Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noorse Arbeiderspartij wint verkiezingen

  •  
12-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
verlies-voor-oude-partij-breivik_300.jpg
Noren gaan massaal naar de stembus … De rechtse Vooruitgangspartij, Breivik's voormalige partij verliest fors
In Noorwegen trokken de mensen gisteren massaal naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De uitslag is de eerste graadmeter na de aanslag van Anders Breivik. Op 22 juli schoot hij op het Noorse eiland Utøya 69 jongeren dood op het zomerkamp van de jongerenafdeling (AUF) van de sociaal-democratische Arbeiderspartij.
Update 8:15
De rechtspopulistische Vooruitgangspartij waar Anders Breivik tot 2006 lid van was heeft flink verloren. Slechts 11,4 procent van de kiezers stemde nog op de partij, tegenover een voormalig 18,5 procent. De Arbeiderspartij daarentegen is gegroeid. Met 31,6 procent is de partij wederom de grootste.
Sinds zondag kunnen de Noren stemmen. In Oslo konden mensen vrijdag al stemmen. Daar gingen 54 duizend inwoners naar het stemlokaal. Dat is bijna twee keer zoveel als bij vorige verkiezingen. Verwacht wordt dat de sociaal-democratische Arbeiderspartij de winnaar wordt met 31 procent van de stemmen. De huidige premier Jens Stoltenberg (Arbeiderspartij) had een oproep gedaan aan het Noorse volk om ‘te reageren met meer democratie’ op de terreurdaad van Breivik.
Bij de aanslagen in Noorwegen kwamen in totaal 77 mensen om. Sommige leden die overleden bij de aanslagen stonden toen al op de kieslijst voor de Arbeiderspartij. Daardoor staan hun namen in een aantal gemeenten nog steeds op de lijst. In aanloop naar de verkiezingen verloor de Arbeiderspartij juist aanhang, maar dat veranderde direct na de terreurdaad van Breivik. Bij AUF meldden zich 2800 nieuwe leden aan. Bij de rechtse Vooruitgangspartij, een partij waar Breivik ooit lid was, lopen de kiezers juist weg naar de Conservatieve Partij, schrijft de Volkskrant.
De lokale verkiezingscampagnes vielen voor de jongeren van de politieke partijen in het water. Het is een traditie dat de lokale jongerenafdelingen met elkaar in debat gaan op middelbare scholen. Die bijeenkomsten werden deze keer afgelast omdat AUF door Breivik’s aanslag te veel leden had verloren om nog te kunnen deelnemen.
Analisten verwachten een opkomst van zeker 61 procent. De stembus sluit vanavond om 21.00 uur. 
Volkskrant: Opkomst Noorse verkiezingen hoog door Breivik-effect Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

addystoker
addystoker12 sep. 2011 - 13:04

het gaat vooral om goed beleid en daar is de Arbeiderspartij zeker toe in staat.

wvdstraat
wvdstraat12 sep. 2011 - 13:04

Hoe lang zal het duren voordat Rutte en Verhagen bij de GBL op het matje moeten komen wegens deze ontwikkelingen ? "ooit bevriende natie, uitsluiten, schuld van de pvda, linkse hobby's, demonisering, islamitische samenzwering, etc...".

vanessa2
vanessa212 sep. 2011 - 13:04

De discussie in Noorwegen gaat over: Was de politie wel alert? Moet onze politie nu bewapend worden? Verder jaagt men net zo paranoide als Nederland in 2004 achter potentiele terroristen aan. Er wordt kortom gevraagd om een meer repressief apparaat: en Breikvik heeft daarmee zijn zin. Hij stuurde de samenleving een andere kant op, wat de verkiezingsuitslag ook zal zijn. En ook is de multiculturele samenleving daar nu voor het eerst openlijk punt van discussie. Breivik wint, hoe verschrikkelijk het ook is.

