Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

NOS Journaal leent zich voor Israëlische witwas-operatie

  •  
02-05-2012
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Alle journalistieke principes gingen overboord om gehoor te geven aan de noodkreet van Netanyahu en diens behoefte aan een witwas-operatie
In een uniek gebaar bood het NOS Journaal het Israëlische leger de gelegenheid uit te leggen hoe keurig dat zich gedraagt bij het handhaven van de onbarmhartige, illegale bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Leent de redactie zich om politieke redenen voor het verkondigen van Israëlische propaganda, of is er sprake van journalistiek amateurisme?
Het was een verbijsterende geste , die het Journaal Israël onlangs maakte. Op uitnodiging van het Israëlische leger was correspondente Monique van Hoogstraten afgereisd naar Nabi Salih , een Palestijns dorp op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Daar filmde ze de wekelijkse demonstratie tegen de Israëlische bezetting en het tastbare symbool daarvan: de nabijgelegen, illegale Israëlische nederzetting Halamish.
We zagen een handvol jongeren stenen gooien naar Israëlische militairen, die traangasgranaten afschoten, een waterkanon inzetten en scheldende Palestijnse vrouwen tegen de benen sloegen. Het was een deprimerend tafereel zoals we dat maar al te goed kennen, al vielen er ditmaal geen doden of zwaargewonden.
De hoofdrol in de reportage was voor de militairen, die royaal de gelegenheid kregen te vertellen hoe ‘beheerst en professioneel’ zij in de Palestijnse gebieden te werk gaan: ‘Ons doel is te voorkomen dat de situatie escaleert. We proberen ervoor te zorgen dat niemand gewond raakt.’
Het had een scène uit een absurdistisch programma kunnen zijn. Militairen op hun eigen verzoek voor de camera laten verklaren dat ze zich echt voorbeeldig gedragen bij het handhaven van een ijzeren bezetting – je moet er maar opkomen.
Van Hoogstraten stond erbij en keek ernaar. Ze verzuimde de context te schetsen en de militairen de vragen te stellen die een journalist behoort te stellen. Is niet juist hun bezetting van de Westoever de primaire oorzaak van alle denkbare vormen van escalatie en humanitaire ellende? Betekent het ‘beheerste’ Israëlische optreden in de praktijk niet dat wetteloosheid en geweld daar al decennia schering en inslag zijn en er met grote regelmaat burgerslachtoffers vallen?
Don’t mention the war , leek het motto van de NOS-correspondente. En dus bleef ook onvermeld dat de militairen VN-resoluties en het internationaal recht schenden, alleen al door hun aanwezigheid op de plaats van het interview. En dat de bezetting in steeds hoger tempo het karakter krijgt van een koloniaal project, dat ieder perspectief op een rechtvaardige vrede doet verdampen. En dat de Palestijnse bevolking, naar alle juridische maatstaven gemeten, het volste recht heeft daartegen te demonstreren.
Aanleiding Directe aanleiding voor de NOS-reportage was de hardhandige wijze waarop Israëlische militairen zes dagen eerder op diezelfde Westoever een demonstratieve fietstocht van Palestijnse en buitenlandse jongeren in de kiem hadden gesmoord. Al na enkele kilometers kregen de fietsers bij een inderhaast opgerichte blokkade te verstaan dat ze niet verder mochten. Waarom? ‘Voor jullie eigen veiligheid’, zei een militair. ‘Dit is verboden militair gebied’, meende een tweede. ‘Deze weg is alleen voor joden’, een derde.
De confrontatie leek beperkt te blijven tot geruzie, totdat de Israëlische commandant plotseling woest met zijn geweer op omstanders begon in te slaan. Drie buitenlanders belandden in het ziekenhuis, onder wie een Nederlander.
Business as usual op de Westoever, waar ook buitenlanders die zich niet naar de grillen van de bezettingsmacht gedragen het risico op rake klappen lopen, en bovendien de gerede kans als ‘provocateur’ de toegang tot de Palestijnse gebieden te worden ontzegd. Gewoonlijk kraait daar geen haan naar, maar ditmaal liep het anders. De confrontatie bleek van meerdere kanten te zijn gefilmd, en binnen enkele uren zoemden de filmpjes over het internet. Duidelijk is te zien hoe de commandant een buitenlander hard met zijn geweer in de nek slaat, en vervolgens met datzelfde geweer een Deense jongeman vol op het gezicht beukt.
Damage control In Nederland bleef het oorverdovend stil, zowel in de media als aan het Binnenhof. Een Nederlandse fietser die in het buitenland het ziekenhuis in wordt geslagen door een militair van een bezettingsmacht – het zal wat.
Maar op internetmedia als Mondoweiss.net en in Israël zelf liepen de gemoederen hoog op. Het regende verontwaardigde en sarcastische reacties (‘Is Israël nu ook al bang voor een invasie van fietsers?’), maar ook steunbetuigingen voor de commandant, die door menigeen een heldenstatus werd toegedicht.
Schrijfster en radiopresentatrice Irit Linur verklaarde dat ze geen genoeg kreeg van het eindeloos herhaalde fragment waarin de Deense jongeman op zijn gezicht wordt geslagen. De Deen is met zijn blonde haar een typische representant van de Hitler Jugend, zei ze op de radio, en sympathisanten met de Palestijnse zaak zijn in haar ogen ‘allemaal geboren antisemieten’.
De kwestie bracht de Israëlische premier Netanyahu in ernstige verlegenheid. Na een publicitair toch al ongelukkige periode, culminerend in harde internationale kritiek op Israëls optreden tegen de ‘Flytilla’, zorgden de gefilmde klappen van de commandant voor een nieuwe deuk in Israëls gekoesterde imago van respectabele en vreedzame staat. Damage control was geboden.
Beestachtig Zo belandde Monique van Hoogstraten op uitnodiging van het Israëlische leger in Nabi Salih, een Palestijns dorp dat in veel opzichten model staat voor de gruwelen van de Israëlische bezetting. De circa vijfhonderd inwoners moesten lijdzaam toezien hoe, onder dekking van het Israëlische leger, delen van hun land en een aantal waterbronnen werden geconfisqueerd door Israëlische kolonisten voor de bouw en uitbreiding van de illegale nederzetting Halamish. Met regelmaat maakt het leger zich in het dorp schuldig aan willekeurige arrestaties, nachtelijke invallen in huizen, beschietingen en andere schendingen van de mensenrechten, aldus mensenrechtenorganisaties als het Israëlische B’Tselem.
De wekelijkse demonstraties van de dorpelingen tegen deze praktijken worden door het leger geregeld met bruut geweld beantwoord. Vier maanden geleden werd dorpsbewoner Mustafa Tamimi op beestachtige wijze door een Israëlische militair gedood. Van luttele meters afstand werd hem vanuit een legerjeep een traangasgranaat in het gezicht geschoten. Het op deze wijze uitschakelen van demonstrerende burgers komt volgens B’Tselem veel vaker voor, zowel in Nabi Salih als elders op de Westoever. De daders worden zelden of nooit vervolgd.
Twee nabestaanden – Manal en Narriman Tamimi – waren twee maanden geleden in Nederland. De vrouwen lichtten de dramatische leefomstandigheden van de dorpsbewoners en hun verzet tegen de bezetting toe op drie publieke bijeenkomsten en een door de SP georganiseerde ontvangst in de Tweede Kamer.
Palestijnen genegeerd Niets van dit alles haalde de Journaal-uitzending. Staande in het dorp slaagde Van Hoogstraten erin de familie Tamimi en de overige bewoners compleet te negeren. Geen Palestijn kwam aan het woord. Alle journalistieke principes gingen overboord om gehoor te geven aan de noodkreet van Netanyahu en diens behoefte aan een witwas-operatie.
Het geweld tegen de fietsers was ‘een incident’, praatte Van Hoogstraten de Israëlische regering na. ‘Een incident dat uren, maanden (Israëlisch) PR-werk teniet doet. En daarom heeft het leger ons vandaag uitgenodigd om te laten zien hoe beheerst het te werk gaat.’
De prangende vraag die resteert is: heeft de Journaalredactie zich om politieke redenen voor de kar van Netanyahu laten spannen, of is er sprake van tenenkrommend journalistiek amateurisme? In beide gevallen is damage control dringend noodzakelijk.

Meer over:

opinie, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 mei 2012 - 6:34

Goed om te melden dat de dames Tamini in Den Haag waren, VVD was een van de afwezigen maar Han ten Broeke vind dat de Palestijnen hem hebben teleurgesteld.http://mondoweiss.net/2012/04/major-olive-producing-village-ordered-to-uproot-1400-trees-by-may-1.html 1400 bomen moeten worden gekapt en nog ergens moet men zelf 1000 olijfbomen kappen, olijfbomen op eigen grond. Walgelijke nieuwsgaring, compliment voor Martijn de Rooij.

ockham
ockham2 mei 2012 - 6:34

Belgische tv, in het bijzonder Vranx, levert meer dan voldoende compensatie.

Tom Meijer
Tom Meijer2 mei 2012 - 6:34

Die 'reportage' was inderdaad schaamteloze propaganda voor de Israelische bezetting. Het was van een ontzettend laag journalistiek niveau de NOS onwaardig. Het had niet in deze vorm uitgezonden mogen worden. Als het al niet mogelijk was om in dezelfde reportage hoor en wederhoor toe te passen en de militairen erop te wijzen dat zij daar volstrekt illegaal aanwezig waren dan had het de NOS gesierd in een direct aansluitende andere reportage de andere kant te belichten.

Dehnus
Dehnus2 mei 2012 - 6:34

Inderdaad dit valt mij ook al langer op, de NOS word Links genoemd maar alles wat je tegenwoordig op NOS.nl leest lijkt meer en meer op VVD nieuws RTL 4. Waarschijnlijk heeft de NOS het op een akkoordje gegooit om zo wat van de cultuur bezuinigingen te ontlopen. Erg zwak, maar het zou me tegenwoordig niet meer verbazen. Ik stond ook verstelt van hoe die arme Deense Jongeman, die alleen maar eventjes keek hoe het met die andere man was. Hierna maakte hij de ongelukkige fout om eventjes oogcontact te maken met zo'n uniform geil klootzakje (En dat was die idioot, zijn hele body language, zijn kepeltje die met pleisters op de kop zat... alles schreeuwde gewoon "Ik ben een klootzak") die hem eventjes in de bek mept. Ik voorspelde ook al dat hij het "Ja mijn voorouders zijn in de kampen gekomen en toen ik zo'n blonde kop zag, werd ik boos!" verdediging zou gooien. En ja hoor de Hilterjugend is er al weer bij gehaald om meneer te verdedigen. Wat ik wel een mooi plaatje vond was die donker blonde Israëlier die excuses aan bood aan die twee mensen waarvan een met een hoofdwond aan de zeikant stond. Leek wel "Ja sorry, die kerel is een idioot, ben ook maar diensplichtig". ZIjn hele lichaams houding was in het hele filmpje al anders en leek wel alsof hij eerder geirriteerd was door het gedrag van die vetklep.

karelkoning
karelkoning2 mei 2012 - 6:34

Het is natuurlijk niet allleen het journaal dat voor de volle 100% zwicht voor de druk die groeperingen als het CIDI, het Auschwitzcomité en de Anne Frank Stichting op de media uitoefenen. Zelfs zichzelf respectabel noemende kranten hebben de strijd allang opgegeven en presenteren de lezer uitsluitend de politiek correcte Israëlische agenda zonder er vraagtekens bij te plaatsen. Gelukkig is er dan nog het vrije internet al moet je je in deze tijd afvragen hoe lang dat nog vrij blijft....

rgeurtsen
rgeurtsen2 mei 2012 - 6:34

Om heel eerlijk te zijn, heb ik de laatste twee jaar in toenemende mate oogkleppen journalistiek gezien. ook bij de gerenommeerde instituies als het NOS-Journaal en de verwaterde opvolger van het goede NOVA. Kijken naar het NOS-Journaal is nu lastig, ik heb last van mijn oude geloof in de kwaliteit ervan. Ik wil dat dat nog steeds waar is, en terwijl kijk weet ik datr ik er niet vanuit moet gaan. Lastig. Dan maar liever kijken naar een ander nieuwsbulletin á la het NOS-Journaal, waarbij ik dan geen last heb van de kwaliteitsverwachting.

Uilenspiegel
Uilenspiegel2 mei 2012 - 6:34

Ook de pro Israel opiniestukken in de Volkskrant liegen er niet om.

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 mei 2012 - 6:34

http://www.alhaq.org/advocacy/targets/accountability/72-hermesveolia/567-veolia-subsidiary-applies-for-public-tender-in-city-of-peace-and-justice Veolia wat heel graag de concessie wil hebben voor het OV in Den Haag, stad van vrede en recht. Veolia schendt het internationaal recht in Palestina en kan daar rijk mee worden. Ook Egged in Amsterdam, Egged een Israëlisch bedrijf wat het internationaal recht schendt en militairen rond rijdt. Leven het internationaal recht wat niet wordt nageleefd, een blamage.

danielhake
danielhake2 mei 2012 - 6:34

Het NOS journaal is al jaren partijdig, het praat gewoon de heersende belangen in Den Haag na. Zie ook de berichtgevingover de crisis, die geheel bedoeld is om de bankensubsidie en de daaropvolgende bezuinigingen en de kolonisatie van Griekenland te verkopen. Ook daar geen spoor van kritiek, want 'we begrijpen allemaal dat' , 'het kan niet anders dan' etcetera. Het jeugdjournaal is het enige journaal dat nog enige kwaliteit heeft - moet ook wel, want kinderen kan je niet voor de gek houden. U kent het sprookje van de kleren van de keizer.

clara51
clara512 mei 2012 - 6:34

Ik zag die uitzending ook en het leek ontzettend veel op verslaggevers die embedded meegaan in een oorlog. God wat was ik kwaad. Aantoonbaar niet geïnformeerd, niet geïnteresseerd, niet objectief, zelfs openlijk partijdig. Een hele aanwinst voor het NOS-journaal, deze mevrouw. Ik ben blij dat Martijn De Rooi het zo uitvoerig heeft beschreven. Dat is het enige wat kan helpen: openlijke kritiek. Nog even voor de persoon hieronder die het over het Jeugdjournaal heeft en hoe fijn het is dat onze kinderen door het Jeugdjournaal in elk geval wel goed geïnformeerd worden: de informatie over Israël in het dossier van het Jeugdjournaal is van 2004 (!) en onze kleinen leren daar niet alleen dat Palestijnen terroristen zijn, maar ook dat Israëli en Palestijnen "menen dat ze recht hebben op het land van de ander". En dat Israël daarom een muur heeft moeten bouwen. Het laatste hoofdstuk van het dossier heet 'Vrede?' en eindigt met de verkiezingsoverwinning van Ariel Sharon in 2001 (!). Slotzin: "Vrede lijkt nu verder weg dan ooit. Sharon zal daar waarschijnlijk weinig aan veranderen." En dat is meteen ook zo ongeveer de enige zin die klopt in het dossier van het Jeugdjournaal. (Vraag maar aan John Leerdam.) Wat een blamage. En dat op de dag van de persvrijheid. http://static.nos.nl/jeugdjournaal/uitleg/archiefuitleg/Israel/Israel_1.html

[verwijderd]
[verwijderd]2 mei 2012 - 6:34

" En dus bleef ook onvermeld dat de militairen VN-resoluties en het internationaal recht schenden" Tja maar wees dan ook zo flink om te vermelden dat de vereniging van indoctrinaties garant blijft staan voor dit en vele andere vormen van regelrechte onderdrukking die door internationaal 'recht' ondersteund móéten worden. Globaal wordt je toch wel genomen?

1 Reactie
juliusvold
juliusvold2 mei 2012 - 6:34

Jaja en de wereld gaat ondertussen mooi naar de kl*ten en grenzen bestaan niet.

Harmpie2
Harmpie22 mei 2012 - 6:34

Dat er uberhaupt nog mensen zich verbazen over de kwalitatief trieste staat waarin de Nederlandse (en Westerse) journalisitiek zich in bevind... en dan met name in de berichtgeving rondom schurkenstaat Israel. Intelectueel zeer beperkte journalisten, geen achtergrondkennis, geen hoor- en wederhoor. Tja, probeer dan maar eens een objectief stuk te schrijven.

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet2 mei 2012 - 6:34

Journalisten zonder enig historisch benul en diepgang en neutraliteit. o.a.: Producten van het zo verfoeide Inhollandsysteem. Dat is waar Nederland zo goed in is: slecht onderwijs, zeer goede secundaire voorwaarden voor de zg CEO's. Deze overheid pro Israel vindt het allemaal prima zo'n kritiekloos journaille. Hoe minder voeding en water de boom, hoe slechter de vrucht. Da's de toekomst van "opgeleid" Nederland. Om je voor te schamen.

Spelchecker2
Spelchecker22 mei 2012 - 6:34

Wat vervelend toch dat we, waar het Israël betreft, ons steeds weer laten afleiden door incidenten waardoor het grote plaatje naar ik vrees voor veel Nederlanders inmiddels verloren is gegaan. Laten we nooit vergeten dat nu al ruim 60 jaar de Palestijnen de rekening voor de Westerse schuld aan de holocaust betalen. Een holocaust waaraan zij part noch deel hadden! In de 60 jaar die sindsdien zijn verstreken heeft Israël haar oorspronkelijke grondgebied (waarmee ze toen al fors overbedeeld was, uitgaande van het aantal inwoners dat in dat gebied toen het joodse geloof aanhing) onder valse voorwendsels (zie daarvoor de bekentenisliteratuur en -films van Israëliërs zelf) stelselmatig uitgebreid, wederom ten koste van de oorspronkelijke Palestijnse bevolking. Op alle mogelijke manieren probeert Israël de demografische situatie in het hele gebied ten westen van de Jordaan ten gunste van haar eigen bevolking te wijzigen. In andere situaties noemen we het beestje gewoon bij de naam: apartheidsregime en etnische zuivering en iemand die zich tegen de bezetting van zijn land verzet noemen we dan een verzetsstrijder. Maar voor Israëlische wandaden hanteren we allerhande verzachtende eufemismen terwijl Palestijns verzet welhaast per definitie terrorisme heet. Zou ik het het nog meemaken dat de Westerse wereld ten aanzien van dat conflict haar fatsoen hervindt en de Palestijnen in hun rechten herstelt?

1 Reactie
clara51
clara512 mei 2012 - 6:34

["Zou ik het het nog meemaken dat de Westerse wereld ten aanzien van dat conflict haar fatsoen hervindt en de Palestijnen in hun rechten herstelt?"] Ken je dat mopje? Komen een Israëli en een Palestijn bij God en vragen hem of het ooit vrede zal worden. Zegt God: Natuurlijk zal het ooit vrede worden tussen jullie. Maar of ik het nog ga meemaken...

diadorim
diadorim2 mei 2012 - 6:34

Volgens de VN is de levensverwachting van de Palestijnen hoger dan in ieder arabisch land (muv qatar), Turkije, Bulgarje, Litouwen en zelfs Hongarije. Voor het alfabetisering percentage idem. Kindersterfte in de Gazastrook is lager dan in Turkije. Daarmee zijn de Palestijnse gebieden objectief eerste wereld landen. Met de israelische terreur valt het ook wel mee. In 2011 kwamen 2500 Koerdem 150 nederlanders als gevolg van een geweldsmisdrijf om het leven en 20 Palestijnen en 16 israeliers. Dat is nihil. Het cumulatief aantal doden als gevolg van het I-P conflict in 63 jaar is 14.000, dat is lager dan het aantal mensen dat in 1 jaar als gevolg van een geweldsmisdrijf in venezuela omkomt: 19.000 over het jaar 2011. Het aantal doden als gevolg van het I-P conflict is microscopisch klein. Laat het NOS maar eens naar de sinds 1975 door Marokko illegaal bezette westelijke sahara gaan (60x groter dan de westbank en gaza samen), en een reportage maken over de 2700 km lange illegale muur die marokko kriskras door het gebied heen gebouwd heeft. e levensverwachting in de westelijke sahara is evenlaag als in Congo. Of laat ze naar Zuid-Oost Turkije gaan, waar het leger van eu-kandidaat-lidstaat Turkije sinds 1990 45.000 Koerden vermoord heeft. Of naar het door Turkije sinds een illegale militaire invasie van Eu-land Cyprus in 1974 bezette noordelijke deel. Dit is in 1974door het Turkse leger etnisch gezuiverd van 350.000 Europeanen, gekoloniseerd met 200.000 Turken en Turkije heeft een illegale afscheidingsmuur over de hele lengte van het eiland gebouwd. Zolang niemand zich interesseert voor de veel dichterbij gelegen en veel wreder bezettingen door Turkije en Marokko, ga ik me niet interesseren voor de westbank, waar het ook nog eens veel beter is dan in zo ongeveer vier vijfde van de rest van de wereld. Ik denk zelfs dat als je je obsessief bezig houdt met een conflict waarbij over het jaar 2011 20 doden vallen er een flinke steek bij je los zit.

