Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Noorse prinses keuvelt met hiernamaals, christenen boos

  •  
16-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
marthe_300.jpg
Praten met engelen ok, maar de doden moeten rust houden
De Noorse prinses Märtha Louise belegde woensdag een persconferentie om nadere uitleg te geven over haar bewering dat ze graag met het hiernamaals communiceert. Die onthulling heeft in Noorwegen tot geschokte reacties geleid. Niet omdat getwijfeld wordt aan de geestesgesteldheid van de prinses maar omdat geestelijken bang zijn dat het waar is wat ze beweert.
De 38-jarige prinses die in Maastricht studeerde en van wie in november in het Nederlands het boek Ontmoeting Met Je Beschermengel verschijnt, vertelde twee jaar geleden al dat ze graag converseert met engelen. Ze geeft daar zelfs – dure – cursussen in. Vorige week onthulde ze dat haar sociale interactie met het hiernamaals daar niet toe beperkt blijft en dat ze ook rechtstreeks met de doden praat. Dat leidde tot felle kritiek van de kerk, die het monopolie op communicatie met het hiernamaals claimt.
De Volkskrant schrijft:
Een woedende protestantse bisschop, Laila Riksaasen Dahl van Tunsberg, vertelde op de Noorse tv dat de doden het exclusieve domein zijn van God en in vrede moeten kunnen rusten. ‘Hierin verandering brengen, kan duistere krachten losmaken die we niet kennen.’
Op de persconferentie stelde ze dat haar woorden door de Noorse krant Stavanger Aftenblad waren verdraaid.
Koning Harald V nam de prinses, zijn enige dochter, enkele jaren geleden al de titel ‘koninklijke hoogheid’ af omdat ze gesprekken aanging met paarden. 
In Nederland maakte in de jaren tachtig prinses Irene bekend dat ze graag met bomen sprak.

Meer over:

kijk nou, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2010 - 5:41

Inteelt?

Klaas2
Klaas216 sep. 2010 - 5:41

---[De doden moeten rust houden.]---- Precies, ze zijn immers doodgegaan, en dat doe je niet van gezondheid. Enkele maanden rust, en dan even verder kijken.

HarmII
HarmII16 sep. 2010 - 5:41

Opgroeien in een koningshuis met alle beperkingen van dien is ook helemaal niet goed voor een mens. Het blijft toch een beetje een gouden kooi. Dit soort gekkies is het resultaat daarvan.

Bernie2
Bernie216 sep. 2010 - 5:41

Grijns, hebben wij niet een prinses die het doet met bomen? En de Belgen, die een prinsenzoon hebben die dagelijks innemend converseert met Koning Alcohol. Blauw bloed, het leidt blijkbaar tot maffe spruiten...

Ennath
Ennath16 sep. 2010 - 5:41

Ach ze is een beetje geschift .... komt in de beste (koninklijke) families voor. Zo lang ze geen gevaar voor zichzelf of anderen vormt kan je d'r rustig laten doorleuteren. Maar de woedende reactie van de protestantse bisschop (is dat geen contradictio in terminis?) is ook wat geschift. Iedereen heeft recht op zijn eigen merkwaardige (bij)geloof en dat geldt voor Märtha Louise net zo goed als voor de bisschop.

Milieunet
Milieunet16 sep. 2010 - 5:41

Alweer boos, het wordt een hype ! C1000 Dungan Actie Verketterd http://bit.ly/cqKtcg

omaoeverloos
omaoeverloos16 sep. 2010 - 5:41

Het is niet te hopen dat ze mijn schoonzuster Jans treft in het hiernamaals. Daar is ze dan voorlopig nog niet van af. Tjongejonge, wat kon die ouwehoeren, zeg!

maclofty
maclofty16 sep. 2010 - 5:41

Noorwegen heeft een Staatskerk (Luthers) vandaar dat de kerk bezwaar maakt. Uiteindelijk is ze de dochter van het hoofd van de Kerk. Ik heb ooit(1985) een katholiek ziekenhuis overgedragen aan de Noorse Staat maar de problemen met de afbeeldingen van de RK kerk, die natuurlijk in dat ziekenhuis aanwezig waren, waren een doorn in het oog van de van van de ambtenaren van Staat. De rivaliteit tussen RK en Luthers is levensgroot. Nederland heeft jaren lang missionarissen in Noorwegen gehad en die begonnen met het opzetten van sociale begeleiding en ziekenhuizen terwijl de Noorse staat op zijn handen bleef zitten (1930-1984) Hier in Nederland werd een blad uitgegeven met de titel: "Uit het land van St. Olav" Misschien heeft iemand het ooit bij opa of oma op de tafel zien liggen. Ik ben overigens niet RK of Prot. maar humanist. Overigens is deze dame een wat zweverige figuur, maar zal mettertijd wel weer rustig worden. Wellicht spelen de hormonen een rol. ;-)) Het enige is dat deze dame zich door niets laat weerhouden en dat is in die kringen een pluspunt.

