Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

NOS-directeur wil veel minder omroepen in Hilversum

  •  
12-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
npo_300.jpg
Hilversum komt zelf met bezuinigingsplannen. NOS-directeur komt met Unilever-model: een flinke reductie in het aantal zendgemachtigden. Trosdirecteur wil juist programma's veilig stellen
Eén of twee taakgebonden omroepen aangevuld met een aantal ledenomroepen, is genoeg voor Hilversum. Dat zei NOS-directeur Jan de Jong donderdag op een bijeenkomst in Hilversum. Hij vindt dat het omroepbestel vereenvoudigd kan worden en ook goed kan functioneren met een flik aantal minder zendgemachtigden. Dat schrijft NRC.
Volgens De Jong zijn meerdere omroepen al bezig met een bezuinigingsplan en dat is goed.
“Vroeger werd wel eens naar Hilversum gekeken als het dorpje van Asterix & Obelix waar het altijd veilig was. Wij als NOS zijn niet blind voor de ontwikkelingen”, zegt de NOS-baas.
De Jong meent dat voor de NOS een sleutelrol is weggelegd. Hij ziet de publieke omroep in de toekomst als één of twee taakgebonden omroepen. Bijvoorbeeld één voor educatie en een andere omroep voor nieuws- en actualiteiten. De NOS-baas vergelijkt zijn bezuinigingsplan met Unilever. “Dat bedrijf ging in aantal merken terug van 1.400 naar ongeveer driehonderd.”
Hoeveel ‘merken’ er in Hilversum precies moeten verdwijnen, wil hij nog niet zeggen, maar met dit plan denkt hij 25 tot 30 miljoen te kunnen besparen. Hilversum heeft nu 24 zendgemachtigden. Omroepbaas Henk Hagoort denkt terug te kunnen gaan naar 15 omroepen.
De omroepen lopen hiermee vooruit op de gevreesde bezuinigingen van een rechts kabinet. VVD, CDA, PVV, die momenteel formatiebesprekingen voeren, willen het publieke bestel terugbrengen tot maximaal 2 netten.
Tr osdirecteur Peter Kuipers en Max-voorzitter Jan Slagter presenteerden vandaag ook al een alternatief bezuinigingsvoorstel. Daarin willen zij vooral waken voor hun programma’s.

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Pjotrs
Pjotrs12 aug. 2010 - 13:06

Oftewel: wij van wc-eend adviseren wc-eend. De NOS maakt wel erg handig van de gelegenheid gebruik. Zullen de andere omroepen blij mee zijn.

BosHout2
BosHout212 aug. 2010 - 13:06

Waarom zou een overheid überhaupt televisiezenders moeten betalen? Die vraag vind ik veel belangrijker. De overheid kan haar eventuele boodschappen van algemeen nut tegenwoordig prima via andere zenders en internet kwijt. Publieke tv was leuk toen er niets anders was, maar nu is het helemaal niet meer nodig.

Bolle2
Bolle212 aug. 2010 - 13:06

Ach maar natuurlijk, nog meer centralisatie, nog meer uniformiteit. De mens, en daarmee ook de Nederlander, is natuurlijk helemaal niet divers.

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 aug. 2010 - 13:06

Centralisatie leidt in de meeste gevallen tot meer bureaucratie, controlemechanismes en geregel. Nee, de programma's moeten door slanke en soepele omroepverenigingen worden gemaakt. Hoe houd je ze slank en soepel? Door ze financieel in staat te stellen om programma's te maken, maar ze tegelijk ook te verplichten om hun hele apparaat los van uitzendingen en de daarbij noodzakelijke apparatuur uit andere inkomsten te bekostigen, zoals de contributies van de leden en de winsten van het programmablad. Je kunt ook eens kritisch kijken naar nut en noodzaak van netcoördinatoren en zo. Zou ik zeggen. Maar waarschijnlijk staan er dan wetten in de weg en praktische bezwaren. Zoals uit deze kamerstukken https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-VIII-62.html/blijkt is de financiering van de omroep een ingewikkelde kwestie. Zo mogen A- omroepen vanwege Europa als ik het goed begrijp maar 2,3 miljoen per jaar als reserve voor programma's aanhouden en moeten zij het meerdere overdragen aan de NOB. Bezuinigen op de omroep levert geen substantiële bijdrage aan de achttien miljard. Als het nieuwe kabinet de omroepen zwaar treft, dan is dat om politieke redenen en niet om andere, dan is het omdat die omroep de ministers niet bevalt, want aan de kijkdichtheid kan het niet liggen. Die stijgt alleen maar.

JAWEH
JAWEH12 aug. 2010 - 13:06

Begrijp ik het nou goed? Gaat de NOS niet langer van die absurd hoge bedragen voor het vertonen van voetbalbeelden betalen en zich volledig richten op acutaliteiten en educatie??

paulvr2
paulvr212 aug. 2010 - 13:06

je eigen graf graven... bravo!