Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Commentator NOS maakt seksistische uitglijder

  •  
19-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
686 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-07-19 om 22.26.45
Dat een groot gedeelte van de sport nog steeds gezien wordt als een mannenaangelegenheid begint langzaam te kantelen. Zo is er steeds meer aandacht voor bijvoorbeeld vrouwenvoetbal en is het duidelijk dat steeds meer vrouwelijke topsporters het niet meer nemen om op een denigrerende, betuttelende, of seksistische manier bejegend te worden. Sterker nog, sommige mannen hebben er ook genoeg van dat de prestaties van vrouwelijke atleten worden genegeerd.
Maar helaas gaat vooruitgang met horten en stoten en de wielersport gaat toch niet zo hard en zo soepel vooruit als ze wellicht zelf zouden willen geloven. In een ongelofelijke, seksistische uitglijer kreeg een van de commentatoren het voor elkaar om in een paar zinnen vrouwelijke wielerliefhebbers tegen zich in het harnas te jagen.
Het fragment is hier te zien, vanaf 9.50. Er is een spannende afdaling van een berg te zien, waar er een aantal bochten gemaakt moesten worden. Volgens de commentator van de NOS was het zo ontzettend spannend, dat vrouwen het vast niet aankonden:
"Kijk, en huiver. Ja, het zijn een paar bochtjes. Dan moet dus moeders de vrouw maar eventjes in de keuken gaan kijken. Koffiezetten ofzo. Maar het valt mee, echt. Komt goed. "
Zijn medecommentator liet een stilte vallen, maar in plaats van de opmerkingen van zijn collega te corrigeren, of er nog op te reageren, besloot de tweede man maar gewoon te doen alsof er niets aan de hand was.
Vrouwelijke wielersport fans konden echter prima horen en hadden geen zin om de opmerking te negeren.
 
 
Dit is niet de eerste keer dat de sportverslaggevers van de NOS de plank volledig misslaan als het aankomt op vrouwen en sport. Wanneer zelfs Johan Derksen progressievere ideeën begint te verkondigen dan de NOS, mogen de commentatoren zich misschien achter de oren gaan krabben.

Meer over:

seksisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.