Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NOW voor de firma’s list en bedrog

  •  
02-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
eendjes

© cc-foto: hansbenn

Malafide eendenslachter kreeg tijdens de eerste ronde NOW maar liefst 799.746 euro. Inmiddels is dit bedrag opgelopen naar meer dan twee miljoen euro.
Soms als je denkt: het kan niet idioter, dan kan er toch nog een schep bovenop. Dat bewijst het beruchte Bert’s Animal Verhuur in het Gelderse Appeltern, dat twee jaar gelden door de rechter is stilgelegd, maar tijdens de coronacrisis een lieve 154.875 euro aan steun heeft gekregen uit het potje tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).
Deze steun wordt uit publiek geld betaald. En dan moet je je voorstellen dat dit bedrijf al jaren onder vuur ligt, met klachten over dierenwelzijn, aangiftes en Kamervragen. Uiteindelijk is door de gemeente West Maas en Waal zelfs voor meer dan 100.000 euro aan dwangsommen opgelegd. Twee jaar geleden legde de rechter het bedrijf per direct stil, maar nu wordt toch nog even 154.875 euro aan Nederlands belastinggeld meegepikt.
Twee weken geleden bepaalde een rechter dat het bedrijf in Appeltern 40.000 euro aan openstaande dwangsommen moet betalen. De rechtbank stelde hiermee de gemeente West Maas en Waal in het gelijk. En dat is dus nog niet de helft van de dwangsommen die Bert’s Animals Verhuur heeft liggen. Daarbij kreeg het bedrijf van de economische politierechter ook nog eens 4.000 euro boete opgelegd. Dit vanwege het niet tijdig registreren van fokzeugen en biggetjes, die vanuit zijn bedrijf naar het slachthuis gingen, stierven op het terrein of verkocht werden.
Maar Bert doet net of zijn neus bloedt, zo blijkt uit de verhalen van getuigen die zich bij House of Animals melden, en gaat gewoon vrolijk door met dieren verhuren. Wij – House of Animals – gaan er alles aan doen om de activiteiten van Bert’s Animal Verhuur definitief te stoppen. Een grote zorg is wel wat er dan met de dieren gebeurt, maar uiteraard gaan we dat nauwlettend in de gaten houden.
En toen we toch aan het graven waren in de coronasteuncijfers, keek ik ook even wat die afschuwelijke eendenslachterij in Ermelo en het Dolfinarium Harderwijk na 5 rondes NOW hebben gekregen. Tomassen Duck-To B.V. is de eendenslachter die de ene na de andere boete krijgt wegens het veroorzaken van ernstig dierenleed. Het mag allemaal niet baten. De structurele mishandeling van eenden gaat door en juist deze malafide eendenslachter kreeg tijdens de eerste ronde NOW maar liefst 799.746 euro. Inmiddels is dit bedrag opgelopen naar meer dan twee miljoen euro: 2.153.139 euro om precies te zijn. Jouw en mijn belastinggeld. Ik kan een krachtterm ternauwernood onderdrukken.
En bij het Dolfinarium in Harderwijk kunnen ze ook weer even vooruit: 2.212.607 euro compensatie dankzij de NOW. Publiek geld, ons belastinggeld, gaat naar clubs die liegen, bedriegen en dieren op de meest vreselijke wijze behandelen. Ik hoop dat ze er iedere cent van terug moeten betalen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Simplex2
Simplex24 feb. 2022 - 15:58

