Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NRC houdt vast aan 'slavennaam' Muhammad Ali

  •  
06-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
363 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-06-06 om 16.50.59
Op sociale media is ophef ontstaan vanwege de voorpagina van NRC Handelsblad. Daarop wordt een artikel aangekondigd over het overlijden van bokser Muhammad Ali. ‘The Greatest in acht ronden. Cassius Marcellus Clay. Bokser, moslim, dienstweigeraar en held’, valt er te lezen. Wat opvalt is de naam die de krant op de voorpagina afdrukt: Cassius Marcellus Clay, de naam waar Ali afstand van heeft gedaan, omdat het zijn ‘ongekozen slavennaam’ is.
Muhammad Ali werd vernoemd naar zijn vader, maar veranderde zijn naam nadat hij zich had bekeerd tot de islam. Met zijn ‘ongekozen slavennaam’ wilde hij niets meer te maken hebben. De bokser Ernie Terrell noemde hem eens vastberaden bij zijn oude naam en kreeg een flinke reprimande van Ali. ‘Why don’t you call me my name, man!?’ vroeg Ali hem. Dat juist Terrel, ook een Afro-Amerikaanse bokser, hem bij zijn slavennaam bleef noemen stak. De keuze van NRC Handelsblad om de oude naam van Ali prominent op de voorpagina af te drukken is juist vanwege het – bekende – voorval opmerkelijk te noemen.
Ook Ward op den Brouw, auteur van twee van de drie artikelen waar de ankeiler naar verwijst, zegt in een reactie tegen Joop verbaasd te zijn over de keuze van de eindredactie.
De verantwoordelijke eindredacteur laat in een reactie weten in de haast de stukken niet goed gelezen te hebben en er geen enkele bedoeling mee te hebben gehad.
Het voorval met Ernie Terrell is hieronder terug te zien vanaf 2:10.
Update : Inmiddels heeft NRC hoofdredacteur Peter Vandermeersch op Twitter gereageerd op de blunder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.