Joop

Noord-Brabant koopt boerderijen in andere provincies op om ze vervolgens stil te leggen

  •  
03-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6190 keer bekeken
  •  
boerderij

De provincie Noord-Brabant heeft een 18e eeuwse boerderij in Drenthe gekocht. Niet om er iets mee te doen. Integendeel, voorkomen moet juist worden dat er ooit nog een boer gebruik van gaat maken. De provincie bemachtigt zo de stikstofrechten bemachtigen van het bedrijf dat voorheen 45.000 zogeheten vleeskuikens exploiteerde. En die rechten heeft de provincie nodig om in Moerdijk een nieuw industrieterrein te kunnen aanleggen. Ook in andere provincies worden daartoe boerderijen opgekocht.

Omroep Brabant geeft een mooie inkijk in de merkwaardige taferelen waartoe het stikstofbeleid van de overheid leidt, waarbij handel in rechten wordt ingezet als regulering. 

Om die boerderijen te vinden, zijn ambtenaren op Funda gaan snuffelen. En daar kwamen ze onder meer deze boerderij in Kraloo tegen. Overigens is niet alleen op basis van de foto's op Funda besloten de boerderij te kopen. "Medewerkers van de provincie zijn bij de boerderij geweest." Wat ze daar gezien zullen hebben is een boerderij in vervallen staat. Kapotte ramen, van binnen kan je via gigantische kieren zo naar buiten kijken en door houtworm zijn er gaten in houten balken aangebracht en ligt er flink wat houtstof in de boerderij.

Na het bezoek werd de boerderij aangekocht. Die ligt in Kraloo, buurtschap in de omgeving van Ruinerwold. Het gehucht bestaat uit slechts een paar boerderijen waar een handvol mensen woont. De nu Brabantse boerderij, die al geruime tijd te koop stond, wordt sinds een jaar bewoond door een stel als anti-kraakregeling. Zij kregen indertijd een half uur de tijd om te beslissen of ze wilden wonen in het gebouw waar het 's winters niet warmer wordt dan 18 graden.

"Je moet ervan houden om een wintertrui aan te hebben", lacht ze. Ze wijst naar een raam aan de achterkant van de boerderij. "Die is door een storm opengewaaid. We krijgen hem niet meer dicht. En als het stormt, waaien de deuren van de schuur van zichzelf open. En het dak is ook door de storm kapot gegaan."

De provincie Drenthe die hierdoor rechten verliest, werd onaangenaam verrast door de actie van Noord-Brabant. Volgens die laatste zal het beleid er toe leiden dat er meer provincies in andere provincies boerderijen gaan aanschaffen. Drenthe wil aan dat bizarre spel niet meedoen en noemde het gedrag van Noord-Brabant "ongepast"

Als alle vergunningen die betrekking hebben op stikstof zijn ingetrokken wil Noord-Brabant de boerderij weer te koop zetten. Het is dan afwachten of er ook maar iemand geïnteresseerd is in het gebouw.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Jozias2
Jozias25 sep. 2022 - 6:46

Wat is er nu precies mis mee? Dit is een boerderij die te koop staat. De provincie Drenthe is niet van plan om zelf deze boerderij te verkopen. Door de koop wordt voorkomen dat deze boerderij wordt verkocht aan een boer die de bedrijfsactiviteiten en bijbehorende co2 uitstoot wil voortzetten. Het is niet zo dat zonder deze aankoop de co2 rechten naar Drenthe waren gegaan, dan waren ze naar een andere boer gegaan.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens6 sep. 2022 - 11:35

Het is duidelijk mis. De provincie Brabant heeft als taak de uitstoot in Brabant te beperken en niet in Drenthe. Maar het feit dat jij dat niet wil snappen is een groot probleem.

Mokker
Mokker4 sep. 2022 - 18:43

Boekhoudkundige oplossingen zeggen helemaal niets over hoe het er buiten de papieren werkelijkheid uit ziet.

JoepJos
JoepJos4 sep. 2022 - 9:40

Fijn dat de overheid het goede voorbeeld geeft. Ik neem aan dat de burger weer zal worden aangesproken op energieverspilling en milieuvervuiling?

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 sep. 2022 - 8:41

Dit is niks in vergelijking met Apple die overal rond de wereld inclusief Nederland een windmolen landschappen koopt voor zijn groenwassen, als dan niet na de bossen te kappen zodat het beton en metaal aangevoerd kan worden om die dingen te bouwen.

Kersten2
Kersten24 sep. 2022 - 8:41

https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/misschien-is-dat-idee-van-barbara-baarsma-zo-gek-nog-niet. Werkt echt super

1 Reactie
Mokker
Mokker5 sep. 2022 - 9:13

Inderdaad, dit soort mensen denken in excell sheets. Boekhoudkundig kun je problemen lekker wegcijferen zonder echt iets te hoeven doen.

