Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nooit meer zuchten in de file

  •  
19-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
file300_03.jpg
Aangrijpend verhaal van hoe een politieagent ouders voor de laatste keer afscheid wil laten nemen van hun verongelukt kind en tegengewerkt wordt door automobilisten
Herinner je je de speech van de bekende Amerikaanse schrijver David Foster Wallace nog, die hij in 2005 hield tijdens een diploma-uitreiking aan een kunstacademie in Ohio? Of de video die daar later bij werd gemaakt? De schrijver hield geen peptalk, maar een verhaal voor studenten die in het voorportaal van volwassenheid staan. Zijn allerbelangrijkste tip: jij bent niet het centrum waar de wereld omheen draait. De wereld waar politieagent Piet Kats donderdagochtend zijn werk in probeerde te doen, had wel een dosis Wallace kunnen gebruiken.
Kats schrijft op zijn website politieverhalen.blogspot.nl waargebeurde verhalen over zijn politiecarrière. Het verhaal dat hij afgelopen maandag schreef doet je even achter de oren krabben en realiseren dat we soms best wat extra geduld mogen opbrengen.
De politieagent kreeg op de vroege ochtend een melding van een ongeval met letsel. De situatie van het slachtoffer was echter zo ernstig, dat de hulpverleners besloten het slachtoffer niet te bevrijden, omdat men bang was dat het slachtoffer na de bevrijding zou overlijden. Met spoed zou de familie erbij worden gehaald om afscheid te kunnen nemen. Omdat de omgeving compleet vast stond door file, aan motoragent Kats de taak om naar de familie te rijden.
De heenweg verliep vlot, zo schrijft kats. De terugweg was een ander verhaal.
De vader en moeder waren beiden thuis en afgesproken werd dat ik voorop zou rijden […] Zij zouden hun gevarenlichten aanzetten, zodat het duidelijk was dat de auto bij mij hoorde en mij moest volgen. Al snel reden we de file in en toen begon mijn taak pas echt goed.
Wat volgt is een serie zenuwslopende momenten. Eén autobestuurder stapt zelfs uit zijn auto en verspert de motoragent en de familie tijdelijk de weg. Ook andere omstanders zijn het duidelijk niet eens met de voorrang die Kats voor de hem volgende auto afdwingt. Zo schrijft de politieagent onder meer:
Telkens weer werden we geblokkeerd door automobilisten, die hun voertuig keerden over de doorgetrokken streep om terug te rijden. Diverse automobilisten, die buiten hun voertuig stonden, keken met boze blikken naar het voertuig met daarin de ouders van het slachtoffer en de woorden die erbij gebruikt werden, waren ver beneden peil.Toen konden we niet verder. Een kerende automobilist stapte uit zijn auto en wilde even zijn ongerief uiten over de lange file en dat de politie helemaal niets deed. Ik had helemaal geen zin en tijd om de discussie aan te gaan en sommeerde hem onmiddellijk zijn voertuig weg te halen, zodat wij erlangs konden. Hij weigerde in eerste instantie, omdat hij eerst wilde weten waarom dat voertuig mij wel mocht volgen en of dat soms familie van mij was die ik dan op deze manier wel even voorbij de file kon loodsen. Of zij dan meer recht hadden dan hij.
Uiteindelijk arriveerden ze veilig op de plek en konden de ouders afscheid nemen van hun kind. Na de bevrijding werd het slachtoffer onmiddellijk met spoedtransport vervoerd naar het ziekenhuis. Helaas kwam het slachtoffer toch te overlijden. “Ik denk dat die zeurende mensen, als ze dit geweten hadden, spijt hadden gehad van hun commentaar.”
Lees hier het hele verhaal: Cowboys zijn het!

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

JanB2
JanB219 sep. 2013 - 15:43

Het niet doorlaten of blokkeren van een voertuig met bijzondere signalen (zoals dat in mijn tijd nog heette) is een fikse overtreding (geen voorrang verlenen): kenteken noteren, rit vervolgen en na afloop een bekeuring uitschrijven.

