Joop

NRC-cartoon steekt de draak met Denver-bloedbad

  •  
20-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nrc_300_02.jpg
Kamagurka maakt 'grap' over aanslag met 14 doden bij première Batman-film
Door lezers is met ontzetting gereageerd op de cartoon die NRC Handelsblad vrijdag op de voorpagina plaatste, zo blijkt uit enkele reacties op Twitter. De dagelijkse cartoon van de Vlaamse kunstenaar Kamagurka is dit keer een commentaar op de aanslag op een bioscoop in de Amerikaanse stad Denver op donderdagavond. Een schutter schoot daar tijdens de première van de nieuwste Batman-film in een volle zaal 14 mensen dood, waaronder een baby van 3 maanden, tientallen anderen raakten gewond.
Jeroen Kraan plaatste een foto van de cartoon op Twitter. Hij schrijft
Wat een VRESELIJK smakeloze cartoon voorop de NRC vandaag. Niet te geloven. 
RTEmagicC_nrc_827.jpg
Wat vind jij van de cartoon? Moet dit kunnen? Of is het een blunder van NRC Handelsblad?

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Mitosis
Mitosis20 jul. 2012 - 15:54

Natuurlijk moet dit kunnen. Waarom zou dit niet kunnen? ik kan geen enkele reden bedenken.

JAWEH
JAWEH20 jul. 2012 - 15:54

Deze is kennelijk te subtiel voor de meeste lezers. De verzuchting dat echte superhelden helaas niet bestaan en dus niet kunnen voorkomen dat er afschuwelijke dingen gebeuren in een waanzinnige wereld wordt hier treffend weergegeven. Denk dan nog even aan de bizarre combinatie dat deze film een karaktermoord op een presidentskandidaat zijn en het absurd realisme van de Amerikaans samenleving (die superhelden nodig heeft om in te kunnen geloven als icoon) in de vorm van een batman is ook verklaard.

JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2012 - 15:54

Grimmig.

GerbenSchlief
GerbenSchlief20 jul. 2012 - 15:54

@ mandarijn fruitvlieg: De politie gaat natuurlijk niet zelf achter kamagurka aan, ze weten nu via kamagurka dat ze superman kunnen roepen. (eigenlijk heeft kamagurka de tekst uit het liedje van Genesis, land of confusion: "oh superman where are you now, when everyting's going wrong somehow"

hansdekkers
hansdekkers20 jul. 2012 - 15:54

Intussen in de VS: de idioten van de National Rifle Association (NRA) sturen na het incident deze tweet de wereld in: ‘Good morning, shooters. Happy Friday! Weekend plans?’ Het lijkt er op dat de twee vantevoren was geprogrammeerd om op dat tijdstip te worden verzonden, maar het duurde nog een lange tijd voordat hij was gedelete. http://mashable.com/2012/07/20/nra-tweet/

Bernie2
Bernie220 jul. 2012 - 15:54

De trieste loden uitwassen van het zo bevochten vrije wapenbezit? Tsja. Toch, dit soort massamoorden zijn niet het exclusieve voorrecht van VS'ers. Terugdenkend aan de slachting in ons landelijke Alphen a/d Rijn en de slachtpartij in Noorwegen: het is overal mogelijk. Een cartoonist moet hier gewoon zijn werk kunnen doen lijkt me en deze cartoon is helemaal prima. Niet teveel, niet te weinig.

DitBenIk2
DitBenIk220 jul. 2012 - 15:54

Ik vind hem heel grappig.

eeweew
eeweew20 jul. 2012 - 15:54

Ik zie geen enkele directe link met dit incident. Mensen zien wat ze willen zien, en verklaren hun eigen gedachten vervolgens smakeloos.

EricDonkaew
EricDonkaew20 jul. 2012 - 15:54

De cartoon maakt emoties los. Alleen al om die reden is ie goed.

