Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NOS, RTL en Volkskrant slepen kabinet voor rechter om MH17-doofpot

  •  
04-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Golden Lady Justice, Bruges, Belgium

© cc-foto: Emmanuel Huybrechts

NOS Nieuws, RTL Nieuws en de Volkskrant hebben op 9 februari een rechtszaak aangespannen tegen het kabinet vanwege de documenten rondom MH-17. De drie media eisen dat de minister van Veiligheid en Justitie meer documenten over de afwikkeling openbaar maakt. Dat meldt de NOS donderdag.
Nos, Rtl en de Volkskrant hebben vorig jaar oktober afzonderlijk van elkaar een aanvraag ingediend in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om documenten in te zien. Zij vroegen om verslagen van de ministeriële en ambtelijke commissies om het kabinetsbeleid na de ramp te kunnen reconstrueren.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie weigerde veel documenten openbaar te maken en degenen die wel toegestuurd werden, bleken delen onleesbaar gemaakt te zijn. Een bezwaarprocedure leverde niet meer op. De media hebben daarom de handen ineengeslagen om een beroepsprocedure te beginnen. Daarover zegt de NOS:
"Door gezamenlijk op te trekken, benadrukken de drie nieuwsorganisaties hoe belangrijk ze deze kwestie vinden voor de journalistiek. Het principe van openbaarmaking van documenten rondom de MH17-ramp weegt in dit geval zwaarder dan de gebruikelijke onderlinge concurrentie"
De rechter die in een gezamenlijke rechtszitting over de kwestie zal oordelen, moet alle documenten te zien krijgen om te beoordelen of de weigeringsgronden van de minister terecht zijn of niet. De hoofdredacteuren lichten hun actie in een verklaring toe:
"NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff: De NOS, RTL en de Volkskrant spannen deze procedure samen aan, omdat we willen onderstrepen dat openbaarheid juist in deze zaak zo cruciaal is. Het gaat niet alleen om de nabestaanden, maar ook om het optreden van de Nederlandse regering en de politieke verhoudingen in Europa. Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, voegt daaraan toe: Gezien de maatschappelijke impact van de vliegramp met de MH17 en de vele vragen die leven bij de nabestaanden, is het van groot belang dat de overheid transparant is over al zijn inspanningen in de nasleep van deze ramp. Voor journalisten is deze openheid essentieel om de werkzaamheden van de overheid te controleren. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws beklemtoont het belang van de waarheidsvinding: Het vaststellen van de oorzaak en vervolging van daders van de aanslag op MH17 zijn topprioriteit. Maar het is ook van groot belang dat ’t politiek en bestuurlijk handelen in de nasleep van de ramp nauwgezet kan worden gereconstrueerd. Dat wordt nu met de politiek-van-de-zwarte-stift gefrustreerd en dat lijkt mij een open, democratische samenleving onwaardig."
Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, voegt daaraan toe: Gezien de maatschappelijke impact van de vliegramp met de MH17 en de vele vragen die leven bij de nabestaanden, is het van groot belang dat de overheid transparant is over al zijn inspanningen in de nasleep van deze ramp. Voor journalisten is deze openheid essentieel om de werkzaamheden van de overheid te controleren.
Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws beklemtoont het belang van de waarheidsvinding: Het vaststellen van de oorzaak en vervolging van daders van de aanslag op MH17 zijn topprioriteit. Maar het is ook van groot belang dat ’t politiek en bestuurlijk handelen in de nasleep van de ramp nauwgezet kan worden gereconstrueerd. Dat wordt nu met de politiek-van-de-zwarte-stift gefrustreerd en dat lijkt mij een open, democratische samenleving onwaardig.

Meer over:

politiek, nieuws, mh17, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.