Joop

'Nooit meer fascisme' is 'Toch weer fascisme' geworden

  •  
04-05-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
899 keer bekeken
  •  
40099901860_8f983858d3_z

© Cc-foto: Johan Wieland

In plaats van de nieuwe fascisten te bestrijden met alle mogelijke middelen kiest men massaal voor wegkijken, "in gesprek gaan en de verbinding zoeken", terwijl alle alarmbellen af zouden moeten gaan.
Op 4 mei zijn we twee minuten stil. Met deze twee stilte minuten herdenken we een stuk geschiedenis waarvan we zeggen dat we dit nooit meer willen meemaken in Nederland. Dat is wat we in en rondom die twee minuten stilte zeggen: “Dit nooit meer.”
We herdenken een tijd waarin het slecht ging met de economie en waarin politieke partijen de vluchteling, de mensen met een ander geloof neerzetten als zondebok. Zij waren het die onze banen inpikten, die de woningen kregen en die de samenleving overnamen. We sloten de grenzen voor vluchtelingen en hun lot deed ons niets. De fascistische partij nam de macht over in Duitsland en hun geluid was in Nederland ook groot en sterk.
Vijand Het fascisme kreeg in heel Europa voet aan de grond en de haat in de samenleving groeide. Duitsland bezette Nederland en het bombardement op Rotterdam sloeg letterlijk het hart uit de stad waar ik woon. Mensen met een ander geloof, een andere kleur, een andere seksuele geaardheid of een beperking werden opgepakt door de vijand maar vooral ook door onze politie en medeburgers als collaborateurs. In vijf jaar tijd heeft een schokkende hoeveelheid mensen de dood gevonden binnen het fascisme, een stuk van onze geschiedenis waarvan we met recht zeggen dat dit nooit meer zou mogen gebeuren.
De periode rond 4 mei was in het gezin waar ik opgroeide altijd erom beladen en zwaar. Met een vader die lange tijd in een werkkamp had gezeten en die de trauma’s uit die periode nooit heeft kunnen verwerken en na die periode zowel lichamelijk als geestelijk voor altijd was beschadigd. Dat nam ik mee en over in mijn leven. De laatste jaren is het anders geworden. De vlag halfstok hangen doe ik al jaren niet meer en het sombere donkere gevoel heeft langzaam maar zeker plaatsgemaakt voor enorme woede.
Wegkijken Want “Nooit meer fascisme” is “Toch weer fascisme” geworden. In plaats van de nieuwe fascisten te bestrijden met alle mogelijke middelen kiest men massaal voor wegkijken, “in gesprek gaan en de verbinding zoeken”, terwijl alle alarmbellen af zouden moeten gaan. Dat de Nacht van de Vluchteling vanuit Westerbork afgelast is wegens bedreigingen en intimidatie is naast een schande ook symbolisch voor onze tijd. Westerbork was ooit een vluchtelingenkamp, betaald door de Nederlandse Joodse gemeenschap om Joodse vluchtelingen op te kunnen vangen. Triest dat zo’n instituut gezwicht is voor extreemrechts. Juist vanwege de geschiedenis was het goed geweest om de rug recht te houden.
Want wat zich vandaag manifesteert, lijkt toch verdacht veel op iets dat we in de jaren ’30 van de twintigste eeuw ook zagen. Diezelfde ontkenning van racisme en discriminatie en uitsluiting, omdat wegkijken nu eenmaal gemakkelijk is, zeker als het jou niet persoonlijk raakt. Het is pijnlijk om te bedenken dat ook dit een Nederlandse traditie is die hoognodig aan verandering toe is.
De laatste jaren zien we dat politieke partijen mensen op basis van hun geloof, hun afkomst en hun kleur als anders, als minderwaardig neerzetten. De grenzen moeten dicht, mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld zijn niet welkom want “ze nemen onze banen af, krijgen alle huizen, door hen krijgen onze ouderen geen zorg meer en groeit de criminaliteit”.
Verzet Niemand lijkt te willen horen dat we deze verhalen eerder gehoord hebben en te willen zien wat deze politieke partijen ons toen gebracht hebben. Ook nu zien we juist deze partijen groeien. Hun zondebokpolitiek, zonder ook maar enige onderbouwing, trekt stemmen. In de politiek schuiven de gevestigde partijen mee in dit geluid van haat en fascisme in plaats van felle weerstand en verzet tegen dit geluid te bieden.
Met het Forum voor Democratie is het fascisme anno 2019 duidelijk zichtbaar terug in onze samenleving. Het zit in onze gemeenteraden, onze Provinciale Staten en Tweede Kamer en het komt met een enorme dreun onze Eerste Kamer in. Maar in onze samenleving blijft het te stil. Want we moeten ‘verbinden’, de witte pijn begrijpen en de hand reiken naar deze fascisten om dan samen onze samenleving te versterken.
Het is toch totaal absurd dat we de gevolgen van het fascisme van toen herdenken met de fascisten van nu. Tijdens de herdenking dit jaar in Amsterdam gaan er kransen gelegd worden door mensen die ideeën hebben die haaks staan op fundamentele mensenrechten. Die mensen op grond van huidskleur of afkomst zien als minderwaardig. Die politiek bedrijven die is gebaseerd op het structureel uitsluiten van grote groepen mensen in onze samenleving.
Nog steeds wil ik op 4 mei twee minuten stil zijn want herdenken is goed en belangrijk, maar laten wij dan vooral ook kijken naar het heden. Niet alleen deze week, niet alleen tijdens die twee minuten stilte, maar iedere dag opnieuw. Zodat de geschiedenis zich niet zal blijven herhalen.
Laten we twee minuten stil zijn en ons de rest van de tijd luidkeels laten horen tegen racisme, fascisme, discriminatie en uitsluiting. Laten we deze keer massaal in verzet gaan vóór het gruwelijk mis gaat in plaats van achteraf, zoals veel Nederlanders dat na de Tweede Wereldoorlog deden.
Deze tijd is geen tijd voor verbinding en dialoog maar een tijd van keihard verzet en opkomen voor wat rechtvaardig is en een samenleving waarin een ieder gelijkwaardig is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (152)

Phil2
Phil29 mei 2019 - 15:42

Beetje retro gevoel krijg ik. Er waren tijden waar linkse mensen een conservatief al als fascist wegzetten

1 Reactie
Libertain
Libertain10 mei 2019 - 5:47

Je hoort onderscheid te maken tussen fascisten en voedingsbodem ervoor. Dit is alweer onderdeel een andere omvangrijke discussie, vooral gelet op het feit dat het betreft een land en cultuur waar deze problematiek nooit degelijk onderzocht is geweest.

Libertain
Libertain8 mei 2019 - 8:27

Tja, beginnen we met wikipedia te gooien, gelet op het omvang van het materieel over het onderwerp -vooral in vreemde talen - zou je een aparte website aan moeten toewijden. Het volume informatie buiten Nederland is enorm. Wikipedia: ("En même temps, le fascisme rejette la notion d'égalité au nom d'un ordre hiérarchique naturel...") Bespaar ik het hele citaat omdat erg lang - in pricipe is fascisme antisemitisch, homofoob, christianofoob, xenofoob, racistsich, antiislamitisch, tegen de universele mensen rechten enz. - kortom samengevat gaat het over een algemene harde fobie voor alles behalve eigen volk, oftewel "ons-kent-ons". Wikipedia: ("... le fascisme s'appuie aussi sur la mystique romantique du passé et sur l'émotion collective...") Waaruit de Boreale mythologie, erbij horende grandeur van eigen volk en verleden, tevens misgunning van rechten van minderheden, net als tegelijkertijd de exaltatie over het eigen volk en geschiedenis. De gebruikelijke gevolgen van fascimse komen tot uiting in het eis voor "minder, minder " van andere bevolkinsgroepen, in hetzelfde "vreemde smetten" , terwijl Blood & Honor worden met militaire precisie hoog opgevoerd. Iemand die herkent landen waar dit thans allemaal gebeurt?

Major2
Major28 mei 2019 - 6:17

Voor een goede discussie: hier wat definities: Van Dalen: "politieke opvatting die zich kenmerkt door autoritaire gezagsuitoefening en verwerping van de democratie" Wikipedia: "Een systeem dat de natie boven het individu stelt, met als uitvloeisel een in zo'n systeem legitiem gebruik van geweld, moderne propagandatechnieken en censuur om politieke tegenstand de kop in te drukken en daarmee het bestaan van het systeem te waarborgen" Zowel partijen van rechtse als linkse signatuur hebben geprobeerd bovenstaande te doen.

3 Reacties
Libertain
Libertain8 mei 2019 - 8:12

Waar is de definitie van Wilders & consorten gebleven dat Adolf Hitler links was?

Major2
Major28 mei 2019 - 15:26

@Libertain: zowel in Duitsland en Italië waren de latere fascistische bewegingen van oorsprong all arbeiders partijen met socialisme in de naam en brede volkspartijen. Of die partijen van oorsprong ook echt links waren valt niet goed meer vast te stellen. Ze waren in ieder geval tegen het groot kapitaal en de macht van de rijkere elite. Ik ben geen geschiedenis specialist maar wel interssant als hier iemand wat licht ove rkan laten schijnen.

Libertain
Libertain9 mei 2019 - 8:28

("....waren de latere fascistische bewegingen van oorsprong all arbeiders partijen met socialisme in de naam en brede volkspartijen. ") ...met socialisme in de naam.....Net als de Vrijheid in de naam van de ultrarechtse PVV. De cognitieve dissonantie werd op de wenken bediend toen in ons democratisch land waar je vrij voor je mening rustig mag opkomen deze ultrarechtse PVV partij gelanceerd werd, wiens opzichtig doel was en nog steeds is, mensen rechten voor minderheden te doen beperken, tevens uitsluiten onder een enkel voorwaarde - in de naam moest het woord Vrijheid pronken. De cognitieve dissonantie moest blijven onderhouden worden. Inderdaad, vrijheid om tegen Artikel 1 te mogen ageren en discrimineren. Dan was het ook niet te lang wachten op de werkmethode van de ethnische profilering. Allemaal als eerste toegepast door aantal, vogens je eigen definitie - socialisten, Adolf Hitler en zijn eigen maatjes Himmler en Gobbels. Klopt, toch?

JippieJaap
JippieJaap7 mei 2019 - 19:15

belangrijkste kenmerken van fascisme zijn toch wel het streven naar een totalitaire staat en geweldsverheerlijking. Baudit streeft naar meer macht naar volk o.a. door referenda en keurt geweld af.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 22:51

De aanhangers van het FvD hebben weer eens een nieuwe "wetenschappelijke" truc ontdekt, die daarin bestaat dat het fascisme wel 8, 9, 10, 11 of 12 verschillende kenmerken kent. Liefst 20 kenmerken, want de redenering luidt vervolgens dat er aan al die kenmerken moet zijn voldaan, wil je van fascisme kunnen spreken, dus hoe meer hoe beter. Nu kennen het Duitse, Italiaanse en Spaans/Argentijnse fascisme verschillende achtergronden en dienovereenkomstig ook andere kenmerken. Het is dan ook een stuk logischer om te stellen dat je van fascisme kunt spreken als er aan 3 of 4 kenmerken is voldaan. Van de 12.

Karel Meijer2
Karel Meijer26 mei 2019 - 13:56

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/rechts-populisme-is-niet-hetzelfde-als-fascisme~bd574c3a/

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 mei 2019 - 16:49

Wat een nutteloze bijdrage aan deze discussie. Eens dat het word facisme gebruiken niet handig is, omdat het te zwaar op de maag ligt voor de FvdPVVVVD stemmers, maar daarom hoef je het niet te mijden. En als de auteur van de column echt denkt dat TB wil dat het volk beslist en niet TB zelf, dan is dat bijna lievv te noemen.

Break on through
Break on through6 mei 2019 - 10:11

Heel erg goed stuk. Zolang het economisch goed gaat zul je van extreem rechts een beperkte invloed te verwerken krijgen. Te meer omdat gewoon rechts niet helemaal vies is van samenwerking met dit soort. Zie Bruin I (Rutte I) Gaat het echter economisch extreem slecht is ook extreem rechts nog gevaarlijker dan het nu al is. Kon je in Duitsland zien en nu in Griekenland. Extreemrechtse sentimenten zullen er altijd in onze samenlevingen blijven. Een makkelijker manier om het eigen misère te compenseren is er niet.