Gogol
Gogol19 sep. 2013 - 15:43

Aan diegenen in deze thread die de frustratie en woede van de weggebruikers relativeren: Gebruik dat relativeringsvermogen nu eens de volgende keer dat je in de file staat. Gebruik dat relativeringsvermogen nu eens de volgende keer dat je een paar minuten moet wachten. Dan realiseer je je wellicht dat die frustratie en woede om niets is en kunnen we dit soort toestanden in de toekomst voorkomen. In plaats van walgelijk gedrag goed te praten.

omaoeverloos
omaoeverloos19 sep. 2013 - 15:43

Even de hele blog lezen, mensen, het gaat niet alleen over automobilisten: "Maar helaas was het op het fietspad ook druk. En wat was het onbegrip weer groot. Je wilt niet weten wat een commentaar er was over het volgende voertuig. Dat die zomaar op een fietspad reed, dat het levensgevaarlijk was en dat een auto daar helemaal niet mocht rijden."

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch19 sep. 2013 - 15:43

We leven gelukkig niet in de US. Daar wordt je als je zoiets flikt na één sommatie meteen afgeschoten. Ik opteer hier ook voor indien er een situatie is zoals in het artikel beschreven.

MG1968-2
MG1968-219 sep. 2013 - 15:43

'Wir haben es nicht gewusst' Aangezien de wereld om 'mij' draait, moeten acties van een ander wel als doel hebben mij dwars te zitten of mij te ergeren.... Normaal leren kinderen op een gegeven moment dat ze niet het object van ieders handelen en daarmee het centrum van de wereld zijn. De gemiddelde volwassen individualist vond zich in de kinderjaren jaren al zoooo belangrijk dat ie dat concept nooit los heeft kunnen laten...

RobGeurtsen
RobGeurtsen19 sep. 2013 - 15:43

Een schokkend verhaal. Welke rijschoolhouder leert zijn leerlingen nog defensief te rijden? Het gezeik van automobilisten dat zij recht hebben op vrije doorgang en dat files economische schade veroorzaken is een omgedraaide werkelijkheid. De economische activiteit veroorzaakt schade door de uitlaatgassen, energieverbruik en medische schade, etc. die door autorijden ontstaat.

1 Reactie
lembeck
lembeck19 sep. 2013 - 15:43

Voorbeeld Rob. Gisteren twee keer dezelfde leswagen die pal voor me linksaf sloeg. De bocht werd zo krap mogelijk genomen, waardoor de wagen beide keren op de LINKER weghelft van de ingeslagen straat kwam en vandaar weer door moest rijden naar de rechter weghelft. Ja, er zat een instructeur naast de leerling en hij greep niet in.... Volkomen onbegrijpelijk. Ik heb tijdens mijn rijlessen geleerd de bocht naar links zo ruim te nemen, dat je met je auto direct op de JUISTE weghelft terecht komt. Dan snijd je niemand af en breng je niemand in gevaar.

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2013 - 15:43

ik neem aan dat de politieagent op een officiële politiemotor reed met zwaailichten en sirene aan etc. In dat geval echt bizar, maar het klinkt eerder alsof hij dit niet deed

1 Reactie
Hanzel2
Hanzel219 sep. 2013 - 15:43

Niets aannemen, gewoon de blog lezen daar staat het in

lembeck
lembeck19 sep. 2013 - 15:43

Hoe heet dat nieuwe computerspel dat afgelopen weekend uitkwam en waarvoor midden in de nacht de fans voor in de rij stonden? Iets met auto's die elkaar van de weg moeten rijden en mensen moeten vermoorden was het toch? Zouden deze spellen niet beter verboden worden dan? Ik denk dat een deel van de agressie ook daarvandaan kan komen. Ik vind het verhaal dermate schokkend dat ik de betreffende politiemensen heel veel sterkte wens met het verwerken. Uiteraard condoleer ik de familie van de omgekomen bestuurder. Afschuwelijk verhaal.... alleen maar verliezers.