Piranesi2
Piranesi216 sep. 2010 - 5:41

Een woedende protestantse bisschop, Laila Riksaasen Dahl van Tunsberg, vertelde op de Noorse tv dat de doden het exclusieve domein zijn van God en in vrede moeten kunnen rusten. - - - - "Het exclusieve domein zijn van God." Dus de hel en de duivel zijn verzinsels. Geen nieuws maar leuk bevestigd.

paulvr2
paulvr216 sep. 2010 - 5:41

Grappig hoe de ene club die in fabeltjes gelooft het niet van een ander kan velen dat die met haar eigen fabeltjes op de proppen komt. Kortzichtigheid troef!

BenVerdrietig
BenVerdrietig16 sep. 2010 - 5:41

Ach, in Nederland hebben we een prinses die met bomen communiceert. Staatsbosbeheer maakt daar gelukkig geen probleem van.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 sep. 2010 - 5:41

Spreken met bomen, spreken met paarden, spreken met doden, spreken met god, spreken met engelen, spreken met rotsen, allemaal hetzelfde, fantasie. Waar zeurt die bisschop over zeg, laat haar lekker.

Amarinde
Amarinde16 sep. 2010 - 5:41

Wat een oordelende en veroordelende meningen Laat lekker dat meisje doen waar zij zich goed bij voelt! Vraag uzelf eens af waarom u zoveel drang voelt dit meisje te veroordelen of te beschimpen!!!!!! Onthoudt wel: Uw bijdrage zegt meer over u dan over het onderwerp :)

Nog1web
Nog1web16 sep. 2010 - 5:41

Praten met doden lijkt me op zich nog niet zo'n probleem. Maar als ze beweert dat ze terug praten, wordt het tijd voor medicijnen

[verwijderd]
[verwijderd]16 sep. 2010 - 5:41

in koninklijke families is het soms moeilijk te zien wie leeft en wie dood is

1 Reactie
paulvandam
paulvandam16 sep. 2010 - 5:41

:-)

[verwijderd]
[verwijderd]16 sep. 2010 - 5:41

Paar eeuwen inteelt, en nooit gewone menselijke problemen hoeven op te lossen, kan niet goed voor de hersens zijn. Sprak Wilhelmina niet ook met bomen? Of trad ze via bomen in contact met haar voorvaderen?

1 Reactie
paulvr2
paulvr216 sep. 2010 - 5:41

Dat doet prinses Irene volgens mij ook. Maar je mag me er midden in de nacht voor wakker maken als er eentje gevonden wordt die wat terugzegt...

BlueBeul
BlueBeul16 sep. 2010 - 5:41

Noorse prinses keuvelt met wasmachines, witgoedhandel boos De Noorse prinses Märtha Louise belegde woensdag een persconferentie om nadere uitleg te geven over haar bewering dat ze graag met wasmachines communiceert. Die onthulling heeft in Noorwegen tot geschokte reacties geleid. Niet omdat getwijfeld wordt aan de geestesgesteldheid van de prinses, maar omdat de Vereniging van Witgoed Handelaren bang is dat het waar is wat ze beweert. De 38-jarige prinses die in Maastricht studeerde en van wie in november in het Nederlands het boek Intieme Ontmoeting Met Je Wasmachine verschijnt, vertelde twee jaar geleden al dat ze graag converseert met wasmachines. Ze geeft daar zelfs - dure - cursussen in. Vorige week onthulde ze dat haar sociale interactie met wasmachines daar niet toe beperkt blijft en dat ze ook rechtstreeks met droogtrommels praat. Dat leidde tot felle kritiek van de brancheorganisatie van handelaren in witgoed, die het monopolie op communicatie met wasmachines en droogtrommels claimt.