Libertain
Libertain6 mei 2019 - 6:44

("Westerbork was ooit een vluchtelingenkamp, betaald door de Nederlandse Joodse gemeenschap om Joodse vluchtelingen op te kunnen vangen. Triest dat zo’n instituut gezwicht is voor extreemrechts. Juist vanwege de geschiedenis was het goed geweest om de rug recht te houden.") Goed opgemerkt en ronduit schandalig dat de Nacht van de Vluchteling is afgelast. Per slot van rekening is dit een openbare biecht voor het onvermogen van onze regering, derhalve onze staat om de rechten van mensen te kunnen en willen beschermen. Misschien is het hoogste tijd dat de rug van de democratie en mensen rechten stelsel in oins land recht gehouden zal worden en indien onze eigen regering niet in staat is om zijn verplichtingen na te komen, zouden we bij onze partners in de EU hulp moeten zoeken opdat dergelijke vieringen als de Nacht van de Vluchteling gewaarborgd zouden kunnen worden, net als het aandenken van alle slachtoffers.

Bart Louwman
Bart Louwman5 mei 2019 - 20:01

Goed artikel maar pas op voor de valkuil. Fascisme is niet hetzelfde als rascisme en discriminatie. Het is een totalitaire beweging die volkomen ondemocratisch is maar mogelijk niet gepaard gaat met rascisme. FVD doet aan haatzaaien en discriminatie maar is zolang het tegendel niet bewezen is geen totalitaire beweging, doet mee in het democratische spel. Beschuldig ze van fascisme en je krijgt de kous op de kop.

3 Reacties
Libertain
Libertain6 mei 2019 - 6:44

.....mogelijk....?

Le Chat Botté
Le Chat Botté6 mei 2019 - 8:22

Waarom FvD wel sterke overeenkomsten vertoont met fascistische bewegingen van de vorige eeuw? Vanwege het (ultra-)nationalisme, het populisme en de Boreale verlangens. Wetenschappers zullen tegenwerpen dat fascisme ook een revolutionaire component moet hebben en dat deze (vooralsnog) ontbreekt bij het FvD. Willem Huberts rekent hiermee af in zijn dissertatie "Nature of Dutch fascism requires adapted definition" "Usually, fascism from the period 1923-1945 is defined by four key characteristics: ultra-nationalism, populism, a revolutionary nature and a longing for the revival of a community. This is primarily based on fascism in Italy and Germany between 1923 and 1945." "Huberts proposes an adaptation of the definition with respect to revolution, so that developments in other countries can also be better explained. ‘This non-revolutionary nature is not exclusively Dutch. Fascist ideals in Sweden and Romania were also pursued within the existing political order. It is strange not to be able to call them fascist, though.’ " Bron: https://www.rug.nl/news/2017/02/nature-of-dutch-fascism-requires-adapted-definition

vdbemt
vdbemt6 mei 2019 - 9:18

'Fascisme', 'racisme'. Zonder nu de woorden volledig juist naar definitie (of definities, dat maakt het nog lastiger) te gebruiken. Het gaat niet om de 100% juistheid van de definitie. Het gaat erom dat je ziet wat de werkelijke aard van de 'politiek' van FvD en PVV is. Die komt (te) dicht in de buurt van die definities. En is niet fijn.

RaymondenJoop
RaymondenJoop5 mei 2019 - 18:43

Democratie werkt alleen als men sociaal is en als zittende macht niet arrogant en naïef is. Dat was toen niet en nu weer niet, dan ontwikkel je vanzelf een voedingsbodem voor fascisme.

1 Reactie
Toon262
Toon2626 mei 2019 - 7:42

Er bestaat geen voedingsbodem voor fascisme. Fascisme is altijd aanwezig geweest. Maar door het oogluikend en vervolgens openlijk toe te laten dat lieden zich weer zo uitspreken, durft de fascist zich steeds meer te laten horen. Flauwekul dat er zgn. niet geluisterd wordt naar de noden van de bevolking. Maar die bestaat niet alleen uit die categorie. De politieke correctheid uit het verleden zorgde er voor dat ze nauwelijks kans kregen om hun haat boodschappen uit te dragen. Nu moet alles gezegd kunnen worden. Dat is de werkelijke reden van de toename van het fascisme als brede beweging in plaats van kleine obscure clubjes. Onze welvaart is sinds de 2e WO gigantisch toegenomen, ook voor de onderkant. Dus dat is de reden niet. Het is gewoon plat wat de boer niet kent vreet ie niet. Het is veel simpeler dan allerlei rechtse zuiders ons willen doen geloven. Zo'n 15 à 20% van de mensheid is geneigd tot zulke opvattingen. En simpelweg hielden ze vroeger gewoon hun kop en hadden we er geen grote last van. Dat is totaal veranderd met de opkomst van de rechtse volksmenners en het feit dat dit door andere partijen niet snoeihard is onderdrukt bijv. door een duidelijk cordon sanitair. Dat is het echte probleem niet de zgn. voedingsbodem!

Toon262
Toon2625 mei 2019 - 16:38

Wat lees ik weer het en der groteske onzin van lieden die menen dat we ook de voedingsbodem van het fascisme moeten wegnemen. Met andere woorden fascisme is begrijpelijk als je de fascist niet tegemoet komt in zijn haat en onvrede. Ga toch spelen met zulke argumenten. Er is nooit maar dan ook nooit enige rechtvaardiging te vinden voor het fascisme. Wat de omstandigheden ook moge zijn in een land. Dus klets niet en veroordeel fascisme ongenadig hard. Een andere weg is er niet. En als de jankburger het niet zint jammer dan, maar is geen excuus voor racisme, xenofobie en fascisme. Is dat duidelijk ja. Fijn dan begrijpen we elkaar weer. NIE WIEDER BITTE!!!!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 mei 2019 - 13:48

“Want wat zich vandaag manifesteert, lijkt toch verdacht veel op iets dat we in de jaren ’30 van de twintigste eeuw ook zagen. Diezelfde ontkenning van racisme en discriminatie en uitsluiting, omdat wegkijken nu eenmaal gemakkelijk is, zeker als het jou niet persoonlijk raakt. Het is pijnlijk om te bedenken dat ook dit een Nederlandse traditie is die hoognodig aan verandering toe is.” Dat is de reden dat er uit dit land veel meer joodse landgenoten in de nazi moordmachine terechtkwamen dan andere landen, lang heb ik geloofd dat het kwam omdat ons bevolkingsregister goed werd bij gehouden, de geschiedenis leert echter dat een houding zoals door mw. Salome beschreven daar debet aan was. [De laatste jaren zien we dat politieke partijen mensen op basis van hun geloof, hun afkomst en hun kleur als anders, als minderwaardig neerzetten. De grenzen moeten dicht, mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld zijn niet welkom want “ze nemen onze banen af, krijgen alle huizen, door hen krijgen onze ouderen geen zorg meer en groeit de criminaliteit”.] Daarbij komt dat er steeds radicalere taal moet worden uitgeslagen wil er een spoortje geestdrift bij het boze volk worden gewekt, een ver van mijn bed art’1 schrappen van de grondwet door Fortuin werd als extreem rechts ontvangen, tegenwoordig doet Baudet het met nazi rassenleer, hoewel dat gememoreerd wordt heb ik b.v. een Rutte of een Buma niet duidelijk horen aangeven dat hier een rode lijn wordt overschreden. We kunnen moeilijk gaan doen over de definitie van fascisme, ik doe het simpel, zodra een groep zich verheven voelt boven een andere en dit op een of andere manier wil “vereffenen” begin ik aan fascisme te denken, ik heb met aandacht een interview met de hoofdaanklager van Neurenberg gelezen, ik acht zijn oordeel over Trump zwaarwegend https://www.volkskrant.nl/mensen/ben-ferencz-99-de-aanklager-die-geen-tijd-heeft-om-dood-te-gaan~b854282f/ Iedereen heeft het over de muur van Trump, we hebben hem al, het heet niet voor niets fort Europa, de VS kan een punt zuigen aan hoe de hongaren en hun oostblok maatjes een blokkade weten op te werpen, no pasaran, sadisme en ontmenselijken, ingrediënten van de nazi’s, Rutte spreekt openlijk over het succes daarvan, dat de Schoo lezing van Buma aanleiding mag zijn hem uit de partij te trappen. https://www.groene.nl/artikel/het-eenmalig-veroordelen-van-buma-s-schoo-lezing-is-niet-genoeg Ik begrijp goed dat we niet de hele wereld kunnen binnen laten, als dat echter betekent dat oorlogsvluchtelingen het recht op een veilig heenkomen wordt ontzegd dan verzaakt Europa haar grondbeginselen met dank aan het plebs dat van gekkigheid fascisme weer tot leven roept. De geest van (links) verzet lijkt ingekakt, vroeger waren er kanalen, politieke bewegingen, satire, cabaret om de kleinburgerlijke geest in toom te houden, we namen ze in de zeik, na Fortuin is het door de moord en daarmee samenhangende emoties van het volk lam geslagen, tijd om het op te pakken, met puntige humor Baudet ontdoen van zijn Fortuin imago en hem neerzetten voor wat hij waard is, een lege huls, afbranden tot de enkels zodat het afstraalt op z’n achterban, boreaal omvormen tot absurdistische betekenissen dat hij zich gaat schamen ooit dat woord in de mond te hebben genomen als boreaal in de zin van aanstellen, hysterisch of wezenloos in de van Dale wordt opgenomen, wat dat betreft is Holland zo creatief, dat Cliteur een schop onder z’n ballen krijgt omdat de multiraciale samenleving die we zijn dergelijke denkbeelden ten stelligste afwijst, nie wieder fascismus..

Sonic2
Sonic25 mei 2019 - 13:39

Radicaal rechts heeft met zijn gedram een taboe gelegd op vergelijkingen. Ze zijn altijd politiek incorrect als het hun uitkomt. Ik denk dat veel mensen in hun aanduiding missen dat er een tweede wereldoorlog over geweest is. Wat zouden Wilders en Baudet voor oplossingen aandragen voor het moslim probleem als de holocaust er niet geweest was? Deze vraag mag je niet stellen door de extreme gedachten terreur die radicaal rechts daar op uitoefent. En het voortdurende misbruik van de moord op Fortuyn. Dat betekent niet dat je bij elke uitspraak meteen Baudet in de hoek van Hitler of Mussolini moet zetten. Daar pleit ik niet voor en ook niet bij Wilders. Maar er moet ook eens gestopt worden met elke keer bepaalde dingen voortdurend weg zetten als demonisering. Laat een PVV aanhanger maar eens uitleggen wat hij nu echt bedoeld met een einde maken aan de islamisering. Als je van de islamisering af wilt dan moet je de moslims het land uitzetten. En daar mogen ze veel te veel weg komen met algemene antwoorden. En als Baudet het heeft over homeopatische verdunning heeft en met Jared Taylor babbelt mag hij zeer, zeer hard worden aangepakt. Zonder al dat goedpraten. Zonder dat fanboy gedrag. Zonder mensen die terecht kritisch zijn weg zetten als zuur of extreem links. Dat is zo vermoeiend. En helemaal zonder het misbruiken van een moord op een politicus. En stop eens met elke keer links volledig aansprakelijk stellen van de moord op Fortuyn. Weergeef de quotes van bepaalde linkse politici eens goed. Vermeld eens dat Rosenmoller Fortuyn niet extreem rechts vond, maar het standpunt van artikel 1. Meld er dan ook bij Kok al eerder Rosenmoller extreem links vond. Daar hoor je niemand over. Je hoort niemand er over dat Fortuyn van Els Borst vond dat ze erger was als Bin Laden. Marcel van Dam heeft zijn excuus aangeboden voor die uitspraak. Dat lees ik ook nergens. Na de vergelijking Le Pen en Fortuyn heeft Melkert bovendien ook gezegd dat het verschillende personen zijn. Gewoon terug te zoeken. https://www.youtube.com/watch?v=3FZ_WZG9aCo Rond 1 minuut. Gewoon een goed artikel. Al vind ik Baudet en Wilders zijn fascisten. Dat zijn zware verwijten. Maar elke keer die verafgoding is nergens voor nodig. Zowel Wilders als Baudet zijn zeer twijfelachtig. Je moet je schamen als je op dit soort discutabele partijen stemt. En het is wat mij betreft prima om dit soort partijen buiten de formatie vorming te houden. Gebeurde ook met de CPN vroeger. Daar hoor je nooit iemand over. En ook niet toen de PvdA er buiten werd gehouden.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens6 mei 2019 - 9:52

@ RaymondenJoop Jij schrijft: Democratie werkt alleen als men sociaal is en als zittende macht niet arrogant en naïef is. De zittende macht is vooral de VVD en het CDA die ook de meeste kiezers hebben. En je schrijft: Dat was toen niet en nu weer niet, dan ontwikkel je vanzelf een voedingsbodem voor fascisme. Ook dit is onzin. Want er wordt gewoon geluisterd naar de meerderheid van de keizers. Er is een groep die eist dat hun belangen boven de belangen van alle andere inwoners van dit land worden gesteld. Dat is de voedingsbodem voor fascisme.

vdbemt
vdbemt6 mei 2019 - 11:05

@Mark. Iemand mag zich verheven voelen boven anderen. Het is arrogant, maar zolang je er een ander geen kwaad mee doet, soit. Het gaat wel ver daar politiek beleid op te willen voeren, gelijksoortigen' waarschuwen voor 'homeopatische verdunning'. Want dan gaan 'onze hogere waarden' verloren. En daarom grenzen willen sluiten. Vind je dat niet een beetje eng.? Ook nog eens in een wereld waarin de techniek er op allerlei manieren voor zorgt dat afstanden geen enkel probleem meer zijn, grenzen niet meer bestaan. Mensen uit verschillende culturen verliefd op elkaar worden. Daar wil je beleid tegen voeren?? Grenzen sluiten. Groepen uitsluiten?

