Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NOS maakt van vermeende terroristen vluchtelingen

  •  
10-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Refugee Rights Protest at Broadmeadows, Melbourne

© cc-foto: Takver

Een opmerkelijk kop op NOS.nl: Turkije onderschept vluchtelingen met bomvesten. Dat is schrikken. Waarom zouden vluchtelingen bomvesten bij zich dragen, ze proberen immers aan bommen te ontsnappen. Het bericht meldt dat het Turkse leger “volwassenen en kinderen” heeft aangehouden met in hun bagage “vier bomvesten en vijftien kilo aan explosieven”.
De groep was volgens de NOS afkomstig “uit een deel van Syrië dat in handen is van Islamitische Staat (IS)”. Ze werden opgepakt “in de buurt van Karkamis, zo’n honderd kilometer ten oosten van het gebied waar tienduizenden gevluchte Syriërs vastzitten.” Nergens wordt vastgesteld of de groep deel uitmaakte van de vluchtelingen die honderd kilometer verderop vastzitten.
De NOS schrijft:
"Turkije en ook andere landen zijn bang dat IS-strijders zich onder de vluchtelingen mengen die Syrië ontvluchten. IS pleegt geregeld aanslagen in Turkije, zoals in januari op toeristen in Istanbul. Daarbij kwamen tien Duitsers en een Peruaan om het leven."
Mengen ze zich nu onder vluchtelingen of zijn het zijn het vluchtelingen zoals de kop stelt? De Turkse en internationale media waarop het bericht gebaseerd is, zien het in ieder geval anders. Die spreken van vermeende terroristen die zijn aangehouden, of gewoon van een groep mensen. Nergens wordt duidelijk of de groep uit Syrië afkomstig was of er juist op weg naar toe ging. Het leger noemt ook geen enkele groepering waartoe ze zouden behoren.
De NOS beweert niettemin dat de verdachten vluchtelingen zijn en helpt zo mee aan de demonisering van mensen die op de vlucht zijn voor geweld.
Update 21:50: De NOS heeft de berichtgeving aangepast en de gewraakte kop gewijzigd in ‘Turkije onderschept bomvesten bij Syrische grens’
cc-foto: Takver
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.