Tocqueville
Tocqueville12 sep. 2011 - 13:04

"De rechtse Vooruitgangspartij, Breivik's voormalige partij verliest fors" Voordat iedereen hier in een jubelstemming vervalt en het verlies van de Vooruitgangspartij toeschrijft aan die idioot Breivik.... In de peilingen van vlak voor de aanslag stond de Vooruitgangspartij op 14,5% van de stemmen. http://www.ourcampaigns.com/RaceDetail.html?RaceID=738644 Met de behaalde 13% is er dus een relatief klein verlies geleden van 1,5%. Daarnaast klopt de bewering van velen hier niet dat de LPF zoveel zetels heeft gehaald door de dood van Fortuyn. Zonder zijn dood zou de LPF volgens M. de Hond kunnen rekenen op 35 a 40 zetels... Deze inschatting acht ik betrouwbaarder dat het wishfull thinking van velen hier. http://frontpage.fok.nl/nieuws/152347/1/1/50/de-hond-lpf-wordt-niet-de-grootste.html

Klapschaats2
Klapschaats212 sep. 2011 - 13:04

Elders op Joop: "De moslimgemeenschap in Nederland kan wel elke keer boete doen voor elke aanslag door fundamentalisten, maar zolang een partij als de PVV ongehinderd zijn islamofobe gedachtegoed kan verspreiden, is het water naar de zee dragen " Is dit wel consistent?

mees.
mees.12 sep. 2011 - 13:04

Noorse rechtspopulisten verliezen fors Een klap in het gezicht van een Breivik die met zijn aanslag iets heel anders voor ogen had voor de sociaal democraten. Goed dat de mensen de ogen eens open gaan voor waar die rechtspopulisten voor staan. Ook mogen familie en nabestaanden van de omgekomen jongeren bij het proces van Breivik aanwezig zijn. Dat zal hem ook een doorn in het oog zijn.... Ik hoop dat die vent door de grond gaat van schaamte voor wat hij heeft aangericht. Die zelfvoldane lach over zijn aktie zal voor eeuwig van zijn gezicht verdwijnen.

Yggdrasil
Yggdrasil12 sep. 2011 - 13:04

De vooruitgangspartij is in andere topics wel eens omschreven als de PVV van Noorwegen maar na de moordpartij van Breivik heb ik zo links en rechts eens wat gegoogeld en ik lees dat deze partij wel heel erg rechts en populistisch is maar het qua denkbeelden niet haalt bij het extremisme van de PVV hier. De vooruitgangspartij is een stuk gematigder dan de PVV bijvoorbeeld maar nu is Wilders ook wel heel erg extreem. De vraag alleen is, is het effect van Breivik, want dat is het, structureel of niet. Dus ik sta hier nog niet in mijn handen te klappen want iedereen weet dat populistisch en extreem rechts een daadwerkelijk gevaar is voor bestaande samenlevingen. Niet alleen is Wilders een groot gevaar voor de Nederlandse maatschappij maar er zijn al allerlei soorten Wilders-mensjes door heel Europa te bespeuren en dat is zorgelijk.

maclofty
maclofty12 sep. 2011 - 13:04

De rechtse partijen hadden een slogan en wel: Liever dood dan rood (heller død enn rød) Zo diep kan men al zinken. Overigens hebben ze die slogan geschrapt na Breivik. Ja Aert, je probeert het goed maar schiet net "iets" te kort. Find kwell

FransLenaen
FransLenaen12 sep. 2011 - 13:04

Dat moge zo zijn. Als in Noorwegen de problematiek m.b.t. de integratie niet goed wordt aangepakt, dan is het een Pyrhuss-overwinning.

2 Reacties
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch12 sep. 2011 - 13:04

Ga die Noren nu niet iets aanpraten wat er helemaal niet, of slechts partiëel is. http://www.migrantenstudies.nl/wp-content/uploads/MS-2002-NR4-P274-287.pdf

maclofty
maclofty12 sep. 2011 - 13:04

Weet je wel waarvoor ze stemmen (kiezen) ? Het zijn lokale verkiezingen dus net als hier wel een "beetje" een graadmeter maar ze zijn nog niet toe aan parlementsverkiezingen die zijn volgend jaar pas. Ik weet wel van mijn vrienden en kennissen dat ze volgend jaar AP gaan stemmen.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch12 sep. 2011 - 13:04

Ik schreef al eerder: als deze 77 doden tot gevolg hebben dat de rechtse/rechts-extremistische partijen electoraat verliezen, dan is de dood van deze 77 mensen nog ergens goed voor geweest, en mag je ze de martelaren van de vrije wereld noemen. Bot gezegd zou het misschien voor Nederland ook goed zijn indien er een nederlands equivalent van Breivik zou zijn, en door een gerichte actie de pvv-adepten de schellen van de ogen zou doen laten vallen. En ja, deze bijdrage zit waarschijnlijk op het randje.