Volrin
Volrin4 sep. 2022 - 7:14

"De provincie bemachtigt zo de stikstofrechten bemachtigen van het bedrijf dat voorheen 45.000 zogeheten vleeskuikens exploiteerde." Klein foutje in de tekst lijkt me.

Kikkerts5
Kikkerts54 sep. 2022 - 7:13

De bedrijven van de rijken hebben in Brabant extra stikstofrechten nodig om nieuwe vervuilende activiteiten in Brabant op te starten. Die rechten koop je als rijke stinker natuurlijk niet in Brabant zelf want dat schiet niet op. Zo goed voor het klimaat/milieu in Drenthe dat die stikstofrechten van Drenthe naar Brabant verhuizen. Onbegrijpelijk dat ze daar in Drenthe over klagen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt4 sep. 2022 - 8:47

Onbegrijpelijk dat jij kritiek op deze zwendel onbegrijpelijk vindt. Op de eerste plaats blijf N - Brabant dus doelbewust doorgaan met het aantasten van de natuur. En Drenthe, dat wel bereid is zich in te spannen, verliest rechten, waardoor zij zich meer moeten inspannen. In ALLE opzichten asociaal. Je kunt gerust zeggen: crimineel.

Kikkerts5
Kikkerts55 sep. 2022 - 8:11

''Onbegrijpelijk dat jij kritiek op deze zwendel onbegrijpelijk vindt.'' Als je denkt dat ik de kritiek op de zwendel in stikstofrechten onbegrijpelijk vindt dan heb je me verkeerd begrepen Bemt. Ik vind het onbegrijpelijk dat er in Drenthe lieden zijn die er over treuren dat ze met minder stikstofrechten ook minder klimaatverziekend stikstof mogen uitstoten. En ik vind het onbegrijpelijk dat er in Brabant lieden zijn die graag stikstofrechten kopen om daarmee in de eigen provincie nog meer te mogen vervuilen dan ze nu al doen. Het probleem dat hier aan ten grondslag ligt is hypocriet ''progressief'' links lullen maar als het op besluiten aankomt dan kan dat hele milieu/klimaat ze geen bal schelen als het eigenbelang in het gedrang komt. Dan slaat ''progressief'' links om in ''progressief'' rechts. Wie kent ze niet de NIMBY's.

haarklover
haarklover3 sep. 2022 - 19:35

Dus Brabant is al begonnen met het uitkopen van boeren? Prima! Maar ik denk dat dit niet helpt om de uitstoot in De Peel terug te dringen. Ik denk dat het provinciebestuur beter in de eigen provincie boerderijen kan opkopen (en stilleggen) .

1 Reactie
Volrin
Volrin4 sep. 2022 - 7:15

Inderdaad, dat op andere plekken stikstof uitkopen werkt niet om de schade in eigen gebied terug te dringen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert3 sep. 2022 - 19:20

Een ondeugende gedachte voor het slapen gaan - nogal wat oudere boerderijen op het platteland (Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, elders) hebben in dit vulgair-liberale tijdperk anno tegenwoordig een geheel nieuwe bestemming gekregen. Pronto, in your face, direct en acuut gezegd: ze zijn nu hoerderijen. Locaties waar de gedesoriënteerde nieuwe man die helemaal goed in de tijd zit aan zijn gerief kan komen. Mij is ter ore gekomen dat daar soms ook een hoogbejaarde en bebaarde man van in de negentig aanbelt, met een oude rijksdaalder in zijn rimpelige knuist: "of er nog iets te regelen is". Leven in 2022 is een sof. Hoe je het ook bekijkt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 sep. 2022 - 6:43

Recht van de drugsfabriek; afhalen achterom, naar nieuwe mondaine werkgelegenheid zul je bedoelen.

DaanOuwens
DaanOuwens3 sep. 2022 - 17:59

Kern van dit probleem is volgens mij dat je doormiddel van het instrument marktwerking een overheidstaak gaat uitvoeren. Overheden moeten hun eigen bestuursrechtelijke instrumenten gebruiken voor dit soort zaken. Een typisch gevolg dus van VVD-denken en VVD-beleid. Hier moeten provincies zo snel mogelijk mee ophouden. Want dit is natuurlijk krankzinnig.

3 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie3 sep. 2022 - 21:17

Daan, dit past toch geheel binnen jouw wens. Ondanks dag Duitsland een grotere agrarische sector heeft, vind jij het dikke Prima dat elke boer daar individueel Meer mag uitstoten dan een Nederlandse boer. Meer grond, is Voor een land meer rechten. Dus gewoon zorgen dat er wat meer grond komt zonder boer, dan Mag de rest meer uitstoten want je verdeelt het gewoon over het aantal m2. Hoe Meer grond hoe Beter.