2 Reacties
Bernie2
Bernie216 sep. 2010 - 5:41

Kijk, da's nou 's leuk wakker worden :) Die Märtha Louise, zou zij zich niet specialiseren in de effecten van centrifugale werking van diepte-interviews op het innerlijke zijn van het witgoed in het algemeen?

JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2010 - 5:41

Ha, ha, ha, ha, ha!

[verwijderd]
[verwijderd]16 sep. 2010 - 5:41

Als je accepteert dat alles wat we zien en aanraken uiteindelijk een vorm van energie is en je hebt het vermogen om die vertalingen van energie naar vorm te kunnen vertalen en te volgend door voelen/zien/horen, wie is er dan gek? De onwetende en ongevoelige of de gevoelige en wetende? Maar het gaat dus eigenlijk niet over haar vermogen om te communiceren met het vormloze maar om de vete tussen Luthers en Katholiek.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs16 sep. 2010 - 5:41

"wie is er dan gek? De onwetende en ongevoelige of de gevoelige en wetende?" Grappig dat je zwevers gevoelig en wetend noemt, terwijl het hen zo aan weten ontbreekt en hun "gevoel" hen zo verraadt.

Harris2
Harris216 sep. 2010 - 5:41

Beatrix gelooft in God, en dat is niet minder geschift.

2 Reacties
HenkJansen2
HenkJansen216 sep. 2010 - 5:41

Juist.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 sep. 2010 - 5:41

Is dat een stelling of bedoelt als vraag?

