Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noord-Korea lanceert langeafstandsraket boven Japan die met kernkop VS kan halen

  •  
18-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1248 keer bekeken
  •  
ANP-463035735

Noord-Korea heeft zaterdag een intercontinentale ballistische raket afgevuurd die in de Japanse economische zone is beland, even ten westen van het noordelijke eiland Hokkaido. Volgens het Japanse ministerie van Defensie werd de raket afgevuurd vanuit Pyongyang en legde die zo’n 900 kilometer af. De raketlancering komt een dag nadat het Noord-Koreaanse regime met een “niet eerder geziene reactie” wanneer de VS en Zuid-Korea hun gezamenlijke militaire oefeningen voortzetten.

De Japanse minister van Defensie Yasukazu Hamada zei dat de raket in theorie het Amerikaanse vasteland kan bereiken. Volgens hem kan het type raket, een uit de ICBM-klasse, 15.000 kilometer afleggen: “Dat alles hangt af van het gewicht van de kernkop, maar het vasteland van de Verenigde Staten ligt binnen het bereik.” Om die afstand te overbruggen zou Noord-Korea de raketten minder hoog moeten lanceren dan ze nu doen.

Voor komende maand staan er militaire oefeningen gepland op het Koreaanse schiereiland van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Noord-Korea wil dat die worden gestaakt en heeft daarnaast gedreigd met militaire acties wanneer de Verenigde Naties de druk op Pyongyang opvoeren “zoals de Verenigde Staten graag willen”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.