Journaal geeft voorkeur aan reportage over Chinese toeristen in Giethoorn
Meer dan 300.000 mensen van over de hele wereld liepen zondag een mars voor het klimaat. Volgens de organisatie van de mars werd het zelfs de grootste klimaatmars uit de geschiedenis. In New York, Parijs, Berlijn, Londen en Brussel gingen betogers de straat op om te laten zien dat er actie nodig is tegen klimaatverandering. Wereldwijd werd door media aandacht besteed aan het onderwerp. Over heel de wereld? Nee, in het Gooi bood de NOS moedig weerstand tegen de poging om publieke aandacht te vragen voor de crisis.
In het achtuurjournaal van zondagavond zat geen reportage over de Nederlandse klimaatmars die werd gehouden en waarvoor in Amsterdam zondagmiddag meer dan 5000 mensen de straat op waren gegaan. Wel bracht het journaal een reportage over Giethoorn, waar steeds meer Chinezen op vakantie gaan. Een onderwerp dat bij de NOS vaker nieuws is, omdat ze zich niet netjes gedragen bijvoorbeeld (oktober 2013), Amsterdam bezoeken (april 2013), of zelfs naar Parijs gaan (februari 2012). Om maar een greep te doen.
Op Twitter werd boos en verontwaardigd gereageerd op de redactionele keuze van de NOS. Televisiejournaals in de ons omringende landen besteedden wel ruim aandacht aan het wereldnieuws. In België, Duitsland en Frankrijk werd uitgebreid ingegaan op het onderwerp in de journaals, met beelden uit Amerika en aangevuld met reportages uit eigen land.
De Belgische VTM-weervrouw reisde af naar New York om zelf mee te lopen met de klimaatmars. Ze maakte er een reportage over.
De NOS bracht uiteindelijk in het journaal van middernacht een ‘kortje’ over het nieuws. In een item van nog geen minuut werd verteld dat er actie was gevoerd.
Volgens een eindredacteur van het NOS Journaal was het een bewuste keuze geen aandacht aan het onderwerp te besteden. Hij verklaarde desgevraagd tegenover Joop:
“Dit zijn programmatische keuzes die je soms maakt. We hebben onze eigen afweging gemaakt uit het bestaande nieuwsaanbod. De klimaatmars was agendanieuws. Dat is iets wat je kunt signaleren, maar dat is geen reden om er aandacht aan te besteden.
Dinsdag start in New York een nieuwe internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Leiders van over de hele wereld, waaronder ook de Amerikaanse president Barack Obama, gaan daar met elkaar in gesprek over hoe de wereldwijde klimaatproblemen aan te pakken zijn. Tip: laat Chinese toeristen er ook iets mee doen, dan vindt de NOS het vast interessant.
Bekijk hier het Giethoorn-item uit het Achtuurjournaal van 21 september: