Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

NOS Journaal geeft kwalijk beeld van Duits crisisbeleid en dat komt Rutte erg goed uit

  •  
02-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2890 keer bekeken
  •  
51938672530_253aeb5e2b_k

© cc-foto: 7CO

We leven in een tijdperk waarin meer dan ooit over het nieuws in het algemeen wordt gesproken. Gekleurd nieuws, fake nieuws, eenzijdig nieuws, het is vandaag de dag allemaal niks nieuws. In de vorige eeuw vond je het nieuws vooral op de televisie, de radio en in de kranten. Het achtuurjournaal bestaat vandaag de dag nog steeds, alleen lijkt het erop dat het nieuws om acht uur vooral zo snel mogelijk gebracht moet worden. Snelheid lijkt belangrijker dan inhoud.

Nieuws vind je ook op Twitter en op Facebook. Dat zijn niet de plekken waar ik mijn nieuws vergaar, maar soms vind je er berichten over nieuws op een nieuwskanaal en ontdek je toch weer iets nieuws.

Waar wil ik naartoe? Naar het achtuurjournaal van woensdag 1 juni. Ik kijk al jaren niet meer naar het achtuurjournaal, maar de uitzending van gisteren heb ik toch even bekeken. Journalist Marjolijn Uitzinger schreef er namelijk iets over op Facebook. Dat interesseerde mij als stadgenoot - zij woont ook in Berlijn – bijzonder.

Ze schreef dat Marjolein Hogervorst in het journaal vanaf een Duits tankstation berichtte: "Ja, de Nederlandse regering richt zich op maatregelen voor de kwetsbare huishoudens, de Duitse regering op de automobilist, zegt zij".

Letterlijk zei Marjolein Hogervorst: "Ons kabinet maakt andere politieke keuzes. Die kiest nu voor huishoudens met een krappe beurs en een enorme energierekening en niet voor de automobilist."

Marjolijn met de lange ij had het dus aan het rechte eind. Ze noemt ook nog enkele feiten over de situatie in Duitsland die ik allemaal maar kan onderstrepen: "Een 9 euro ticket voor het openbaar vervoer in de regio, 100 euro per kind, 200 euro voor bijstandsgerechtigden, 300 voor ieder huishouden. Plus goedkopere brandstof idd. Een groot en duur compensatieprogramma." Vervolgens vraagt ze zich af of Hoogervorst c.q. het Journaal wordt betaald door Mark Rutte voor dit fake nieuws. "Of is het gewoon luiheid?"

Ik denk dat het gewoon luiheid is. Op de genoemde Facebook post reageerden enkele journalisten die dit ook zo zien. Desalniettemin creëert deze luiheid een volstrekt verkeerd beeld van de situatie in Duitsland waar dus wel degelijk aan de kwetsbare huishoudens wordt gedacht en niet alleen aan de auto. Je kunt zeggen, "óók aan de auto".

En wat is daar mis mee? Er zijn ook kwetsbare huishoudens die op de auto zijn aangewezen om een beetje brood te verdienen. Nu ontstaat in Nederland het beeld alsof in Duitsland de lobby van de auto-industrie met de maatregelen te maken heeft, terwijl dit absoluut niet het geval is. Reden genoeg om dat compleet verkeerde beeld bij deze te corrigeren.

cc-foto: 7CO

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

r v b
r v b3 jun. 2022 - 6:15

het lijkt er toch wel op dat de in Duitsland zeer sterke autolobby het voor elkaar heeft gekregen dat dikke, benzine slurpende patserbakken een flinke subsidie krijgen. Het is dom om in tijden van schaarste mensen de auto in te lokken. De subsidie op benzine komt voornamelijk terecht bij de rijken, en schiet dus zijn doel voorbij.

1 Reactie
korheiden
korheiden3 jun. 2022 - 8:11

'De subsidie op benzine komt voornamelijk terecht bij de rijken, en schiet dus zijn doel voorbij.' Dit lijkt me pertinente onzin. Rijke mensen hebben vaker een Tesla o.i.d. Er zijn meer dan 8 miljoen auto's in Nederland. Zeer vele laagbetaalde mensen rijden een autootje, niet alleen maar voor de lol, maar gewoon om op het werk te kunnen komen. Goedkopere brandstof werkt ook door in de prijzen van zo ongeveer alles.

Nemo2
Nemo22 jun. 2022 - 22:16

Wat een stupide opmerking van die Hogervorst, het lijkt inderdaad wel direct afkomstig van de propaganda-afdeling van Rutte. Kennelijk heeft dat mens werkelijk geen benul van wat er allemaal speelt in Duitsland, ze kijkt alleen maar naar de brandstofprijzen. Nu heb ik ook genoeg kritiek op het beleid hier in Duitsland, maar het idee dat Nederland meer deugt omdat het maatregelen voor de kwetsbare huishoudens neemt (implicerend dat Duitsland dat niet doet) is te gek voor woorden. Ze weet gewoon niet waar ze het over heeft. Het journaal mag wel zijn excuses aanbieden voor het verspreiden van dit nepnieuws.

EenMening3
EenMening32 jun. 2022 - 21:48

We kunnen veel kritiek hebben op ons systeem maar onze AOW is een stuk beter dan die bij onze Oosterburen. Vandaar dat veel Duitse ouderen in afvalbakkken naar blikjes zoeken, voor het staatsiegeld.. De AOW voor een alleenstaanden bedraagt per 1 juli 1244,35. voor een echtpaar 1703,04. Daast ontvangen ca 3 miljoen van de 3,6 miljoen AOW'ers nog een aanvullend pensioen.

1 Reactie
sAt0Ri...
sAt0Ri...3 jun. 2022 - 8:12

Ja, dat was misschien veertig jaar geleden zo, maar nu allang niet meer. Maar blijf vooral lekker die rechtse retoriek propaganderen...

Gimli1955
Gimli19552 jun. 2022 - 18:54

Of komt het Rutte goed uit en komt het journaal met dit kwalijke beeld? Ik kan me niet aan de vraag onttrekken dat Rutte niet echt veel doet voor de gemiddelde burger in Nederland. De automatische reflex van de bewindslieden is dat het complex is en dat ze er later op terug komen. Eerst moesten we wachten op de voorjaarsnota, toen daar amper iets werd geboden, werd de MSM doorverwezen naar het zomer reces. Verder dan de €800 aan de minima, wat nog steeds een hoop problemen oplevert voor de gemeenten en de accijnsverlaging, die direct gevolgd werd met een prijsstijging, is er eigenlijk niets gebeurd. Zelfs het verschil tussen de prijzen in Duitsland en Nederland is doorgeschoven naar later. Het is het normale stilstand gedrag en wachten tot het probleem zichzelf oplost, en dat gebeurt steeds minder.

2 Reacties
Sonic2
Sonic23 jun. 2022 - 16:43

Dit wilde ik in een ander topic al naar je typen, maar Rutte hoeft niet veel moeite om de uitdagers van de macht van zich af te slaan. Of ze nu Roemer, Kaag, Wilders, Samsom heten allemaal werden ze vermorzeld door Rutte en de VVD. Daar is Rutte zeer behendig in. Andere partijen slopen.

De 10e persoon
De 10e persoon4 jun. 2022 - 15:09

Sonic2. Dat Rutte zo'n succes heeft in het uitwonen van andere partijen is ook te danken aan de bereidwilligheid van deze partijen deel te nemen aan zijn regeringen en geen lessen trekken over hoe het andere partijen is vergaan. Met bekend resultaat.