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 mei 2019 - 17:00

Hij had het toch echt over nieuwkomers die de NL bevolking homeopathisch verdunt. Baudet verkiest de westerse cultuur boven andere culturen. Dat is zijn mening, prima. Ja prima om een mening te hebben., Om op basis van die mening vervolgens deportatie te gaan bespreken is minder prima. Dat er apologeten zijn zoals Mark is wellicht nog wel het ergste van alles. Waarom probeer je TB te 'goedwassen' zomaar een andere mening is dit echt niet. Waarom zie je dat niet. Omdat je het niet wil zien natuurlijk. Voordat je mij van hetzelfce beschuldigt, graag ingaan op 'meldpunt', 'homeopatisch verdunnen' en 'deportatiediscussie'. TB hoeft niet in een hoek geplaatst te worden, hij gaat er zelf in staan.

Auslander
Auslander5 mei 2019 - 12:33

Het fascisme hoort gewoon bij de westerse beschaving, zoals in democratie gewortelde socialisme, liberalisme, racisme en nationalisme. Het is wel een indicatie voor de richting en de manier van het omgaan met eigen problemen, zo ook met de rest die ermee niet instemmen. Het is ook een feit dat de protectionistische neigingen zoals nationalisme de kop opsteken als het westen dreigt eronder te gaan in eigen ontwikkelingen en in concurrentie met de wereld. De keuze voor racisme en fascisme getuigt van failliet gaan van andere oplossingen waardoord het racisme en het fascisme als de enige strategisch keuze overblijven. Dat is wat nu in het westen en in Nederland gaande is. Wat met de val van de muur begonnen is zal ondubbelzinnig leiden tot een beslissende confrontatie met niet westen. De keuze om met welke houding deze confrontatie in te gaan zal de toekomst van het westen bepalen, zo ook het lot van westerse democratie en natiestaten. Deze perspectief bepaalt wat de toekomst mogelijk te bieden heeft aan migranten en andere minderheden. Daar ben ik – en vele migranten en gekleurde burgers – natuurlijk niet optimistisch en ik handel daarnaartoe. De rest wat nu in politiek valt waar te nemen lijken de zorgen niet weg te nemen.

bob b.
bob b.5 mei 2019 - 11:56

Het fascisme is nooit weggeweest. Als je het fascisme ruimer wilt zien, niet ziet als een politieke stroming maar als een gevoel of een neiging die we nooit hebben kunnen onderdrukken. En gelukkig voor hen die het aan moreel besef ontbreekt zijn er altijd leiders die dat gevoel faciliteren. Wat vervolgens leidt tot nog meer ellende en onderdrukking. Niet alleen in Nazi Duitsland, Stalins Rusland was een nog geslaagdere poging de ontevreden mens op zijn wenken te bedienen. In feite is het fascisme in Europa pas in 1990 verslagen en niet met de val van Duitsland. Het is niet voor niets dat het in Oost Duitsland, het land dat dubbel werd aangeslagen door het fascisme, weer sterk de kop opsteekt. Of dat Poetin juist het populisme gebruikt om het fascisme weer van dienst te kunnen zijn. En kijkend naar Nederland, Wilders is een willig instrument om het fascisme onder de bevolking van dienst te zijn, net als Baudet. En hun kiezers? De echte lijders aan volksziekte nummer een, het fascisme, zijn hun wensen echt zo veel anders dan die van de angstige Duitsers in de jaren dertig. Of die van de NSB'ers toen zij hun heil zochten in Mussert? Ik denk het niet. Het waren allemaal brave burgers die dachten dat ze het beste met het land voor hadden.

Toon262
Toon2625 mei 2019 - 11:17

Sandra petje af. Helemaal eens en deel van de reacties hier bevestigen in hun bestrijding van wat jij zegt, precies wat jij bedoelt. Een deel van de reaguurders behoren tot de nieuwe fascisten. Daar wil ik niet mee verdienen maar keihard bestrijden want zij zijn de haatzaaiers en niet jij of ik. Nogmaals uitstekend artikel!!!

1 Reactie
Toon262
Toon2625 mei 2019 - 11:17

Verdienen=verzoenen

harmmeijer
harmmeijer5 mei 2019 - 9:52

“Na een stommiteit op Twitter (iets met ‘boreaal’ en ‘Mengele’) kwam Marcia Luyten onder vuur te liggen van „een digitaal leger”. De FVD-achterban op Twitter deinst volgens haar niet terug voor intimidatie. Onderuit op de bank zocht ik op mijn telefoon nog wat informatie over wat ik die middag had zitten lezen: hoe de Argentijnse president Perón na 1946 nazi-kopstukken naar Argentinië haalde – behalve Adolf Eichmann ook Auschwitz-arts Josef Mengele. Zo kwam het dat ik in Wikipedia zocht naar Zuid-Amerikaanse landen waar Mengele had gewoond. Net voor ik wegklikte, viel mijn oog op een van de laatste regels van het lemma. Daar stond: „Bijnamen van Mengele: ‘Todesengel’ en ‘Borealisches Wunderkind’.” Terugkerende extreem-rechtse ideeën De grootste overwinning boekt nieuw extreem-rechts in een minder zichtbare culturele verandering: ze verschuiven het kader van wat politiek en maatschappelijk acceptabel is. In Nederland lees je dat af aan het feit dat een partijleider spreekt van ‘omvolking’, dat hij wetenschappers, journalisten en kunstenarfars als beroepsgroep verdacht maakt, een ‘meldpunt’ instelt voor ‘linkse’ leraren. Er komt kritiek op, maar intussen is het wel gezegd. Zulke categorische verdachtmaking van groepen roept de herinnering op aan de jaren dertig, maar commentatoren deinzen steeds vaker terug voor een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. In december 2018 bevestigde het Verwey-Jonker Instituut in zijn Zevende rapportage racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland dat de maatschappelijke en politieke invloed van extreem-rechts toeneemt. Het onafhankelijk onderzoeksinstituut geeft twee verklaringen: „Ideeën van extreem-rechtse groepen lijken steeds meer zonder de schaduw van het nationaal-socialisme en de Tweede Wereldoorlog beschouwd te worden en daardoor gezien te worden als willekeurig welke andere politieke mening.” En extreem-rechtse ideeën en opinies krijgen steeds meer toegang tot het maatschappelijke en politieke debat, tot de media en de Tweede kamer, met name omdat de ideeën van FVD „goed aansloten bij extreemrechts gedachtegoed”. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/03/een-slordige-tweet-en-ik-krijg-een-digitaal-leger-over-me-heen-a3959111

9 Reacties
Handige harry
Handige harry5 mei 2019 - 10:38

Wat heeft deze column met dit stuk te maken?

7anpau1
7anpau15 mei 2019 - 10:39

Dat hij wetenschappers, journalisten en kunstenarfars als beroepsgroep verdacht maakt, een ‘meldpunt’ instelt voor ‘linkse’ leraren. Volgens mij precies datgene dat links op grote schaal deed in de jaren 70 en 80. Iedereen wier mening onwelgevallig was verdacht maken, als fascist bestempelen, fout in of na de oorlog, etc., etc. Het werkt niet meer inmiddels. Dus verzin eens iets anders. Marcia Luyten cs krijgen een koekje van eigen deeg. Dat is niet zo erg, maar FvD en PVV varen er wel bij en dat is wel erg.

Buitenstaander
Buitenstaander5 mei 2019 - 11:22

"....maar commentatoren deinzen steeds vaker terug voor een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog….." Ik weet niet wat u leest, maar ik lees alleen maar vergelijkingen met de Jaren 30 en Tweede Wereldoorlog hier. Tot een bedenkelijk nivo, en daar ben ik veel ongeruster over, dat elke discussie platslaat. Bijna zoals iemand ooit schreef: generaals bereiden zich altijd voor op de vorige oorlog… Wil je het hedendaagse fascisme bestrijden, dan zul je je moeten verdiepen in de oorzaken: waarom neigen zoveel mensen hedentendage naar standpunten die grenzen fascisme? Heeft dat te maken met het verliezen van eigen identiteit (is niet: nationalisme); is dat het wegkijken ter linker zijde van problemen waar deze mensen juist elke dag mee te maken hebben: hun onveiligere, vervreemde buurt? overlast van bepaalde groepen? niet meer rond kunnen komen met hun loontje? Besteedt daar eens serieuze aandacht aan, ipv deze mensen plat weg te zetten, en ze te bestempelen als 'dom', in tegenstelling tot wat sommige hier ronduit beweren; dat bij links de intelligente mensen zitten. Vooral dat laatste gaat echt helpen.

Satya
Satya5 mei 2019 - 17:53

Norm Dus je geeft toe aan? Dat is je oplossing? Sorry hoor maar dan is het einde zoek.

vdbemt
vdbemt5 mei 2019 - 18:46

@Norm."Wil je het hedendaagse fascisme bestrijden, dan zul je je moeten verdiepen in de oorzaken: waarom neigen zoveel mensen hedentendage naar standpunten die grenzen aan fascisme?" Een terechte vraag. Hoewel ik verschil zie tussen "oorzaken" en "aanleiding". Kort gesteld kun je zeggen dat er dusdanig onvrede is die aanleiding geeft dergelijke standpunten in te nemen. Maar er zijn ook heel wat mensen die dezelfde onvrede hebben, maar er niet voor kiezen hun onvrede in fascistische neigingen om te zetten. Daar verre van willen blijven. Het blijft toch echt een individuele keuze, verantwoordelijkheid. Je hebt het over "wegkijken ter linker zijde" van problemen. Besef je dat de aanleiding (zoals toenemende ongelijkheid in inkomens en zelfs wat jij noemt) gecreéerd is door rechts beleid? Hoe lang maken VVD en CDA al niet de dienst uit? En de ongelijkheid blijft toenemen. Zelfs in de klimaatdiscussie is het de VVD die de multinationals blijft sparen, waardoor de kosten bij de burger terechtkomen. (Dijkhof ZEGT wel anders, maar doet het niet). Ben het met je eens dat aan die onvrede gewerkt moet worden. Maar onvrede of niet: (een neiging tot) fascisme blijft hartstikke fout.

