Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NPO wil Ongehoord Nederland derde sanctie opleggen na seizoen vol leugenachtige tv

  •  
31-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2337 keer bekeken
  •  
ongehoordkarskens

De Nedelandse Publieke Omroep (NPO is van plan om de extreemrechtse complotomroep Ongehoord Nederland (ON!) een derde financiële sanctie op te leggen. Dat meldt het ANP. ON! heeft in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws de journalistieke code van de NPO "stelselmatig overtreden", zo luidde het tweede rapport van de Ombudsman eind november. Van de 23 uitzendingen van Ongehoord Nieuws, was er maar 1 waarin dat niet gebeurde, vermoedelijk per ongeluk.

De Ombudsman conculdeert dat in veel uitzendingen sprake was van "een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie, enerzijds door presentatoren in het gesprek geïntroduceerde informatie en anderzijds door het niet doorvragen naar opmerkingen van gasten".

Eerder werden al twee sancties van respectievelijk ruim 84.000 en ruim 56.000 euro opgelegd, respectievelijk in juli en december. De eerste volgde eveneens na een rapport van de Ombudsman, die destijds klagers in het gelijk stelde dat ON! in zijn programma's aantoonbaar onjuiste informatie had verspreid. De tweede boete volgde omdat de omroep van Arnold Karskens volgens de NPO niet voldoende bereid was om samen te werken binnen het omroepbestel.

De tweede sanctie is overigens nog niet officieel. ON! is daar tegen in beroep gegaan. Een adviescommissie moet zich nu over het besluit buigen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. ON! maakte ook bezwaar tegen de eerste boete, maar werd niet in het gelijkgesteld. Wel werd de sanctie verlaagd van 93.000 naar 84.000 euro. De NPO heeft bij herhaalde overtredingen de mogelijkheid om een verzoek te doen aan staatssecretaris van Media Gunay Uslu om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken. Tot nu toe deed de NPO dat nog niet.

ON! heeft twee weken de tijd om te reageren op het voornemen van de NPO om een derde sanctie op te leggen. Pas daarna zal worden besloten of die boete daadwerkelijk wordt opgelegd en wat de hoogte daarvan is. Als dat is gebeurd, gaat de raad van bestuur van de NPO zich buigen over een mogelijke stap naar Uslu, waarmee een verbod op de omroep een mogelijkheid wordt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.