GeenProbleem
GeenProbleem4 sep. 2022 - 8:25

'Hier moeten provincies zo snel mogelijk mee ophouden. Want dit is natuurlijk krankzinnig. ' Dit is natuurlijk krankzinnig omdat dit de boeren in Nederland niet kapot maakt, en dat is iets wat Daan natuurlijk wél wil.

DaanOuwens
DaanOuwens5 sep. 2022 - 6:12

@ GeenProbleem Jij schrijft: Dit is natuurlijk krankzinnig omdat dit de boeren in Nederland niet kapot maakt, Boeren worden niet kapot gemaakt ze moeten ander werk gaan zoeken of een ander bedrijf beginnen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert3 sep. 2022 - 17:57

Geachte lezers, laat U toch niet misleiden - we moeten door een rookgordijn van desinformatie en slinkse framing heen zien te kijken. Hoor wat ze zeggen, en weet wat ze werkelijk doen. De provincie Noord-Brabant is begonnen met imperialistische expansie. De zo verkregen stikstofrechten worden ingezet om in Moerdijk een nieuw industrieterrein aan te leggen. Alsof ons land van die afzichtelijke gebieden er al niet veel te veel heeft. En die locaties zijn brandpunten van kapitaalconcentratie. De boerderij op de foto komt in de moderne versie van een kringloop terecht. Nu heet dat: 'verantwoord hergebruik'. De bijgaande foto mag gerust 'pastoraal' genoemd worden. Van de hoeve wordt vakkundig en efficiënt een pracht van een landelijke villa gemaakt, met een kleinschalig wellness-centrum in het bijgebouw. De kosten van de verbouwing komen voor rekening van de gewone mensen in Noord-Brabant, onder het hoofdje: 'verduurzamingsbelasting en klimaatbeheer'. De nieuwe eigenaar wordt een hooggeplaatst milieu-ambtenaar uit de provincie Drenthe. En het geheel heet dan, hoe passend, ‘boerderette’. Onthoud: alle wereldrijken beginnen zo. Let op mijn woorden: dat Noord-Brabant gaat nog eens heel groot worden, en de beelden zullen de wereld overgaan. Vanaf morgen ben ik burger van 's-Hertogenbosch. Een vooruitziend waarnemer telt nu eenmaal voor twee.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 sep. 2022 - 7:02

Bezint voor gij begint! (Overigens wist ik al heel lang dat ze dit, met die boerderijen zo deden.)

Joop  den Uil
Joop den Uil3 sep. 2022 - 16:10

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ruud Merks
Ruud Merks3 sep. 2022 - 15:41

Handelen met het recht om te vervuilen moet worden afgeschaft. Vervang het door het recht om te vervuilen voor een zekere periode. (niet tot in de eeuwigheid). Waarbij de prijs jaarlijks door de overheid kan worden aangepast. Meneer Remkes, te simpel?

vdbemt
vdbemt3 sep. 2022 - 15:37

Immoraliteit van hoog niveau. Schaamteloos. In plaats van met iets te komen dat de werkelijke aard van het probleem aanpakt, wordt er ontweken, vals gespeeld. Waardeloos volk, zij die het in Noord Brabant voor het zeggen hebben.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 sep. 2022 - 7:04

Meestal CDA en VVD! Overal zitten en zaten boeren in het bestuur. Ik heb dit al lang geleden gemeld, maar ja wie ben ik?

GeenProbleem
GeenProbleem4 sep. 2022 - 8:24

@minoes Poeh, jij hebt ontdekt dat er boeren bij het CDA zitten? Heb je daar lang voor moeten spitten?

vdbemt
vdbemt4 sep. 2022 - 8:49

@Minoes. Onmiskenbaar CDA en VVD.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 sep. 2022 - 6:36

Geenprobleem Nee ik heb al lang geleden hier op Joop gemeld dat Brabant die boerderijen opkocht om hier meer stikstof uit te kunnen stoten.

Wie o Wie
Wie o Wie3 sep. 2022 - 15:12

“ Zij kregen indertijd een half uur de tijd om te beslissen of ze wilden wonen in het gebouw waar het 's winters niet warmer wordt dan 18 graden.” 18 graden, wat een Luxe!

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers3 sep. 2022 - 23:48

Four Yorkshiremen Sketch https://youtu.be/DT1mGoLDRbc

GeenProbleem
GeenProbleem3 sep. 2022 - 13:51

Rare gang van zaken, mijn provincie komt een beetje hopeloos over zo; het zal wel allemaal nagekeken zijn door de juristen van de Provincie ( denk ik.. ) Denk dat ze een beetje bang zijn voor wat komen gaat: de vernietiging van het CDA (en de VVD) in Brabant.