Joop

NPO-radiozenders doen Ali B en Marco Borsato in de ban

  •  
21-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
342 keer bekeken
  •  
10e editie 100% NL Awards

© AMSTERDAM - Marco Borsato wint de publieksprijs voor de beste muziek van Nederland, tijdens de 10e editie 100% NL Awards. ANP KIPPA MMP MISCHA SCHOEMAKER

De radiozenders van de publieke omroep (NPO) doen de muziek van Ali B en Marco Borsato in de ban. Dat meldt Nu.nl. Het besluit de twee artiesten niet meer te draaien, is genomen naar aanleiding van de uitzending van BOOS The Voice. Ali B en Borsato worden door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
De zenders die de muziek van Ali B en Borsato uit de programmering verwijderen zijn onder meer NPO Radio 1 en NPO Radio 2. Op 3FM en FunX werden Borsato en Ali B al niet gedraaid. Borsato wordt onder meer beschuldigd van handtastelijkheden bij minderjarige meisjes, tegen Ali B lopen ten minste twee aangiftes, waaronder een voor verkrachting. Beide artiesten ontkennen alle beschuldigingen.
Nu.nl deed ook navraag bij streamingdienst Spotify of de beschuldigingen van invloed zijn op het delen van de muziek van Ali B en Marco Borsato. Daarop is vooralsnog niet geantwoord. Spotify stopte eerder met het aanbieden van de muziek van de Amerikaanse zanger R. Kelly nadat hij door meerdere vrouwen werd beschuldigd van jarenlang seksueel misbruik. Zijn muziek is nog wel terug te vinden op het platform, maar komt niet meer terug in speellijsten of muzieksuggesties.
Update: Het weren van Ali B en Marco Borsato, blijft niet beperkt tot de NPO radiozenders. Inmiddels zijn de wassenbeelden van de twee artiesten verwijderd uit Madame Tussauds, streamingdienst Videoland heeft de documentaire van Ali B verwijderd en de uitgever van het zelfhulpboek van Ali B heeft dat boek teruggetrokken. Ook de radiozenders van John de Mols Talpa stoppen met het draaien van Borsato en Ali B. Dat geldt voor 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, 100% NL en Slam. Qmusic liet ook weten het tweetal niet meer te draaien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Müller
Müller22 jan. 2022 - 7:55

Ali B., voorbeeld voor de jeugd, en beste voorbeeld van “perfecte” integratie van niet-Westerse achtergronden… tot vorige week…. Ik heb hem nooit zo’n nette man gevonden, groffe humor, veel bekvechten “voor de lol”. En wat Marco heeft gedaan is al helemaal onbegrijpelijk, want hij oogt “echt” net, maar hij is niet zo ver gegaan als Ali B.

PGS
PGS22 jan. 2022 - 7:35

Ach, leuk zo'n actie. Maar als het grote publiek het weer vergeten is, komen zij weer terug. Kijk maar naar Bilal Wahib.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -21 jan. 2022 - 19:29

De standbeelden worden dus neergehaald. Fraaie herhaling van geschiedenis.

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie21 jan. 2022 - 22:17

Borsato mag van mij best een standbeeld. Standbeelden zijn over het algemeen lekker stil. Dat is precies wat ik van Borsato zelf ook graag wil.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij21 jan. 2022 - 19:23

#HowcanImakethisaboutme? Kijk ons eens politiek correct zijn door hardop publiekelijk mensen te veroordelen die nog niet voor de rechter gekomen zijn. Stilletjes het wassen beeld weghalen levert natuurlijk geen gratis reclame op voor Madame T. Stilletjes gewoon voorlopig geen Borsato of B meer draaien was veel netter geweest.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 jan. 2022 - 16:17

Een symbolische maar begrijpelijke ingreep. Het getuigt van fatsoen, voor de direct betrokkenen en voor iedereen die zich hun lot aantrekt. Toevallig zag ik afgelopen week de uitstekende film De Veroordeling over de Deventer moordzaak. En hoe ik tijdens het kijken bijna onder de bank kroop van schaamte toen Claudia de Brey als een verliefde bakvis een aubade bracht aan Maurice de Hond als redder van de maatschappij. Terwijl we net getuige waren geweest van de naargeestige manier waarop de Hond ter eer en meerdere glorie van zichzelf en zonder enig bewijs de zgn klusjesman beschuldigd had van de moord. Dat gevoel wil je iedereen besparen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 jan. 2022 - 13:52

We hadden het er gisteren al met onze tieners over tijdens het avondeten. Ze waren het er alle drie over eens dat muziek van Michael J eigenlijk niet kon, maar dat die toch ook wel heel goed was. Ik denk persoonlijk dat je muziek los moet kunnen zien van de persoon. Ik snap dat dit nu gebeurd, niemand wil z'n handen er aan branden, maar uiteindelijk gaan we deze muziek wel weer horen.