7 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer12 sep. 2011 - 13:04

"En ja, deze bijdrage zit waarschijnlijk op het randje." Sorry, duidelijk over het randje.

doeidoei
doeidoei12 sep. 2011 - 13:04

"Bot gezegd zou het misschien voor Nederland ook goed zijn indien er een nederlands equivalent van Breivik zou zijn, en door een gerichte actie de pvv-adepten de schellen van de ogen zou doen laten vallen. " Zo'n actie hadden we al: in 2002.

caquerlaque
caquerlaque12 sep. 2011 - 13:04

nee ik vind dat breivik net zo goed de jonge socialisten in nederland vermoord heeft hij heeft duidelijk gehandeld in de geest van wilders dat het stupide stemvee dat hier niet snapt zegt meer over het niveau van de pers/politiek/onderwijs dan over de noren Kennelijk loopt dat land jaren op ons voor

johndowe1
johndowe112 sep. 2011 - 13:04

Dit kun je niet maken. Hoe kunnen 77 doden nu ook maar ergens goed voor zijn geweest? Martelaren? Wat is dit voor enge retoriek? Geweld is nergens goed voor, maar vooruitkijken naar een Breivik-equivalent in Nederland vind ik echt gevaarlijk. Je weet niet welke verkeerde mensen je zo op ideëen brengt. Wat Breivik heeft gedaan is walgelijk, ongeacht of het geweld van 'links', of zoals in dit geval van 'rechts' komt.

rgeurtsen
rgeurtsen12 sep. 2011 - 13:04

Beste laffe anonieme Social Darwinist Of u biujdrage over het randje zit, laat ik aan u over. het is wel een hele domme voor samenleving schadelijke opvatting. Erger nog u denkt dat aggressie nog ergens goed kan zijn nog erger, voor uzelf, u blijkt absoluut niet in staat om voor-en nadelen op een menswaardige manier af te wegen en op een intelligente manier tot een conclusie te komen. Nee, u volgt Wilders en Breivik in hun voetstappen.

TheoJ2
TheoJ212 sep. 2011 - 13:04

[ zou het misschien voor Nederland ook goed zijn indien er een nederlands equivalent van Breivik zou zijn ] Hoe diep kan je zinken !

