Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NOS haalt Rusland-correspondent Iris de Graaf terug naar Nederland om veiligheid

  •  
08-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3095 keer bekeken
  •  
Naamloos

NOS Nieuws haalt correspondent Iris de Graaf vanuit Rusland terug naar Nederland omdat haar veiligheid niet langer gegarandeerd kan worden. Dat meldt de omroep zelf. De Graaf zal vanuit Nederland verslag blijven doen van de ontwikkelingen in Rusland en van de oorlog.

Hoofdredacteur Giselle van Cann schrijft dat de NOS merkt dat "Iris in Moskou op steeds intimiderender wijze wordt bejegend vanwege haar werk voor de Nederlandse televisie. Iris zal de ontwikkelingen in Rusland voorlopig vanuit Nederland volgen." Dat staat in een verklaring:

"In een toch al gespannen situatie voor journalisten zijn een paar recente gebeurtenissen, waaronder een langdurige ondervraging op de luchthaven van Moskou over het Internationaal Strafhof in Den Haag, aanleiding voor de hoofdredactie om een nieuwe afweging te maken over haar veiligheid. De conclusie is dat de situatie voor Iris – als meest zichtbare Nederlandse correspondent in Moskou – te onberekenbaar is om de risico’s goed in te schatten.

De omstandigheden voor journalisten in Rusland zijn de afgelopen tijd snel verslechterd, niet alleen door het aanscherpen van de militaire censuurwetten, maar ook na de recente arrestatie van een journalist van de Wall Street Journal. Ook buitenlandse journalisten lopen nu een reëel risico op levenslange gevangenisstraf. Daarnaast werd Iris bij het maken van televisiereportages steeds vaker lastiggevallen door de veiligheidsdiensten."

De NOS heeft nog een andere freelance correspondent in Rusland, Geert Groot Koerkamp. Omdat hij niet te maken heeft met dezelfde dreiging waar De Graaf mee kampt, blijft hij voorlopig aan het werk. Wel wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden.

De hoofdredactie van NOS Nieuws en De Graaf zelf laten weten het "zeer te betreuren" dat de berichtgeving vanuit eigen waarneming vanuit Rusland nu noodgedwongen vermindert.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.