6 Reacties
Cave Canem
Cave Canem21 jan. 2022 - 15:51

Denk ik ook. Donald Fagan sloeg zijn vrouw. De muziek van Steely Dan blijft goed en blijft worden gedraaid. Don McLean sloeg zijn vrouw. Idem Chuck Berry mishandelde vrouwen. Idem Ike Turner sloeg Tina. Idem En vele anderen.

badgast
badgast21 jan. 2022 - 16:15

Ik weet het zo net nog niet. Ik dacht vroeger dat ik de muziek van Rolf Harris leak en grappig vond. En toen hij net veroordeeld was voor misbruik dacht ik dat ik nog naar zijn dingen kon luisteren. Maar dat lukt niet zonder dat ik een smerige smaak in mijn mond krijg. Misschien was de man minder erg dan Jimmy Saville, maar geen van de individuele slachtoffers schiet er veel mee op dat deze man "niet zo erg als een ander" was. Ik denk dat ik prima kan leven zonder liedjes als "de waarheid" van zo'n leugenaar.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 jan. 2022 - 17:12

John Lennon sloeg zijn vrouw ook. Alle Beatles maar weg ?

pastafari
pastafari21 jan. 2022 - 19:46

@Griezel John Lennon sloeg zijn vrouw niet. Zijn eerste vrouw sprak van 1 klap toen ze beiden 17 waren en daarna nooit meer. Zijn 2de vrouw, Yoko Ono, sloeg hij nooit.

Jozias2
Jozias221 jan. 2022 - 22:40

@pastafari Dus John Lennon sloeg de helft van zijn vrouwen? Hoeveel vrouwen mag je slaan voordat je niet meer gedraaid wordt op de radio?

pastafari
pastafari22 jan. 2022 - 19:59

@Jozias 1 klap als minderjarige, en daarna nooit meer, telt bij mij niet als "vrouwen slaan"

Aurora01
Aurora0121 jan. 2022 - 13:48

Hier ben ik heel blij mee. Als er wel eens muziek van die twee voorbij kwam wist ik niet hoe snel ik moest overschakelen of het apparaat uitzetten. Goeie zet van de NPO. Bravo!!!

2 Reacties
LedStraler
LedStraler21 jan. 2022 - 19:30

@zandb censuur is iets wat speelt tussen de overheid en de burger. Wanneer een post van mij hier niet wordt geplaatst kan ik dus ook naar de rechter om te gaan janken over censuur?

LedStraler
LedStraler21 jan. 2022 - 19:33

@mezelf was niet voor zandb bedoeld

Ivan61
Ivan6121 jan. 2022 - 12:23

Hoe moet ik dat zien, als een soort van censuur of als straf? Dat zijn 2 misbaksels maar de muziek staat los van. De beide staan niet op mijn afspeellijst maar er zijn genoeg mensen die dat leuk vinden. Wie straf jij op deze manier NPO?

7 Reacties
Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 15:43

Sarajlijla Daar bent u baas over, wat u wilt zien. Wat mij betreft is het straf noch censuur. Je bent niet verplicht om iemands muziek te draaien. Er is geen wet die je expliciet gebiedt om bepaalde muziek te draaien. Dus is er geen sprake van censuur. Als ik vind dat u iets doet waardoor ik niets met u te maken wil hebben als dat niet beslist nodig is, dan kan je dat geen straf noemen.

Starter2
Starter221 jan. 2022 - 16:19

Natuurlijk is het straf of censuur Zandb. Het niet meer laten horen van hun muziek staat toch in de context van vermeend (want men is nog niet veroordeeld) wangedrag. Of dacht je dat ze bij de radio ineens dachten, kom laten we eens een tijdje niets meer van die gasten draaien.

Ivan61
Ivan6121 jan. 2022 - 18:23

@ Starter, Bespaar je moeite. Zandb reageert om te reageren

Winterdepressie
Winterdepressie21 jan. 2022 - 22:15

Zie het als kismet en de slachtoffers als helder en martelaren voor de goede zaak, namelijk dat die ondermaatse rotzooi niet per ongeluk meer je gehoor kan verpesten. Er zijn geen middelen om Borsato te bestrijden, maar dit komt wel heel mooi uit zo! Je moet uiteindelijk ook het positieven zien in negatieve dingen. Laten we in godsnaam zorgen dat niemand ooit meer onvrijwillig aan die platvloerse Ewbank en Borsato rotzooi hoeven blootgesteld te worden!

Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 12:17

Starter En wanneer die mensen veroordeeld zijn, dan is het geen censuur meer? U kunt vinden wat u wilt maar ik ben bang dat ik gelijk heb. Heb ik dat niet, dan zal dit voor de rechter uitgevochten worden en dan zal u gelijk krijgen. Tot dan houd ik her er maar op, dat hier blijkbaar geen sprake is van censuur. Verder moet u niet de fout maken, dat ik dit een terecht besluit zou vinden en dat inhoudelijk zou verdedigen. Sarajlijla U maakt zich steeds belachelijker. Lees wat hierboven staat. U wilt, nee u kunt begrijpen hoe uw taalopvatting u dwarszit bij de manier waarop u reageert. U vindt dit een slechte maatregel. Ik ook. Zeg dat dan. Want als u de woorden 'censuur' en 'straf' gebruikt, dan doet u dat, vind ik onterecht. En in plaats dat u daar eens blij om bent, dat iemand de moeite neemt om u aan het denken te zetten, doet u maar steeds alsof ik elke kaar maar weer onzin beweer. Jammer. Maar het is blijkbaar niet anders.