DaanOuwens
DaanOuwens5 mei 2019 - 18:57

@ Norm Jij schrijft: Wil je het hedendaagse fascisme bestrijden, dan zul je je moeten verdiepen in de oorzaken: waarom neigen zoveel mensen hedentendage naar standpunten die grenzen fascisme? Ik snap niet dat je dit maar keer op keer blijft aanvoeren. Die vraag is al duizenden keren gesteld en is ook beantwoord. Nog maar een keer dus. Jij schrijft; Heeft dat te maken met het verliezen van eigen identiteit (is niet: nationalisme); Natuurlijk verliezen mensen hun identiteit. Althans ze worden geconfronteerd met andere identiteiten. Om verschillende belangrijke redenen. De kloof tussen jongere generatie en ouderen wordt dieper, tussen stad en regio en tussen hoogopgeleid en laagopgeleid gebeurd hetzelfde. Daarnaast verkleurt de samenleving cultureel en etnisch. Dat gebeurd over de hele wereld. Is niets aan te doen. De homogene samenleving van 50 jaar geleden is definitief ter ziele. De enige oplossing is accepteren dat het gebeurd. Nederland, West-Europa en eigenlijk alle meer ontwikkelde samenlevingen worden heterogene gemeenschappen waarin verschillende culturen naast elkaar leven. Jij schrijft; is dat het wegkijken ter linker zijde van problemen waar deze mensen juist elke dag mee te maken hebben: hun onveiligere, vervreemde buurt? Linkse partijen kijken niet weg van problemen in buurten en wijken en zoeken als bestuurder en raadslid naar oplossingen. Overigens doen vrijwel alle partijen dat. Dit is een belachelijke bewering van jou. Daarnaast neemt wel het gevoel van onveiligheid toe naar niet de feitelijke onveiligheid. En jij schrijft; overlast van bepaalde groepen? Alle partijen, ook linkse partijen kijken naar de overlast van Marokkaanse jongeren en andere minderheidsgroepen. Alle partijen willen een beleid gericht op de aanpak van agressieve asielzoekers uit veilige landen. Links dus ook. Waarom deze leugens van jou? Je kan hoogstens beweren dat de linkse aanpak jou niet aanstaat. Jij schrijft; niet meer rond kunnen komen met hun loontje? Met name links geeft daar aandacht aan. Nadrukkelijk ook, van SP, PvdA tot GroenLinks. Ook de PvdA heeft in het vorige kabinet Rutte beleid ingezet dat concurrentie op loonkosten op Europees niveau moet beperken. Nederland kent zorgtoeslag, huurtoeslag, kindertoeslag. Die toeslagen zijn het gevolg van het feit dat de lonen aan de onderkant van de arbeidsmarkt te laag zijn voor het levensonderhoud in Nederland. Dit is niet het gevolg van links beleid maar van rechts beleid. Jij schrijft: ipv deze mensen plat weg te zetten, en ze te bestempelen als ‘dom’, in tegenstelling tot wat sommige hier ronduit beweren Een groot deel van deze burgers die kiezen voor extreem rechts zijn ook dom. Gezien hun problemen kiezen ze voor partijen die deze problemen per definitie niet zullen oplossen. Een stem tegengesteld aan de eigen belangen. Dat mag best dom genoemd worden. De enige overigens schijnoplossing die extreem rechts biedt is alle grenzen dicht en alle moskeeën dicht. Dat zijn voor links geen bespreekbare oplossingen en leiden ook niet tot enig resultaat. Er zijn ruim 2 miljoen wellicht 3 miljoen niet autochtonen in Nederland, was je van plan die te deporteren? Want hun aanwezigheid is het probleem van de aanhang van extreem rechts. Alleen dat al. Bij links tref je ook domme mensen. Niet iedereen die rechts is, is per definitie dom en niet iedere aanhanger van een linkse partij per definitie intelligent. Maar feit is wel dat extreem rechtse partijen en extreem rechtse burgers schade toebrengen aan de cohesie van de samenleving. Dat is dom. De boodschap van Baudet is duidelijk. Twee tot drie miljoen Nederlanders horen hier niet thuis. Hun geloof, hun manier van leven en hun etnische achtergrond zijn volgens de achterban van het FvD en de PVV ongewenst. De ontkenning van het feit dat de Nederlandse identiteit aan het veranderen is en diffuus wordt, is de voedingsbodem voor het fascisme. Niet het falen van de samenleving in sociaal economisch opzicht. Ondanks het feit dat met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt veel mis gaat functioneert de economie van Nederland nu heel goed en blijkt de bevolking tot de meeste gelukkige ter wereld te behoren. Bovendien blijkt de achterban van het FvD en de PVV niet tot de groep te behoren die structureel afhankelijk is van banen rond het minimumloon. Dat zijn vooral allochtonen en asielzoekers met een verblijfstatus. Wat ik niet snap is dat jij, en andere mensen, constant en bij herhaling deze vragen stellen. Ik heb ze nu beantwoordt en zeker niet voor de eerste keer. In het afgelopen jaar meerdere tientallen keren volgens mij ook naar aanleiding van een eerdere tekst van jou. Maar ik zie ook anderen reageren op dit soort vragen. Soms net zo uitgebreid soms korter. Het roept bij mij vragen op. Jouw vragen zijn namelijk een frame, dit is het beeld dat jij wil zien als links. maar het is een onzinnig en onjuist beeld. Dus: Waarom blijf je die vragen stellen? Waarom reageer je nooit op de antwoorden? Waarom zouden linkse partijen de schuld hebben van de problemen in deze tijd? Ze regeren bijna nooit. Waarom lees ik nooit iets over rechtse zelfkritiek? Waarom zie ik nooit een tekst van jou over het falen van marktwerking? Waarom lees ik nooit iets over normen en waarden en fatsoenlijk ondernemerschap en werkgeverschap? Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden.

harmmeijer
harmmeijer5 mei 2019 - 19:59

@ Harry Alles!

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 mei 2019 - 4:24

'Volgens mij precies datgene dat links op grote schaal deed in de jaren 70 en 80. Iedereen wier mening onwelgevallig was verdacht maken, als fascist bestempelen, fout in of na de oorlog, etc., etc.' Daar heb je vast een lijstje met voorbeelden van.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 mei 2019 - 17:15

@Norm De wereld verandert, de FvDers willen dat niet en geven anderen de schuld daarvan. 'is dat het wegkijken ter linker zijde van problemen waar deze mensen juist elke dag mee te maken hebben' Nee dat krijg je als de bevolking gebrekkig voor zichzelf kan zorgen als gevolg van rechts beleid, en vervolgens links de schuld wordt gegeven van de uitkomst van dit soort waardevrij kapitalisme. Zelf de laatste kabinetten waar de PvdA aan heft meegedaan waren rechts. Waar kom jij toch aan die haat voor lihnks? Is dat nog steeds JdU?

Bouwman2
Bouwman25 mei 2019 - 8:50

Het is gewoon flagrante onzin die mevrouw opschrijft. Er is altijd fascisme geweest, soms vlamt het op en dan dooft het weer uit. En dit is dus wél een tijd voor verzoening en dialoog. Want de rechtsvaardigheid voor de een is de vlammende onrechtvaardigheid voor de ander. Neem de Arabisch Israëlische kwestie. Daar verzetten partijen zich radeloos en redeloos tegen elkaar. Compromisloosheid is daar alom. Je moet niet doen alsof mensen niet kunnen leren. Kijk om je heen en je ziet hoe redelijk ze kunnen zijn. Hoe redelijk ze in Brussel zijn? Hoeveel water er daar door de wijn gaan, hoeveel compromissen er niet tot stand komen? En problemen los je op met redelijkheid, niet door met de koppen tegen elkaar te slaan.

8 Reacties
Satya
Satya5 mei 2019 - 10:27

Ook niet door wegkijken.

Woeki Hypo
Woeki Hypo5 mei 2019 - 13:41

"En problemen los je op met redelijkheid, niet door met de koppen tegen elkaar te slaan." Wat is er redelijk aan het tegenwoordig dominante neoliberalisme? Dit neoliberalisme is zelf een (minimaal economisch) fascisme (de stok) en een Restauratie.

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 mei 2019 - 15:09

" Er is altijd fascisme geweest, soms vlamt het op en dan dooft het weer uit (...) problemen los je op met redelijkheid, niet door met de koppen tegen elkaar te slaan." Zo is dat Bouwman. Dus degenen die de oorlogen begonnen in landen als Afghanistan, Irak en Libie zijn gewoon de exponenten van het fascisme dat er altijd al is geweest? Laten we dan maar hopen dat Trump -het toppunt van redelijkheid- daar een einde aan weet te maken.

4Vier!
4Vier!5 mei 2019 - 17:03

Woeki Hypo 5 mei 2019 at 15:41 Het deuntje wordt wat saai.

Woeki Hypo
Woeki Hypo6 mei 2019 - 13:16

@4, 5 mei 2019 at 19:03, "Het deuntje wordt wat saai." Heb je "aandelen" in het neoliberalisme, dit fascisme (de stok)? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 mei 2019 - 17:08

@4 Maar het mooie is dat het op deze manier wel blijft hangen bij mensen zoals 4 boe boe, bla bla, we maken domo vla

4Vier!
4Vier!7 mei 2019 - 18:58

Woeki Hypo 6 mei 2019 at 15:16 “Heb je “aandelen” in het neoliberalisme, dit fascisme (de stok)?” Ik heb een (karig) pensioentje (=pensioenfonds) opgebouwd, waar hopelijk -tegen de tijd dat ik met pensioen kan- nog wat in zit. Bedoel je dat met facistische stokken?

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 mei 2019 - 19:29

@4 dat hangt ervn af hoeveel jij je oren laat hangen naar je financiele belangen in plaats van je principes als je keuzes moet maken. Dus de bangige 4vier! zit emotioneel precies waar de neoliberalen hem willen hebben: bang voor de toekomst en medelijden met zichzelf.

TwoTone
TwoTone5 mei 2019 - 8:08

Fascisme is niet goed. Echter er is geen enkele partij in NL die echte oorlogsvluchtelingen niet (al dan niet tijdelijk) wil opvangen. De discussie moet gaan over economische migranten en mensen die met politieke (geloofs) opdrachten hier heen gestuurd worden. De wil om daar kritisch naar te kijken heeft niet zoveel met fascisme te maken. Alles over 1 kam scheren is veel te makkelijk.

6 Reacties
Satya
Satya5 mei 2019 - 10:33

De Tweet bekijken van @LodewijkA: https://twitter.com/LodewijkA/status/1010138719934918657?s=09 Dit is toch niet normaal? Dit is fascisme wat mij betreft. Belachelijk dat hier niet veel meer ophef over is ontstaan. Zover is het al heen.

vdbemt
vdbemt5 mei 2019 - 10:41

"Echter er is geen enkele partij in NL die echte oorlogsvluchtelingen niet (al dan niet tijdelijk) wil opvangen.". Er zijn wel partijen die hele bevolkingsgroepen omwille van hun geloof of afkomst uit willen sluiten ("Minder, minder .....', Islamverkettering, homeopatische verdunning, terug naar de boreale 'waarden'.).

Paul250371
Paul2503715 mei 2019 - 12:03

Economische vluchtelingen hebben geen schijn van kans om in dit land binnen te komen, te blijven.

Kees Alders2
Kees Alders25 mei 2019 - 12:34

Er is geen enkele partij die economische vluchtelingen wil opvangen dus waar zou de discussie over moeten gaan? Volgens mij willen PVV en FvD geen vluchtelingen meer opvangen uit 'moslimlanden'. Ook geen politieke vluchtelingen.

TwoTone
TwoTone5 mei 2019 - 22:31

@kees alders : over 1 kam gesproken. Fvd bijvoorbeeld legt helemaal geen link tussen immigratie en islam/moslim. Fvd heeft het over opvang in de regio en indien noodzakelijk opvang in Nl , echter die opvang leidt dan niet automatisch tot een permanente verblijfsvergunning. Pvv heeft het wel over immigratie uit moslimlanden, echter stelt nergens dat ze oorlogsvluchtelingen weigeren. Ze willen alleen criminele migranten terugsturen. Op deze twee partijen, maar ook op andere partijen, kan je terecht kritiek hebben, echter wellicht is het zinvol u eens te verdiepen in partijprogramma’s voor kritiek geformuleerd wordt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mei 2019 - 15:18

@Twotone Laat jij nou eens je licht shijnen over die deportatiecommentaren, meldpunt en VvMU (en principes in het algemeen) voordat je FvD gaat goedwassen als 'zomaar een alternatief op rechts. En welke programmapunten van de FvD (voor zover die legaal zijn) al niet in de wet zijn vastgelegd. FvD TB en zijn gelijkgestemden zijn ontevreden en zoeken een andere mens om die de schuld van die ontevredenheid te geven.

Jori2
Jori25 mei 2019 - 7:59

Het is altijd goed om te kijken wat het woord "fascisme" betekent, waar het vandaan komt. Als je alles fascisme noemt ontkracht je het woord en beschadig je je eigen intenties. Wil je preken voor eigen kerk, dan kun je roepen wat je wilt. Onderons geloven we in duivels en engelen. Wil je echter ook anderen laten nadenken over wat jij vindt, dan moet je zorgvuldig zijn en van je blog, semantisch en logisch gezien een goed geheel maken. Lees eens wat Wikipedia ervan zegt:: Het fascisme (Italiaans: fascismo) is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Verder staat er dat een fascistische partij militaristsch is en aan sterke leiderverering doet. Een paar dingen zijn op Forum van toepassing, maar ook een aantal dingen niet. Verreweg de meeste mensen in Nederland vinden Forum niet antiparlementair, ze vinden het niet antliberaal, en ook niet anti-intellectueel. Als je Forum wilt wegzetten als een PVV 2.0, dan ga je veroorzaken dat mensen je blog niet willen lezen. Maar ook de PVV was niet fascistisch, hoewel het aan heel wat meer eigenschappen voldeed. Ze hadden wel een leidercultuur, maar ze waren niet militaristisch. Baudet heeft zich rascistisch geuit, en hij minacht vrouwen. Hij is studentikoos en jong. Maar hij is ook ambitieus en hij zou graag minister-president worden. Maar laat ik je gerust stellen. Hij wordt het niet. Het Forum gaat gewoon op in het verafschuwde partijkartel. Ze worden een gewone partij die zich te weinig onderscheidt om succesvol te blijven. En de vluchtelingen weigeren, dat is wat steeds meer gaat gebeuren. Dat is geen fascisme, dat is bescherming. Veel mensen hebben het beeld van sluizen die worden opengezet.. Dat beeld zou een fascistsche partij kans kunnen geven. Daar moeten we voorzichtig mee zijn. Als je tegen fascisme bent, dan moet je ook tegen die zaken zijn die de voedingsbodem voor fascisme kunnen zijn. We kunnen niet alle arme mensen uit Afrika opvangen. De wereldeconomie moet gerepareerd worden zodat de mensen in Afrika de armoede van zich af kunnen schudden. Niet door ontwikkelingshulp, maar door open grenzen. Niet de grenzen open voor mensen, maar voor economie. Dan kan er een tijd komen dat Afrikanen met het vliegtuig komen, naar de Nachtwacht kijken en weer naar huis gaan. Dat is wat er moet gebeuren. Schrijf daar eens een blog over. Ontstijg aan je cliches. Succes.