A-kat
A-kat12 sep. 2011 - 13:04

@ Social Darwinist Van Social Darwinist: "Ik schreef al eerder: als deze 77 doden tot gevolg hebben dat de rechtse/rechts-extremistische partijen electoraat verliezen, dan is de dood van deze 77 mensen nog ergens goed voor geweest, en mag je ze de martelaren van de vrije wereld noemen." Re van Fs: Beetje raar voor iemand die zich sociaal darwinist noemt zulke mensen zijn toch niet gebaat bij hevig verlies van extreemrechts de sterkste pakt toch alles! Het plegen van massamoord is nooit ergens goed voor en alleen totaal geschifte mensen doen zoiets omdat ze 'control freaks' zijn en bang zijn door de mand te vallen. Van Social Darwinist: "Bot gezegd zou het misschien voor Nederland ook goed zijn indien er een nederlands equivalent van Breivik zou zijn, en door een gerichte actie de pvv-adepten de schellen van de ogen zou doen laten vallen. En ja, deze bijdrage zit waarschijnlijk op het randje." Re van Fs: Ook weer zo'n uiterst kromme redenering oftewel het is echt te gek voor woorden dat er eerst een zware terreuraanslag moet plaatvinden voordat extreemrechtse idioten gestopt gaan worden. Dat u al met zulke dingen op een openbare site komt aanzetten is al vreemd. Toch heb ik een aantal vragen die knagen en geef hier eens fatsoenlijk antwoord op. 1: Bent u op de hoogte wat sociaal darwinisme is en bent u het er mee eens? ja/nee 2: Heeft u een pesthekel aan alles dat met eerlijkheid en verdraagzaamheid te maken heeft? ja/nee 3; Vindt u het normaal dat mensen geslagen, bedreigd, vernederd worden omdat ze niet naar je luisteren en is het goed dat geweld in het dagelijks leven weer de boventoon moet voeren? ja/nee 4: Stelt een mensenleven nog iets voor? ja/nee . 5: Mag je een mens zomaar doden? ja/nee 6: Bent u aan het trollen oftewel mensen ophitsen? ja/nee Als het antwoord op de meeste vragen 'ja' is met uitzondering van vraag 4 dan is het toch de hoogste tijd om eens met de psychiater te gaan praten! Toch nog even dit: In Nederland hebben we totale vrijheid van meningsuiting maar als er opgeroepen wordt tot haat dat tezamen met geweld dat totaal uit de hand loopt dan kun je er op rekenen dat je een onderwerp van onderzoekers gaat worden. Terrorisme stop je door er massaal niet aan mee te doen! Geweld komt vaak voort uit de uiterst extreme vormen van: Extreemrechts/extreemlinks en dan vooral de uiterste randen die vaak extreem-autoritair/totalitair zijn en waar mensen bezit zijn van anderen dezelfde dingen zie je ook bij het orthodoxe christendom en het orthodoxe jodendom en de orthodoxe islam enz. Het heeft dan ook geen zin om de islam van alles de schuld te geven.

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2011 - 13:04

Geweldig dit. Die domme populisten vallen in hun eigen zwaard.

1 Reactie
FredHachee
FredHachee12 sep. 2011 - 13:04

Je bedoelt de Arbeiderspartij? Inderdaad, met sympatiestemmen (populisten) dien je als partij nog meer waar te maken. Ze vallen inderdaad in hun eigen zwaard! Dom zou ik een groep andersdenkenen niet zo snel noemen, dat vind ik weer getuigen van domheid.

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2011 - 13:04

Laten we eerlijk zijn; Op zo'n manier wil je toch geen verkiezingen winnen? Dit is de welbekende sympathiestem. Dat is jammer, nu krijgt de partij bij de daaropvolgende verkiezingen juist een hardere klap te verwerken, mits men niet werkelijk herstelt wat er in de eerste plaats kiezers koste voor de aanslagen.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten12 sep. 2011 - 13:04

Het is meestal een symphatiestem. Vele stemmen met een gevoel i.p.v. met verstand. Net als hier. Dat de weegschaal doorslaat naar ''slachtoffers' gaat gold ook hier toen OnFortyunlijk werd vermoord. Dus, waar heb je het over.

stuur47
stuur4712 sep. 2011 - 13:04

Stemmen is altijd op basis van symphatie. Dat kan bijvoorbeeld het partij programma zijn dat je aanspreekt of een aansprekend politicus, hoe dan ook. Zo ook in Noorwegen. Noorwegen heeft gekozen voor bindend sociaaldemocratie en niet voor het splijtend populisme.

Bernie2
Bernie212 sep. 2011 - 13:04

Stevig verlies voor extreemrechts, maar niet genoeg natuurlijk. Zelfs voor de meest rechtgeaarde onderbuiker blijkt de moord op tientallen jongeren nog niet overtuigend genoeg. Een walgelijke vaststelling. Wat zou in Nederland nodig zijn om het tij te doen keren? Wilders houdt zich opvallend stil en ontwijkt heel laf nog steeds elke discussie. Intussen gaat hij onverminderd door met het ideologisch voeden van Hollandsche Breiviks die ook hier elk moment kunnen opstaan om Wilders' ideeën te verzilveren...of is verloden in dit kader misschien een beter woord? Ik stuit zojuist op een filmpje van nationaal geweten en gewaardeerd brombeer Maarten van Rossem over het populisme. Hij fileert het verschijnsel genadeloos en brengt het eenvoudig terug tot wat het is: lege, stinkende bagger. http://www.youtube.com/watch?v=UPm0lfA1mJ4

