Joop

Noorwegen: 200.000 mondkapjesdragers voorkomen 1 besmetting

  •    •  
11-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
mondkapje

© cc-foto: Christo Anestev

De Noorse gezondheidsautoriteiten denken dat mondkapjes op dit moment maar een heel beperkte bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van de corona-epidemie. Er zouden nu 200.000 mensen een mondkapje moeten dragen om wekelijks één besmetting te voorkomen, stelt het Noorse Instituut voor Volksgezondheid in een memo.
De opstellers van het memo gaan er daarbij vanuit dat het dragen van een mondkapje het risico op infectie met 40 procent vermindert. Er zijn ook wetenschappers die menen dat het besmettingsrisico maar met 6 procent afneemt bij het dragen van een mondmasker. In dat geval zouden ruim 1,3 miljoen mensen een mondkapje moeten dragen om één infectie te voorkomen.
De voordelen wegen daarmee volgens het Noorse Instituut voor Volksgezondheid nauwelijks op tegen de nadelen. Zo hebben sommige mensen problemen met ademen als ze een mondmasker dragen. Ook waarschuwen de opstellers van het memo ervoor dat het dragen van een mondkapje kan leiden tot een vals gevoel van veiligheid, waardoor mensen andere maatregelen – zoals afstand houden van anderen – achterwege laten.
Mondkapjes hebben volgens het instituut weinig zin als er maar weinig infecties zijn. Op dit moment worden er wekelijks vijf op de 100.000 Noren besmet. Als de kans op een besmetting weer toeneemt, heeft het dragen van een mondmasker meer nut.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt mensen wel aan om een mondkapje te dragen op plaatsen waar het onmogelijk of moeilijk is om een meter afstand te houden tot anderen.
In Noorwegen zijn er tot nu toe ruim 8.500 bevestigde besmettingen geweest met Covid-19, 239 Noren zijn aan het virus overleden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Frits Jansen
Frits Jansen17 jun. 2020 - 10:04

Het dragen van een klein mond-neus-kapje is geen straf. IK kocht ze voor € 1,50 Steeds vaker zie je van die kapjes met een leuk design. Bij café De Anker dragen de serveersters allemaal kapjes met ankertjes erop. Een tijdje terug fietste ik langs iemand die op het voetgangerslicht stond te wachten. Net toen ik er langs kwam, keurig langs de stoeprand fietsend, kreeg die man een ontzettende niesbui. Maar geen mondkapje. Een week land (de incubatietijd) vreesde ik dat mijn laatste week had geslagen, temeer omdat ik qua leeftijd tot de risicogroep behoor. Maar ik leef nog. De boerkawet maakt een uitzondering voor "gedeeltelijke gezichtsbedekking" om gezondheidsredenen. Als mondkapjes helemaal de gezondheid niet dienen riskeer je een boete als je zo'n ding draagt, want dan is het een verkapte boerka.

quatsch
quatsch12 jun. 2020 - 22:38

Wie biedt er meer dan 40% en minder dan 6%?

Fredje3
Fredje312 jun. 2020 - 4:28

Ik heb een brace voor mijn pols. Helpt de brace tegen mijn problemen? Nee niet echt. De brace helpt mij wel met het herinneren aan dat ik problemen heb met mijn pols waardoor ik steeds voorzichtig ben met mijn pols. Helpt dat tegen mijn problemen? Ja! Dit geldt ook voor de 1,5 m regel en het dragen van mondkapjes. Door het dragen van mondkapjes blijf je er van bewust dat er een probleem is waardoor je daar meer rekening mee gaat houden en alleen al daarom zijn ze belangrijk. Overigens valt dat moeilijk ademhalen wel mee hoor. Als COPD patient merk ik gewoon dat als ik goed op mijn ademhaling let en rustig blijf ademen dat ik prima met een mondkapje kan rondkomen. Hardlopen gaat dan wel wat moeilijk, maar dat ging toch al niet.

