Anomalieën in temperatuur zijn op de Noordpool tegenwoordig niet vreemd meer, maar wat er vrijdag gebeurde daarentegen zorgt voor veel bezorgdheid bij wetenschappers: het is op de Noordpool vrijdag namelijk 20(!) graden warmer dan gewoonlijk rond deze tijd van het jaar. Het water is er zelfs te warm om te bevriezen.
De poolwinter is officieel van start. Het is de periode waarin de zon niet opkomt in de Noordpoolgebieden en het kouder moet worden zodat het ijs (dikker) kan groeien. Maar dat gebeurt maar niet. De temperaturen liggen nu twintig graden hoger dan normaal bij aanvang van de poolwinter en dat is een historisch record. Maar dat is niet alles: de hoeveelheid zee-ijs is op dit moment op een dieptepunt.
Klimaatsceptici als Donald Trump mogen er weliswaar laconiek over doen, feit is dat de kou op de Noordpool dit jaar tot nog toe is uitgebleven. En het is niet de eerste keer dat dit is gebeurd: vorig jaar werd de poolnacht nog verstoord door een storm die warme lucht het gebied in duwde, met dooi als gevolg.
Professor Peter Wadhams (Cambrigde University) verklaart aan The Independent :
"Temperaturen hoger dan nul graden zijn zeer uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar. Het is opmerkelijk in de zin van hoe het klimaar er uit heeft gezien, maar de afgelopen zes jaar is dit wat zich heeft ontwikkeld […] Het is zeer ernstig. De bezorgdheid neemt bovendien toe, daar dit zo snel gebeurt en op zoveel fronten."
Ook andere wetenschappers trekken aan de bel. Het gevolg van de temperatuurstijging kan desastreus zijn voor klimaat en milieu. De smeltende poolkappen kunnen niet alleen leiden tot bodemverzakkingen, grondverzakkingen en veranderende biodiversiteit, verwacht wordt ook dat de zeespiegel met zo’n 1 meter zal stijgen, met gigantische overstromingen als gevolg. Volgens Wadham zou de Noordpool de komende jaren al compleet ontdooid kunnen zijn. Andere wetenschappers schatten in dat het tussen 2030 en 2050 zover zal zijn.
Jan Lenaerts, klimatoloog van de KU Leuven, noemt het een verontrustende evolutie:
"We hebben al een aantal records gezien in de voorbije jaren, maar nu gaat het om een record dat zichzelf in stand houdt. Een groot gebied in de Noordpool is zo warm. Het is een interactie die zichzelf versterkt. Door de aanvoer van warme lucht is de temperatuur op de Noordpool sinds deze zomer erg hoog. Daardoor groeit het zee-ijs minder aan, waardoor er meer open oceaanwater is en de temperaturen hoog blijven. Het gevaar is dat eenmaal de interactie tussen de hoge temperaturen en het ijs in gang gezet is, het moeilijk te stoppen is."