17 Reacties
Gaanweweer2
Gaanweweer25 mei 2019 - 9:45

*kan zijn

poeslief
poeslief5 mei 2019 - 9:47

mee eens.

Satya
Satya5 mei 2019 - 10:25

'Veel mensen hebben het beeld van sluizen die worden opengezet.. ' Klopt dat beeld ook? Partijen die een ander beeld geven van de werkelijkheid dan de werkelijkheid is hebben wel degelijk een populistisch oogpunt wat natuurlijk een onderdeel van fascisme is, de werkelijkheid is van ondergeschikt belang. Democratie is niet winner takes all. Dat is een recept voor burgeroorlog. Volg je de achterban van het fvd weleens? De leider baudet wordt daar echt vereerd. De uitspraken van Cliteur omtrent een politieke beweging in combinatie met eigen media en debat centra en een meldpunt rond indoctrinatie zijn natuurlijk onderdelen hoe fascisten hun partijen hebben opgebouwd in het verleden. Mensenrechten zijn voor baudet niets en mensen levens ook niet. Kortom jij bent slecht geïnformeerd, het fvd schurkt tegen het fascisme aan. Wegkijken heeft in het verleden tot veel ellende geleid. Zolang de uitbuiting van Afrika verder gaat kan er met enig fatsoen niet over gesloten grenzen worden gesproken. Het is een naar frame om in deze over een voedingsbodem wegnemen te spreken, gewoon veel harder uit spreken tegen het forum voor democratie is de enige manier om op een fatsoenlijke manier fascisme tegen te gaan. Het zijn wegkijkers die het fascisme zijn ruimte gunt, jij gaat uit angst mee met fascisten dat is pas echt eng.

Handige harry
Handige harry5 mei 2019 - 10:41

Sterk pleidooi, ik heb het idee dat de schrijfster net zo hard mee doet aan polarisatie.

ruma ankka
ruma ankka5 mei 2019 - 11:36

“De wereldeconomie moet gerepareerd worden zodat de mensen in Afrika de armoede van zich af kunnen schudden. ” Absoluut. De huidige ‘the winner takes it all’ economie is een doodlopende weg. Afrika heeft vrijwel geen maakindustrie terwijl het een giga continent is met veel grondstoffen. Alles wordt voor een zacht prijsje geëxporteerd.

Paul250371
Paul2503715 mei 2019 - 12:06

Verreweg de meeste mensen in Nederland vinden Forum niet antiparlementair, ze vinden het niet antliberaal, en ook niet anti-intellectueel. Dan hebben de meeste mensen niets g

Paul250371
Paul2503715 mei 2019 - 12:30

Ging niet helemaal goed. Mooi commentaar met pseudo aannames en beginnen over de voedingsbron. "mensen worden fascistisch gemaakt door de vluchtelingen."Ze zijn best wel fatsoenlijk, Bidet is niet anti intellectueel maar als er een hoogleraar of weerman kritiek geeft dan wordt er weer ontslag geëist en / of een meldpunt opgericht. Baudet is zeker niet pro liberaal. Hij haat individuele vrijheden. Niet anti parlementair, wacht maar als hij 76 zetels heeft dan heft hij de democratie op, want de wannabefascist weet het wel beter, blanker, mooier, verdunder, en er komt niemand meer in en de moslims, socialisten en een ieder die kritiek heeft op deze rat van minerva zal moeten onderduiken. Het is geen democraat, het is een narcistische xenofobe, treurige zak. Het Forum gaat gewoon op in het verafschuwde partijkartel. Ze worden een gewone partij die zich te weinig onderscheidt om succesvol te blijven. Dat is al erg genoeg en dankjewel voor je geruststelling dat Baudet geen president wordt. Aan jou zal het niet liggen. Als je tegen fascisme bent, dan moet je ook tegen die zaken zijn die de voedingsbodem voor fascisme kunnen zijn. Wat kan er uberhaupt fascisme vergoelijken? Net of fascisme terecht is omdat er een voedingsbodem voor is. Welke voedingsbodem had er destijds moeten worden weggenomen om Dachau etc. te voorkomen? Wat een gelul. We kunnen niet alle arme mensen uit Afrika opvangen. De wereldeconomie moet gerepareerd worden zodat de mensen in Afrika de armoede van zich af kunnen schudden Wat is de oplossing van Thierry die je geen fascist mag noemen hoe Afrika de armoede van zich af moet schudden? Fascisten hebben geen boodschap aan de levensstandaard van Afrikanen. Zij zijn nl niet boreaal.

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 mei 2019 - 13:20

'ze vinden het niet antliberaal, en ook niet anti-intellectueel. Weten zij veel. Een klinklijn voor 'te links' onderwijs, wetenschap beschouwen als 'een mening' en tegen moderne kunst en archtectuur zijn laat zien dat FvD wel degelijk anti liberaal en anti-intellectueel is. Wanneer mag je een politieke partij fascistisch noemen? Pas als ze concentratiekampen openen..?

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 mei 2019 - 14:32

"Als je tegen fascisme bent, dan moet je ook tegen die zaken zijn die de voedingsbodem voor fascisme kunnen zijn." Betekent dat nu ook dat we de positie van onze Joodse medeburgers moeten herwaarderen, of geldt dit voor mensen met een andere huidskleur en een andere religieuze en/of culturele achtergrond in het algemeen?

Peterrr2
Peterrr25 mei 2019 - 15:17

Goed verhaal. Alleen zijn er denk ik te veel (eigen) belangen waardoor je nooit deze situatie gaat krijgen. Maar goed, daar moeten we wel naar streven.

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 mei 2019 - 15:35

Jori : "De wereldeconomie moet gerepareerd worden zodat de mensen in Afrika de armoede van zich af kunnen schudden. Niet door ontwikkelingshulp, maar door open grenzen. Niet de grenzen open voor mensen, maar voor economie." Hier wordt de suggestie gewekt dat je de wereldeconomie zou kunnen repareren door open grenzen. Alleen is enige tijd gelden door historisch/empirische onderzoek door Piketty aangetoond, dat het huidige economische model leidt tot een steeds grotere concentratie van macht en kapitaal. Volledig open grenzen zullen dat proces niet stoppen en in sommige gevallen zelfs bespoedigen. Wie de wereld wil veranderen, moet de wet veranderen. "Het is tijd om het ontwerp van ons economisch systeem zo te hervormen dat het herstelt wat het verbruikt en verdeelt in plaats van herverdeelt." - https://www.mo.be/interview/wie-de-wereld-wil-veranderen-moet-de-wet-veranderen

Jori2
Jori25 mei 2019 - 15:51

"Wie de wereld wil veranderen, moet de wet veranderen." Het kan zijn dat dat soms van toepassing is, maar soms ook niet. Wat je ziet is dat arme landen soms een snelle economische groei doormaken wanneer ze producten produceren die vrij geimporteerd mogen worden in Europa. Het zijn vooral de landbouw en visserij in Afrika die te lijden hebben onder de Europese tariefmuren. En dat moet ophouden, hoewel de gedachte erachter vanuit Europa wel redelijk is. Europa subsidieert boeren omdat het niet afhankelijk wil worden van een ander continent wat betreft de voedselvoorziening. Dus de Afrikaanse landen moeten industraliseren om te kunnen concurreren. Zambia en Mozambique slagen daarin. In Azie gaat het veel beter. Ook landen die kort geleden straatarm waren hebben een snel groeiende economie. Denk aan Vietnam, China, India. Ze investeren en hun producten worden gretig geimporteerd in Europa. Dat is de route die Afrika ook moet gaan. En voor de landbouw moeten oplossingen worden gevonden. Afrika kan de graanschuur van de wereld zijn. Hoe mooi zou dat zijn. Afrika rijk, en iedereen gelukkig.

Bart Louwman
Bart Louwman5 mei 2019 - 20:04

Hey Jori, goed commentaar alleen: "Maar ook de PVV was niet fascistisch, hoewel het aan heel wat meer eigenschappen voldeed." Is dit wensdenken? Volgens mij bestaat de PVV nog - helaas.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 9:45

Jori: "Wat je ziet is dat arme landen soms een snelle economische groei doormaken wanneer ze producten produceren die vrij geimporteerd mogen worden in Europa." Je bedoelt dat de plaatselijke ondernemers dan snel rijk kunnen worden door de plaatselijke bevolking te gebruiken als goedkope arbeidskrachten om met de vruchten van hun werk bij te dragen aan onze overvloed?

Satya
Satya6 mei 2019 - 10:25

Jori Wil je mij het succes van Rwanda eens uitleggen? Volgens mij heeft het niet zoveel te maken met wat jij beweert maar de binnenlandse corruptie aanpakken die een land niet meer vatbaar maakt voor mensen die het niet uitmaakt met wie ze zakendoen, bv de Nederlandse overheid.

Jori2
Jori26 mei 2019 - 19:43

HM van der Meulen, het succes van arme landen gaat vaak vanwege de lage lonen, en dan groeit de economie, en dan groeien de lonen, zo werkt dat. Dus je hebt gelijk, maar het is dynamischer dan jij het ziet. De welvaart in China, India, Mozambique, en andere landen is meegegroeid met de economie.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 22:24

In een lijst van 193 landen staat Mozambique op plaats 186 en India op plaats 125 (onder Guatemala, Philipijnen, Bolivia en Laos). China en Brazilië staan op plaats 82 en 83. Met de aantekening dat deze cijfers niet de gehele realiteit weergeven, want in Brazilië en India is er bijvoorbeeld sprake van een schatrijke toplaag, in overeenstemming met het beeld dat ik voorheen schetste. Hoe je er toe komt om Mozambique als voorbeeld aan te voeren is volstrekt onduidelijk.

Rode druppel
Rode druppel5 mei 2019 - 7:46

Het huidige fascisme neemt een grote vlucht door de uitwerkingen van het neoliberalisme. Ook de globalisatie heeft zijn uitwerkingen op het ontstaan van het huidige fascisme. Bestaanszekerheid is het sleutelwoord. Nu kun je zeggen dat bestaanszekerheid nooit meer terug komt, dat kan natuurlijk, als je de huidige ontwikkelingen niet stopt. Het betekent wel, dat het fascisme aan kracht zal winnen. De race naar de bodem gaat onverminderd verder, met steeds meer mensen op de rand van de afgrond ( financieel economisch ). Bestaanszekerheid bieden is een must om fascisme een halt toe te roepen. Wie dit niet onderkent, is schuldig aan de opkomst van het fascisme.

5 Reacties
Paul250371
Paul2503715 mei 2019 - 12:32

Waarom is bestaansonzekerheid nou een reden om op een fascistische partij te stemmen? Een ieder weet toch dat fascisme het einde van bestaanszekerheid is.

Woeki Hypo
Woeki Hypo5 mei 2019 - 13:49

Dat is ook mijn hypothese.

vdbemt
vdbemt5 mei 2019 - 20:07

"Het huidige fascisme neemt een grote vlucht door de uitwerkingen van het neoliberalisme." Volgens mij is die relatie er inderdaad. Maar waarom in Godsnaam ga je, bedreigd in je bestaanszekerheid, en/of uiterst ontevreden over de (persoonlijke) effecten van het neo-liberale beleid van minstens de kabinetten Rutte, stemmen op fascisten. Volledig eens met Paul250371

Woeki Hypo
Woeki Hypo6 mei 2019 - 13:41

Tegenwoordig lopen sociaal democraten en groen links (van hoogopgeleiden) (minimaal) ook met het neoliberalisme, dus (minimaal economisch) fascisme, mee. Waarom doen zij dat? Zelfde vraag.

