Sinterklaasfeest kent meerdere 'Zwarte Pieten' omdat Surinaamse matrozen mee wilden doen aan de intocht van 1934
De eerste Zwarte Pieten in Nederland waren er door de aanwezigheid van Surinamers in de haven. De beelden doken vorig jaar al op, maar de NOS weet nu te melden waardoor dat komt: de toevallige aanwezigheid van Surinamers in de Amsterdamse haven.
In 1934 genoot Nederland van de allereerste officiële Sinterklaasintocht. Hij wordt dan bijgestaan door blanke Spaanse edellieden en zes donkere mannen. Deze mannen waren volgens de NOS Surinaamse matrozen die het koud hadden en aan de organisatie vroegen of ze mee mochten doen aan de intocht. Sindsdien gaat de intocht gepaard met meerdere donkergekleurde mannen die de uitbreiding van ‘Zwarte Piet’ moeten symboliseren.
Suriname was tot 25 november 1975 onderdeel van het Nederlands Koninkrijk. Een helder verband tussen huidskleur en een voormalig slavernijkolonie is gelegd. Suriname was tot de afschaffing van de slavernij in 1863 Nederlands belangrijkste slavenstaat in de regio.
Het eerste moment dat Zwarte Piet opdook, was in het in 1850 verschenen boekje Sint Nicolaas en zijn Knecht, geschreven door onderwijzer Jan Schenkman. In die tijd was het knaapje nog naamloos. Vanaf ongeveer 1900 gaat de ‘knecht’ door als Zwarte Piet. Ook in 1930 was er maar één Piet met een roe. Hij had toen nog geen sober uiterlijk. Kroeshaar en oorringen waren er toen ook nog niet.
Het omstreden Sinterklaasfeest blijft tot discussie leiden doordat Nederlanders met een donkere huidskleur zich gekwetst voelen door het uiterlijk van Zwarte Piet.