Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noord-Ierland verbergt crisis voor G8-leiders met nepwinkels

  •  
01-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ennis_300.jpg
Lege etalages beplakt met decorfoto's van florerende zaken ... Billboards met schitterende natuur verhullen leegstand
Het gebied rond het Noordierse stadje Enniskillen is hard getroffen door de crisis en de harde bezuinigingsmaatregelen van David Cameron. Volgens sommigen zijn delen veranderd in spookplaatsen omdat de bewoners wegtrekken en de winkels en café’s zijn gesloten. De regeringsleiders die deze maand in een nabijgelegen resort een G8-top houden, mogen dat echter niet te weten komen.
RTEmagicC_ennis_462.jpg
Het gebied heeft gekozen voor een Hollywood-aanpak om de regio om te toveren tot een welvarend landsdeel. Decors moeten de misère verhullen. Lege winkelruiten zijn beplakt met foto’s van florerende zaken. Een winkel die al meer dan een jaar leeg staat ziet er nu uit als een aantrekkelijke slagerij. Op de gesloten deur is een foto geplakt van een deur die openstaat zodat het lijkt of je de winkel in kijkt. Een pand is gecamoufleerd tot een restaurant dat vol met gasten zitten. Een al een jaar gesloten voormalige drogisterij is omgetoverd tot goedlopende kantoorboekhandel.
De beelden zijn in het voorbijgaan niet van echt te onderscheiden. Leegstaande bedrijfsgebouwen zijn opgevrolijkt met grote billboards die prachtfoto’s van de natuur tonen. In totaal zijn er 150 winkels en bedrijfspanden onder handen genomen. Met de face-lift is 350.000 euro gemoeid. Dat is wel een lichtpuntje: de plaatselijke schilder- en aannemersbedrijven doen goede zaken.
De Amerikaanse president Barack Obama, de Britse premier David Cameron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Canadese premier Stephen Harper, de Russische president Vladimir Poetin, de Italiaanse premier Enrico Letta en de Japanse premier Shinzō Abe verblijven van 17 tot 18 juni in het 5-sterren Lough Erne Resort.
RTEmagicC_ennos_420.jpg
Bronnen: Irish Times (meer foto’s) en BBC
RTEmagicC_ennis_404.jpg
cc-foto: DUP , politici vieren de start van de metamorfose / Julian Fowler /  Guillaume P. Boppe

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

MichelReiziger
MichelReiziger1 jun. 2013 - 8:05

Ik snap de ophef niet..over dit soort decors, heeft Rutte het (verbaal) dageljks. Keep smiling....

Pindaklaas
Pindaklaas1 jun. 2013 - 8:05

Naast de luchtbellen wonen we nu nog meer in een enorme poppenkast.

lembeck
lembeck1 jun. 2013 - 8:05

Arme Ieren...

vanessa2
vanessa21 jun. 2013 - 8:05

Ik ben hier voor. Levenloze etalagepoppen, plastic namaak-kazen, een Ipad die gelukkig maakt, sexy modellen die de suggestie verkopen dat U een gelukkig leven hebt met een mooie vrouw in plaats van een uitgezakte pudding, industriegebieden met leegstaande gebouwen die verkocht worden als energiegevers aan de maatschappij, hoe meer nep er is, hoe meer U gelukkig bent. Dat dit ook voor wereldleiders geldt noemen we democratie. Hiep hiep hoera.

Blisss
Blisss1 jun. 2013 - 8:05

De middenstander cq slager, bakker, restaurants zijn de dupe van de bankkrisis en dat marktdenken van die jongens en meid die daar komen logeren, en uitgerekend deze, de middenstander, moet de schijn hoog houden. Als protest zou ik een kudde struisvogels in dat gebied los laten waar die zogenaamde wereldleiders verblijven. Niet dat het helpt, maar krijgen ze in ieder geval nog een spiegel voor gehouden.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen1 jun. 2013 - 8:05

Uh.... niks bijzonders hoor. In Spijkenisse verbergen ze al een paar jaar de grote leegstand in het winkelgebied met dit soort foto-ramen. Verder hebben ze lampjes staan in de leegstaande nieuwbouw-torenflats. Anders zijn het 's avonds van die zwarte gaten. "Het zijn wel ledlampjes hoor' zei de verantwoordelijke wethouder. https://www.youtube.com/watch?v=bX0ZdlvmRqY Intussen stapelt de gemeente verlies op verlies, afboeking op afboeking, annulering op annulering. En wie betaalt de rekening? Ach .... dat antwoord kennen we allemaal wel. En wie is er met de winst vandoor? Dat antwoord kunnen we ook wel verzinnen. De optimistische wethouder is intussen en tussentijds vertrokken.

1 Reactie
nikita72
nikita721 jun. 2013 - 8:05

Alfred, Net zoals gemeentes soms de straten laten vegen en het gras in de parken maaien, heb ik er begrip voor dat lege etalages versierd worden. Maar als alleen het gras gemaaid wordt als een regeringshoofd op visite komt, is er inderdaad iets mis. Of zo'n kantoorkolos gebouwd moest worden, is een andere vraag.

JoopSchouten
JoopSchouten1 jun. 2013 - 8:05

Doet me denken aan de USSR en hun façades.

1 Reactie
Snorrebaert
Snorrebaert1 jun. 2013 - 8:05

"Doet me denken aan de USSR en hun façades." De Russische "Potemkin dorpen" waren exemplarisch voor dit fenomeen. Maar die stammen zelfs nog uit de Tsaristische tijd. Overigens wordt er tussen neus en lippen door in het artikel vermeld dat naast de crisis ook de "harde" bezuinigingen van Cameron verantwoordelijk zijn voor de economische neergang van Enniskillen. Zo frame je dit artikel toch nog binnen je politieke ideologie, chapeau.