DaanOuwens
DaanOuwens7 mei 2019 - 5:15

@ Rode druppel Jij schrijft: Bestaanszekerheid bieden is een must om fascisme een halt toe te roepen. Wie dit niet onderkent, is schuldig aan de opkomst van het fascisme. Je hebt nog steeds het idee dat bestaanszekerheid iets is dat geboden kan worden. Hoe zou dat moeten? Gisteren stuurde Trump een Vliegdekschip naar Iran en legde hij China economische sancties op. Gevolg 2% tot 3 % dalende beurskoersen. Dat is dus 2% tot 3 % van jouw en mijn pensioen. In 1 dag. Op dat soort zaken wil jij bestaanszekerheid bouwen. Er is geen bedrijf meer in Nederland dat zeker is van het feit dat de omzet volgend jaar in ieder geval gelijk is aan de omzet van dit jaar. Zelfs Asml niet. Dat mensen vanuit de onzekerheid kiezen voor extreme clubs zoals het FvD zal deels waar zijn. Maar meer nog is het hun weerstand tegen verandering, onbegrip en domheid, haat tegen vreemden, gebrek aan informatie en kennis, onvrede over de verdeling van de welvaart, onvrede over overheid, zorgverlening en welzijn. Er zijn meer aspecten dan het niet weten of zij volgend jaar wel of niet meer inkomen zullen hebben. Die bestaanszekerheid van 20 jaar gelden komt er nooit meer. Er zijn geen bedrijven meer zoals vroeger in de scheepsbouw die een orderportefeuille hebben waarvan ze weten dat die nog zeker 3 jaar werk bevat. Zoals destijds RijnScheldeVerolme, dat soort bedrijven zijn ter ziele. Ik ben met je eens dat mensen steun nodig hebben, een vakbond die niet iedere dag neoliberalisme roept zou daar een constructieve rol in kunnen spelen. Bijna 30 jaar geleden werd binnen de FNV al nagedacht over betere inkomensverzekering, scholing, re-integratie van baan naar baan in sociale plannen, kennisdeling en beschikbaar stellen. Allemaal zaken die werknemers geen zekerheid geven maar wel de instrumenten om te anticiperen op veranderingen. Tegenwoordig roept de vakbond neoliberalisme en willen ze de grenzen dicht. Daar wordt geen werknemer beter van.

4Vier!
4Vier!5 mei 2019 - 7:23

“Tijdens de herdenking dit jaar in Amsterdam gaan er kransen gelegd worden door mensen die ideeën hebben die haaks staan op fundamentele mensenrechten.“ Welke mensen waren dat, die ideeen hebben die haaks staan op fundamentele mensenrechten? Wie waren de “fascisten” die gisteren een krans legden op de dam?

4 Reacties
Jorah
Jorah5 mei 2019 - 10:53

Ik zou graag ook namen en rugnummers willen zien. Inclusief steekhoudende onderbouwing. Anders is het slechts roepen vanuit de onderbuik.

Peterrr2
Peterrr25 mei 2019 - 15:24

Op deze vraag zou ik ook wel graag antwoord zien. Als je als blogger zoiets roept, dan moet je ook met namen en voorbeelden komen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo6 mei 2019 - 14:32

Een probleem aan de orde stellen is niet hetzelfde als voor rechter spelen. Laat het oordelen over personen maar aan de rechter over.

4Vier!
4Vier!6 mei 2019 - 18:24

Woekie, als je A zegt moet je ook B zeggen. Als jij van mening bent dat er fascisten tussen de kransleggers staan en dat zegt dan oordeel je al; je beschuldigd. De rechter gaat over het -juridisch- veroordelen. Als je wilt dat dat gebeurd (veroordeling) moet je aangifte doen van het strafbaar feit dat jij betrokkenen aanwrijft. Kortom, ik hoor graag wie jij allemaal van facisme beticht; want je lijkt het eens met de stelling/beschuldigingen vd schrijver.

Geesteman
Geesteman4 mei 2019 - 22:52

[In plaats van de nieuwe fascisten te bestrijden met alle mogelijke middelen....] Hoe precies? Wat doen we niet? Wat moeten we doen? Met welke middelen? Als ik daar over nadenk dan komen er allerlei fascistische ideeën bij me bovendrijven. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Vertel me hoe we het fascisme kunnen bestrijden en ik doe het.

2 Reacties
Satya
Satya5 mei 2019 - 10:26

Door je duidelijker tegen hen uit te spreken natuurlijk.

Geesteman
Geesteman6 mei 2019 - 15:19

@Satya Ik behoor nog tot de generatie die overtuigd was van de noodzaak dat het arbeidersvolk verheven moest worden en daarvoor bewust koos voor de laagste werkvloer om daar het goede werk onder de onderdrukte arbeider te verrichten. Noem het idealen in praktijk brengen. Het betekende dat er heel veel water in de ideale wijn gedaan moest worden. Maar uiteindelijk heeft het naar mijn mening wel bijgedragen aan de bewustwording van 'the working class hero' tot een meer mondige sociale arbeider en burger. En nog steeds begeef ik me tussen mensen die aangeven er geen probleem mee hebben om op Wilders te stemmen. Natuurlijk kan ik tegen ze roepen dat het fascisten zijn. Maar dan ben ik daar snel klaar mee. Of eigenlijk zijn ze klaar met mij. Fascisme bestrijden doe je niet door anderen als zodanig weg te zetten maar om een beter alternatief op verandering en vooruitgang te bieden. En aan dat alternatief ontbreekt het tegenwoordig waardoor het voor de ontevreden burger de keus voor fascisme makkelijk te maken is.

henk-alexander
henk-alexander4 mei 2019 - 22:42

Met het langzaam uitsterven van de gestaalde kaders zien we het verzet tegen het fascisme ook uitdoven. Een ideologische basis is door het afschudden van de 'veren' weggevallen - als een geplukte kip de strijd aangaan met het fascisme.is niet makkelijk.

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo5 mei 2019 - 14:02

Dat klopt. Om fascisme te kunnen herkennen moeten mensen over een moraal beschikken. Wel kunnen mensen van mening verschillen over moraal en dus ook over fascisme.

Paul250371
Paul2503714 mei 2019 - 22:31

Hele terechte column. "Het is toch totaal absurd dat we de gevolgen van het fascisme van toen herdenken met de fascisten van nu." Inderdaad. Ik dacht vandaag nog wat is de dodenherdenking waard als iemand die op de PVV of FVD stemt ook 2 minuten stilte houdt? "Triest dat zo’n instituut gezwicht is voor extreemrechts. Juist vanwege de geschiedenis was het goed geweest om de rug recht te houden." Sie sind wieder da.

4 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo5 mei 2019 - 14:07

Hoogopgeleide elites leren tegenwoordig niet van of uit de geschiedenis, in een positief ethische zin. Vandaar de opkomst van het neoliberalisme, een Restauratie. Het neoliberalisme is ook een (economisch) fascisme (de stok).

Peterrr2
Peterrr25 mei 2019 - 15:27

@Paul, Wie sind wieder da? Kom eens met namen? Oké we hebben Wilders en Baudet. Maar wie nog meer dan? Net als de schrijver van dit verhaal roep jij dingen, maar je komt niet met concrete namen.

Paul250371
Paul2503716 mei 2019 - 9:11

Het gaat niet om de namen, het gaat om de uitingen en de levenswijze. Het gaat om het vergiftigde xenofobe klimaat, om de uitbuiting van de arbeiders en het absurde verheerlijken van alles wat blank is en daar een intelligente levensstandaard aanwijzen. Het gaat om alles wat sociaal is aan mensenrechten de mensen te ontnemen, het gaat om het demoniseren van links door totale geschiedvervalsing te bezigen door Hitler links te framen. De namen zijn niet relevant, de bovenlaag staat in de tweede kamer of in de krant, de namen zijn de volgers van deze extreem rechtse horde. Sie sind wieder da

Woeki Hypo
Woeki Hypo6 mei 2019 - 14:23

@Peterrr, 5 mei 2019 at 17:27, Structuur en persoon. Het gaat o.a. ook om het tegenwoordig dominante neoliberalisme. En het verraad van hoogopgeleid links en midden, via acceptatie van dit neoliberalisme. Het gaat in de eerste plaats niet om de personen, maar om de structuren. Deze analyseren en herkennen en samen tot oplossingen komen. En niet bij de analyse i.v.m. sub optimalisering bepaalde structuren en belangen vergeten.

Starter2
Starter24 mei 2019 - 21:10

"Het is toch totaal absurd dat we de gevolgen van het fascisme van toen herdenken met de fascisten van nu. Tijdens de herdenking dit jaar in Amsterdam gaan er kransen gelegd worden door mensen die ideeën hebben die haaks staan op fundamentele mensenrechten. " Wat ongelovelijk triest dat je zoiets op durft te schrijven. Heb je naar de herdenking gekeken?

willem632
willem6324 mei 2019 - 20:04

Het begrip fascime wordt door iedereen gebruikt , maar de kenmerken volgens wikipedia zijn Het begrip 'fascisme' is niet eenduidig te definiëren. Het is een complex en gevarieerd verschijnsel dat moeilijk beknopt is te omschrijven. Toch heeft het fascisme een aantal basiskenmerken die het onderscheidt van andere politieke stromingen. Deze zijn: Het fascisme is de tegenstander van zowel de traditioneel linkse als rechtse politieke partijen. Het fascisme minacht eigentijdse conservatieve instellingen.[4] Het fascisme vereert machtsvertoon en het gebruik van geweld, voor zover dat is gericht op de omverwerping van de bestaande maatschappelijke orde. Het fascisme kent een autoritaire structuur met aan het hoofd daarvan een leider aan wie charismatische eigenschappen worden toegeschreven. Het fascisme streeft naar de instelling van een politieke dictatuur. Het fascisme streeft naar een totalitaire staat — de volledige controle over het maatschappelijk leven en de sociale en culturele organisaties. Het fascisme is extreem nationalistisch. Het fascisme pleit voor een continue strijd om de eigen natie te kunnen doen overleven te midden van andere staten. Het fascisme berust in hoofdzaak op de maatschappelijke middenklasse. Het fascisme streeft naar sociale eenheid en de opheffing van alle bestaande klassen- en belangentegenstellingen. Dus laten we ophouden het begrip op politieke partijen te plakken

6 Reacties
vdbemt
vdbemt5 mei 2019 - 10:44

Zo bezien zijn we er niet ver vanaf: alleen het geweld is nog niet aan de orde. Ernstig dus.

Paul250371
Paul2503715 mei 2019 - 12:45

Het fascisme is de tegenstander van zowel de traditioneel linkse als rechtse politieke partijen Nee, alleen links Het fascisme vereert machtsvertoon en het gebruik van geweld, voor zover dat is gericht op de omverwerping van de bestaande maatschappelijke orde. Nee, fascisme is geweld! Als ze de macht hebben en er geen maatschappelijke orde meer verworpen moet worden dan vergassen, vermoorden ze ieder anders denkende. Het fascisme minacht eigentijdse conservatieve instellingen.[4] Behalve de RK en de rest van het grootkapitaal. Dus laten we ophouden het begrip op politieke partijen te plakken Nee, de rest van je kenmerken past allemaal op de FVD. Baudet is een wannabefuhrer. Jammer, goede poging maar het FVD is een nare organisatie en dat begrip fascisme moeten we er op blijven plakken, het zou fijn zijn als zij een keer kleur bekennen (bruin) dan hoef je ze niet meer te verdedigen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 mei 2019 - 13:21

'maar de kenmerken volgens wikipedia zijn' Wikipedia wordt niet voor niets de leken encyclopedie genoemd.

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 mei 2019 - 14:35

Denk je misschien ten onrechte dat het om een optelsom gaat?

Woeki Hypo
Woeki Hypo5 mei 2019 - 14:35

Fascisme is volgens mij zeker een complex begrip. Maar als we lessen willen trekken uit het verleden, dan moeten we niet alleen kijken naar fascisme op een macro niveau (via naties of politieke ideologieën), maar ook naar fascisme op een micro niveau. Met dit laatste bedoel ik fascisme m.b.t. verhoudingen tussen mensen of groepen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van je lijst. Bovendien moet men bedenken dat er klein en groot fascisme kan zijn (een kwantitatief aspect). Fascisme kan bij alle politieke richtingen voorkomen. Omdat fascisme ook gaat over het negatieve of verkeerde gebruik van macht, straf of benadeling (de stok), via o.a. overdrijving.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas6 mei 2019 - 7:53

‘maar de kenmerken volgens wikipedia zijn’... Joe: "Wikipedia wordt niet voor niets de leken encyclopedie genoemd." Juist, zo kennen we ons weer! Als een woord niet betekent wat je wil dat het betekent, is de encyclopedie gewoon stom.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander4 mei 2019 - 19:54

Net terug van dodenherdenking. Ieder jaar ga ik op de fiets naar het kleine monument van Teake Schuilenga in het Tiesingabosje (aan de weg tussen Veenhuizen en Oosterwolde) En ieder jaar voor het monumentje zet ik een oude de beschuitbus van zijn beschuitfabriek met wat bloemen uit mijn tuin neer. Op de plek waar hij door fascisten is gefusilleerd. Omdat hij zich openlijk uitsprak tegen de nazi's. Ik sta daar ieder jaar met nog een vrouw uit de omgeving. Met zijn tweeën twee minuten stilte. Achter het bosje razen de auto's voort. Twee minuten stil zijn is voor hen kennelijk te veel. Misschien is dat het euvel: onverschilligheid. Goed geschreven Sandra.Spreek je uit en kom in verzet.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander5 mei 2019 - 11:30

Bewondering, Sjoerd. Oprecht compliment. Ik ben daarentegen verbaasd, als ik gisteravond doodleuk nog zoveel mensen zie 'doorbewegen' om 20.00u, terwijl iedereen zo begaan is met anti-fascisme en nie wieder…. Op z'n minst 2 minuten herdenken zou dan toch passen. Maar nee, blijkbaar….... Maar hulde voor jou!

