Facebook ligt onder vuur in Noorwegen nadat het sociale medium de historische foto van ‘het napalmmeisje’ uit de Vietnamoorlog heeft gecensureerd. De Noorse krant Aftenposten neemt in een open brief Facebook-topman Mark Zuckerberg op de korrel.
De foto stond bij een bericht van de Noorse schrijver Tom Egeland, waarin hij foto’s bespreekt die een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de oorlogsvoering. Niet veel later verwijderde Facebook het bericht vanwege de foto en toen de schrijver protest aantekende werd het account van Egeland geschorst.
Aftenposten, de grootste krant in Noorwegen, berichtte over het gebeuren waarbij opnieuw de foto werd gebruikt. De krant ontving direct een bericht van Facebook dat de foto verwijderd moest worden, maar nog voor de krant kon reageren had Facebook het bericht zelf al van het platform gehaald.
Daarop besloot de premier van Noorwegen, Erna Solberg, ook een duit in het zakje te doen. Zij schreef op Facebook: ‘Facebook maakt een fout wanneer het dit soort foto’s censureert. Ze dragen daarmee bij aan een beperking van de vrijheid van meningsuiting. Ik ben voor een gezond, open en vrij debat, online en daarbuiten. Maar ik verzet met tegen dit soort censuur.’ Ook Solberg plaatste de iconische foto en ja, ook Solberg werd door het sociale netwerk op de vingers getikt. Het bericht met de foto werd door Facebook verwijderd.
Hoofdredacteur van Aftenposten Egil Hansen schrijft nu in zijn open brief dat Facebook misbruik maakt van de macht die zij hebben:
‘Luister Mark, dit is zeer ernstig. Eerst besluit je om geen onderscheid te maken tussen kinderporno en iconische oorlogsfoto’s en pas je je regels toe zonder daar goed over na te denken. Vervolgens censureer je kritiek en discussie over het besluit en straf je ook nog eens de mensen die kritiek hebben.’
Hansen wijst Zuckerberg erop dat juist deze foto van het meisje Kim Phuc er destijds voor zorgde dat Amerikanen het ware gezicht van de Vietnamoorlog te zien kregen. De hoofdredacteur wil van Zuckerberg weten wat hij zal doen als er opnieuw soortgelijke verschrikkelijke beelden voorbijkomen.
Facebook zelf blijft achter hun richtlijnen staan waarin staat dat naaktfoto’s verwijderd worden. Wel erkent het bedrijf dat de foto van Kim Phuc inderdaad iconisch is, maar: ‘Het blijft zoeken wanneer we een foto wel of niet toestaan. We proberen hierin de juiste balans te vinden.’
Update : Facebook is teruggekomen op het besluit de foto niet te plaatsen. In een verklaring laat het sociale netwerk weten: ‘Vanwege de iconische status en het historisch belang overheerst de waarde van het delen van deze foto boven die van het beschermen van de gebruikers. Daarom hebben we besloten de foto terug te plaatsen op de plekken waarvan we weten dat we de foto verwijderd hebben.’