Polletje2
Polletje211 jun. 2020 - 19:27

Ik ben er niet zo zeker van dat dit soort verhalen bijdragen aan de discussie over de maatregelen die genomen kunnen of zouden moeten worden tegen covid-19. Aan de andere kant brengt het mensen misschien wel op het idee, dat wanneer de strategie van de Nederlandse overheid er vanaf het begin op gericht was geweest om de pandemie in Nederland maximaal in te dammen, dat er dan in Nederland nu ook afgezien had kunnen worden van die mondkapjes en die anderhalf meter, omdat het aantal gevallen van besmetting zo laag was geworden, dat die maatregelen disproportioneel waren geworden en rigoureus testen en tracen dus afdoende. Helaas is het nog lang niet zover, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Bouwman2
Bouwman211 jun. 2020 - 17:56

Na lang wachten, een bericht dat erg verstandig is. Dit soort textielen frutsels helpt niets tegen besmetting met coranavirus. Ze zijn modieus en dienen om je geld te laten uitgeven aan iets dat verdacht veel lijkt op homeopathische verdunning.. Of neoliberalisme.Kies zelf maar. Dat zoiets boerenbedrog is heeft ene T. Baudet omstandig uitgelegd. Wat hem op veel haat kwam te staan. De eerste snobistische neuswarmertjes zijn inmiddels al op de markt, met merken als Louis Vuitton.(Hoedt u voor namaak) Bij Hermès wordt nog geaarzeld. want over een tijdje komen al die maskertjes terecht in de bak voor afgedragen kleding waar werkelijk niemand wat aan heeft. Of dacht je werkelijk dat jouw afgedragen verschoten trui nog het dragen waard is? Het zegt enkel maar: ik ben beter en véél altruïstischer dan jij. En dat is zo mogelijk nog beledigender dan je ouwe jeans met die soulpijpen doneren. Mag ik je feestelijk bedanken, ik besteed veel liever bij UNHCR, iets aan de échte slachtoffers in Jemen.

HH2
HH211 jun. 2020 - 16:07

De WHO gaat nog wel een stap verder: zij adviseren zelfs medische mondkapjes voor bepaalde groepen mensen, ook voor mensen in privétijd. Medical masks can protect people wearing the mask from getting infected, as well as can prevent those who have symptoms from spreading them. WHO recommends the following groups use medical masks. *Health workers *Anyone with symptoms suggestive of COVID-19, including people with mild symptoms *People caring for suspect or confirmed cases of COVID-19 outside of health facilities Medical masks are also recommended for these at-risk people, when they are in areas of widespread transmission and they cannot guarantee a distance of at least 1 metre from others: *People aged 60 or over *People of any age with underlying health conditions https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/coronavirus-disease-answers?gclid=EAIaIQobChMI8qfpw4766QIVDud3Ch1Q3A-ZEAAYASAAEgIBTfD_BwE&query=mask+for+covid Maar de RIVM wil er tot nu niet aan, behalve in het openbaar vervoer. Maar dan geen medische mondkapjes. Mondkapjes in privétijd niet nodig Met de huidige regels in Nederland is het niet nodig om in je privétijd mondkapjes te dragen. Een uitzondering vormt het openbaar vervoer. Gebruik van een niet-medisch mondkapje is vanaf 1 juni verplicht als je reist met het openbaar vervoer, omdat je hier niet voldoende afstand van elkaar kunt houden. Dus met een niet-medisch mondkapje in de trein, zoals hier in Nederland verplicht, daar kom je volgens de WHO niet erg ver mee.

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis11 jun. 2020 - 14:16

Take this: We komen wel weer richting ‘normaal’, maar zodra er sprake zou zijn van een tweede uitbraak: https://www.dropbox.com/s/66pp4q2kbybbcl2/2020-06-11-VK-Japan.jpg?raw=1

JasDon
JasDon11 jun. 2020 - 14:15

"Ook waarschuwen de opstellers van het memo ervoor dat het dragen van een mondkapje kan leiden tot een vals gevoel van veiligheid, waardoor mensen andere maatregelen – zoals afstand houden van anderen – achterwege laten." Dat is overigens ook mijn beleving, geheel onwetenschappelijk natuurlijk. Ik zie mensen met een mondkapje handelen alsof er nooit corona is geweest.

1 Reactie
Thuru
Thuru11 jun. 2020 - 17:39

mondkapje is inderdaad schijnveiligheid. zelf draag ik zo ding niet, maar ook tijden niet met openbaar vervoer gegaan.