U heeft ergens een klok horen luiden, maar werkelijk geen idee waar de klepel is. NOW is loonsteun. Loonsteun voor het personeel. U mag het oneens zijn met de verstrekte steun omdat het bedrijf activiteiten heeft die niet bij uw idealen passen, maar deze steun is rechtstreeks in de zakken van het personeel verdwenen. Niet in de zakken van "het bedrijf". Bij de verstrekking van NOW was er geen sprake van verrijking, het NOW percentage was lager dan de werkelijk uitbetaalde loonsom, de ondernemer moest zelf een deel bijpassen. De overheid heeft voorwaarden gesteld aan het wel of geen recht hebben op NOW, voldeed de onderneming aan deze voorwaarden dan kreeg zij NOW. De activiteiten van de onderneming waren geen onderdeel van de voorwaarden. Met de NOW konden de bedrijven de personeelsleden doorbetalen. Wanneer op basis van omzetcijfers blijkt dat ze er geen recht op hadden, moeten ze het inderdaad terug betalen. Maar niet op basis van rancuneuze onderbuikgevoelens, omdat ze "stom" zijn. U blaft tegen de verkeerde boom.

Welp2
Welp23 feb. 2022 - 12:18

Van wat ik begrijp is dat "Bert’s Animal Verhuur" [1] De gemeente zit al tientallen jaren in een spagaat m.b.t. het bedrijf. De boerderij waar het bedrijf gevestigd is, heeft een agrarische bestemming, waar 'dierenverhuur' officieel niet onder valt. Het probleem is echter dat 'dierenverhuur' niet echt goed in geen enkele categorie past. Om deze reden heeft de gemeente aangeboden om samen met die Bert te kijken wat er aan het bedrijf veranderd kan worden om wel te voldoen. De gemeente is vrij welwillend bij initiële plannen van die Bert om een dierenpark/dierentuin op te zetten. Dit vereist wel dat Bert uitgewerkte plannen voorlegt en vergunningen aanvraagt. Die Bert lijkt een moeilijk persoon te zijn om zaken mee te regelen en komt niet met een uitgewerkt plan. Daarnaast lijkt hij zich weinig van zijn buurtgenoten aan te trekken, welke geregeld veel last ervaren hiervan. De gemeente heeft het gehad met deze Bert, maar zit in een spagaat. Bert voldoet niet aan de agrarische bestemming, maar het stilleggen vereist een bewijslast vanuit de gemeente dat het bedrijf niet past in het beleid van de gemeente. En daar past het bedrijf grotendeels wel in (toeristische ambities). Dus tot nu toe heeft het bedrijf alleen enkele (relatief kleine) dwangsommen voor gekregen. Maar echt stilgelegd is het niet door de gemeente. Wel heeft het bedrijf volgens de KVK 13 werknemers is in dienst.[2] [1] https://www.gelderlander.nl/west-maas-en-waal/gemeente-in-spagaat-bij-bert-s-animal-verhuur~a6dc93002/ [2] https://drimble.nl/bedrijf/appeltern/1222848/berts-animal-verhuur.html

Paul250371
Paul2503713 feb. 2022 - 11:20

Het is walgelijk dat die bedrijven bestaan maar als ze legaal mogen bestaan en ze komen in aanmerking voor steun dan is het helaas.

Van woerkom
Van woerkom3 feb. 2022 - 7:28

Er worden helaas miljoenen weggegeven aan allerlei spookbedrijven, mijn boekhouder zegt dat de fraude die is gepleegd met NOW en andere corona gerelateerde tegenmoetkomingen het kinderopvangtoeslag zal verbloemen.

1 Reactie
Max_Konijn
Max_Konijn3 feb. 2022 - 11:41

Dat geloof ik meteen, is controle achteraf, precies zoals de tweede kamer het wou. Dat is vragen om misbruik. Maar dat heeft geen zak te doen met bovenstaand stukje zinloze tekst van Soeters.

Max_Konijn
Max_Konijn2 feb. 2022 - 18:24

Hmm.., hadden ze er recht op? Zoja waar gaat dit over?

Jozias2
Jozias22 feb. 2022 - 18:23

Wat is nu precies het punt. Bedrijven waar men het niet eens is mogen geen NOW steun krijgen? Als de steun onterecht is dan zal het terugbetaald moeten worden. En ja het is publiek geld maar het is geen geld wat naar ‘het bedrijf’ gaat maar naar de werknemers.