ANRandy
ANRandy20 jul. 2012 - 15:54

Als cartoons slechts grappig, en dus ter vermaak zouden mogen dienen, dan heeft de redactie van Joop o.a. met die van Soeterbroek nog heel wat uit te leggen. Joop weet wel beter. Deze is van Kama is scherp, en heel gepast nog met een randje donkere humor, grimlachend, maar zeker niet oneerbiedig. Eerder hulpeloos vragend hoe je dit soort waanzin kunt voorkomen, zonder superkrachten, wetend dat dat dus onmogelijk is, en we ermee moeten leren leven. Deze Batman ook.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 jul. 2012 - 15:54

Een goede cartoon doet pijn. Deze benadert het Soeterbroek-niveau, mooi!

rbakels
rbakels20 jul. 2012 - 15:54

De Belgische cartoonist Kamagurka werd beroemd door zijn bizarre, speelse associaties. Ik vind deze cartoon helemaal niet creatief. Slecht dus. Nog helemaal afgezien van de morele lading waar JOOP.NL over begon.

Bachstra
Bachstra20 jul. 2012 - 15:54

Ik vind deze wel kunnen. Het is wel wat wrang maar het is een cartoon. Laten we ook niet overgevoelig worden.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 jul. 2012 - 15:54

Een enorme blunder van de NRC! Bij het schandalige af zelfs, zelfs al vind ik dat Amerikanen het over zichzelf afroepen door hun belachelijke wapenwetgeving.

1 Reactie
Mitosis
Mitosis20 jul. 2012 - 15:54

ja belachelijk, jezelf kunnen wapenen tegen indringers of een tirannieke overheid...

msj_meijerink
msj_meijerink20 jul. 2012 - 15:54

Het geeft je te denken wat kan gebeuren als je het wapenbezit haast helemaal vrijgeeft! De cartoon is niet schandalig, het vrije wapenbezit in de VS wel!

1 Reactie
Mitosis
Mitosis20 jul. 2012 - 15:54

vergeet vooral voor het gemak de landen waar soortgelijke wetgeving is en waar het aantal doden door schietincidenten een stuk lager is.

MichelReiziger
MichelReiziger20 jul. 2012 - 15:54

Tja, ach wat zeggen de wapenlobbyisten altijd...guns don't kill people, people do. Ik raad iedereen aan om de film "God Bless America" te gaan bekijken - daar zit een Denver-scene in..de film is een 'knipoog' naar fucked up society: http://www.youtube.com/watch?v=ul4CZrnEFxU

1 Reactie
Mitosis
Mitosis20 jul. 2012 - 15:54

jaja... volgens mij heeft die scene helemaal niks te maken met "denver".

BATikker
BATikker20 jul. 2012 - 15:54

Schandalig dat NRC dit plaatst! Bijna net zo erg als de 2 cartoons die ik een tijd geleden op een site zag (weet niet meer welke) over WO2, 9/11 en Wilders!

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger20 jul. 2012 - 15:54

Waarom schandalig, hij steekt de draak met de VS cultuur, niet met de tragedie zelf.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2012 - 15:54

schrijf de amerikaanse bevolking liever een brief dat stemmen voor schietpartijen misschien niet zo slim is, als je het 100 keer hebt zien misgaan.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 jul. 2012 - 15:54

[...liever een brief dat stemmen voor schietpartijen misschien niet zo slim is...] Dat betekent volgens mij een oproep aan Amerikaen om zich te onthouden van stemmen. Wie wordt er president als ze dat allemaal doen?