Peterrr2
Peterrr25 mei 2019 - 15:30

@Sjoerd, mooi geschreven. Pijnlijk om te horen dat zo veel mensen niet de moeite op kunnen brengen om 2 minuten stil te zijn. Denk dat onverschilligheid een grote rol speelt. Gisteravond heb ik een paar verhalen gelezen die door de redactie van Joop.nl geadviseerd werden. Als je dat leest dan word je toch weer even heel stil en verdrietig...

OlavM
OlavM4 mei 2019 - 19:18

[Want “Nooit meer fascisme” is “Toch weer fascisme” geworden.] Dat is inderdaad de bijzonder pijnlijke waarheid, Sandra. Het schokkende is dat zo velen het kennelijk niet kunnen zien, of nog veel erger: niet willen zien. Men kiest inderdaad massaal voor wegkijken. Hoe kan je figuren als Wilders en zeker Baudet, met zijn onmiskenbare verwijzingen, niet herkennen als (proto-)fascisten? Dat is wel het gemakkelijkst: dan hoef je niet verder na te denken, niet indien nodig de confrontatie aan te gaan, en wel laf de vluchtroute open houden dat je het niet geweten hebt en het zelfs niet zou hebben kunnen weten..... [Laten we twee minuten stil zijn en ons de rest van de tijd luidkeels laten horen tegen racisme, fascisme, discriminatie en uitsluiting.] Herdenken heeft alleen zin als er consequenties aan worden verbonden voor het heden en de toekomst. Wie dat niet doen is uiterst hypocriet en dom. En laf, juist in een tijd waarin het er weer op aan komt.

4 Reacties
OlavM
OlavM4 mei 2019 - 19:28

Herstel een-na-laatste zin: Wie dat niet doen.... = Wie dat niet doet.....

FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 mei 2019 - 12:54

Ik zal dan wel tot de categorie wegkijkers, dommen, hypocrieten of lafbekken horen maar ik herken in Wilders en Baudet geen fascisten. Lees een biografie van Hitler en je hebt een idee wat een fascist is. Het framen, want zo zie ik het, van Wilders en Baudet als fascisten heeft als doel het verzet van hun opponenten op te voeren. Als je immers met fascisten te maken hebt is veel geoorloofd. Dan kun je een stapje verder gaan in de politieke omgang met ze. Dus niet met ze overleggen, ze uitsluiten, geen forum of podium bieden enz. Ze nooit gelijk geven, ze bestrijden met alle middelen uitzondering van geweld, dat wordt er dan gelukkig nog wel bij gezegd. Als je je de nuance permitteert door op te merken dat de geüniformeerde milities nog niet door de straten marcheren en dat hun invloed buiten de media marginaal is ben je een wegkijker. Het zij zo.

OlavM
OlavM5 mei 2019 - 22:10

@ FransAkkermans1947: [Het framen, want zo zie ik het, van Wilders en Baudet als fascisten heeft als doel het verzet van hun opponenten op te voeren.] Het is geen "framen", maar een kwestie van waakzaam blijven, opletten en kenmerken herkennen. [Dus niet met ze overleggen, ze uitsluiten, geen forum of podium bieden enz.] Haha! De grootste "uitsluiters" zijn die figuren zelf, en dat weet je natuurlijk dondersgoed. Bovendien hebben ze totaal niets aan te merken op de Nederlandse main stream media, hoor, die zowat elke scheet van Wilders en Baudet noteren. En Wilders weigert vaak media te woord te staan. [Als je je de nuance permitteert door op te merken dat de geüniformeerde milities nog niet door de straten marcheren....] O? Op zoiets zouden we zeker eerst moeten wachten, of zo?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 mei 2019 - 18:04

@Olav Ik hanteer de omschrijving van een frame uit de Wikipedia: Wie een frame gebruikt, probeert via woorden, en de beelden en gevoelens die ze oproepen, de manier waarop anderen naar de werkelijkheid kijken te beïnvloeden. Het frame wordt een bril waardoor we bepaalde informatie wel zien en andere juist niet." Sandra Salome maar ook u en vele anderen hier op dit forum doen aan framing door die lui van FvD en PVV fascisten te noemen. Dat zijn ze niet onder anderen omdat ze hun macht via de stembus willen uitbreiden en niet via de straat. Dat is een belangrijk criterium maar er zijn nog meer factoren in het geding waarom dat etiket niet deugt. Dat ze geen fascisten zijn betekent niet dat ze daarom deugen, laat staan waardering verdienen. Er zijn hele volksstammen die niet deugen maar dat maakt ze geen racist. Ja, ik weet dat ze niet iedereen met een Nederlands paspoort als Nederlander zien en ze 'uitsluiten'. Maar ik doe liever niet mee aan kwaad met kwaad, uitsluiting met uitsluiting, vergelden. Je schiet er geen donder mee op.

EricDonkaew
EricDonkaew4 mei 2019 - 19:00

Tijdens de herdenking dit jaar in Amsterdam gaan er kransen gelegd worden door mensen die ideeën hebben die haaks staan op fundamentele mensenrechten. ---------------------------------- Ik heb heel bewust gekeken, maar mag ik vragen: wie bedoel je precies? Tijdens de herdenking werden linkse én rechtse mensen herdacht. Ook werden kransen gelegd door linkse én rechtse mensen. Ik vond de herdenking verbindend. Zoals alle jaren trouwens. Nederlanders waren met z'n allen één, in elk geval 99 procent en dat blijf ik verbindend noemen. Er werden geen politieke spelletjes gespeeld. Femke Halsema deed het ook prima. Wat mij betreft blijft het de komende honderd jaar zo.

1 Reactie
Arend Wortel
Arend Wortel5 mei 2019 - 11:35

Hier sluit ik me graag bij aan. Ook ik zou graag weten wie van de kransleggers op de Dam volgens Salome fascisten waren.

Paddy3
Paddy34 mei 2019 - 17:38

“...hun geluid was in Nederland ook groot en sterk.” De NSB was voor de oorlog al op zijn retour. Haalde in 1937 4 van de 100 zetels in de Tweede Kamer. Marginale partij.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt5 mei 2019 - 18:48

Met toch wel heel en veel ernstige gevolgen.

Relayer
Relayer4 mei 2019 - 17:10

Beste Sandra, Wat een geweldig stuk, de spijker op zijn kop. Het artikel is zo goed als een pamflet tegen het fascisme en zou in iedere woonkamer in Nederland een prominente plaats moeten hebben. Bij mij gaat het artikel aan de muur. Ik ontmoet ook binnen mijn eigen kring van verwanten en vrienden ernstige weerstand wegens de felheid waarmee ik mij tegen fascisme uitspreek; dat is ongeveer de toon die jij in jouw stuk hanteert: duidelijk en eerlijk en gebaseerd op feiten. Ik ben weliswaar vaak tegeleurgesteld, maar ik houd toch vol. Hartelijke groet, Frans Super Zwolle

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 mei 2019 - 16:53

Toch maar weer proberen iets recht te zetten. "We herdenken een tijd waarin het slecht ging met de economie en waarin politieke partijen de vluchteling, de mensen met een ander geloof neerzetten als zondebok. Zij waren het die onze banen inpikten, die de woningen kregen en die de samenleving overnamen. We sloten de grenzen voor vluchtelingen en hun lot deed ons niets. De fascistische partij nam de macht over in Duitsland en hun geluid was in Nederland ook groot en sterk." Nee dat herdenken we niet. We herdenken de gevallenen. En het anti-semitisme in nazi-Duitsland werd niet geïnspireerd door een vluchtelingenstroom. "Want wat zich vandaag manifesteert, lijkt toch verdacht veel op iets dat we in de jaren ’30 van de twintigste eeuw ook zagen." Als je gaat vergelijken moet je ook de verschillen willen zien. Die zijn overweldigend en teveel om hier op te noemen. Geschiedvervalsing is een slechte basis om deze tijd te begrijpen.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503715 mei 2019 - 12:48

En het anti-semitisme in nazi-Duitsland werd niet geïnspireerd door een vluchtelingenstroom Nee dat klopt, heel veel Joden wilden vluchten maar kregen geen asiel, dank aan het Christelijk (Joods hoort er nu even niet bij) fatsoen en de Nazi's deden de rest.

vdbemt
vdbemt5 mei 2019 - 20:16

Met het OOK zien van de verschillen, zijn de overeenkomsten niet verdwenen. Dankzij die verschillen zitten we nog niet in de ellende van toen. Maar met het zien van de overeenkomsten, moet je toch echt gewaarschuwd zijn. En het niet weg willen moffelen met verschillen.

vdbemt
vdbemt4 mei 2019 - 16:31

Daar is geen woord verkeerd aan. Volledig mee eens.

Karingin
Karingin4 mei 2019 - 16:28

Het gaat nog wel verder dan wegkijken, het wordt goedgepraat en maar al te vaak met hand en tand verdedigd. Let maar op, strax in andere commentaren. Maar het is - gelukkig - niet waar dat niemand dit wil horen. Ook dat zul je wel teruglezen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*4 mei 2019 - 15:54

Zelfs b.van. de Volkskrant lijkt vooral bezig om tot die aller kleinste details alles over het zogenaamde Forum voor Democratie van Thierry Baudet te rapporteren. Ik zie gerespecteerde buitenlandse kranten net zoals The Guardian, The Washington Post en The New York Times niet zo gauw doen hoor maar juist nemen ze alle drie blijkbaar een veilige afstand van alt-right en extreemrechts in hun eigen landen. Ik hoop voor dezelfde positieve vooruitgang en rechtvaardig uitgangspunt bij de nieuwe hoofdredacteur van de Volkskrant, na het vertrek van Philippe Remarque, vanaf september a.s.. Een heel fijne dag verder.

3 Reacties
Arend Wortel
Arend Wortel5 mei 2019 - 11:27

"Zelfs b.van. de Volkskrant lijkt vooral bezig om tot die aller kleinste details alles over het zogenaamde Forum voor Democratie van Thierry Baudet te rapporteren" Maar dat wil zeker niet zeggen dat de Volkskrant positief schrijft over FvD. In mijn ogen is het niet zo vreemd dat een landelijke krant aandacht besteedt aan een nieuwe partij die in korte tijd, bijna vanuit het niets, één van de grootste wordt. Het zou pas raar zijn als de krant het FvD volledig zou negeren. Over het algemeen schrijft de Volkskrant zeer kritisch over Baudet en zijn partij.

Arend Wortel
Arend Wortel5 mei 2019 - 11:30

... En die kritische houding is wat mij betreft zéér terecht (voor de volledigheid)

pH_7
pH_74 mei 2019 - 15:10

Ik blijf het begrip fascisme bijzonder vinden. Blijkbaar interpreteert iedereen op een andere manier. Wanneer u het begrip fascisme hanteert in uw opinie, kunt u dan uw interpretatie weergeven? Ik geef het nog een kans: kan iemand mij hier uitleggen wat fascisme is? Sowieso, de auteur van dit stuk aub...

27 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*4 mei 2019 - 16:25

Discriminatie en racisme gebaseerd puur op afkomst, religie en huidskleur, dat doen beide de PV en het FvD tot nu toe, de PVV om een zeer grove manier en het FvD op een wat chiquere manier (met een wat mooiere verpakking eromheen) maar het boodschap van hun beide is en blijft hetzelfde, namelijk neofascisme 2.0 in een notendop.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*4 mei 2019 - 16:27

4e zin: beide de PVV ...

Karingin
Karingin4 mei 2019 - 16:45

Nou vooruit, ik ben niet de auteur (die zal vast niet reageren), maar ik zal het nog een keer uitleggen. De harde definitie van fascisme zul je niet snel terughoren in de retoriek, in elk geval niet in Nederland. Maar de kern is overduidelijk aanwezig: De elite is slecht want die hebben een geheime agenda om onze cultuur kapot te maken. Dat doen ze door hordes buitenlanders binnen te halen die al onze verworvenheden gaan afnemen. En wij (nou ja zij, niet ik), dappere strijders, moeten nu opstaan om ons land terug te pakken en onze superieure cultuur veilig te stellen. Alleen wordt de boodschap tegenwoordig gegoten in quasi-intellectuele termen als cultuurmarxisme, omvolking, homeopathische verdunning en iets met uilen en boreale vergezichten.

vdbemt
vdbemt4 mei 2019 - 16:52

Ik zal samenvatten hoe de auteur dat ziet (en ik ook). Toen: "We herdenken een tijd waarin het slecht ging met de economie en waarin politieke partijen de vluchteling, de mensen met een ander geloof neerzetten als zondebok. Zij waren het die onze banen inpikten, die de woningen kregen en die de samenleving overnamen. We sloten de grenzen voor vluchtelingen en hun lot deed ons niets.". Nu: "De laatste jaren zien we dat politieke partijen mensen op basis van hun geloof, hun afkomst en hun kleur als anders, als minderwaardig neerzetten. De grenzen moeten dicht, mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld zijn niet welkom want “ze nemen onze banen af............." En: "Dat de Nacht van de Vluchteling vanuit Westerbork afgelast is wegens bedreigingen en intimidatie is naast een schande ook symbolisch voor onze tijd." Fascisme wordt bedreven door " mensen die ideeën hebben die haaks staan op fundamentele mensenrechten. Die mensen op grond van huidskleur of afkomst (of sexuele geaardheid) zien als minderwaardig. Die politiek bedrijven die is gebaseerd op het structureel uitsluiten van grote groepen mensen in onze samenleving. Dat dus.