paulvandam
paulvandam16 sep. 2010 - 5:41

"There is no God. There's no heaven. There's no hell. There are no angels. When you die, you go in the ground, the worms eat you." Madalyn Murray O'Hair(1) Noorwegen is een land met vrijheid van godsdienst. Iedereen mag in van alles en nog wat geloven. Kennelijk mogen de gelovigen van elkaar niet in van alles en nog wat geloven. De discussies hier op Joop.nl volgend, heb ik begrepen dat dat een ernstige bedreiging van de rechtstaat kan inhouden als niet elk geloof zonder overheidssteun tot zijn recht kan komen. Dat geldt zeker voor Nederland en ik denk dat dat ook voor Noorwegen zal moeten gelden. Mevrouw de bisschop Laila Riksaasen Dahl, woonachtig te Tunsberg, heeft het niet zo op de conversaties met de afgestorvenen door anderen zoals prinsessen. Beide hooggeplaatste dames zijn het er samen wel over eens dat mensen de dood van hun eigen lichaam kunnen overleven. Dat is een waardevolle en geruststellende gedachte immers het menselijk bewustzijn zou niet langer het resultaat is van processen in de hersenen maar in een transcendente vorm, buiten elke waarneembare en kenbare realiteit, toch nog ''ergens'' kunnen zijn om in vrede verder te leven of voor wie pech heeft, voor eeuwig vastgebonden te branden op de roosters van de hel. Dat lijkt me intellectueel zeker een haalbare kaart maar niet al mijn zorgen zijn daarmee voorbij. Integendeel zelfs. In onze dimensie is dood, gewoon dood en niets er tussen in. Dat hoeft kennelijk niet voor alle dimensies te gelden. Althans dat beweert mevrouw de bisschop en die heeft er voor doorgeleerd. We moeten haar dus wel op haar woord geloven want wie zouden we dan moeten geloven, als we willen geloven? We willen geloven want anders het het leven geen zin volgens onze bijna ex-premier der Lage Landen. Maar weer even terug naar mijn zorgen. De bisschop meent dat de prinses subversieve krachten losmaakt in het rijk der afgestorvenen. Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk want de prinses heeft toch een goede opleiding genoten in het meest katholieke deel van Nederland. Ik ken de smaak niet van de prinses maar wie in een sprookjesachtige sfeer leeft en met engelen converseert zal zich toch ook verstaan met hele bijzondere, eminente en evenwichtige afgestorvenen, dunkt mij. Als ik mevrouw de bisschop goed heb begrepen liggen er desondanks toch boosaardige ontwrichtende krachten in tijgersluipgang gereed om labiele afgestorvenen te bekeren tot andere krachten, ik citeer de bisschop, krachten die wij niet kennen. Ik heb zelf het geluk gehad dat mijn opvoeders me van zuigeling af, onafgebroken hebben verteld over krachten die ik nog steeds niet ken maar me nu wel bekend voorkomen. Sommige van die krachten zijn wel afgevallen zoals Sinterklaas maar dat werd mijn ouders ook te duur om dat geloof financieel in stand te houden. Ik was als 6 jarige echt heel tevreden met een Dinky Toy autootje maar het lag in de lijn dat een echte Maseratie op mijn verlanglijstje zou staan op het moment dat ik 18 zou worden. Na rijp beraad hebben mijn beide ouders besloten de grootste weldoener van mijn leven, in wie ik het volste vertrouwen had, mijn geloof in hem tot in het diepste van mijn ziel beleed, sinterklaasliedjes gezongen tot ik lucht meer had, uit mijn geestelijk leven weg te rukken. Achteraf denk ik wel eens in wat voor land leven we eigenlijk waar de vrijheid van godsdienst niet eens het geloof in Sinterklaas voor kinderzieltjes veilig stelt. Maar op een ander punt heeft de bisschop me aan het denken gezet. De babbelzieke prinses maakt volgens de bisschop de afgestorvenen doodmoe. Dat maak ik tenminste op omdat volgens haar zegge de afgestorvenen niet in vrede kunnen rusten. Zou de bisschop dat letterlijk bedoelen? Is het eeuwig leven niets anders dan eeuwig rusten? Ik heb dagen dat ik tegen op zie om dood te gaan. Mijn zorgen zijn dus toegenomen. Moet ik de bisschop nou letterlijk nemen of niet? Ik weet het niet meer. In atheïstische kringen hadden we ook een mevrouw niet zo erg lang geleden. Die zei ook de dingen ook duidelijk, soms een beetje te. Wat het atheïsme zou leuk maakt is dat het zich afspeelt in de werkelijkheid en er dus altijd wel een leuk plaatje of filmpje voor handen is. Madalyn Murray O'Hair, ook een soort vrouwelijke bisschop maar dan in atheistische gedaante, sprak de gelovigen in haar land toe op tv en in theaters in de VS. Nou was Madalyn niet bepaald het typetje van prinses op de erwt maar de vergelijking gaat meer op voor een bulldozer, dus wees gewaarschuwd. De goddeloze VPRO(2) heeft in 2009 een documentaire uitgezonden, die op internet nog is te vinden maar dan zonder Nederlandse ondertiteling (3). Maar ondanks haar onbehouwen optreden had ze wel in de gaten dat vrijheid van godsdienst ook betekent vrij(heid) van godsdienst. Het verplicht stellen van het bidden op school zag ze als een vorm van hersenspoeling waar ze haar kinderen terecht niet aan bloot wilde stellen. Het is haar niet gelukt een van haar zoontjes te behoeden voor het Christendom en de latere omgang met president George Bush maar wel het bidden op school in de gehele VS bij wet te verbieden omdat het indruiste tegen, ja wel, de grondwet van de VS. Misschien moeten wij vrije geesten eens kritische kijken naar onze eigen grondwet, wellicht worden de verlanglijstjes van de religies ook ons ook te duur en druisen in tegen de geest van de grondwet. Als dat niet haalbaar is dan maar een betere definitie van wat religie nou eigenlijk is om in aanmerking te komen voor staatsbescherming en vooral staatsfinanciering. Ik weet dat de religie van Het Vliegend Spaghettimonster(4+5) geen onzin is want zoals de professie verhaalt is het het enige ware geloof en dat is voor 100% waar want een hele boel mensen zeggen het. Helaas staat deze religie ook onder druk te verdwijnen door een andere rivaliserende religie, de Spaghetti- & Pulsar-Activerende Gehaktballen(6). Dus staatssteun lijkt wel haast onontkoombaar. (1) http://www.depers.nl/entertainment/159609/Madalyn-OHair-was-een-lastige-atheist.html (2) http://weblogs.hollanddoc.nl/import/2009/01/12/bible-belt-usa-godless-in-america/ (3) http://www.youtube.com/watch?v=U8o8I8kLYSA (1van 6) (4) http://www.venganza.org/ (5) http://googlified.com/doodle-flying-spaghetti-monster/ (6) http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegend_Spaghettimonster

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2010 - 5:41

Kortom Paul, hoed je voor 'spaghettivreters'. "Neem en eet, dit is mijn lichaam." Ook nam Spaghetti een beker Chianti, sprak het dankgebed uit en gaf hun die met de woorden: "Drink er allen uit, want dit is mijn bloed van het verbond, dat voor velen wordt vergoten tot vergeving van zonden." Blijf dus gewoon zondigen. ; )