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2012 - 15:54

Vreemd dat mensen bij de honderduizenden doden bij zelfmoordaanslagen nooit refereren aan de wapenwetten in die landen. In het midden oosten loopt iedereen met een kalashnikov op zijn schouders. Het is weer hetzelfde liedje "het achterlijke Amerika" met hun wapenwetten, maar een balk in je oog bij het wapengekletter in het Midden Oosten.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger20 jul. 2012 - 15:54

Beste klaas, je legt het verkeerd uit: Het zijn die landen die de VS (niet Amerika) ziet als achterlijk waar ook veel slachtoffers vallen door vuurwapen geweld. Sterker nog er zijn landen die de VS (mede) bezet houdt en het wapenbezit in die landen aan banden legt. Procentueel gezien heeft de VS de meeste vuurwapens in particulier bezit ter wereld. Dat wil niet zeggen dat elke VS burger geilt op vuurwapens of denkt dat wapens bijdragen tot het verdedigen van je eigendommen.Er zijn genoeg VS burgers die de wapenwetten in de VS ook achterlijk vinden. Ik heb zelf 3 jaar in Boston gewoond en weet dat de wapenwetten per county/staat erg kunnen verschillen. Van een simpele registratie met rijbewijs, tot zoals in boston het verplicht volgen van een cursus, lid zijn van schietclub en een schietexamen afleggen bij de politie.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 jul. 2012 - 15:54

""de honderduizenden doden bij zelfmoordaanslagen " Goed tellen en goed overdrijven is een hele kunst.

zegmaarmark
zegmaarmark20 jul. 2012 - 15:54

en toch verwacht ik dat geen enkele Amerikaan t in zijn hoofd zal halen om Kamagurka op te zoeken of te bedreigen op t internet, makes you think...

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger20 jul. 2012 - 15:54

Amerikaan??? U bedoeld een mexicaan, een Cannadees of een een VS burger..makes you think. Heb geen mening over iets wat u niet weet. Tijdens de 3 jaar dat ik in Boston woonde heb ik meer nieuws gezien van freaks die andere idioten bedreigde dan waar dan ook ter wereld. dart het hier in dit kleine ***landje niet in het nieuws is wil nog niet zeggen dat het niet gebeurd. Het probleem in de VS is dat je zo makkelijk over (illegale) vuurwapens kan beschikken zelfs in erg strenge staten en counties zoals NY dat elke idioot er zonder veel problemen over kan beschikken...staat dan even los van deze idioot die zijn wapens legal heeft verkregen.

TheBigLebowski
TheBigLebowski20 jul. 2012 - 15:54

Wel een goede cartoon. Ik moest door dat schietincident ook weer even denken aan Bowling for Columbine en dat ze in Canada ook allemaal een wapen hebben, maar daar gebeuren zulke dingen nooit. Toch zit die paranoia echt in de Amerikaanse zieltjes. http://www.youtube.com/watch?v=j3JMSTPSsbU

1 Reactie
TheGreenMachine
TheGreenMachine20 jul. 2012 - 15:54

In Canada hebben ze niet 'allemaal' een wapen, dat is onzin. Je mag er inderdaad jachtgeweren hebben, maar daar is nog altijd een vergunning voor nodig waarbij antecendenten-onderzoek plaatsvindt en er gekeken wordt naar je psychische toestand. Een pistool mag je in principe niet hebben, niet onder andere voorwaarden dan in Nederland. Verder komt daarbij dat je in bepaalde Amerikaanse staten met slechts een id een vuurwapen kan kopen en er zelfs open en bloot mee op straat mag lopen. En niet alleen pistolen, ook machinegeweren zijn te koop. Nogal een verschil. Dat u alle Amerikanen over een kam scheert en beweert dat het in de 'Amerikaanse ziel zit' vindt ik nogal dom van u. Als we mohammedanen over een kam scheren is het ineens racistisch en fascistisch, dus wat bent u nu?

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2012 - 15:54

Superman bestaat in potentie. Wij samen zijn het. Maar de samenhang ontbreekt. Verdeel en heers is het kwaad.

1 Reactie
ANRandy
ANRandy20 jul. 2012 - 15:54

Alsof de massa niet vaak de kwaadaardigheid zelve is. Daar kunnen en moeten dan alleen een aantal onafhankelijke moedige broodnodige individuen tegen optreden. Persoonlijk als individualist pur sang moet ik weinig hebben van het collectief, de zichzelf zo graag schurkende kudde, die zich afzet tegen de eenlingen.