3 Reacties
PeterDraman
PeterDraman19 sep. 2013 - 15:43

"Zouden deze spellen niet beter verboden worden dan? Ik denk dat een deel van de agressie ook daarvandaan kan komen." Ten eerste : correlatie is geen reden voor causaliteit. Immers kan dit standpunt begrepen worden als "Voordat er gewelddadige videogames bestonden was agressie in het verkeer minder dan nu". En dat is klinkklare onzin. Ten tweede : waarom in dat geval alleen videogames? Waarom niet films/boeken/muziek/afbeeldingen waaruit enige agressieve emotie kan worden ontrokken niet meteen verbieden? En aan het opgesloten zitten in een auto zal het ook niet liggen, daar het blog een situatie omschrijft waarbij mensen UIT de auto stappen om de agent aan te spreken. De situatie zoals omschreven in het blog is ontzettend triest, maar om de oorzaak hiervan in gewelddadige videogames te zoeken is nog triester. Gewelddadige entertainment is niet iets dat is spontaan tevoorschijn kwam met de opkomst van videogames. Ik kan boeken en films opnoemen die het geweld wat in videogames vertoond wordt ver overstijgen. Het verbieden van gewelddadige videogames is niet de oplossing, het is zelfs niet eens onderdeel van het probleem.

Diantha2
Diantha219 sep. 2013 - 15:43

"Ik denk dat een deel van de agressie ook daarvandaan kan komen." Misschien moet u niet zo veel denken en het, zoals Christian Riem voorstelde, aan de wetenschap overlaten. Ik krijg bij dit soort borrelredenaties altijd een akelig gevoel dat we het nu op bepaalde generaties gaan afschuiven, en dan met name 'de verloren jeugd'. Ik ben herhaaldelijk geschept geweest door een auto (een keer of drie) en één keer rakelings. In twee van die vier gevallen ben ik ook nog een verrot gescholden na afloop, terwijl de schuld bij de automobilist lag. En een aantal van die keren waren de aso's boven de 50. Ik ben onlangs ook nog van de fiets geduwd door een schreeuwerige babyboom voetgangster, omdat ze dacht dat zij groen had en ik niet, maar dat bleek precies andersom te zijn. En dit zijn nou niet bepaald de demografiën die deze spellen spelen. De oorzaak ligt elders. Ik denk dat we het eerder moeten zoeken in mensen die iets te overtuigd zijn van het eigen gelijk en gek zijn op volksgericht, zoals in het hierboven beschreven verhaal.

BioMike
BioMike19 sep. 2013 - 15:43

Diverse onderzoeken hebben bewezen dat er geen verband is tussen computerspellen en het ontstaan van agressie. Vaak blijkt zelfs het tegenovergestelde. Computerspellen verbeteren hand-oog coördinatie, het denkend vermogen en de reactiesnelheid van een persoon. De meeste gamers kunnen het onderscheid tussen spel en werkelijkheid goed onderscheiden. Degene die dat niet kunnen hebben toch al een probleem en is een computerspel niet de oorzaak. Er zullen zelfs mensen zijn die computerspellen als therapie gebruiken, een soort uitlaatklep. De maatschappij zoekt altijd een zondebok voor dergelijke dingen, vroeger was het rock-and-roll, daarna films en nu wijst men naar de games.

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2013 - 15:43

Wanneer wordt de psychologie van de automobilist nou eens wetenschappelijk onderzocht. Want in die hoek vermoed ik antwoorden op deze ellende. Afgesloten achter glas maakt asociaal? De suggestie van vrijheid die doorbroken wordt? Analfabeten of sociaal gebrekkigen kiezen eerder voor de auto? Iedere psycholoog kan bij een benzinestation de onsociaalheid in de ogen zien. Maar er een onderzoek voor voordragen doen ze niet. Of zouden ze bang zijn voor de uitkomsten?

