Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nooit veroordeelde Palestijn Khader Adnan (45) sterft na maandenlange hongerstaking in Israëlische cel

  •  
02-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1206 keer bekeken
  •  
000_33E9789

De Palestijn Khader Adnan (45) is na een hongerstaking van 87 dagen overleden in een Israëlisch ziekenhuis in Jeruzalem. Adnan zat vast op verdenking van betrokkenheid bij een terroristische organisatie, maar een formele aanklacht was er niet. De groepering Islamitische Jihad heeft vergelding voor Adnans dood aangekondigd.

Dinsdagochtend werden er vanuit de Gazastrook drie raketten op Israël afgevuurd. Dat gebeurde nadat de Israëlische gevangenis waarin Adnan zat diens dood bekendmaakte. Alle drie de raketten landden op braakliggend terrein.

Adnan werd in totaal tien keer opgesloten, voor een periode van in totaal zo’n acht jaar, zonder dat hij ooit ergens voor veroordeeld werd. Zijn arrestaties vonden plaats onder een Israëlische wet die het toestaat Palestijnen op te pakken die een bedreiging voor de veiligheid zouden zijn, zonder hen daadwerkelijk te berechten.

Meermaals ging Adnan in de gevangenis in hongerstaking, ook de laatste keer dat hij werd opgepakt. Een maand geleden waarschuwde Adnans advocaat dat de gezondheid van zijn cliënt ernstig verslechterd was, maar de gevangenis zou hebben geweigerd hem naar een burgerziekenhuis over te brengen. Adnan zelf weigerde hulp in het gevangenishospitaal. De laatste dagen kreeg ook de advocaat geen toegang meer tot Adnan.

De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh noemt de dood van Adnan “een gerichte moord” door de Israëlische overheid. Israël spreekt van “een hongerstaker die hulp weigerde”. Het gebeurt vaker dat Palestijnen die zonder proces lange tijd worden vastgezet in hongerstaking gaan. In sommige gevallen leidt dit uiteindelijk tot een vrijlating. Naar schatting zitten in Israël ruim duizend Palestijnen in de gevangenis zonder ooit een rechtbank te hebben gezien.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.