Ivan61
Ivan6122 jan. 2022 - 13:43

Zandb, Jij kraamt onzin uit. Ga jij nu bepalen wie welke woorden gebruikt. Jij hebt nergens mening over en zeikt iedereen hier af. Kom een keer met inhoud in de plaars van gezeik.

Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 18:15

Sarajlijla Als u ten onrechte van censuur betekent, zeg ik niet dat u dat niet mag doen. Ik probeer te begrijpen wat u bedoelt en ik probeer u duidelijk te maken dat u daar dan m.i. verkeerde woorden gebruikt. En in plaats van dan eens na te gaan denken, roept u dat ik zeg wat u wel en niet MAG (nota bene) schrijven. Als u dat "gezeik" vind, moet u dat weten. Als u meent dat ik niets doe dan afzeiken, dan is dat uw mening. Als u beweert dat ik geen mening heb, dan weet u niet wat een mening is. Helaas heb ik weer te hoog ingeschat. Jammer. Volgende keer weer beter.

nikita72
nikita7221 jan. 2022 - 11:47

Is Marco B. of Ali B. dan al veroordeeld? Dit is wel erg letterlijk "trial by media".

1 Reactie
nikita72
nikita7221 jan. 2022 - 11:48

En daarbij ga ik ervan uit dat de kwaliteit van hun muziek niet afhangt van hun gedrag. Of draait het bij de publieke omroep niet om kwaliteit, maar om de aaibaarheid van de artiest?

Jozias2
Jozias221 jan. 2022 - 11:10

Klinkt sympathiek hoor maar dan is er nog wel wat meer muziek die niet meer gedraaid kan worden.

3 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie21 jan. 2022 - 12:45

Je moet er uiteindelijk wat voor over hebben!

Jozias2
Jozias221 jan. 2022 - 15:46

@winterdepressie Dan moet je Micheal Jackson en Gert en hermien ook niet meer draaien en bijvoorbeeld de rolling Stones en alle andere bands die met minderjarige groupies of groupies onder invloed sliepen.. En het liedje Belle Hélène van doe maar kan niet meer. En waarom stoppen bij de goeden zeden? Iedere artiest die verdacht wordt of is geweest van een drugs delict, wapen bezit of gebruik? Geweldsdelicten? Ik denk niet dat je vrolijk wordt van de muziek die over blijft.

Winterdepressie
Winterdepressie21 jan. 2022 - 22:11

@Jozias, Zoals ik al zei, je moet er iets voor over hebben! In privé sferen, kan je nog prima "foute" muziek horen, maar als de prijs is dat ik geen Stones meer op de radio hoor, een medium waar ik over de inhoud weinig aan kan doen, de prijs is om nooit meer die truttige non-muziek van Ewbank en Borsato te hoeven confronteren, dan ben ik helemaal voor. Die rotzooi zou eigenlijk bij wet verboden moeten zijn, maar gezien dat helaas niet haalbaar is, is dit "the next best thing!". PS. Jackson en Gert en Hermien zijn ook objectief slecht en horen niet ten berde gebracht te worden door mensen die beter zouden moeten weten.

Phil2
Phil221 jan. 2022 - 11:04

Foto: Marco en Ali B overleggen wijziging liedtekst: "wie" in plaats van "wat"... zou je doen. Eigenlijk kan er geen kwinkslag over zo'n serieus onderwerp gemaakt worden, maar ik kan me voorstellen dat Marcel van Roosmalen 'm zou hebben gemaakt.

Rick Hofland
Rick Hofland21 jan. 2022 - 10:50

Voor nu begrijp ik dit besluit, maar op de lange termijn heb ik er wel wat moeite mee als hun muziek niet meer gedraaid mag worden.

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie21 jan. 2022 - 12:44

Het feit dat hun platte middelmatigheid minder ten berde gebracht zal worden is juist het aspect van deze hele klucht waar ik het minste moeite mee heb. Ongeacht de situatie vond ik dit altijd al een noodzaak.

Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 13:15

Rick U maakt een denk fout. Een besluit om bepaalde muziek niet te draaien is niet hetzelfde als beweren dat bepaalde muziek niet gedraaid mag worden. Als ik een programma maak, selecteer ik de muziek en wanneer ik principieel geen country zou draaien, verbied ik geen countrymuziek. Wanneer ik een verbod krijg opgelegd van de baas (of indirect van de reclamemakers bv) om bepaalde muziek te laten horen, dan kan ik naar de rechter om te vragen of hij kan beoordelen of er sprake is van censuur.