1 Reactie
Florian2
Florian219 sep. 2013 - 15:43

LOL :-) Mensen in auto's hebben geld om deze te kunnen betalen....dat in tegenstelling tot zure linksmensen zoals u...die oh zo sociaal en intellectueel met het OV reizen!! :-)

TheRealHandyman
TheRealHandyman19 sep. 2013 - 15:43

Tja, agressie in het verkeer is nooit goed te keuren, maar ik verwacht dat als deze mensen wisten wat er aan de hand was, dat de reacties wel wat anders waren. Deze mensen zijn gefrustreerd omdat ze dag in dag uit in de file staan. Frustratie komt er eens uit, zeker als het onduidelijk is waarom er file is en ook waarom er plotseling mensen wel ongelijk behandeld worden. Een incidentele file is nooit te voorkomen, maar als de file dagelijks is, dan is het de plicht van de wegbeheerder hier iets aan te doen. Deze wordt namelijk enorm goed betaald om ervoor te zorgen dat de mensen normaal kunnen autorijden. De schuldige van de frustratie is daarom ook de wegbeheerder en dat maakt de wegbeheerder ook medeschuldig aan een uiting van deze frustratie. Aangezien de agent een vertegenwoordiger is van de wegbeheerder is het dus ook zijn schuld.

1 Reactie
jia
jia19 sep. 2013 - 15:43

De schuldige!? Ga toch fietsen joh!

Jantje68
Jantje6819 sep. 2013 - 15:43

Erg voor die mensen natuurlijk maar hoe moeten die mensen in de file dat weten? Meestal sta je voor minder stil. Dit had men ook bij de file meldingen kunnen vermelden. De grootste ergernis wordt veroorzaakt omdat je niet weet waarom je stil staat en hoe lang het nog gaat duren. Vaak is ook de reden dat de wegen gewoon te smal zijn dankzij links beleid. Als er extra rijstroken worden aangelegd is er ook minder opstopping door calamiteiten.

1 Reactie
Gogol
Gogol19 sep. 2013 - 15:43

"De grootste ergernis wordt veroorzaakt omdat je niet weet waarom je stil staat en hoe lang het nog gaat duren." De grootste ergernis wordt veroorzaakt omdat mensen zich druk maken om niets en dat menen te mogen afreageren op de omgeving. De volgende keer dat je stil staat en niet weet hoe lang het nog gaat duren? Tel tot tien. Tel voor mijn part tot honderd. Maar voor je afreageren op anderen is nooit een goed excuus. En op die praat over 'links beleid' ga ik maar verder niet in, want je hebt jezelf met zulke domme prietpraat al wel genoeg voor schut gezet. Ik zal geen zout in de wonden strooien.

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2013 - 15:43

weet de politie-agent eigenlijk wel zeker dat die boze mensen zelf niet een hele goede reden hadden om niet in die file te willen staan? maar dan nog schiet het niet op om andere mensen dwars te gaan liggen, echter ik kan me wel voorstellen dat ze de agenten duidlijk willen maken dat het anders moet precies zoals we op deze website bij elkaar proberen

1 Reactie
Marsman2
Marsman219 sep. 2013 - 15:43

"weet de politie-agent eigenlijk wel zeker dat die boze mensen zelf niet een hele goede reden hadden om niet in die file te willen staan?" Dan hadden die boze mensen waar jij op doelt 112 kunnen bellen en kunnen uitleggen wat de noodsituatie was opdat er adequate hulp voor die mensen ingeschakeld had kunnen worden.

Nescio2
Nescio219 sep. 2013 - 15:43

Van gemeenschap (wij) naar gezelschap (ik) (oftewel: IKKE)! De 'participatiemaatschappij' is allang volbracht.... Walgelijk!

1 Reactie
Nescio2
Nescio219 sep. 2013 - 15:43

PS Participatiemaatschappij = ieder voor zich!