5 Reacties
karelkoning
karelkoning2 mei 2012 - 6:34

Wanneer ik een vrouw vermoord pleit het feit dat mijn buurman twee vrouwen vermoord mij uiteraard niet vrij.

denmol
denmol2 mei 2012 - 6:34

"Zolang niemand zich interesseert voor de veel dichterbij gelegen en veel wreder bezettingen door Turkije en Marokko, ga ik me niet interesseren voor de westbank," Je bent fantastisch en onnavolgbaar in je kijk op het onrecht in de wereld, respect daarvoor, maar dat is off topic want het gaat nu eenmaal over Israel en dat mag blijkbaar niet. De mijns inziens infantiele redenering is vaak omdat anderen het doen mag Israel het ook en als je er kritiek op heb dan ben je bevooroordeeld en in het ergste geval een antisemiet. Hoe graag je dat ook zou willen maar met het plaatsen van deze topic op dit forum wordt niet gevraagd aan Alex Warnaar zich voor de westbank interesseren dus maak je niet druk niemand vraagt noch dwingt je ertoe empathie te tonen met de onderdukte en van hun land verjaagde Palestijnen. Als die lap tekst waarin je uitleg geeft over misstanden elders slechts dient om kenbaar te maken dat jij je niet interesseert voor de westbank dan komt de kern van je boodschap voor mij in een ander daglicht te staan.

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 mei 2012 - 6:34

Alex, het lijkt wel een ingestudeerd stukje tekst wat je te pas en te onpas kunt ophoesten. Niemand mag aan Israel komen want dan gooi ik allerlei cijfers neer om de ander monddood te maken. Raar , ja vele verkeersdoden in Nederland maar niet door een bezetting en laten wij dan meer gaan fietsen. Ik ben voor, ben niet voor wegen alleen voor joden, niet voor diefstal van water, niet voor het kappen van olijfbomen, niet voor het ontvoeren van kinderen, niet voor het administratief vast zetten van Palestijnen en ga maar zo door. En ja, in vele landen gebeuren ook hele ernstige zaken. De bevolking van Iran is over het algemeen beter opgeleid dan de Israeli, toch boycotten wij het land en maken wij ons ernstige zorgen over Iran, of heb ik het mis? Bezetting is misdadig.

clara51
clara512 mei 2012 - 6:34

Typ voor de lol eens de belangrijkste woorden van de eerste zin van Alex' stukje in bij google en kijk wat je krijgt: http://bit.ly/JPBtUc Inderdaad, zo'n 38000 gelijksoortige berichten, waarvan het merendeel reacties op fora van mensen zoals Alex. Het argument van 'De welvaart en gezondheid van de Palestijnen' maakt deel uit van de propagandamachine voor Israël, de hasbara. http://en.wikipedia.org/wiki/Public_diplomacy_(Israel) http://www.hasbara.com/ Alex is overigens tamelijk laat met zijn "O de Palestijnen zijn zo gezond en welvarend". De grootste golf is alweer achter de rug. Dat weet hij zelf ook, want in maart had hij het er hier op Joop ook al een paar keer over: http://www.joop.nl/opinies/detail/browse/3/artikel/israel_weigert_vn_onderzoekers/ http://www.joop.nl/media/detail/artikel/vpro_haalt_antisemitischspel_van_internet/ Kijken waar Alex de volgende keer mee komt, dus. Wie zich werkelijk in de situatie wil verdiepen en bijvoorbeeld geinteresseerd is in het sterftecijfer bij bevallingen van Palestijnse vrouwen en baby's, in de open lucht bij Israëlische checkpoints; of naar het aantal trucks dat wekelijks Gaza in mag met hulpgoederen; of naar het aantal kinderen met gehoorstoornissen en trauma's als gevolg van sonic bombing of de aanhoudende armed drones die over Gaza vliegen; of het aantal kinderen in Israëlische gevangenissen en de mate waarin zij te maken hebben met mishandeling, krijgt heel andere informatie. Zoek zelf maar op. Wie zich werkelijk wil informeren kan dat allemaal zo vinden. Tip: zoek niet in de informatie die de Israeli Defense Forces of het Israëlische ministerie van defensie publiceert. Dan krijg je dezelfde eenzijdige propagandatroep als je door het NOS-journaal krijgt voorgeschoteld. Maar ja, wat kun je anders verwachten van een land als het onze, dat als enige weigerde illegale nederzettingenbouw op de Westoever te veroordelen.