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1712 sep. 2011 - 13:04

"'Ik stuit zojuist op een filmpje van nationaal geweten en gewaardeerd brombeer Maarten van Rossem over het populisme. Hij fileert het verschijnsel genadeloos en brengt het eenvoudig terug tot wat het is: lege, stinkende bagger.. De 3 laatste zijn niet zijn woorden!!! Bedankt overigens voor de link; zou iedereen even moeten bekijken, kost nog geen 5 minuten van uw tijd, maar kan voor de rest van uw leven wellicht verhelderende inzichten bieden!!!

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2011 - 13:04

Emotiestemmen, vergelijkbaar met een klaterend applaus voor een artiest die aankondigt zijn carrière te beëindigen. Over een paar jaar wordt de Arbeiderspartij weggevaagd.

1 Reactie
mees.
mees.12 sep. 2011 - 13:04

Door mensen als een Breivik?

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2011 - 13:04

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Klapschaats2
Klapschaats212 sep. 2011 - 13:04

Wanneer u mijn bijdrage bedoelt - en dat kan maar zo - dan verwijs is u graag naar de bijdrage van Hans Groen: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/final_fatwa_scheiding_van_letter_en_geest/. Het citaat is nl. van hem en is de titel van zijn bijdrage. De moraal van de redenering is m.i. dat moslims zich niet hoeven te verantwoorden voor daden van andere moslims (eens!), maar dan geldt dat ook voor anderen in het politieke spectrumn tov een of andere dwaas. Ik zie graag dat we in de discussies met vergelijkbare maten meten.

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2011 - 13:04

Ah, mooi. Door het emotiestemmen wordt duidelijk dat er in Noorwegen geen problemen met integratie zijn. Laten we met z'n allen roepen: "Er zijn geen problemen, er zijn geen problemen". Wel even de ogen dichthouden voor de bedreigingen die redacties en journalisten hebben gehad in buurland Denemarken, en over de aangehouden islamieten die een aanslag wilden plegen in buurland Zweden. Nogmaals, laten we met z'n allen roepen: "Er zijn geen problemen, er zijn geen problemen".

5 Reacties
JanJansen17
JanJansen1712 sep. 2011 - 13:04

"'Nogmaals, laten we met z'n allen roepen: "Er zijn geen problemen, er zijn geen problemen"" Wat een emotionele reactie!! Misschien kunt u in een volgende reactie rationele argumenten toevoegen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan het debat over immigratie....

rgeurtsen
rgeurtsen12 sep. 2011 - 13:04

Peet, wat zijn dan de problemen met integratie in Noorwegen?

Michiel Online
Michiel Online12 sep. 2011 - 13:04

"Ah, mooi. Door het emotiestemmen wordt duidelijk dat er in Noorwegen geen problemen met integratie zijn. Laten we met z'n allen roepen: "Er zijn geen problemen, er zijn geen problemen"." Dat is gewoon een vuile leugen, het feit dat iemand niet op een rechtse partij stemt betekent helemaal niet dat we geen problemen zien.

maclofty
maclofty12 sep. 2011 - 13:04

Ik vind dit een hele slechte opmerking, want als je enigszins je had verdiept in de materie, dan weet je dat het mensen zijn (had ik overigens al eens geschreven) die normaal niet gingen stemmen, Dat Ultra rechts veel verliest op plaatselijk niveau, daarmee zijn die stemmen gegaan naar de rechtse partijen. Dus men is daar niet blind en doof. De rest is cynisch bedoeld zal ik dan maar zeggen. Graag de volgende keer je een beetje inlezen en vooral goed nadenken. Je moet niet alles vanuit je eigen standpunt bekijken en reageren, terwijl je niet de moeite neemt even een Noorse krant op het net op te zoeken, waarin je de algemene tendens kan lezen. Noors lezen is echt niet moeilijk ik zal je een handje helpen. 1. de v = een W 2. eg = ij 3. dus "ik" schrijf je "jeg" want zij zeggen jij zijn net kleine kinderen ;-) Met een beetje kennis van het "Middel Nederlands" moet je eruit kunnen komen.