Relayer
Relayer4 mei 2019 - 17:14

Ik begrijp precies hoe fascisme hier is gebruikt. Het strookt met de definitie die daar al decennialang voor wordt gehanteerd. De verklaring van fascisme op Wikipedia stemt daarmee overeen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo4 mei 2019 - 17:22

Vertel eerst zelf wat je onder fascisme verstaat. Gewoon je eigen mening / interpretatie (zonder of met verwijzingen, het is wel een complex begrip met verschillende aspecten). Dan kunnen lezers eventueel kritiek of aanvullingen geven. Dan kan er misschien een zinvolle discussie ontstaan.

Paddy3
Paddy34 mei 2019 - 17:40

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Fascisme

rosarosa
rosarosa4 mei 2019 - 17:43

Volgens Kevin Passmore schrijver van Fascism: A Very Short Introduction bestaat er geen onbetwiste definitie voor fascisme, maar hij stelt dat de volgende elementen altijd voorkomen komen in de verschillende vormen: ultranationalisme, afkeer van minderheden, afkeer van marxisme, afkeer van feminisme. Laurence Britt breidt het iets verder uit naar 14 karakteristieken op basis van onderzoek naar fascistische regimes van Hitler (Duitsland), Mussolini (Italië), Franco (Spanje), Suharto (Indonesië) en Pinochet (Chili): https://www.ncpn.nl/manifest/2004/18/fascisme.htm En dan is er Umberto Ecco, die ook een lijst maakt van 14 kenmerken: https://www.ncpn.nl/manifest/2004/18/fascisme.htm

Paddy3
Paddy34 mei 2019 - 17:45

Van de 10 basiskenmerken van Fascisme heeft FvD aardig wat overeenkomsten. Niet de volle 100%. Bv ‘het vereren van machtsvertoon en verheerlijken van geweld’ zie ik vooralsnog niet bij de FvD, maar heel veel andere punten wel.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 mei 2019 - 19:16

Niet opgelet op school? Zoek het dan eens op, of wil je ook dat we eerst uitleggen hoe je dat kunt doen op het internet? Je krijgt nog één kans: als niemand jou hier meer hoeft uit te leggen wat fascisme is. -

Jaco2
Jaco24 mei 2019 - 19:17

Deze lijst van vroege tekens van fascisme is een prima leidraad. Doe er uw voordeel mee! 1. Powerful and continuing nationalism 2. Disdain for human rights 3. Identification of enemies as a unifying cause 4. Rampant sexism 5. Controlled mass media 6. Obsession with national security 7. Religion and government intertwined 8. Corporate power protected 9. Labor power suppressed 10. Disdain for intellectual and the arts 11. Obsession with crime and punishment 12. Rampant cronyism and corruption Bron: https://washingtonmonthly.com/2017/01/31/the-12-early-warning-signs-of-fascism

OlavM
OlavM4 mei 2019 - 19:25

@ pH_7: Zo moeilijk is het niet hoor, om je erin te verdiepen. Er is ontzettend veel literatuur hierover verschenen, en ook op internet is veel te vinden. Dus als het je écht interesseert: doe zelf wat moeite. Eén hint: er bestaan diverse definities van fascisme, van eng-historische die het begrip uitsluitend verbinden aan een specifieke historische periode, tot zeer ruime, die ook actuele tendensen in onze eigen samenleving als fascistisch herkennen. Toch zijn door alles heen steeds gemeenschappelijke kenmerken te onderkennen. Meer zeg ik er niet over, Doe je best!

DaanOuwens
DaanOuwens4 mei 2019 - 19:36

@ pH_7 Jij schrijft: Ik geef het nog een kans: kan iemand mij hier uitleggen wat fascisme is? Mensen die deze vraag stellen zijn aanhanger van het FvD en/of de PVV. De partijen die fascistisch of fascistoïde genoemd worden. Omdat fascisme zeker in deze periode van het jaar negatieve emoties oproept stellen mensen die sympathiseren met dit gedachtegoed vaak deze vraag. Of ontkennen dat hun partij fascistische kenmerken heeft. Het is uiteraard een vraag naar de bekende weg. Er is niemand in Nederland die niet in hoofdlijnen weet wat de inhoud van de fascistische ideologie is. En iedereen kan gebruik maken van google. https://nl.wikipedia.org/wiki/Fascisme. Bovendien schrijft de schrijfster al: De laatste jaren zien we dat politieke partijen mensen op basis van hun geloof, hun afkomst en hun kleur als anders, als minderwaardig neerzetten. De grenzen moeten dicht, mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld zijn niet welkom want “ze nemen onze banen af, krijgen alle huizen, door hen krijgen onze ouderen geen zorg meer en groeit de criminaliteit”. Dus ook zij gaf de definitie al die zij zelf hanteert. Dus je hebt nog van mij, en je hebt al van haar, de definitie van fascisme gekregen. Wellicht is het zinvol je af te vragen wat mensen doen met de opkomst van het fascisme. De schrijfster geeft dit aan. Zij schrijft: Deze tijd is geen tijd voor verbinding en dialoog maar een tijd van keihard verzet en opkomen voor wat rechtvaardig is en een samenleving waarin een ieder gelijkwaardig is. Vermoedelijk zal zij dus nog wel vaker dingen schrijver die bij jou vragen oproepen. Ik ga daar weer anders mee om. Ik mijd de hele herdenking. Voor mij is het totaal ongeloofwaardig de slachtoffers van het fascisme in de tweede wereld oorlog te herdenken terwijl de aanhangers van hetzelfde gedachtegoed naast mij staan te herdenken. Ik vraag mij soms af waar die mensen aan denken. Vinden zij het erg dat met Duitsland en Italië hun gedachtegoed ten onder is gegaan? Hadden ze meer slachtoffers willen maken? Waarom staan ze er eigenlijk? Want tussen hun eigen opvattingen en die van de fascisten in 1940 zit nauwelijks verschil. Dus ondanks dat ik goed weet wat fascisme is, roept het ook bij mij vragen op.

Paul250371
Paul2503714 mei 2019 - 22:50

Fascisme: Haat en angst symbiotisch gecombineerd. De kenmerken zijn: blank is God. Vroeger dat alles nog blank was en dus rein, zuiver, those where the days. Daar is een illusionaire wereld die nooit heeft bestaan maar door fascisten als een paradijs wordt neergezet. Fascisme laat zich niet makkelijk vangen in hetgeen waar ze voor zijn. Fascisten zijn nooit goed in positief. Fascisten kenmerken zich alleen om hetgeen waar ze tegen zijn Ook een kenmerk van deze nazi's Joden, moslims, homo's, socialisten, communisten, zigeuners, negers, leraren, kunst etc. in woord en gebaar te slachten. En ze hebben het idee dat ze deze groepen het beste kunnen uitmoordden omdat alles wat niet blank is, niet blank is en dus dood moet. Extreem rechts / fascisme is de kanker voor de mensheid dat zich richt op haat en destructie.

Folkert2
Folkert25 mei 2019 - 0:48

OlavM Ga je alleen uit van fascisme op politieke basis. Dan zou de PVV daarvoor eerder in aanmerking komen dan FvD al kunnen de spanningen in die laatste groep er wel degelijk op wijzen dat kritische leden nu worden gewipt. Of kijk je ook naar fascisme op religieuze basis. Groeperingen die zelfs het geweld niet schuwen om de democratie om ver te werpen. Het is dus wel degelijk een prima vraag van pH_7.Omschrijf nu eens wat je met fascisme bedoelt.

Jolanda Antes
Jolanda Antes5 mei 2019 - 2:29

https://washingtonmonthly.com/2017/01/31/the-12-early-warning-signs-of-fascism/

Jori2
Jori25 mei 2019 - 8:54

OlavM, ik merk dat jij de termen "fascistisch" en "fascisme" door elkaar gebruikt. Daardoor lijkt het dat je zegt dat wanneer er sprake is van fascistische tendenzen, er sprake is van fascisme. Fascisme is meer dan een willekeurige verzameling van fascistische tendenzen. Fascisme is de optelsom van alle fascistische tendenzen. Een maatschappij is bijvoorbeeld niet fascistisch omdat er veel racisme voorkomt, terwijl racisme/nationalisme een kenmerk van fascisme is. Er zijn heel wat meer kenmerken nodig om een maatschappij fascistisch te kunnen noemen. Ik noem er een paar: een strakke ideologie, autoritair idolatisch leiderschap (geen democratie), militarisme, nationalisme/racisme, autarkie, geen persvrijheid, politieke politie, etc. Noch onze maatschappij, noch Forum voldoet aan een optelsom van deze fascistsche kenmerken zodat ze fascistisch genoemd kunnen worden. Kortom, blijf waakzaam en prijs jezelf gelukkig.

vdbemt
vdbemt5 mei 2019 - 9:03

@OlavM. Mooie reactie.

frankie48
frankie485 mei 2019 - 9:36

Beste pH_7 Fascisme is een vorm van politiek bedrijven waarbij je de zondebok(ken) gaat lopen uitsluiten, uitbuiten en onderdrukken, omdat de gehoopte culturele assimilatie die altijd in politiek van uiterste schuilt, altijd een naïeve utopische gedachte zal blijken te zijn!

poeslief
poeslief5 mei 2019 - 9:47

@Jori Goed gesproken.

4Vier!
4Vier!5 mei 2019 - 10:47

Jori 5 mei 2019 at 10:54 Betekent dat dat Saudi Arabië en Pakistan facistische landen zijn?

vdbemt
vdbemt5 mei 2019 - 10:56

@Jori. "Noch onze maatschappij, noch Forum voldoet aan een optelsom van deze fascistische kenmerken zodat ze fascistisch genoemd kunnen worden." Je hebt verschillende optelsommen. Een optelsom waar je 3 cijfers moet optellen, een optelsom waar je er 20 moet optellen, en vele meer. Alleen naar Forum (of PVV) gekeken, is het resultaat van de som daar fascistischer, dan wanneer je de optelsom van de hele maatschappij berekent. Gelukkig maar. Maar als je gaat zitten wachten totdat de optelsom van de maatschappij de uitkomst 'fascisme' geeft, ben je te laat. We moeten die tendenzen, die je op kunt tellen, voorkómen. Duidelijk maken dat dit niet de som is naar een fijne uitkomst.

pH_7
pH_75 mei 2019 - 12:08

Dank voor jullie reacties. Enerzijds had ik deze reacties verwacht, anderzijds had ik wat bezinning verwacht over het feit dat een FvD of PVV niet als fascistisch omschreven kan worden. Ik lees hier en daar wel nuances dat zij niet fascistisch zijn, maar wel fascistische kenmerken hebben. Dan kun je elke politieke partij wel fascistisch noemen, als dat de basis voor het zijn van een fascistische partij.

Paul250371
Paul2503715 mei 2019 - 12:50

Jaco Welke kenmerken passen er niet bij Baudet?

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 mei 2019 - 15:00

Jori is dus van mening dat het feit dat er in Nederland behoorlijk wat fascisten rondlopen, dit nog niet betekent dat Nederland een fascistisch land is en dat het FvD geen fascistische partij is, ondanks dat je een groot aantal fascistische tendensen kunt constateren en daarmee wil hij de stelling onderbouwen dat fascisme meer is dan een willekeurige verzameling van fascistische tendensen, maar de optelsom van alle fascistische tendensen. Dat klinkt als een FvD aanhanger die van mening is dat het FvD maar aan 9 van de 10 voorwaarden voldoet en slechts 99% van de leden fascisten zijn.

vdbemt
vdbemt5 mei 2019 - 15:54

@ph-7 "Dan kun je elke politieke partij wel fascistisch noemen, als dat de basis voor het zijn van een fascistische partij.". Nee hoor. Dat is echt te makkelijk. Bovendien ook geen sprake van.

Folkert2
Folkert25 mei 2019 - 18:06

" 4 5 mei 2019 at 12:47 Jori 5 mei 2019 at 10:54 Betekent dat dat Saudi Arabië en Pakistan facistische landen zijn?" Dat heb je heel goed gezien.