Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Notitie ministerie: Openen horeca juist goed voor daling coronacijfers

  •  
08-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Regionale lockdown dreigt voor Twente
Update 17:30
Het RIVM ontkent het instituut berekeningen heeft verricht waaruit blijkt dat heropening van de horeca zal leiden tot terugdringen van het virus: “In verschillende media wordt gesteld dat wij berekeningen hebben gemaakt voor een notitie over horeca van het ministerie van EZK. Dat klopt niet. Wij hebben geen data waaruit blijkt dat het reproductiegetal zal dalen bij het openstellen van de horeca.”
Overigens beweert RTL Nieuws niet dat de berekeningen zijn verricht door het RIVM. De nieuwsrubriek spreekt van “een analyse van de coronacijfers van het RIVM die is gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK)”.
Eerder:
Het openen van de restaurants zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een daling van de coronabesmettingen in plaats van dat die zullen stijgen. Dat staat in een notitie van het ministerie van Economische Zaken (EZK) die is ingezien door RTL Nieuws. Half oktober besloot het kabinet opnieuw de horeca te sluiten om de coronabesmettingen tegen te gaan. Het aantal besmettingen loopt echter hoog op, terwijl veel horecaondernemers in financiële moeilijkheden geraken.
De notitie is een analyse van de coronacijfers van het RIVM en wordt dinsdag door minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) ingebracht tijdens de kabinetsvergadering over de corona-aanpak. Daarin staat dat kort na het sluiten van de horeca in oktober het reproductiegetal weliswaar iets daalde, maar vervolgens weer opliep tot het niveau van voor de sluiting.
Volgens de analyse is dan ook niet de horeca de belangrijke besmettingsbron, maar juist het thuisbezoek. Voor de horecasluiting was al gebleken dat er nauwelijks besmettingen plaatsvonden in restaurants. Zo werden er in de week voor de sluiting 130 besmettingen herleid naar de horeca, tegenover 1046 besmettingen na familiebezoek.
RTL meldt op basis van Haagse bronnen dat er bewindslieden zijn die hopen op een heropening van de horeca in de kerstvakantie. Dinsdag kwam voormalig horeca-ondernemer Fons Burger in een column op Joop al tot dezelfde conclusie als de notitie van EZK. Na de berichtgeving van RTL Nieuws sprak onder meer GroenLinks-leider Jesse Klaver zich uit over de notitie. Op Twitter schreef hij te willen dat de notitie onmiddellijk met de Tweede Kamer gedeeld wordt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

chwiedijk
chwiedijk9 dec. 2020 - 10:46

Tja...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 dec. 2020 - 7:52

Plus: de horeca is ideaal voor contactonderzoek. Daar wordt *wel* bijgehouden wie er wanneer is...

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 dec. 2020 - 20:13

Veel horecazaken zijn prima in staat klanten veilig te bedienen. Vooral de restaurants en de grand cafés kunnen dat. Ik denk dat politici moeite hebben om aan te geven welke bedrijven dat wel en welke dat niet kunnen. En dat er kritiek komt als zou zo'n maatregels leiden tot willekeur. Dus daarom maar helemaal geen keuze maken. Ruttes staatsmanschap is duidelijk vloeibaar aan het worden zodra er tegengestelde belangen op het spel staan. Hij zegt niet als leider gezien te willen worden, terwijl leiderschap nu meer dan ooit nodig is. Open volgende week alle restaurants en cafés maar handhaaf de corona regels.

brandhout2
brandhout28 dec. 2020 - 16:35

Black Friday heeft voor een stijging in de besmettingscijfers gezorgd. Dat is het vermoeden van het RIVM. De winkels lekker druk en niemand in de horecazaken toegestaan. Een beetje spreiding van al dat winkelende publiek had met het openen van de horeca waarschijnlijk minder besmettingen opgeleverd. De horeca wordt op slot gehouden zonder enig bewijs dat deze maatregel hout snijdt.

Pater
Pater8 dec. 2020 - 15:54

Lijkt me inderdaad typisch een notitie van EZ. Natuurlijk openbaar maken. Mooi dat het enorme gewicht van de opinie van Fons Burger wordt genoemd, een echte expert, die zijn Spaanse ervaringen met de horeca met ons deelde. Code oranje voor Spanje trouwens. Fons had in elk geval wel het benul mee te wegen dat de horeca voor 7 % van de besmettingen verantwoordelijk was tijdens de 1e golf. De restaurants kunnen m.i. best openen, mits afstand wordt gehouden.

1 Reactie
Pater
Pater8 dec. 2020 - 16:17

Het schijnt dat die notitie van EZ (waar het RIVM niet aan heeft meegewerkt) inderdaad over de restaurants gaat. Dat zeggen ze in elk geval net voor de radio. Dat nu de binnen het kabinet levende onenigheid ook naar buiten wordt gebracht is een slecht signaal. En waar is dat routeboek eigenlijk gebleven? Eénmalig uitgebracht en onmiddellijk met voeten getreden. Ach ja, De Jonge.

Bert de Vries
Bert de Vries8 dec. 2020 - 15:47

Erik Wiebes is per definitie onbetrouwbaar. En steunpilaar van Mark Rutte. Zonder het ene heeft het andere geen betekenis.

1 Reactie
chwiedijk
chwiedijk9 dec. 2020 - 10:48

Ja die Wiebes is een rare !

