NOS stuurt correspondent in China de straat op om racisme in Nederland te duiden ... Fotoredactie verwart Chinese met Indonesische keuken
“Gordon laat Chinezen koud”, kopt NOS zaterdag. De redactie stuurde NOS-correspondent Marieke de Vries de straat op in China, om daar te vragen wat de gemiddelde Chinees van de uitspraken van Gordon vindt. Wat Nederlandse Chinezen – die daadwerkelijk weten wie Gordon is – vinden, komen we niet te weten. De conclusie: ze weten daar niet wat nummer 39 met rijst is, dus ze vinden het ook niet beledigend. Serieus, NOS?
De NOS schrijft naar aanleiding van de ‘bevindingen’ van De Vries:
En dan blijkt dat de gemiddelde Chinees niets begrijpt van de kreet ‘nummer 39 met rijst’ en deze kreet dan ook niet als een belediging kan ervaren.
De journaliste vervolgt:
Chinezen snappen niet waarom we een getal noemen en dan rijst er aan toevoegen. Ik leg dan uit dat wij in Nederland geen Chinees spreken en dat we de gerechten nummers hebben gegeven om verwarring bij het bestellen te voorkomen. Als het kwartje dan eindelijk is gevallen bij de aangesproken Chinezen halen ze hun schouders op en zeggen dat ze de uitroep niet als een belediging ervaren
Nu is het op zich al pijnlijk genoeg dat bij het artikel een foto van een Indonesisch gerecht wordt geplaatst, dat door moet gaan voor het Chinese ‘nummer 39 met rijst’, maar dat de NOS een correspondente in China de straat op stuurt om te vragen wat ze van de racistische kwestie in Nederland vinden, doet nog meer pijn. Het lijkt ons toch echt logischer om aan de Chinese Nederlander te vragen wat zíj vinden van de uitspraken van Gordon. Zij zijn immers degenen die met de uitspraken worden geparodieerd en weggezet.
De redactie van Joop sprak met een aantal van hen.
Meng Li:
Mijn probleem is niet Gordon, maar precies wat de NOS doet. En anderen ook. Het probleem is dat mensen niet het lef hebben om te zeggen dat dit simpelweg racisme is, op primetime televisie. Het is een legitieme klacht, waar we vervolgens blind en doof voor zijn. In Nederland bestaat zogenaamd geen racisme, alleen overgevoelige minderheden.
Erwin Kho:
De uitspraken van Gordon zijn vooral erg gênant. De man heeft zelf niet door dat die grappen én niet grappig zijn én als behoorlijk racistisch opgevat kunnen worden. Ik weet uit mijn eigen ervaringen en van andere Aziaten in Westerse landen dat ze hier mee te maken hebben. Ik heb veel internationale vrienden, die naar Nederland komen met het idee dat Nederland liberaal is. Hier komen ze er al snel achter dat Nederland een stuk kleindenkender is. En racistischer, in hun optiek. Onze grove manier van spreken waarbij niet wordt nagedacht over hoe het kan worden ervaren. Voor Amerikanen maakt bijvoorbeeld het slavernijverleden een deel uit van hun opvoeding en opleiding. Het idee is: dit mag nooit meer gebeuren. Wij hebben dat niet.
Er zijn er echter ook die het allemaal niet zo erg vinden. Wai Chan:
Ik maak ook wel eens een kutopmerking. Ik weet niet of Wang de grappen helemaal begreep. Hij komt uit China en studeert hier alleen dus ik weet niet of hij onze grappen snapt. In mijn directe omgeving komen die grappen af en toe voorbij, maar het doet me niet zoveel. Ik zeg dan gewoon ‘sambal bij?’ Ik kan me er niet druk om maken. Ik zou het niet racistisch noemen, wel misplaatst. Vooral zo op Nederlandse tv. Je bent niet onder vrienden.”
De redactie van Joop heeft tevergeefs geprobeerd een reactie van RTL te krijgen, maar die lijken vooralsnog niet in te willen gaan op de Gordon-kwestie.