MikeJohn
MikeJohn2 mei 2012 - 6:34

Geachte, menselijk leed en dagelijkse vernedering en geweld goedpraten met Google-getallen getuigt m.i. van een onvermogen menselijk lijden als dusdanig te herkennen. Boekhoudkunde zonder compassie. Waar leidt dat toe.

diadorim
diadorim2 mei 2012 - 6:34

"Typ voor de lol eens de belangrijkste woorden van de eerste zin van Alex' stukje in bij google en kijk wat je krijgt: http://bit.ly/JPBtUc. Inderdaad, zo'n 38000 gelijksoortige berichten, waarvan het merendeel reacties op fora van mensen zoals Alex. Het argument van 'De welvaart en gezondheid van de Palestijnen' maakt deel uit van de propagandamachine voor Israël, de hasbara." Interessant dat je mijn argument kwalificeert, alleen zijn kwalificaties geen argumenten. Jammer he, dat internet als open bron. Je kunt binnen 1 mnuut pro-palestijnse propaganda weerleggen. En cijfers van de VN zijn volgens jou propaganda? Lijkt me niet. Het is natuurlijk precies andersom: het idee verspreiden dat er in de Palestijnse gebieden een humanitaire crisis is, is propaganda: het is namelijk niet waar. In werkelijkheid zijn de Palestijnse gebieden bijna 1ste wereldlanden. Levensverwachting is de belangrijkste parameter om de algemene omstandigheden in een gebied te bepalen: Volgens de VN is de levensverwachting in de Palestijnse gebieden 73,4. Hongarije 73,3, Bulgarije 73,0, saudi arabie 72,8, Turkije 71,8, Marokko 71,2. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy Dit is niet alleen zo volgens de VN maar op de website van de BBC staat precies hetzelfde. De levensverwachting is een composite parameter die bestaat uit huisvesting, toegang tot schoon water en voedsel en medische zorg. In de Palestijnse gebieden is dit dus alles beter dan in Hongarije. Ik kan er echt niks aan doen, zo is het nu eenmaal. "Wie zich werkelijk in de situatie wil verdiepen en bijvoorbeeld geinteresseerd is in het sterftecijfer bij bevallingen van Palestijnse vrouwen en baby's, in de open lucht bij Israëlische checkpoints;" Daar interesseer ik me ook voor. Het sterftecijfer per 1000 geboren kinderen per land is ook openbaar en gewoon op het internet beschikbaar. Kindersterfte volgens de VN : Westbank en gaza: plaats 96, Turkije: plaats 115, Marokko; plaats 127. Daarmee is de kindersterfte in de palestijnse gebieden significant lager dan in eu-kandidaatslidstaat Turkije. Ik kan er echt niks aan doen. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate Zolang jij misleidende propaganda blijft verspreiden, zal ik je keer op keer corrigeren met cijfers van de VN (Toch niet echt een pro-israel organisatie). "Wie zich werkelijk wil informeren kan dat allemaal zo vinden. Tip: zoek niet in de informatie die de Israeli Defense Forces of het Israëlische ministerie van defensie publiceert." Ik zoek niet op sites van het idf of wat dan ook. Wel de VN zelf. Jammer he, die cijfers. "het aantal kinderen met gehoorstoornissen en trauma's als gevolg van sonic bombing of de aanhoudende armed drones die over Gaza vliegen" Die 2500 vermoorde Koerden hadden waarschijnlijk liever gehoor schade gehad dan overhoop geschoten te worden Maar ja het hoor vermogen van Palestijnen is belangrijker dan 2500 vermoorde koerden en 22.000door Marokko vermoorde Saharai "Maar ja, wat kun je anders verwachten van een land als het onze, dat als enige weigerde illegale nederzettingenbouw op de Westoever te veroordelen." Niemand veroordeelt de illegale bezetting van Noord-cyprus door Turkije sinds 1974, de etnische zuivering van 350.000 Europeanen, de kolonisatie met 200.000 kolonisten en de illegale afscheidingsmuur die Turkije over de hele lengte van het eiland gebouwd heeft. Waarom wel de Israelische?

1 Reactie
clara51
clara512 mei 2012 - 6:34

Alex, jouw (bekende) truc is dat als ik zeg dat iets in A gebeurt, jij zegt dat het in B nog veel erger gebeurt. Sorry, maar dat is geen discussie. Dat is gewoon duiken.