Joeri2
Joeri212 sep. 2011 - 13:04

Het lijkt mij dat ze problemen genoeg hebben als er medeburgers denken dat ze het recht hebben om 77 anders denkende kinderen neer te schieten. Heel wat ergere probleem dan die paar overgebleven gastarbeiders die de wc-s mochten komen schoonmaken.

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2011 - 13:04

Beetje misleidende kop is het wel. De grote winnaar is de conservatieve partij. Dat de arbeiders partij geen verlies heeft gelden maar zelfs een procentje winst heeft is terecht door de zogenaamde sympathie stemmen. Ik ben geen voorstander van de linkse houding tegenover de intolerante Islam maar die moord partij was waanzin. Echter zal ook het tij niet te keren zijn in Noorwegen. Vergis je niet dat het een culturele botsing is. meer niet. Zodra links dat erkend zullen ze de stemmen weer terug krijgen. http://www.newsinenglish.no/2011/09/13/h%C3%B8yre-wins-big-at-frps-expense/

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1712 sep. 2011 - 13:04

""Echter zal ook het tij niet te keren zijn in Noorwegen. Vergis je niet dat het een culturele botsing is. meer niet. Zodra links dat erkend zullen ze de stemmen weer terug krijgen"" Wat wilt u dat Links precies erkend en door Links moet worden gedaan om', zoals u het stelt, éénzijdig de culturele botsing, want meer lijkt het niet te zijn, op te lossen?

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2011 - 13:04

Een mooi voorbeeld is deze Noorse documentaire over wat er speelt in de achterstand wijken in Oslo. http://www.youtube.com/watch?v=m3rEZjuswho Dit is een documentaire die veel stof heeft doen oplaaien. Het is de dagelijkse werkelijkheid van de multiculturele droom. Daardoor wint conservatief Noorwegen. Dat nu de populisten een klap krijgen is maar tijdelijk. Ontkennen lost het probleem niet op... net zo min als een gek met een geweer.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 sep. 2011 - 13:04

Dat youtube-filmpje heeft het over Gr/onland. Ik was daar twee weken geleden nog, in die wijk waar jij kennelijk zo bang voor bent. De Oslo-ers vinden die wijk samen met Gr/onerlokka de leukste wijk van Oslo, en terecht. http://www.visitoslo.com/en/i-choose-oslo-east-groenland.4599658-133787.html http://www.spottedbylocals.com/oslo/kafe-asylet http://www.visitoslo.com/en/grunerloekka-groenland.58720.en.html enz enz enz Die wijken zijn de Jordaan van Oslo: iedereen wil er wonen...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 sep. 2011 - 13:04

Soetman, met z'n documentaire: Die wijk, Groenland, is een van de meest geliefde wijken in Oslo: iedereen wil er wonen. Een wijk waar je op elk moment van de dag of nacht goedkoop en lekker kunt eten, is voor iedereen aantrekkelijk, Noor of geen Noor. Je informatie is nogal gekleurd dus... (mijn zoon woont daar al enige jaren, en is er een huis aan het zoeken, en juist die wijk is z'n eerste keus. Het is zeg maar de Jordaan van Oslo).

1 Reactie
maclofty
maclofty12 sep. 2011 - 13:04

Sylvia, ik ga daar maar niet op in, ik heb ruim 25 jaren een sociaal werkster (Nederlandse Non die werkte voor de Kath. kerk) gekend die in die buurt werkte en we zijn vele malen met haar op pad gegaan. Werden daar door de mensen altijd uitgenodigd om lekker te eten en het was er, net wat je schrijft, oer gezellig. Dit zijn allemaal verhalen van dezelfde lieden, als de PVVers hier, baseren hun meningen op leugen en bedrog, dat is de basis. Ik heb er niet op gereageerd, want ze weten het altijd beter, terwijl ze niet weten waar Lillestrøm of Fredrikstadt ligt ;-) Het is net als bij de vakantieman dat ze niet wisten waar ze nu op vakantie waren ;-)) Gewoon laten papegaaien en ze laten geloven of ze er dagelijks komen