Joop

NOS Journaal waarschuwde 20 jaar geleden voor gevolgen pandemie

  •  
16-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
408 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-02-16 om 21.27.11
Uit de eerste conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die het overheidsbeleid in de eerste maanden van de pandemie onder de loep heeft genomen, blijkt dat die overheid op meerdere fronten de plank misgeslagen heeft. Onder meer in de voorbereiding op een pandemie, de communicatie daaromheen en de aanpak zelf. Dat de overheid ruimschoots de tijd heeft gehad om beter beslagen ten ijs te komen in het geval van zo’n pandemie, blijkt uit een video die onderzoeksjournalist Lex Runderkamp op sociale media deelde. Al in 2003 onthulde het NOS Journaal een reeks geheimgehouden overheidsonderzoeken waaruit blijkt dat Nederland toen al totaal onvoorbereid was op een ramp.
Het begon met de vuurwerkramp in Enschede in het jaar 2000. De Commissie Oosting concludeerde na haar onderzoek dat het de overheid was die had gefaald bij het voorkomen van de ramp waarbij uiteindelijk 23 mensen werden gedood, nog eens 900 mensen gewond raakten en zo’n 200 woningen werden verwoest. Oosting bepleitte bij de presentatie van zijn bevindingen een cultuuromslag in het Nederlands bestuur.
Drie jaar later nam de NOS de proef op de som en onderzocht het voorbeeld van een grieppandemie waarvoor medici en wetenschappers al jaren waarschuwden dat die ook Nederland kon treffen. Viroloog Ab Osterhaus schetste ‘dat duizenden mensen dood zullen gaan is zeker’. Een inventaris leerde dat het niet alleen aan vaccins en virusremmers ontbrak, maar ook aan voldoende medisch personeel, ziekenhuisbedden en beademingsapparatuur. Epidemioloog Jim van Steenbergen waarschuwde bijna 20 jaar geleden: ‘Daar hebben we geen antwoord op. Dat wordt een soort oorlogsgeneeskunde.’
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

JohannesV2
JohannesV217 feb. 2022 - 8:57

Nederland is als land niet geschikt om adequaat te handelen ten tijde van een crisis van welke aard dan ook. Zolang alles op rolletjes loopt volgens alle regeltjes gaat het prima. Wanneer er 'out of the box' moet worden gedacht en gehandeld gaat het mis.

Daniel Blank
Daniel Blank17 feb. 2022 - 8:07

Een waarschuwing werkt alleen wanneer deze nauwkeurig is in de tijd en het effect. Als ik nu de waarschuwing afgeef dat de beurzen flink zullen imploderen en dit leidt tot het verlies aan vermogen, van pensioenen en dit leidt het vertrek van de particuliere beleggers. Zo mooi, binnen nu en 30 jaar ga ik gelijk hebben!

Zandb
Zandb17 feb. 2022 - 7:56

1. Die waarschuwing is blijkbaar al twintig nuttig gebleken? 2. Als er een werkelijk grote ramp uitbreekt, in de gebouwen van de NOS waar het Journaal tot stand komt, dan weet ik nu al te stellen, dat de NOS er niet op voorbereid was.

Déjà vu
Déjà vu17 feb. 2022 - 0:04

Verder uit de oude doos: - 50 jaar geleden is er reeds gewaarschuwd voor het te pas en te onpas gebruiken van antibiotica. - zeker 40 jaar lang heeft het WHO gewaarschuwd voor wereldwijde pandemieën Politici en media hebben deze kennis aan hun laars gelapt. En ja, ook in dit geval liep de NOS 20 jaar achter de feiten aan.

3 Reacties
Joopinie
Joopinie17 feb. 2022 - 10:43

@dejavu Antibioticamisbruik kon je vinden bij de veeteelt bij onze landbouwgrootmacht. De apotheken van de toenmalige veeartsen stonden er bol van. Boeren hadden vaak zelfs standaard antibiotica in hun voer voor het vee. Allemaal om de winst per kilo vee te optimaliseren. De winsten voor boer en veearts gingen tot het dak. De betrokken overheidsinstanties, faculteiten, boerenbelangenverenigingen en dierenartsenorganisaties kunnen je er alles over vertellen. Nu zijn boeren wandelende mrsa reservoirs. Geen wonder.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten17 feb. 2022 - 11:20

Ho wacht, in de reguliere media kwam het overmatige gebruik van antibiotica wel degelijk met enige regelmaat aan de orde. De Nederlandse artsenij staat er zelfs om bekend dat ze redelijk voorzichtig omgaat met antibiotica. Het probleem is de diergeneeskunde, dat is een drama. Maar ook dat stond in de pers wel degelijk op de radar. Overigens vergeet je er nog eentje: 70 jaar geleden werd gewaarschuwd voor klimaatverandering als we fossiel bleven verstoken. Kijk waar we nu zijn.

Joost Spits
Joost Spits17 feb. 2022 - 12:07

@ Déjà vu en anderen. Kleine opmerking van mijn kant: Dat er onbezonnen is omgesprongen met antibiotica is correct. Echter, antibiotica werkt alleen tegen bacteriële infecties, niet tegen virussen. Even niet uit het oog verliezen in de discussie. Mvg, Joost

JanB2
JanB216 feb. 2022 - 20:43

Andere tijden. De rol van het huidige nos journaal tijdens de pandemie daarentegen verdient nadere analyse.

4 Reacties
nikita72
nikita7217 feb. 2022 - 8:36

Kunt u dat uitleggen? (ik kijk zelden naar het NOS journaal)

JanB2
JanB217 feb. 2022 - 11:08

Ja, het journaal gaf ongezond veel ruimte aan lieden die van het hele gebeuren geen snars begrepen en met hun onzin en gemekker kijkers die ook moeite hebben het allemaal te volgen op het verkeerde been zetten. Alle meningen (sic) moesten kennelijk aan bod komen. Ook de meest onzinnige.

PintOfAle
PintOfAle17 feb. 2022 - 12:33

@JanB Dat geldt volgens mij voor de meeste media. Die gaan ervan uit dat je alle kanten van het verhaal moet laten zien, ook al zijn sommige kanten nog zo onwaar of idioot.

JanB2
JanB218 feb. 2022 - 1:19

"Die gaan ervan uit dat je alle kanten van het verhaal moet laten zien, ook al zijn sommige kanten nog zo onwaar of idioot" Klopt.