. 2021 - 13:31

Willen jullie a.u.b. de dieren er buiten laten? Mijn hond is beschaafder dan de gemiddelde....pffff

De Baas
De Baas13 feb. 2021 - 13:18

Zou die tapes wel willen horen!

1 Reactie
ton14024
ton1402413 feb. 2021 - 18:12

En met jou heel rechts Nederland.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard13 feb. 2021 - 13:16

Als je leest hoezeer Wilders kennelijk met tegenzin toch iedere keer weer Dion Graus op een verkiesbare plek zet, zou je "haast" gaan geloven dat op dat dictafoontje dingen staan die Wilders nogal wel zo tamelijk onwelkom zouden zijn. En dat Dion die als verzekering achter heeft gehouden. Voor het geval dat... Wat dat betreft gaat het gerucht dat Poetin wilde sexscenes van Trump heeft uit de tijd dat die Moskou bezocht; en hem daarmee in de tang heeft. Ach jee - heeft Wilders ook niet ooit Rusland bezocht? En daarover met Graus geklept?

Norsemen
Norsemen13 feb. 2021 - 12:59

Vrouwenmishandeling is voor de Wilders of Baudet aanhanger niet zo boeiend. Alles is ondergeschikt aan het het hogere doel om Nederland blank te krijgen.

2 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg14 feb. 2021 - 9:17

Beide clubs zijn misogyn bovendien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 11:37

Misogynie is geen hot topic meer.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander13 feb. 2021 - 12:59

In de kattenbak van de PVV Fris heeft het al nooit geroken en geklonken. En fris zal het ook niet worden in de kattenbak van de PVV. Ik begrijp dat Wopke Hoekstra een regering met het FvD en wellicht de PVV niet uitsluit. Op verkiezingscampagne vanuit de kattenbak heet dat. Laarzen en handschoenen aan en marcheren maar. PS: Volgende hamvraag: Wat weet Graus van Wilders wat wij niet mogen weten? Of ligt dat ook al in de kattenbak (onder de onderste laag)? Geef racisme en fascisme niet de ruimte! (Nu al meer dan genoeg bruine stank.)

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead13 feb. 2021 - 12:40

De reacties vanuit PVV hoek laten zich nu al raden: linkse hetze ! Demonisering ! Leugens ! Moet je ze eens horen als zoiets bij pakweg GL zou gebeuren.Wilders zou superlatieven tekort komen om er in alle toonaarden schande van te spreken. Nu zwijgt hij, zogenaamd een "interne kwestie."

korheiden2
korheiden213 feb. 2021 - 11:49

Erg onsmakelijk allemaal. Als een en ander nog in onderzoek is bij de Rijksrecherche, waarom heeft het NRC daar dan inzage in gekregen? Omdat er verkiezingen komen en de PVV erg hoog staat in de peilingen? Overigens ben ik van mening dat deze Dion Graus niet deugt. Wilders had 'm al lang moeten lozen. Je vraagt je af waarom dat al lang niet is gebeurd.

16 Reacties
Satya
Satya13 feb. 2021 - 12:34

Omdat Wilders niet deugt.

De Baas
De Baas13 feb. 2021 - 12:37

Hoogst waarschijnlijk door de slachtoffer gedaan, hoogstwaarschijnlijk om te zorgen dat er wel een veroordeling komt dit keer. Best bizar om boodschapper te aanvallen IPV boodschap te ontvangen. Best bizar dat je slachtoffer nog eens slachtoffert!

ton14024
ton1402413 feb. 2021 - 12:44

Waarom? Poeh, lastig hoor. Omdat Wilders net zomin deugt?

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard13 feb. 2021 - 13:02

Aan korheiden, het lijkt me nogal aannemelijk dat de ex alles aan de NRC heeft laten zien om te voorkomen dat het aan de recherche gegeven materiaal in een bureaula verdwijnt. Of dat het OM de zaak stilzwijgend afdoet. Voorbeelden te over van dat soort gedrag om rechts de hand boven het hoofd houden of fouten te verdoezelen.

korheiden2
korheiden213 feb. 2021 - 13:09

@DeBaas : ook al vind ik dat Graus en Wilders niet deugen - daarover geen misverstand - dan nog vraag ik mij af hoe het kan dat het NRC inzage krijgt in een nog lopend onderzoek van de Rijksrecherche.

michellekepen
michellekepen13 feb. 2021 - 13:20

korheiden, Je vraag waarom Graus niet al lang geloosd is, zou wel eens verband kunnen houden met wat in het artikel uitgebreid beschreven wordt. Namelijk dat Graus van allerlei zaken bewijsstukken heeft! Er doet volgens mij al heel lang het verhaal de ronde, dat Graus over brisante info beschikt. Info die als een soort pass-partout uitpakt. Geen idee of het ook echt waar is. Maar het is op z'n minst opvallend te noemen, hoe makkelijk Graus telkens weer wegkomt met dubieuze zaken. Toen Graus indertijd zijn 500 dieren-agenten er (tot verbazing van veel PVV'ers) doorheen kreeg, speelde dit gerucht ook al. (even nagekeken, dat speelde in 2011!)

