Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het normaliseren van fascisme getuigt van weinig liefde voor democratie

  •  
15-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2879707177_7300242284_z

© cc-foto: risastla

Moeten we misschien toch nog een kwaliteitseis stellen aan de bestuurder van de toekomst? Al is het maar een heel kleintje?
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them. ’ — Albert Einstein
Bij vrijwel iedere vacature worden er kwaliteitseisen aan een sollicitant gesteld. Maar de enige eis die we stellen aan sollicitanten naar een baan als volksvertegenwoordiger is dat zoveel mogelijk mensen op je partij moeten hebben gestemd. Inmiddels zijn louche types die namens hun kiezers op zoek blijken te zijn naar een oplossing voor niet bestaande problemen als de homeopathische verdunning van het Avondland zelfs doorgedrongen tot in de Tweede Kamer.
En dat verbaast toch wel een beetje. Want de Tweede Kamer, was dat niet de tempel van onze democratie? Met een voorzitter als profeet van het open en onafhankelijke debat? Een oase van wijsheid, kwaliteit en de zoektocht naar het Goede? Een plek waar de bij tijd en wijle xenofobe behoudzucht hoogstens op de publieke tribune mag plaatsnemen?
Een plek ook waar de op verbetering gerichte bereidheid tot debat om je mening aan te scherpen door vrijmoedig de waarheid te spreken het gewonnen heeft van het op verslechtering gerichte misbruiken van retoriek en demagogie om je mening te verkopen aan zoveel mogelijk mensen? Waar debat nog betekent samen op het scherpst van de snede de objectieve waarheid over wat is en wat zou moeten worden boven tafel te krijgen?
Wat het vissen naar de gunst van de kudde kan doen met de kwaliteit van het debat zien we iedere dag weer gebeuren: journalisten en politici die beweren dat iedereen toch eigenlijk hetzelfde wil en dat het fascisme eigenlijk helemaal niet meer bestaat. Het normaliseren van fascisme, dat inmiddels toch echt tot in de Tweede Kamer is doorgedrongen, door bewust een rookgordijn op te trekken rond het onderscheid tussen goed en fout. Dat lijkt me van weinig liefde voor de democratie getuigen.
Misschien is dezelfde onduidelijkheid over het onderscheid tussen goed en fout ook wel de reden waarom politieke debatten in Nederland vaak toch een beetje hol klinken. Na de verbale borstklopperij volgt meestal een slap compromis gebaseerd op subjectieve waarheden, waarna de debater van dienst het muizenstapje vooruit viert alsof de ideale democratische oplossing gevonden is voor het probleem. En af en toe zet men zo zelfs eensgezind een grote stap achteruit.
Zouden er ook ergens politici te vinden zijn die er op gericht zijn om na een open, onafhankelijk debat belangeloos de beste besluiten te nemen? Besluiten die gebaseerd zijn op inzicht in goed en fout, en dus op inzicht in de te behouden en de te verbeteren waarden?
Bestaan er eigenlijk onafhankelijke politici? Politici die nog in staat zijn om over partijgrenzen heen te kijken en die ook durven in te stemmen met goede voorstellen als die komen van een politicus van een andere partij?
Is iemand die in ons huidige systeem binnen een politieke partij omhoog is gevallen zonder eerst onderworpen te zijn aan objectieve kwaliteitscriteria, op een kieslijst is belandt en vervolgens bij verkiezingen voldoende stemmen heeft gekregen eigenlijk wel de juiste persoon om ons democratisch te vertegenwoordigen? Of moeten we misschien toch nog een kwaliteitseis stellen aan de bestuurder van de toekomst? Al is het maar een heel kleintje?
Dat je in het verleden geen haat tegen groepen individuen gepredikt mag hebben bijvoorbeeld? Of dergelijke xenofobe haat niet genormaliseerd mag hebben met je gedrag? Om er maar even twee onderwerpen uit te pikken?
Misschien is de belangrijkste vraag van deze tijd wel: welke oplossing gaat onze democratie eigenlijk verbeteren? En zijn de bestaande volksvertegenwoordigers in staat tot die verbetering te besluiten? En zo ja: wanneer? Want de tijd is altijd maar kort tot de volgende verkiezingen.
Dit artikel is een bewerking van een op 13 april 2018 gepubliceerd artikel op frontaalnaakt.nl

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.