The Apple
The Apple8 dec. 2020 - 15:46

Ik zit nu een avondje Nederlandse TV in te halen en het is echt lachen gieren brullen. Er zijn blijkbaar een aantal beperkende maatregelen van kracht en dus gaat het nu al uren lang over de vraag: hoe kunnen we die ontduiken. En ze hebben er zelfs een goed Nederlands woord voor bedacht: MAATWERK, het sluipweggetje voor jan en alleman...

Archie Bunker
Archie Bunker8 dec. 2020 - 15:11

Met het hele gezin naar de kroeg en voorlopig niet meer naar huis.

Hakkepuf
Hakkepuf8 dec. 2020 - 15:10

Ik ontkom nog steeds niet aan het idee dat de CU en de SGP meer weten van horecasluiting. In ruil voor een beetje gedoogsteun van de SGP is Rutte tot erg veel in staat. In de ogen van de CU en de SGP is de natte horeca de ultieme doodzonde. We hebben het 13 jaar geleden ook gezien. Toen waren het Andre Rouvoet (CU) en de zwaar gereformeerde CDA-er Ab Klink die een soort van Jihad tegen de café's begonnen waren.

vdbemt
vdbemt8 dec. 2020 - 14:26

En zo komen er uit allerlei, maar dan wel op de economie, en niet op de gezondheid gerichte hoeken, goed verzonnen dwaze theorieën om de economie maar weer zo snel mogelijk volop aan de gang te krijgen. "In de horeca vinden niet zoveel besmettingen plaats" dus ze kan weer open. NU vinden er in de horeca helemaal geen besmettingen plaats. Als de horeca weer open gaat, zullen er sowieso meer besmettingen plaatsvinden dan nu. En waar nemen ze die mee naartoe? Naar de huiselijke kring. Het gaat inmiddels, volledig te verwachten, de verkeerde kant op. De horeca open, of op andere manier versoepelen, zal het er niet beter op maken.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt8 dec. 2020 - 14:30

"En zo komen er uit allerlei, maar dan wel op de economie, en niet op de gezondheid gerichte hoeken, goed verzonnen dwaze theorieën om de economie maar weer zo snel mogelijk volop aan de gang te krijgen. " Zo ook het manifest van Barbara Baarsma e.a. (econoom natuurlijk). Belangstellingsgeil verzonnen achter een bureau, bij Beau in heel veel woorden niet uitlegbaar en zeker niet uitvoerbaar.

LBNB
LBNB8 dec. 2020 - 14:38

Je hoeft er toch niet heen te gaan? De mensen in de horeca gaan kapot en half Nederland is zwaar neerslachtig/depressief.

Ecclesia
Ecclesia8 dec. 2020 - 16:19

'Je hoeft er toch niet heen te gaan?' Hoeft niet, maar het gebeurt vervolgens wel. En ook al ga je zelf niet, de mensen om je heen komen mogelijk wel in de verleiding om in corona hotspots te komen, en die troep jouw kant op te sturen. Horeca heeft zeer zeker een geldinjectie nodig, dat ben ik met u eens. Anders bestaat er over een half jaar geen horeca meer, en dat duurt wel even voor zoiets weer is opgebouwd. Wat betreft neerslachtigheid/depressie, horeca neemt dat sowieso niet weg.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 dec. 2020 - 14:13

Ik denk dat je ook een verschil is tussen hoskroegen voor bezopen studenten en plekken waar je rustig iets kunt eten en/of drinken. In studentenstad Groningen daalden de cijfers enorm toen de horeca dicht ging en ik denk dat dat wel degelijk door die hoskroegen kwam. En dat zijn trouwens meestal ook kroegen van schatrijke eigenaars dus die dicht houden moeten ze kunnen hebben.

Leontrotsky
Leontrotsky8 dec. 2020 - 14:13

Dit is de waanzin ten top. Juist nu de corona besmettingen de stratosfeer inschieten (Bert Niesters verwacht meer dan 25.000 besmettingen per dag vanaf 15 januari als we zo door gaan) willen ze gaan versoepelen. We hebben nu juist een totale lockdown nodig. Alle MKB bedrijven moeten gesloten worden, minimaal tot eind augustus 2021. We moeten in totale lockdown totdat minimaal 95% van alle Nederlanders 4x gevaccineerd is en dat kan tot augustus 2021 duren, tot dan moet er een volledige lockdown in Nederland ingesteld worden.

3 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet8 dec. 2020 - 15:24

*satire*

Aart van de aap
Aart van de aap8 dec. 2020 - 16:13

Trotsky Dat zou wel de economie verwoesten en dat is dan ook weer desastreus

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 dec. 2020 - 12:18

Trotsky heeft altijd de oplossing voor elk probleem . Altijd dezelfde oplossing. Het zit m nog steeds dwars wat ze m in Mexico geflikt hebben denk ik.

Thuiszitter
Thuiszitter8 dec. 2020 - 14:11

Ze moeten weer tegemoet komen, ik verwacht dat ze de restaurants onder voorwaarden open gooien.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt8 dec. 2020 - 14:32

Dat denk ik dus niet. Ik denk dat het echt thuiszitten blijft. En wandelen. Of fietsen. Of padelen. Of bolderen. Goed voor de mens

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 dec. 2020 - 0:25

Als het maar geen crossfietsen wordt.