Sonic2
Sonic213 feb. 2021 - 13:20

@ Korheiden De PVV verliest al jaren in de peilingen en staat nu op helemaal geen winst of een kleine winst. Alleen bij de Hond op +4. Maar de Hond kleunt wel vaker mis met de PVV. Het zouden er in 2017 ook 24 worden en in 2012 zouden het er 18 worden. We weten wel beter. En de suggestie die Bernie deed heb ik ook Meindert Fennema al over zien schrijven. Wilders heeft meerdere dingen uit te leggen als Graus zijn mond open trekt. En niet alleen aan zijn vrouw geloof ik.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2021 - 16:43

Wilders zou dit soort gedrag goedkeuren?

ton14024
ton1402413 feb. 2021 - 18:06

K, ´´dan nog vraag ik mij af hoe het kan dat het NRC inzage krijgt in een nog lopend onderzoek van de Rijksrecherche´´ Weer onzorgvuldig gelezen. Zou het kunnen dat die inzage ergens anders is geweest? Misschien moet je even nadenken voordat je allerlei verdachtmakingen uit?

Satya
Satya14 feb. 2021 - 9:13

"Wilders zou dit soort gedrag goedkeuren?" Wilders zaait dagelijks haat. Denk jij dat die man een geweten heeft gezien de migranten haat die hij zaait?

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 11:28

Dit gaat om Graus, niet over migranten. Wilders geeft volgens het naschrift in de NRC geen commentaar al is hij bij herhaling in de gelegenheid gesteld om te reageren

Satya
Satya14 feb. 2021 - 12:18

Jij vraagt of Wilders dit zou goedkeuren. Mijn antwoord is dat Wilders keer op keer blijk geeft geen geweten te hebben. Ik denk trouwens dat jij niet verschilt van Wilders. Zelden zo'n racistische opmerking als die van jou laatst gelezen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 18:01

Satya u slaat de plank wel vaker mis.

Satya
Satya14 feb. 2021 - 18:26

Danielle Dat zal, deze keer niet. Moet je natuurlijk zelf weten maar als ik alle blanke mensen dezelfde kwaliteiten en eigenschappen toedicht is dat volgens mij racisme. Jij deed dat bij Afrikanen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2021 - 18:59

Satya u praat onzin.

korheiden2
korheiden215 feb. 2021 - 10:58

@Sonic : 'De PVV verliest al jaren in de peilingen' . Het hangt er altijd weer van af met welke peilingen en welk jaartal je vergelijkt. Ik constateer dat de PVV momenteel met 20 zetels in de Tweede Kamer zit en dat het er naar uitziet - en ja dat weten we pas na 17 maart - dat Wilders c.s. wederom met een soortgelijk aantal terugkomt. Toch aardig wat voor een partij die al jaren verliest in de peilingen. Maurice de Hond peilt meestal wat gunstiger voor de PVV maar zat er in 2019 toch niet ver naast toen hij een monsterzege voor Baudet voorspelde. Er blijft gewoon een electoraat van 15-20% voor extreemrechts.

Bernie2
Bernie213 feb. 2021 - 11:37

Grijns, echt des PVV's. Nog zo'n bericht dat al even lang rondwaart als de PVV bestaat is deze: kampbewaakster Fleur Agema zou er samen met chef Wilders ook wel pap van lusten. Zo'n snel moment waarop even geen haat, maar bijdragen voor het Arische Lebensborn programma worden gezaaid. Tsjakka. Lekkere jongens en meiden in ons fascistoïde smaldeel. Ik verwacht dat Grapperhaus de vermeende pooier een aai over de bol geeft, een free ticket voor de kapper, een nieuwe bril voor hem koopt en Dion een aai over de bol geeft. "Kom op kerel, nooit meer doen he?" En Geert: "wilt u meer of minder seksaffaires op de politieke werkvloer? Meer? Dan ga ik dat regelen. En Dion, dan mag je 'm nu weer uit de regenpijp halen."

3 Reacties
Zandb
Zandb13 feb. 2021 - 11:49

Bernie Laten we vooral ons oor te luisteren leggen bij die onderbuikse dorpsroddel, zoals het nette volwassenen die zich een stuk hoger achten, betaamt.

MaxMax2
MaxMax213 feb. 2021 - 12:02

Wel ironisch deze reactie, maar waarschijnlijk heb je dat zelf niet zo in de gaten.

Jerry Bidet
Jerry Bidet13 feb. 2021 - 12:28

Mooi genuanceerd stukje Bernie....

MaxMax2
MaxMax213 feb. 2021 - 11:34

Dat was toch iemand anders?

MaxMax2
MaxMax213 feb. 2021 - 11:34

Na het lezen van dat artikel vroeg ik mezelf af wat ik in hemelsnaam heb zitten lezen?!

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens13 feb. 2021 - 16:03

@ MaxMax Jij schrijft: Na het lezen van dat artikel vroeg ik mezelf af wat ik in hemelsnaam heb zitten lezen?! Dat zegt dan veel over jouw eigen normen en waarden. Als je niet beseft dat hier iets wordt beschreven wat niet deugt moet je het probleem bij je zelf zoeken.

MaxMax2
MaxMax213 feb. 2021 - 20:37

@Daan Gast, snap je niet wat ik daar mee bedoel?! Daar bedoel ik mee dat ik het een bizar verhaal vind. Alles letterlijk nemen, waar is dat ook alweer een kenmerk van...?

DaanOuwens
DaanOuwens14 feb. 2021 - 8:35

@ MaxMax Jij schrijft: Gast, snap je niet wat ik daar mee bedoel Ik ben jouw gast niet. En je schrijft: Daar bedoel ik mee dat ik het een bizar verhaal vind. Het is geen bizar verhaal het is een weerzinwekkend verhaal. En je schrijft: alles letterlijk nemen, waar is dat ook alweer een kenmerk van…? Je schrijft hier je teksten op een website. Die worden per definitie letterlijk genomen. Dus blijkbaar is dat een kenmerk van een discussie website. Merkwaardig dat dit nog niet tot jou doorgedrongen is.

Sonic2
Sonic214 feb. 2021 - 10:08

@ MaxMax Een normale PVV'er. Dat heb je volgens mij zitten of liggen lezen. En dan is normaal natuurlijk abnormaal, maar kan me niet voorstellen dat al die andere "rechtse verlossers" ander gedrag vertonen. Niemand op links is geschokt of verbaast, maar u vindt het allemaal heel erg schokkend. Misschien wat beter luisteren naar al die "links extremisten" hier. Misschien eens toegeven dat u het op dit dossier niet zo goed heeft gezien. Misschien. Het is dat u Drs.P als avatar heeft, dus kan ik nog enigszins mild oordelen. En misschien word mijn verhaal wat obsoleet, maar misschien wordt het tijd u gedachten te verruimen en open te staan voor de visie van mensen die op dit vlak duidelijk scherper zijn.

MaxMax2
MaxMax214 feb. 2021 - 11:20

@Sonic Wie denk je wel niet je bent? Een autoriteit waar ik verantwoording aan moet afleggen? Ik heb NIETS met de PVV en ook NIETS met het FvD, maar het is weer die domme 'als je niet met ons bent ben je tegen ons mentaliteit' die hier heerst op Joop. Voor dat dit verhaal over Graus naar buiten kwam wist ik ook wel dat die gast knettergek was. En aanhalingstekens van dat ''Links-extremisten'' kun je gewoon weghalen hoor, want die zitten hier ook gewoon, ze zijn alleen allemaal 60+ ????

MaxMax2
MaxMax214 feb. 2021 - 11:29

@Daan 'Het is geen bizar verhaal het is een weerzinwekkend verhaal.' En ik vind het een bizar verhaal, en dat is mijn mening.

HappyBuddha
HappyBuddha13 feb. 2021 - 11:16

Hij, Graus, is gelukkig wel lief voor dieren. Hitler was dat ook trouwens.

3 Reacties
Zwerfstein
Zwerfstein13 feb. 2021 - 13:31

was ook mijn eerste gedachte, 'maar o wat is hij toch goed voor de dieren'

Tom Lucassen
Tom Lucassen13 feb. 2021 - 15:08

Vooral voor Duitse herders.

Loebkesman
Loebkesman14 feb. 2021 - 14:23

Biden heeft ook twee honden.

Eric Minnens
Eric Minnens13 feb. 2021 - 11:13

Hé gatsiebah. Ik wil het allemaal niet weten. Maar ja, soms is het beter van wel. Graus als liefhebber van dierlijk gedrag. Teveel De Sade gelezen zeker. Hoe heet zijn vrouw ook alweer? Justine? Ik heb met haar te doen.

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens13 feb. 2021 - 11:25

vrouw=ex-vrouw, en natuurlijk moet het allemaal nog bewezen worden https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4576196/ex-vrouw-dion-graus-doet-aangifte-tegen-pvver

Tom Meijer
Tom Meijer13 feb. 2021 - 14:39

Hoe kan je nou teveel van De Sade lezen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2021 - 16:44

De Sade had iets met Justine en ook hij was knettergek

Eric Minnens
Eric Minnens13 feb. 2021 - 19:18

Joyce of de tegenspoed der deugdzaamheid.